Logicky - ak nie je iste, ze mozeme stavat povrchovy variant, nemôzeme stavat jeho zlozitejsiu cast, ktora by po pripadnom pretrasovani bola v znacnej dlzke zbytocna. Okrem ineho, aj na druhom poduseku je problem s Rojkovskym raseliniskom. Problemove svahy Kopy su na useku Turany-Kralovany.
Obavam sa, ze ide len o zbytocnu predvolebnu svahu vyhlasit tender aspon na cast useku.
V článku sa píše o rozdelení úseku na úsek Turany - Kraľovany, ktorý by sa tendroval v súčasnom období a úsek Kraľovany - Hubová, ktorý by sa tendroval v novom programovacom období. Nakoniec sa ale píše aj o tom, že tak by sa nedali použiť zemina z jedného úseku do druhého atď.
Zároveň sa tam píše, že posúdiť z pohľadu životného prostredia a vplyvu na Naturu 2000 to má nejaký odborník zo zahraničia.
Celkove sa hodnotí, že ak sa tento úsek ani z polovice nezačne stavať, tak ministerstvo chce peniaze použiť na úsek Skalité - Svrčinovec.
Takze predsa je len nejaky zalozny plan v pripade nevycerpania KF. To je dobre, aj ked sa vybral jeden z tych menej potrebnych usekov (hoci osobne ho povazujem za pomerne dolezity z toho hladiska, ze spolu s usekom Cadca-Svrcinovec bude skutocne vytvorene kvalitne spojenie na PL)
granite, ak mas moznost, hod pls. ten clanok do monitoringu tlace.
To vyuzitie vytazeneho materialu mi nepride ako nejaky zavazny argument, neviem o tom, ze by na poduseku Turany - Kralovany bola nejaka potreba velkych objemov nasypov, prave naopak, budu tam len zarezy a mosty…
No jasne, na to som zabudol. Takze do jesene nas caka dalsie vykazovaie cinnosti a potom sa spusti tender bud na usek Turany-Kralovany, alebo Svrcinovec-Skalite: “lose-lose situation” (jedno lepsie ako druhe). Este by som pridal aj tretie “lose”, lebo sa navsye aj strati cas, ktory mohol byt venovany priprave tendrov na R2 a R3.
Co je prosimta zle na tom, ze postavime usek, na ktory dostaneme peniaze z fondov ?
Tendrovu dokumentaciu mimo usekov PPP1 a PPP3 (kde ju bolo treba kompletne prepracovat kvôli pripravnym pracam, preto sa zvolil zlty FIDIC) pripravuju predovsetkym zhotovitelia DSP, takze nie je to o stratenom case, ale o mnozstve penazi, ktore sa vyclenia na pripravu. Obvykle sa doda tendrova dokumentacia (DP) do 3 mesiacov od vyzvy NDS. Okrem ineho, Svrcinovec-Skalite ma pripravenu DP uz cele 4 roky. Naproti tomu vsetky useky, ktore sa maju tento a buduci rok stavat na R2 a R3, potrebuju este vykupit pozemky.
ja si praveze myslim, ze rozdelenie len zabije korbelku a to uplne .. dalej MUK kralovany je do istej miery navyse, kedze bude MUK v hubovej .. a sme zase pri probleme MUK do kazdej dediny
MUK kralovany ma vacsi zmysel ako MUK hubova, kt. treba zrusit. to sa snad bude dat.
rozdelenie useku zabije korbelku a presne o to ide. suvisy to s planovanim D1 ako suvislych usekov ktore zacinaju a koncia svojvolne “v poli” a nie na krizovatkach. a robilo sa to aj preto aby sa suvisla dialnica lepsie zdovodnovala. lebo turany-kralovany je sam osebe opodstatneny usek ale kralovany-hubova je ako pise i15 - 4,2km tunelov vedla cesty, kde prejde denne 13500 aut. dufam ze EIA takto prejde a obe poduseky sa budu posudzovat uplne separatne.
