D3 Hričovské Podhradie - Žilina, Strážov

Caesar: Tu vôbec nejde o to či sa to stavia na estakádach alebo na visutom lane. Tu ide o to že efektívnejšie by boli prostriedky vynaložené keby sa stavalo HP-LL nakoľko tento úsek sa bude musieť stavať do 5 rokov určite .. pričom HP-ZA bude duplicitným pripojením k žiline kým sa kompletne nedostavia D3, pričom úsek Strážov - KNM sa bude stavať ako posledný.

MH: Ano je kratší ale musí byť financovaný zo ŠR celý - na úsek HP -LL sa dajú využiť fondy EU :slight_smile: či je lacnejší … si nedovolím odhadnúť. Doba výstavby je 20 - 28 mesiacov. Nakoľko hydrologický a geologický prieskum už bol prevedený tak sa skorej tá doba blíži k 20 mesiacom.

Už len z hľadiska efektivity 5 rokov je stavba D3 HP-ZA vyhodené peniaze, oveľa efektívnejšie a zmysluplnejšie by boli použité na výstavbu D1 HP - LL.

Preklep update by B;

Nie tob.tob - ty stále vidíš len svoje riešenie.

Ako vidíš - nestavia sa tak.

Ide o to, že tento úsek bol tak naplánovaný. :wink:

Na visutých lanách? :smiling_imp:

Efektívne sa tu nestavia v tejto krajine, pretože nie sú zabezpečené financie na celý aktuálne stavaný úsek a tak prichádza k predĺženiu výstavby a následne aj k predraženiu. Toto spôsobuje 80% všetkého predraženia na Slovensku.

Nestavia sa úsek, ktorý si si ty predstavoval. Nestavia sa za menej ako si predstavujú ostatní. Máte problém.

Ja ho nemám v tejto oblasti. Ani štát ho nemá. Vy ano. No to je fórum, kde sa dá diskutovať. Ale ja jednoducho v tejto oblasti s vami nemám ako diskutovať - nájdite si iného.

Plne súhlasím v tejto téme s MH, AV, bystrikom a Adoasom. :sunglasses:

Preklep update by B;

tobtob: Žilina sa nachádza v trojuholníku SR, ČR a PR. Tiež myslím, že málokto pochybuje o dôležitosti úseku HP-LL. Úsek HP-Žilina bol však prisľúbený Kii, ďalšia vec, je to časť úseku, ktorý rieši tranzit zo ZA, Kysúc a PR do BA, Rakúska a ďalej na juh.
Keďže Žilina je križovatkou diaľníc sever-juh, ako aj západ-východ sú potrebné obe prepjenia HP-LL, ako aj HP-ZA. Dá sa diskutovať o tom, ktorý by sa mal stavať ako prvý, HP-ZA bol však lepšie finančne aj organizačne pripravený, preto dostal prednosť, nemalým argumentom tu bol vládny prísľub Kii :sunglasses:

Podla mna je mozne aj to, ze tymto “zabiju muchu D3”, bude sa moct povedat, ze sa postavilo x km na D3.

Aj ovca Kia ostane cela.

just my 2¢

ALL : Neviem prečo hladáte za mojimi slovami nejaký 2 až 3 význam ??

Verzia 1: Staviame D3 HP-ZA
Verzia 2: Staviame D1 HP-LL

Obidve verzie splňajú požiadavky KIA, nerozoberáme trasovanie ani projekčný návrh. Čo je efektívnejšie stavať V1 alebo V2 ?

Môj názor: ak postavíme V1 tak o 5 rokov budeme musieť tak isto stavať V2, dôvod je taký že gro dopravy je smer V-Z a nie S-J, ak postavíme V2 tak V1 stačí stavať až ako posledný úsek D3 teda tak za 10-15 rokov, nárok na investíciu sa posunie o 10 rokov pričom nevznikne dopravný proflém

Dúfam že už je to jasné čo som chcel povedať

tob.tob,

v poriadku máš pravdu, avšak úsek LL nebol pripravený lepšie a ak by sa mal stavať ten, tak by sa ešte dnes nestavalo.

Chápeš?

To je všetko.

Konečne sa stavia na náročných úsekoch a ľudia nie sú radi. Jednoducho národ nie je spokojný nikdy. Ty tob.tob píšeš, že “my” vidíme nejaký iný význam, ale veď skús čítať pozornejšie názory ostatných.

