Tie fotky uz niesu tak aktualne. na tej hlavne fotke kde sa vidia postavene piliere tak teraz uz je z toho most. A na konci dialnici pri Vazci uz sa stavaju piliere. Vcera ked som tam prechadzal tak jeden pilier uz bol hotovy, dialsi bol v polke a dialse dva mali len ocelovu konstrukciu. Ale s takymto tempom do konca roka moze byt hotovy most na tich pilierov. Robi sa nieco aj pri mengusovciach, tak kde je taky mali most, zatial co pri Strbe je mrtvo, ale to bol uz na vecer tak mozno uz sa nerobilo.
No ved prave o to ide, že fotky na www.highways.sk sú už dosť neaktuálne. Ak niekto máte niečo kvalitné aktuálnejšie, pošlite to adminovi, prípadne aj do galérie na tento web.
ale to nijako nesúvisí s tým, že sa robí aj cez víkendy/sviatky, len to je v konečnom dôsledku drahšie, … podobne ako aj v tuneli Sitina, ale to “som inde”.
Ja by som len doplnil niektoré myšlienky na celom fóre.
Ak sa nestavia a malo by sa stavať, tak na 60-90% štát nedal financie.
Ak sa zrazu začalo stavať, prípadne aj cez víkendy/sviatky, nečakane, tak sú peniaze.
O ničom inom to nie je.
Na diaľnicu D1 po KE treba ešte 100-150 mld. SKK. Záleží od toho, či bude všade plný profil, alebo PPP a v akom rozsahu, … a podľa toho, koľko peňazí sa dáva, tak podľa toho sú aj reálne termíny. A samozrejme záleží aj od pripravenosti pozemkov, …
Na tých rečiach o peniazoch asi niečo bude, pretože ako sme sa mali aj dnes možnosť dočítať v tlači, štát tento rok hospodári nečakane dobre, tohtoročný rozpočet je už prebytkový a to mal byť schodkový.
Zrejme sú teda peniaze.
A Važec-Mengusovce už až tak veľa peňazí nepotrebuje, lebo je to dosť rozostavané a nie je tam veľamostov čí tunelov.
Takže si držme palce a je celkom reálne, že by to do volieb mohli stihnúť.
ale štátny rozpočet nakoniec bude schodkový. Len 1. polrok je na tom lepšie než sa čakalo.
2 km mostov z 12 km úseku, nie je to veľa - D1 Važec-Mengusovce.
Viac info:
Úsek má dĺžku 12,22 km. Súčasťou úseku je aj hĺbený tunel Lučivná s dĺžkou 250 m. Výstavba začala v auguste 1998. V roku 1999 vláda SR rozhodla o odsunutí termínu dokončenia tejto rozostavanej stavby. Súčasťou stavby je 23 mostov. Na trase diaľnice bude 10 mostov s celkovou dĺžkou 1980 metrov. Dĺžka najdlhšieho mosta bude 638 metrov. Súčasťou je aj výstavba preložky cesty I/18 s dĺžkou 2,7 km pri Mengusovciach s mimoúrovňovým napojením na diaľnicu. Túto preložku uviedli do prevádzky 28. augusta 2003. Ročná priemerná denná intenzita na tomto úseku dosahovala v roku 2000 8327 vozidiel za 24 hodín. Diaľničný úsek D1 Važec - Mengusovce skráti trasu medzi Žilinou a Prešovom oproti existujúcej ceste I/18 o 0,3 km.
Hej desať mostov, ale väčšina sú malé mosty, nie sú to nejaké estakády á-la Bratislava či PB. Ja som skrátka optimista a nesnažím sa vidieť prečo to nejde, skôr sa snažím vidieť ako by top mohlo ísť.
Nikto nečakal, že sa zrazu v tohtoročnom rozpočte nájde toľko miliárd navyše. Ak by z nich naozaj 4 miliardy kvapli na diaľnice, tak sa môžeme len tešiť. Samozrejme ako zvyčajne sa nájde pár Slovákov, čo budú reptať, že je to málo. Nuž ale, čo v podmienkach Slovenska nie je málo?
Treba sa tešiť z toho, čo sa stavia.
Ja som mal namysli, že tento úsek patrí k tým ľahším, preto môžeme mať nádej že sa skôr dokončí, navyše keď je v dosť značnom stupni rozostavanosti.
To je zasa pravda, ja som asi prehnaný optimista.
Ono sa o tým miliardách ešte len uvažuje, no však uvidíme.
Vieš, mne osobne dosť záleží zrovna aj na úsekoch pred Popradom, občas chodím trasu BA-Poprad.
o miliardách sa uvažuje, ale ak už uvedieš zdroj, tak je vhodné ho aj správne interpretovať, to je všetko.
Ja si myslím, že diaľnica D1 je stavaná v rámci možností SR tak ako má byť a nebudú sa úseky otvárať skôr, pretože sa to nedá stihnúť, výnimky budú 1-10, ale či práve Važec-Mengusovce, to je ťažko hodnotiť, ale v r. 2006 sa neotvorí, nie je na neho dostatok peňazí.
Okrem toho trasa BA-PP, tam je jedno, kde sa postaví diaľnica a priorita je D1 po ZA a následne Mengusovce-Jánovce, pretože tu to financuje EÚ.
Diaľnica D1 Važec-Mengusovce je stredne dlhý diaľničný úsek s primeranou dĺžkou mostou a je aj takmer normálne/pravidelne financovaná jeho výstavba, takže sa stavia podľa plánov, ale neotvorí sa v r. 2006. To je len na doplnenie niektorých úvah tu. Okrem toho jeho výstavba nemá nič spoločné s výstavbou D1 Mengusovce-Jánovce, ani jeho napojenie. Napojenie je to minimum, ktoré sa dá spraviť kdekoľvek, ak to treba.