Tak ako píše Aquila - ako Oravcovi mi bude úplne stačiť MÚK Turany (ktorá by existovala v prípade Korbeľky aj v prípade povrchového variantu). Pokiaľ si mám vybrať, či pôjdem v Kraľovanoch pár metrov naspäť (rozumej na východ) aby som sa napojil na MÚK Kraľovany a potom stúpať 2x do kopca (estakáda a potom zárez), alebo či budem pokračovať tých pár km do Turian po kvalitnej širokej ceste I. triedy kde je až na jednu výnimku (zákruta v meandri) všade 90km/h a žiadna obec, tak to mám naozaj jedno.
No neviem, akurát ten úsek prechádza intravilánom 4 obcí - Rojkov Stankovany Lubochňa Hubová v parametri C8,5/60
.
MUK Kralovany je absolutne zbytočná MUK - vodiči zo smeru MT môžu schádzať v MUK Turany na I/65 a od Prešova budú zchádzať na MUK Likavka
.
to rozdelenie je zbytočné .. obe časti majú problém .. a práve preto bolo aj ako kompenzácia ponúknuté zrušenie MUK Kralovany
Turany - Kralovany je najmenej potrebny usek, lebo cesta je kvalitna, siroka a mimo obce. Podla scitania je pri Turanoch 17000 vozdiel a potom smerom na Kralovany to zahadne stupa na 21000, ale zatial nikto nevysvetlil preco a tak je to najskor chyba merania a skutocna intenzita je niekde okolo 16000 denne. 16-17 tisic je len mierne nad znesitelnu uroven na ceste s takymi parametrami. Casom by tu mohli pribudnut aj 3 pruhy, napriklad tu: maps.google.com/maps?saddr=Cesta … v&t=m&z=14
MUK Hubova bude potrebna uz len kvoli tomu, ze na oboch stranach mozu vodici zist z dialnice v pripade odstavky / nehody v tuneli - Rojkov/Havran resp. Cebrat. Co treba zmenit, je tvar krizovatky Hubova v ramci krizovania s R3, aby sa tam nestaval ten paskvil s extremne dlhymi a hlavne drahymi vetvami.
Ako hovorime vsetci, co tadial bezne jazdime - MUK Kralovany je zbytocna, okrem ineho aj velmi draha, kedze len kvoli nej bude na D1 dlha estakada. Naopak, MUK Hubova s I/18 je len kratky zjazd z dialnice.
cely usek sa v kontexte problemov s nim spojenych moze zdat ako malo potrebny. pozor vsak na psychologicky faktor. ked uvazujem ze by mala byt hotova trasa 250 km BA-ZA-privadzac_LL-Turany potom 15 km usek s relativne nizsou kvalitou /pisem relativne, lebo usek je sice momentalne fajn, ale oproti 300 km D1 to je vyrazne nizsi komfort/ a potom zase 200 km Hubova-PO-nabrezna-KE. tak na tom kratkom useku dojde k vyraznemu zhusteniu dopravy a bude dochadzat ku krizovym situaciam (iste percento vodicov sa proste nezmieri s tym ze maju ist 15 km sedemdesiatkou). obchadzkova trasa je na urovni obchadzkovej trasy strecna. proste vznikne tam druhe strecno.
keby to bol len usek Turany-Kralovany tak by to nebol az taky problem, ale to uz je otazka ci to stoji za to (zbytocna draha MUK navyse a stale zostane isty usek prerusenia dialnice) a ci radsej nedobojovat cely usek.
okorec, ja stale dufam, ze povrchovy variant EK predsa len zatrhne a v buducnosti sa bude stavat Korbelka. Ked aj tie 2-3 roky od postavenia Visnoveho budeme tych cca 18 km jazdit bez dialnice, nevidim to ako velky problem - cesta bude o cca 15 min. dlhsia oproti suvislej dialnici, ale oproti dnesku kratsia o vyse polhodinu.