D1 všeobecne

osobne si myslim, ze useky dubna - skala turany a hubova - ivachnova temer urcite do 2010 budu.

velka sanca je aj pre usek lietavska lucka - dubna skala. avsak osud turany - hubova je docela otazny a zrejme nebude tak skoro vo vystavbe ani usek HP - LL.

resp to bude dane ako na vyber, ze bud HP - LL, alebo D3. ja si osobne myslim, ze radsej D3 ako henten usek.

Súhlasím, aj preto, že privádzače Strážov a L.Lúčka budú schopné aspoň čiastočne pojmúť tranzitnú dopravu. Aj keby len na pár rokov. Kdežto medzi ZA a MT už nie je možné čakať…

na privadzacoch tu bude v pohode, vyjma odbocky na priemyselnu na zaciatku ziliny, je to cele riesene mimourovnovo, takze v ziline to urcite vydrzi aj bez useku HP - LL.

je tam sice napor, ale stale mensi ako patronke :smiley:

najhorsie to bude medzi zilinou a RK.

Najskôr to bude takto. Ono doprava bude hustnúť smerom na Ružom berok, keď sa postaví D1 po Turany. Predpokladám, že tam (RK) bude o pár rokov neuralgický bod ako v PB, asi aj horší. Zrejme kým sa D1 scelí až na Liptov, bude v RK potrebné prijať tiež špeciálne opatrenia. Ale vždy lepšie takto, ako ostať s diaľnicou v Žiline.

Mam dotaz - zabyval jste se nekdo moznosti vizualizace dalnice pomoci nektereho 3D navrhoveho programu?

Zkousel jsem treba spojeni SketchUp + Google Earth (vysledky pomerne rozpacite), nebo Gmax + MS Flight Simulator…porad to neni ono

Myslim ze bych mohl sehnat i volne siritelna DEM data terenu Slovenska, kdyby nekdo mel neco vhodneho… ale lepsi by bylo vyuzit nejaka stavajici reseni…(pomijim Geodis a jejich GeoShow3D, to je zrejme nedostupne)..

Nemate zkusenost s necim takovym? Chtel bych si pro radost udelat nektere useky dalnic… :slight_smile:

Je takmer potvrdené že diaľnica D1 Vrtižer - Hričovské Podhradie má byť čiastočne otvorená od 15. DECEMBRA 2006.

Kedže iba čiastočne, tak ČIASTOČNE v tomto prípade znamená:
1, Diaľnica má byť otvorená na polovičný profil, t.z. otvorený bude iba smer Vrtižer(Považská Bystrica) - Hričovské Podhradie(Žilina). (99%)

2, Diaľnica by mala byť otvorená IBA PO BYTČU( pravdivosť cca.55%. Kedže to zle vypadá od Bytče po Podhradie a pravdepodobne sa to nestihne. Diaľnica po Bytču je TAKMER dokončená. Je namaľované vodorovné značenie, osadené zvodidlá a zábradlia, vybudované rigoly.)

3, Diaľnica by mala byť sprejazdnená už od 13.novembra tzv. testovací režim.

Tieto informácie by mali byť pravdivé nakoľko som sa to dozvedel od pracovníkov stavby. Priebeh výstavby sledujem a budem Vás informovať.

FOTO bude k dispozícii v SOBOTU 2.Decembra približne okolo 20:00 hod. VO FOTOGALÉRII

TEJTO TÉME SA VENUJEME V SEKCII DIAĽNICE ----D1 - VRTIŽER-HRIČOVSKÉ PODHRADIE

Cele dokoncenie planovanych usekov dialnice D1 bude podla udajov NDS stat cca 143 mld. Sk (useky PP-Branisko a zrejme aj od Bidoviec po UA len na 1/2 profil), + cca 10 mld. Sk mozeme ratat na prave rozostavane useky.
Dokoncenie D1 do RK vratane useku PB profil vyjde 93 mld. Sk na plny profil. Teda Hricovske Podhradie - Ivachnova cca 83 mld. Sk.
Dokoncenie D1 len od BA po KE cca 125 mld. Sk (usek PP-Branisko zrejme len na 1/2 profil) (s rozostavanymi usekmi cca 135 mld. Sk).

Podla stranky NDS by mala byt D1 BA-KE na plny profil (okrem useku PP-Branisko) otvorena v r. 2015. Cela D1 po hranice s UA 2020.