Ja tvrdím. Teraz je r. 2005 a stavia.

Mohlo sa stavať po LL, ale najskôr v r. 2006.

Tak čo je lepšie? :sunglasses:

Caesar, usek HP-LL bude pod PPP? Lebo ako tu citam tak sa stale spomina len usek LL-Turany. Potom odkial by isli financie na HP-LL? Od Statu, alebo dalsie pozicky ktore zobere NDS?

Naozaj sa stavia alebo bol len poklepany zakladny kamen?

Pokial viem podmienky tendra boli uspesne napadnute. Nebude nahodou tender zruseny?

JG,

prečo taká neistota?

V tomto ja súhlasím s Caesarom. Stavia sa. Bez ohľadu na to, v akom štádiu. Boli by také isté problémy aj pri druhom variante. To je fakt. Pretože SR nedokázala zmeniť systémové kroky pri záležitosti: tender. Ale na to tu už viacerí “odo mňa” upozorňovali a ešte aj budem na to ja upozorňovať.

Možno by skutočne pomohlo SR, aby štát vopred pridelil jednotlivé úseky jednotlivým firmám, ktoré na trhu posobia a vždy keby aj nejaký úsek bol len pre zahraničné firmy - tam má zmysel vyhlásiť tender. Pretože medzinárodná súťaž/tender sú na to, aby bol na trhu fair-play boj a normálna konkurencia. Vo vašej krajine to neplatí. A čo je najhoršie, nedokážete prijať ani tie peniaze, ktoré vám EU dáva. Zrejme je SR veľmi bohatá krajina.

Tender je tu preto, aby nebolo predraženie stavby. U vás to naplatí.

Chcete riešiť predražovanie stavieb pevnými cenami, ktoré sa nebudú mocť zmeniť 30 mesiacov, ani o infláciu či zmeny stavebnyých materiálov. Vyzerá to pekne. Ale nijako to nebude riešiť dodatky k zmluvám, ani nové zmluvy k základnej zmluve ohľadom vyvolaných investíci. A okrem toho, budú vyššie ceny už na začiatku.

SR odmietla stanovisko viac ako 20 stavebných firiem pre to, čo by sa malo zmeniť. Bolo to stanovisko podporene EU, takže žiadne nejaké podmienky naviac pre stavebné firmy. SR to odmietla tak, ako aj odmiete pochopiť, že peniaze z EU sa sledujú aj po tom, čo sa pridelia.

Už som mimo tému. :laughing:

Úsek D1 HP - LL je plnohodnotne pripravený od roku 1998 … obnoviť “papiere” trvá 3 mesiace a výkup pozemkov 1 rok. Takže problém v tomto nebol.

Nie som si istý či sa stavia, podla mojich posledných info bolo na tomto úseku ešte nevysporiadaných 5 pozemkov.

Mimochodom som veľmi rád že sa stavia ale neviem, nejako mi nevyhovuje spôsob akým sa to všetko robí a aký ľudia a akým spôsobom to riadia ( MDPT NDS ).

PS: Prosím ťa neber to osobne, toto nie je o výčitkách alebo o útoku na tvoju osobu. Len nechápem prečo sa tých ludí zastávaš.

tob.tob,

nie nezastávam. Budem úprimný.

Stavebnej firme je jedno, ktorý úsek stavia. Nemá dôvod kritizovať ho. Možno sú niektoré firmy na Slovensku, ktoré by dokázali zmeniť trasovanie, projektovanie atď., ale treba si uvedomiť, že to ani verejnosť nechce a firma nebude riskovať - pretože to risk je, kritizovať a nestavať.

Daná téma. Po LL sa mohlo stavať, ale nebude sa. Možno. Či to bolo lepšie? Na tomto fóre odpoveď nedám. Nemôžem. Nemôžem, to je hranica môjho pôsobenia. Nie som Adoas. Nie som MH. Som Caesar. :laughing:

Stavia sa. Nuž, aj keď sa niekde práve nestavia, je to v štádiu stavania. Také isté problémy by boli aj na inom úseku, takže tiež by sa stavalo - aj keby sa nestavalo. Nakoniec aj Mengusovce-Jánovce - správny príklad stavania. Aj keď to potom štát obráti a zmení dobu výstavby, viď na D3.

Ja sa nezastávam ani NDS, ani MDPT a to tí, ktorí ma poznajú, veľmi dobre vedia. Vedenie NDS ani MDPT nie je schopné konať efektívne a flexibilne a hlavne: nepripustia si problém. Ale ja to kritizujem dosť často. A na čo to je? Ja keď niečo takéto kritizujem, tak bránim svoje záujmy. Napríklad naposledy v prípade jedného mosta v Bratislave. A predtým ohľadom vyjadrenia, že D1 bude v r. 2006 v ZA - minister to verejne povedal! A čo sa dnes dokazuje?

Problém vysokej ceny. Má sa stavať rýchlo. A sú to estakády v zložitom prostredí, nie na nížine (aj tam je nutné postaviť estakádu, ak je terén močiar atď.). Cena nie je vysoká, je určená štátom. Je reálna a budú všetci radi, ak nebude vyššia. Nemala by byť, ak sa nebudú robiť zmeny a úpravy, čo štát rád robí.

Ak by chcel niekto reagovať na to, čo som napísal, ak niekto nesúhlasí - OK, diskutujme. :sunglasses:

Ceasar:

To je v pohode stavebné firmy nemajú nič spoločné s efektivitou štátu pri výstavbe. Len je škoda že úradníci trocha neuvažujú, keď už rozhodli stavali tento úsek tak ho mali stavať po ZA - Brodno.

Ešte šťastie že nie som ministrom slovenskej vlády - taký vietor by nerozchodili :slight_smile:

Apropo: chápem náklad cca 700 mil/km pri D3 HP - ZA-Strážov ale čo mi nejde do hlavy je náklad D1 HP - LL vo výške 1,68 mld/km.

To je manipulácia, hra s číslami.

Podobne sa snažila NDS pozmeniť čísla pri tuneloch na D1 ZA-RK, kde sa menili a menia stále ceny od 7 do 13 mld. SKK za jednu rúru, a potom sa to samozrejme mení, keď majú byť dve atď.

A potom SR raz zaráta aj vyvolané investície do nákladov už vopred, aby degradovala nejaký úsek ale na iných to nerobí, pričom ale predpokladá, že sa stavba predraží nejakou stavbou pre miestnu samosprávu.

Zaujímavé to je aj pre nás, ja to teraz čiastočne sledujem, keď do toho vidím. :wink:

dialnice.info/viewtopic.php?t=1659

predsa len stavebne firmy zasahuju do trasovania alebo sa mylim? co sa skryva pod tym zjednodusenim?

Ale to nie je vylucene, to je bezne vsade vo svete, pretoze stavebne firmy maju lepsich odbornikov nez stat, ak su sukromne, tak musia, aby boli viac efektivne a dolezite je vyhrat - mat nizku cenu.

Naposledy most, ktory ma spojit Siciliu s talianskou pevninou - podobny priklad: dialnice.info/viewtopic.php?t=1655 a kto vie podrobnosti, tak vie, ze bola mierne zmenena varianta a niektore udaje. Boli navrhovane pred sutazou a stat sa k tomu nijako nevyjadril. SR sa snazi - aby potom bola nizsia cena pri tendri. :wink:

V teme R1 Zarnovica-Sasovske Podhradie sa vsak tvrdil pravy opak…

dialnice.info/viewtopic.php?t=30&start=75

Usek D3 HP-ZA,Strazov ma dlzku 6,85 km, ale treba postavit 8,4 km, od konca useku Vrtizer - HP. Takze cena na 1 km bude o nieco nizsia. Na stavbach sa moze pracovat aj 24 hodin denne, 7 dni v tyzdni a potom je ten usek za 13-14 mesiacov realizovatelny. Samozrejme to tiez ovplyvnuje naklady stavby. Pripadne zakladanie mostov v zime moze byt tiez problematicke, ale aj to sa da. Trasa nepretina ziadnu rieku, iba existujucu infrastrukturu a taketo mosty sa daju realizovat aj za menej ako 1 rok.

zemne prace su vsak pri snehovej prikryvke presahujucej 0,5 m dost stazene. minuly rok mala KIA stastie, ze bola sucha zima .

Ano, ja viem, ale to je iny pripad. To nie je o tom - ze sa ma zmenit druh stavania, namiesto estakady tunel alebo namiesto dlheho mostu, radsej kratsi most + nasypy, … toto by musela byt zmena do projektu, alebo trasy a to nie je vobec vec stavbarov - ako moze stavbar vediet, ze NDS zabudla oznamit ze bude tento usek stavat? :question: :exclamation::wink: