D2 Bratislava, Lamačská cesta - Staré grunty

ja mam skor taky dojem ze na dialnicu sa bude dat dostat len z lamacskej alebo az v petrzalke a tie cesty horom budu len pre vnutornu dopravu. a nebude sa znich dostat na dialnicu. resp tak mi to vychadza aj z obrazku aj z pozorovania stavby … lebo keby tam bolo nejake polovicate riesenie pripajacich pruhov si to neviem predstavit …

skratka na tych cestach “hore” je tak ci tak jednosmerna prevadzka .. a treba odrezat len prsty z toho mostu smerom na grunty …

ked sa ale vratim k povodnemu problemu, co sa sktyva za slovami “Obchádzková trasa bude v oboch fázach po voľnom súbežnom jazdnom pruhu.” z toho oznamu o uzavierke.

to je prave to co si myslim, ze to tak aj zostane, ze sa nebude dat zbehnut na dialnicu. stara cesta z patronky sa po tych starych subeznych cestach napoji, ale tym to hasne ..

Absolutne nesuhlasim s tvojim nazorom. Chodim tou krizovatkou denne od Machnacu a horsie urobenu krizovatku si neviem predstavit. Ak ides po hlavnej ceste, tak ta krizovatka je naozaj bezproblemova. V smere od Machnacu a na Machnac je velmi tazko cez zvodidla, ktore tam prekazaju vidiet na auta iduce po hlavnej, kde je 40 ale mnohokrat sa nedodrzuje. Nehody sa tam stavaju kazdy tyzden, vacsinou auto iduce od Machnacu neda prednost, lebo na tak sfusovanej krizovatke mu zvodidla zabranuju vo vyhlade. V opacnom smere pred par mesiacmi namontovali radsej zrkadlo, aby si auta nemuseli najskor vystrcit cely predok do hlavnej cesty aby videli ci po nej nieco ide. Ta krizovatka je exemplarny priklad ako sa da zlym projektom ciest a krizovatiek zvysovat nehodovost.

Môžem len potvrdiť názor o problematickej krfižovatke pri Machnáči - smer Staré Grunty-STV a internáty Mladosť. Keď zídem z mosta Lafranconi a chcem ísť na Staré Grunty, výhľad nemám takmer žiaden a musím sa s autom ísť dopredu tak, že hrozí riziko stretu s autami idúcimi na Machnáč.
Tiež povrch odbočky z Lafranconi-smer Karlovka a Devín je v zlom stave. Prejdem tadiaľ troma hrbolcami, musím spomaliť aspoň na 30-40 km/h, aby som tadiaľ prešiel ako-tak pohodlne a najmä bezpečne.

netusim sice, ktora cast je machnac ale suhlasim, ze krizovatka je neprehladna v smere stare grunty (od televizie) na patronku na tom druhom krizovani. to prve krizovanie v smere od patronky je podla mna bez problemov, nikam sa netreba vytrcit, auto ktore ide od karlovky na stare grunty ma nadherny vyhlad na najazdovu rampu od dialnice. za 8 rokov, co tam pracujem som nevidel jedinu nehodu na neprehladnej krizovatke (rampa od karlovky na patronku) ale videl som tam desiatky nehod na prehladnej krizovate v (od patronky a na stare grunty) takze to podla mna nie je o neprehladnosti krizovatky ale o tom, ze vodici iduci na stare grunty si nevsimnu, ze tam maju stopku, nakolko to vyzera, ze su na hlavnej ceste. to by vyriesil napriklad spomalovaci retarder, co je urcite lacnejsie riesenie ako taka velka svetelna krizovatka. zase tam nie je taka premavka, aby tam ta svetelna krizovatka mala opodstatneie a dopadne to tak, ze tam clovek bude cakat na cervenu a krizovatka bude prazdna a vsetci tam budeme nadavat.

Tak tá križovatka je len a len o tom, že motoristi “nevidia” STOP, dokonca aj šoféri MHD tadiaľ jazdia bez zastavenia, vraj kvôli bezpečnosti pre cestujúcich, lebo prudké zastavenie spôsobuje nepríjemnosti … dopravná nehoda asi nie.

Odstrániť zvodidlá tam nie je potrebné, dokonca by to bolo kontraproduktívne, pretože je to úsek, kde sú nutné.

Ide len o to, dodržať dopravnú značku.

A budem OT: Machnáč je super!!!

jonathan sa pekne pohral s ortofotomapu danej krizovatky. oscanoval ju nanovo a zvyraznil jednotlive casti, zelenou su potom oznacene mozne napojenia na dialnicu.

dialnice.info/album_page.php?pic_id=275

original (pozor ma asi 1,3MB) tu:
dialnice.info/images/big/stare_grunty.jpg

aj ked mne osobne sa to nepaci. bud tam mali urobit plnohodnotne napojenie alebo to nechat tak, ze na dialnicu sa napoji pred tunelom alebo az v petrzalke …

do galerie som pridal aj obrazok co je na stranke SSC, v pripade ze by nahodou z ich stranky zmizol :wink:

dialnice.info/album_page.php?pic_id=276

original tu:
dialnice.info/images/big/sta … ty_big.jpg

Tento úsek bude nakoniec drahší o 1 mld. SKK z dôvodov napr. nedostatočnej geologickej štúdii pre tunel Sitina, keď sa síce ušetrilo na štúdii, ale prerobí sa na stavbe, keďže sú tam náročnejšie horniny na razenie, … :unamused:

Oproti mostu Apollo je to predraženie vyššie o 100%. Takže na vine zjavne nie sú stavebné firmy. :wink:

aj ked sa zdrazi tento usek, vlada sa snazi popohnat tento usek aby sa mozno skoncil pred volbami :slight_smile:

[Pred voľbami sa budú otvárať nové úseky diaľnic)

Mozno do septembra spojazdnia jednu ruru, lebo je tu evidentne velke svrbenie noznic a pasok :laughing: Na to mohli mysliet uz aj skor.

ale mne sa to nezda s tou jednou rurou, tam by to potom nevyhovovalo po bezpecnostnej stranke, lebo by bolo treba mat nasadene UPLNE ine vetranie a podla mna sa pod to nikto nepodpise ked to pojde len podla projektu… a bola by to aj blbost zbytocne vyhadzovat peniaze na extra vetranie jedneho tubusu .. je to predsa len dlhy tunel ..

ale uspech je aj to ze sa nebude predlzovat zbytocne vystavba

Neviem ako sa bude postupovať, ale mali by sa správne otvoriť obe rúry o niekoľko mesiacov skôr. :wink:

Je to zaujimave sledovat.

Na Slovensku maju ludia velky strach z toho, ze 1 km dialnice moze stat aj viac ako 1 mld. SKK, … a je to bezne len v horskych podmienkach, … no a je to bezne aj v hlavnom meste.

Totiz treba si uvedomit, ze vasa 1 mld. SKK uz nema taku hodnotu ako napr. v r. 2000. SR mala inflaciu za 8 rokov, 50%, … pokles zivotnej urovne, … u vas je draho, drahsie nez v Grecku, drahsie nez v Nemecku, drahsie nez v Rakusku. … v stavebnictve. A je jedno, ci staviate na nizinach alebo v horskom prostredi. Vzdy budete na tom horsie, … :unamused:

A:

Drahy zivot - mozno mierne lacnejsi nez v Grecku, Nemecku, … ale platy su na tom tak, ze malo zarobite. Takze vysledok je chudoba. Takmer europske ceny, ale platy su ako niekde v tretom svete.

Takze ak 1 km stoji 1 mld. SKK, tak potom za 16 mld. SKK sa da postavit za rok 16 km. … Tento rok to je 17 mld. SKK, ale otvori sa 14 km … je tam nejaka udrzba a oprava. :wink:

Je to sice off topic tu, ale kolko km by sa malo otvorit, ked 1km stoji 500 mil?!

Viem, kam ty mieris.

Ale to je zakladna cena dialnic - a az po zaratani vsetkych nakladov je to suma vyssia ako 1 mld. SKK. Ono da sa to aj umelo znizit, ale to nema vyznam.

Samozrejme ak 1 km stoji 0,5 mld. SKK, tak za 17 mld. SKK by sa malo otvorit 34 km dialnic, .. ale zasa sa to da zmenit - vlada moze dokazat, ze sa viac penazi minulo na vyssiu rozostavanost a ze dalsi rok a este ten dalsi rok sa to zasa zmeni, otvori sa 20 km dialnic za 1km=1mld. SKK pri rozpocte 18 mld. SKK, dva roky po sebe atd.

Ale nakoniec ide o vysledok - obyvatelia danej krajiny sami najlepsie vidia vysledok. :wink:

Celá vozovka tohto úseku by mala byť betónová. Uvidíme ako to bude naozaj. Bol by to prvý úsek na Slovensku s týmto druhom vozovky. Samozrejme ak nerátam tunely :smiley:

Hlavne sa uvidi, akej sa kvality sa bude stavat na Slovensku CB kryt vozovka. :wink:

tak toto je dobra sprava, a ako povedal adoas, tiez som zvedavy na kvalitu :slight_smile:

Aj ked Skanska ma dobru technologiu CB krytu vo svete. Ale zalezi od mnohych faktorov. Aj AB kryt sa da postavit roznymi sposobmi aj od tej istej firmy. :wink: