D1 Turany - Hubová

Pokiaľ viem, všetko má svoj vývoj. Aj MUK Kraľovany alebo MUK Hubová. Najskôr NDS ani nechyrovala o R3 od MUK Hubova, najskôr sa predpokladalo použitie MUK Kraľovany ako začiatok R3, však?
Potom konečne niekto múdry zistil, že úzke údolie rieky Orava od Kraľovian nebude pre R3 to pravé.
Tak začali rozmýšľať naplánovať R3 od MUK Hubová. Ale MUK Kraľovany sa už nechala, pretože my na Slovensku musíme mať luxus MUK každých 4-5 km, aby každý do svojej dedinky sme išli po dialnici až pred bránu domu.
Na druhej strane je otázka, kedy sa bude stavať R3 od Hubovej smerom na DK? V nedohľadne . . .

Uplne povodne sa o povrchovom variante ani neuvazovalo, mala sa stavat Korbelka. Potom vsak zauradovali politici, najprv Prokopovic, lebo si myslel, ze to bude lacnejsie, potom Vazny, lebo snival o otvarani Turany-Kralovany do volieb a napokon Figel, ktory uz nechcel dalej oddalovat termin sprejazdnenia BA-KE.

MUK Hubova ako krizovatka s I/18 bola planovana pri vsetkych variantoch aj pri povodnych technickych studiach. R3 nemala nikdy oficialne urcene napojenie - hovorilo sa o Kralovanoch ale aj o Likavke, az neskor do uvahy prisla aj Hubova a Svosov - nastastie.

ad R3 na DK - myslim, ze sa nestane vobec nic, ak sa Turany-Hubova otvori 2019-20 a R3 napr. 2025 :slight_smile:

Ano. MUK Hubova bola vždy naplanovana, ale v minulosti len ako prepojka na I/18. Pôvodne nebola dimenzovana na spojnicu s R3. To je len cca 2 roky dozadu, že sa začalo hovoriť o Hubovej ako križovatke D1/R3.

Ja som si myslel ze cely usek je zly ,hlavne prvna cast, ta Korbelka nema ist uplne inde a minut aj Kralovany?

C8,5/60 :laughing: ano to su brutalne prietahy, vsade ide cesta stredom dediny a nie po ich okraji.

ked bude zjazd pri kralovanoch tak jednoducho na dialnicu prejde vacsie % aut ako ked zjazd tam nebude a teda korbelkovsky variant bude menej vyuzivany.

devil, ked tadial nejazdievas, tak o tom prosimta netrep hluposti. Vo vsetkych prietahoch az na cca 200 m usek je 50-ka a same priechody, bezne kvoli hustej premavke sa cez tieto obce jazdi 30-40.

Aj domaci tu pisu, ze nebudu mat dovod napojit sa smerom z Oravy pri Kralovanoch, ale az pri Turanoch - okrem toho tento stav bude trvat len niekolko rokov, takze je to uplne zly argument.

Mam pocit, ze tebe ide len o to, aby D1 bola co najdrahsia, najdlhsia a najnevyhodnejsia pre vsetkych, co tadial jazdia.

zato ze tadial chodim malokedy dobre viem ake to tam je. 30-40 sa tam jazdi len vynimocne. a k tym 50-kam som uz povedal svoje. cesta ide popri vahu, nie stredom dediny,takze nie su vsade nutne. to je to iste ako ked DrX spominal o prietahoch medzi KE a RV. tam bolo slovo prietah prisilne co som uznal ale samozrejme na severe je opat iny meter. takze nie su to ziadne take prekazky ktore by vyrazne obmedzovali plynulost a rychlost premavky.

podla toho ako tecu financie na RC a aky je fond ERDF tak R3 RK-DK po dobudovani 3. pruhu pri DK nebude ani do 2025. praveze to ze “nebudu mat dovod napojit sa smerom z Oravy pri Kralovanoch ale az pri Turanoch” je taky zvlastny argument, lebo ja som si isty ze ked tam bude krizovatka tak niektori sa pojdu po dialnici a niektori nie. a krizovatky dialnic s cestami I. tr. su standartna vec. ked bude korbelka tak sa pri kralovnanoch nenapoji nikto. a “nikto” je podla mna menej ako “niektori”. a co sa tyka tranzitu npr. kamiony od trstenenej tak tie by mali radsej pouzit dialnicu v co najdlhsom useku alebo nie ?

iste, korbelka je taka lacna zalezitost, podstata argumentov “najdlhsia a najnevyhodnejsia” mi unikla, keby si bol taky dobry a vysvetlil mi to. vopred dakujem.

Áno, “mali by” ale ako bolo vidieť donedávna, tak radšej pôjdu po kľukatej ceste II. triedy cez horský priechod a dediny, než by mali platiť vyššie mýto - viď. úsek Párnica - Terchová - až kým tam neosadili (pardon - neobnovili) zákaz vjazdu. Takže si nerobím ilúzie, že pôjdu v Kraľovanoch na D1 keď budú môcť ísť po ceste prvej triedy, kde im to nikto zakázať nemôže. Takže opäť to budú “niektorí”.

Asi by som ako Oravec mal lobovať za tú križovatku, ale mne naozaj chýbať nebude. No možno sa mýlim a môj názor je menšinový a neopodstatnený. Ešte ma napadlo, ktovie aká bude na D1 v tomto úseku vlastne MPR? Predpokladám, že minimálne v zime bude obmedzená podobne ako pri Sverepci.

devil, 50-ka je na väcsine useku Kralovany-Hubova. I/18 sice ide v 2 dedinach popri Vahu, ale su tam viacere prechody z vedlajsich obci Svosov, casti Lubochne a Stankovian + X ludi predavajucich vselico popri ceste. Predavajuci sa daju zakazat, ale chodci z vedlajsich dedin nie.

Iste, Korbelka nie je lacna zalezitost, ale je uplne porovnatelna s povrchovym variantom a okrem toho o 3 km kratsia. To, ze po nej prvych 5-10 rokov bude jazdit o 2-3 tisic vozidiel denne menej nie je ziaden argument proti nej, nic viac :slight_smile:

Ad financovanie v buducnosti - ak sa zadlzime v podobe dalsieho PPP, tak mas pravdu, ale inak bude po r. 2020 urcite pokracovat vystavba na R2 - R7 + D1 za KE bez ohladu na prisun prostriedkov z ERDF (ktore tu casom tiez nebude - ked dosiahnu nase regiony iste % z HDP oproti EU). 30 - 50 km rocne sa da zvladnut aj zo st. rozpoctu + myta (z ktoreho to bude casom viac ako 200 mil. € rocne), obzvlast ked uz nepojde o tak narocne useky ako idu do vystavby dnes. Otazne tiez je, ci napr. R4 nebude mozne v buducnosti financovat z KF.

nie, 50-ka nie je na väcsine useku Kralovany-Hubova ako ani tie tzv. prietahy. a prechody nie su dovod aby boli suvisle dlhe 50-ky.

ak sa pri tunely nieco najde moze byt omnoho drahsi, len varianta sa uz nebude dat zmenit. drahsia je aj prevadzka tunela. 2-3 tisic aut si si vymyslel, ale aj keby tak je to jedno, proste krizovatka kralovany presunie cast dopravy na dialnicu.

Kralovany-Hubova ma 9 km, 50-ka je presne na 5 km. Vyssia rychlost je mozna na kratkych asi 200 m usekoch, cize realne uplne bezvyznamne zrychlenie.

2-3 tisic aut je väcsina rozdielu intenzit na I/18 pred a za Kralovanmi.

Povrchovy variant ma v tomto pripade podstatne väcsie riziko, ako tunelovy.

tak to urcite, preto sa dal prejst za 5 min…zvysok sa nema zmysel hadat sa z niekym kto nevie uznat fakty.

Teraz si sa dostal, pretoze v uvedenom odkaze to je presne 8 resp. 9 minut, cize priem.rychlost 60 km/h :slight_smile: Takze nevyvratil si ani jeden argument z 5-tich :slight_smile:

Mne sa zdá, že MUK Kraľovany bol vymyslený pre budúce R3, resp. nasatie dopravy z Oravy na dialnicu. Podľa môjho skromného názoru bude omnoho viac vodičov odbočovať (v Kraľovanoch) z Oravy na smer Vrútky (v porovnaní so smerom Orava - Ružomberok), Keďže úsek Kraľovany - Turany je celkom dobrá cesta I.triedy (a minimum obcí). t.z. MUK Kraľovany je blbosť, pretože ľudia z Oravy bez problémov docestujú autom aj po ceste I.triedy na MUK Turany.
Myslí niekto na ministerstve vôbec takto? Alebo tu len o tom klábosíme?

na ministerstve, resp NDS vymysleli aj horsie MUK, takze tejto sa nedivim ..

Nizka priemerna rychlost je kvoli dlhym prejazdom cez obce, ale tych 30-40kmh sa mi vazne nezda :sunglasses: Kriticky je hlavne Rojkov, kde cesta pretina stred obce. V Lubochni a Hubovej ide okrajom, takze to pre obyvatelov az take strasne nie je.

Ach, pisal som o 50-ke s tym, ze da sa tam zazit aj kolona 30-40 (len za posledne 2 mesiace som sa tak vliekol 2 krat), nic viac. A tiez citaj vyssie - pre obyvatelov Lubochne to ani nie je taky problem, ale pre obyv.Stankovian a Svosova uz ano. V Rojkove je aspon spomalovaci ostrovcek (ktory uz bol mnoho krat prevalcovany).

granite, mam informacie o tom, ze na ministerstve su tiez tlaky na povrchovy variant, len to nemozu len tak jednoducho zmenit a posunut termin otvarania D1 o dalsie 2-3 roky neskor.

tlaky na povrchovy ci tunelovy?

tunelovy samozrejme, vdaka za opravu :slight_smile:

A bol by to veľký problém potom zmeniť aj veci na úseku DS-Turany, ak by nakoniec predsa len stavali Korbeľku? Ako zadať to stavebnej firme asi by nebol problém, ale či to niekto z uchádzačov nemože napadnúť. Alebo jednoducho to postavia a potom sa na to pripoja a urobia tam ďalšiu MUK?