Preco udavam vsetky tieto udaje o cene a datumoch realizacie na toto forum, ked je to na stranke NDS? Aby sme mohli vtedy porovnavat, co vsetko sa splnilo. Terminy sa totiz stale posuvaju a ja uz prestavam verit, ze tu D1 bude suvisle aj v r. 2015 :unamused:

Súvisle v r. 2015 môže byť bez problémov, je tam aj technická hranica s prípravnými prácami 1,5 roka. Ale rozdiel je: súvisle a na plný profil. Obávam sa, že Branisko sa začne raziť na druhú rúru až po dostavaní D1 do KE, čo bude tak rok 2013-2014 a do r. 2015 sa Branisko nedostavia a dúfajme, že vydrží prvá rúra. :smiling_imp:

No a celá D1 po UA … po MI, možno súvisle, niekde na 1/2 profil v r. 2020, ale po UA tipnem rok 2025 a aj to podľa nutnosti a spolupráce s UA. Bude sa SR správať takisto ako Nemci k ČR alebo Rakúsko k SR.

presne; rýchlejšie len keby sa biznis rozbehol a dopravné intenzity podporilo všetko od SR na západ a všetci kričali postavte tam dialnicu; na druhej strane možno EU fondy by to zacálovali nad rámec zvyklostí

Ty to píšeš, ako keby sa dnes nekričalo, že chceme D1 … a koľko sa kričalo, keď prišla KIA, že D1 v r. 2006 bude v ZA. Pamätá si to niekto :question:

A boli zmluvy, … ale riaditelia stavebných firiem najprv citlivo: nedá sa to. Potom teda: pokúsime sa. Je rok 2006, december a čo si myslíte bude D1 dokončená po ZA :question: Ešte teda úsek cez PB sa odsunul na r. 2007, potom na rok 2008 a dnes sa hovorí o r. 2009. A to sa začalo o PB rozmýšľať v r. 1996. A to je D1 v novom hospodárskom srdci krajiny. Tak čo ešte len UA.

A naviac, rozvoj medzi Viedňou a BA vždy bol, ale diaľnica nebola.

Ja som len tak plácol do vody, vobec nepoznám situáciu na hranici SK/UA; či sú tam fronty kamiónov a vysoké intenzity cez obce/mestá bez obchvatov tak ako to bolo v relácii ČR/Nemecko.

Ďalšia otázka je, že Ukrajina je možno pre západ dosť od ruky pre cestnú dopravu, možno sa preprava tovarov v budúcnosti vyplatí cez nákladnú leteckú dopravu. Nie som dopravný ani praktik ani prognostik, bol by zaujímavý názor členov tohto fóra.

SR bude oproti UA na tom veľmi dobre, keď už bude D1 v KE. A predpokladám, že v tomto čase bude rozostavaný 1/2 profil R4 KE-Milhosť a nejaké úseky na D1 KE-MI, takže bude lákavé pokračovať ďalej.

Aj tak si ale myslím, že sa výstavba skončí diaľničným obchvatom MI a možno takým istým obchvatom Sobraniec, ale súvislý úsek to tak skoro nebude až po hranice s UA.

Čakacie doby na hraniciach sú 4-5 hodín, niekedy aj viac. Ale to bude aj potom, možno to mierne klesne ale pod 30 min. to nebude.

Ale samotná D1 bude v rokoch 2010-2015 stále prioritou, bude sa rozširovať D1 BA-TT, dostavávať D1 tam, kde budú 1/2 profily.

D1 bude stáť SR ešte 200 mld. SKK. :arrow_right:

1. dostavba po ZA, 20 mld. SKK
  2. ZA-RK, 60 mld. SKK
  3. PP-PO, 40 mld. SKK
  4. KE-MI-UA, 60 mld. SKK
  5. rozšírenie D1 BA-TT z 2+2 na 3+3 pruhy, 15 mld. SKK

Na D1 je potrebné pospájať jednotlivé úseky, sú momentálne štyri, od januára ich bude päť a od 2008 šesť.

To potom prestane ten vtip o neustalom schadzani z dialnice byt vtipom :unamused:

ale to este bude chvilku trvat :slight_smile:

:wink: link do fotogallery D1 Podtureň :arrow_right:

skyscrapercity.com/showthread.ph … 384&page=8

No pekné foto, a vobec Kronos má velmi pekné fotorelácie cestnej siete z poľsko-slovenského pohraničia na poľskom fóre. Vždy s mapkou foteného úseku a slušnými popiskami. Naozaj klobúk dole…

Stále to bude lepšie ako keď by sa malo ísť po vedľajších cestách I. alebo II. triedy.

A čím viac úsekov bude, tým väčší tlak cestujúcej verejnosti bude na ich prepojenie a raz sa tie úseky medzi ZA a RK začať budú musieť stavať. :sunglasses: