D1 všeobecne

Nech si vraví kto chce čo chce (Mesík a spol.) Slota má naprostú pravdu. Už by sa konečne mohli do tohto v podstate najťažšieho úseku pustiť (myslím celý od Hričova po RK), lebo tá výstavba je otázkou pekných pár rokov a už teraz je situácia neúnosná, nieto v čase keď sa budú tieto úseky dokončovať. Ak to odloží aj táto vláda, načisto u mňa skončí (už teraz v mojich očiach na tom nie sú moc dobre :stuck_out_tongue:) a spôsobí tým obrovské problémy. Jano by mohol zapracovať, nech je v tej vláde konečne aj užitočný.

Tak to je výstavba cca. na 5 rokov. Celkovo za 50 mld. SKK, keby to staval štát, ceny z r. 2005. To je keď vezmeme do úvah fakt, že diaľnice chýbajú za cca. 600 mld. SKK (1/2 profily mnohých RC), tak to je takmer 10% nákladov. Spolu 2 úseky. A už je naozaj čas začať.

Tak tieto dva vaše príspevky Dy a Sergej ma potešili. Ja som toho istého názoru, dúfam, že sa ľady pohnú :sunglasses: .

dobre je, ze spomenul aj usek HP - lietavska lucka a tunel ovciarsko, lebo tento usek bol dost v tieni

V zasade musim s tymto so Slotom suhlasit … Ovciarsko moze mozno este chvilu cakat … hlavne z politickych dovodov … aby to neklalo oci … ak by sa D1 potiahla po Ruzomberok, bola by tym padom D1 az po Poprad, co by bolo skvele…

myslim, ze momentalne je vyzrebovany termin 2013-14 na D1 BA-KE, cize maju co robit aby to postihali …

ja si tiez myslim, ze by sa mal riesit hlavne usek LL - ivachnova.

a skor ako usek HP - LL by bolo mozne aj D3 ZA - KNM - CA

Ja s tymto nesuhlasim … Zilina dialnicu ma (bude mat)… takisto pripojenie na D1 z Cadce to nie je daleko … ako k tomu pridu Michalovce, alebo Humenne? Netvrdim, ze D3 sa nema pripravovat, ale stavat az ked bude D1 v KE. To je moj nazor … jasne treba povedat, ze priorita je dialnica do KE (D1), kvoli zaostalosti regionu … dialnica do KE je to iste pre Michalovce ako dialnica do ZA pre Cadcu…

Tak Humenné k tomu neprídu nijako, ale Michalovce by mali mať D1 na plný profil aspoň po MI, potom stačí po Sobrance 1/2 profil a podľa krokov UA dostavať D1 až na hranice.

Dy,

skor som myslel ohladom priority ako reakciu na aquilu, najprv D1 do KE a potom D3 … ako som povedal … je to moj nazor … Humenne je zas k D1 smerom na PO asi tak ako Mi na KE, asi tak som to myslel.

Inak s tebou suhlasim :wink:

suhlasim s aquilom.

jedna vec je prioritna D1 a druha je kolaps dopravy v mestach a dedinach (dialnice.info/viewtopic.php?t=4693). som z KE, viem ako velmi potrebuje region D1, ale zit a soferovat na kysuciach by som nechcel…

idealne by bolo stavat D1 spolu s D3 po Svrcinovec. a odtial potiahnut Rx dolava a doprava :slight_smile:

mel, ja som sa teraz sustredil len na to co by sa malo stavat v ZA kraji. ze radsej nech sa stava D3 ZA - CA ako D1 HP - LL

s tym, ze D1 by sa mala potiahnut po michalovce a hlavne R4 od KE po MR je myslim skoda sa bavit :wink:

D3 ZA-CA na 1/2 profil.

Bude ten úsek na stačit na 1/2 profil nebo bude kapacitně vyčerpaný brzy po otevření a dostavba 2. poloviny bude muset bezprostředně následovat, čímž se to zbytečně prodraží?

SR nestojí v tejto rovine, SR si môže dovoliť postaviť 1/2 profil, aj to s veľkými problémami, stačiť bude min. 5 rokov, potom sa môže začať s dostavbou. To je úloha 1/2 profilu. Keby nemal byť dostavaný do 10 rokov, tak sa neoplatí vôbec robiť prípravné práce pre dostavanie druhého profilu, čo sa v tomto prípade s tým ráta, … ako základné inžinerske práce, základné zemné práce a projekt. Žiadne predraženie, naopak, efektivita. :bulb:

Uplne nahodne a vynimočne som v máji musel služobne absolvovať Brno-Prešov, naštastie mám v PX (pre mladšie ročníky PB) kde prespať tak jeden smer som šiel ráno PB-Prešov. Už ani neviem či som šiel 4h alebo 5h, priechod celkom plynulý, ale tá ďaleká cesta sama o sebe je taký “záhul”, že o D1 do KE je debata o ničom.

Jediné výnimky by mali byť čisto na technicko-organizačnej bázi; ak nemožem nejaký úsek Sverepec-KE pripraviť (plus daľšie súvislosti), a hociktorý iný kde to horí áno (a medzitým ho postaviť), tak ho postavme. Také nuancie kde horí o “plamienok viac” ako inde nepoznám lebo tam všade nejazdím.

Výraz “technicko-organizačné” vstupy pre rozhodovanie som použil lebo neviem ako to nazvať. Nemalo by sa niečo staviať len preto, že Janko niečo povie (i keď to teraz sedí). Alebo poslanec so silným lobbistickým zázemým niečo vyboxuje aby sa zapáčil voličom vo svojom regióne.

Musím citovať sám seba lebo som nedisciplinovaný a neprečítal si Monitoring tlače. Po jeho prečítaní sa chce skríknuť “Hoří, má panenko!”. Má horieť pri Svrčinovci, v Žiline, horí na Strečne a Košice opať v defenzíve. Pokial sú to reálne a nie politické predikcie, tak tažko hľadať riešenie. Som z toho pako.

Naozaj horí :question:

Ja už vidím len spálenisko. :smiling_imp:

Toto je neveselé čítanie: dialnice.info/viewtopic.php?t=5242

Nemyslím, že hrozba nepokračovania D1 zo Žiliny na Martin je akútna, ale po zmene vládnej garnitúry vzrástla. Ale mám obavy aj ja.

Myslím, že úsek Dubná Skala-Turany sa bude stavať v každom prípade. Tento úsek patrí medzi najzaťaženejšie na celom Slovensku. A všetky úseky na D1 sú predsa v rôznom štádiu výstavby a prípravy.
D1 má momentálne štyri časti /najneskôr v decembri ich bude päť/, ktoré nie sú navzájom poprepájané.
Možno znie otázka, ktoré úseky z týchto piatich spojiť skôr a ktoré neskôr?

Ibaže tieto úseky sú dlhodobo najviac vyťažené a nič sa nedeje. :unamused: