Tak podle stránek NDS by dálnice D1 měla být dokončena do roku 2020, tj. až po hranice s Ukrajinou.
Do roku 2014 by měla být dálnice D1 vybudována až do Košic. Náklady na postavení 123,7 km jsou 108 mld. Sk v cenách roku 2005 (počítám jen nezahájené stavby), při započítání i rozestavěných ale nezprovozněných úseků je to skoro 130 mld. Sk při 182,6 km.
Náklady na úsek Budimír - Ukrajinou jsou 18,2 mld. Sk v cenách roku 2005. Úsek měří 87,8 km, což je 207 mil. Sk/km, to není špatná cena.
V soušasné době je ve stavbě 47,309 km, která stojí 19,1 mld. Sk a 11,620 km v 1/2 profil, která stojí 2,19 můd. Sk.
V přípravě je 211,505 km, která by měla stát celkem 126,2 mld. Sk v cenách roku 2005. Nepočítám náklady na rozšíření Braniska, bo je neznám.
Je to jen pokus o přehled kolik ještě bude výstavba D1 stát.
S poľutovaním musím povedať, že sa v tomto smere veľa neurobilo. Na prestaničenie D1 BA - PB a D2 sú plánované peniaze na tento rok, dúfam, že sa to aj zrealizuje. Označenie exitov nevidím reálne ani tento rok, musela by sa zmeniť vyhláška DZ a nikomu (Min. vnútra ani MDPT) sa do toho ísť moc nechce Už by to aj chcelo totálnu zmenu informatívnych DZ, takto by som si to predstavoval ja:
zmeniť font písma na DIN 1451
ciele označovať malými písmenami, pr.: namiesto “TRNAVA” písať “Trnava”
zaviesť označovanie exitov dvoma druhmi piktogramov
a mnoho ďalšieho…napíšem inokedy
myslel som ze myslis dokoncovanie stavieb.
mimochodom politicke dovody sa mne zdaju dost merozumne zo strany NDS (alebo vlady), hlavne na zaciatku volebneho obdobia davat nerealne slubi na najblizsi rok je trosku cudne.
a nemoze to mysliet tak, ze sa len vynecha usek HP-LL a pojde sa cez vcera otvorenu cast D3 a privedie sa to nejako az k visnovemu/lietavskej lucke?:idea:
->aj by sa dialnica posunula na sever, aj by sa obisli 2 tunely(dajme tomu ze setrenie) a aj by bolo visnove na trase…casovo by to az taky problem zrejme nebol, usek HP-LL aj tak nebude podla mna v dohladnej dobe nejako extra chybat, kedze sa tam buduju privadzace (myslim ze 4-pruhove) od strazova az po LL…
inak z toho co tam vazny povedal, mi nejako vyplynulo ze do konca mesiaca bude jasne ako to bude s PPP?to by bolo super
Tak keď tomu tak rozumie a má peniaze a čas na projekty,povolenia…tak nech sa aj realizuje a neostane iba pri rečiach, ale asi s toho nebude nič to mu asi to včerajšie otváranie diaľnice udrelo na mozog. Nech sa radšej stará aby sa vtomto roku začalo stavať tých 5 diaľničných úsekov a príprave projektov na ďalšie.
Kdesi sme to s aquillom diskutovali, ze prve riesenie dialnice v okoli Ziliny bude od HP do ZA a ZA privadzacom k LL - uvidime … nakoniec to bude mozno definitivne riesenie - alebo sa stavia na krizovatke D1 D3 v HP uz aj nieco pre D1?