Čo si pod týmto posúdením za 8 miliónov eur má laik predstaviť, bude sa znovu robiť EIA alebo je to niečo úplne iné?
Minister rozhodne prd (viď napr. Gorila keď už to musím tak debilne vyjadriť); ovšem platí prezumcia neviny, takže poznámka v zátvorke neplatí, ale aj tak minister je len kolieskom v mlyne a vládnucé mlyny nemelú podľa božích pravidiel, ani tie KDH Takže žiadne racionálne rozhodnutie by som od Figeľa neočakával (i keby sa to rozhodovalo po voľbách a mal na to vplyv). Všetko info vycucané medzi riadkami mediálnych .račiek tomu nasvedčuje
V inom príspevku som sa zmienil o informáciach z mediálnych .račiek. Príklad:
" Cieľom Slovenska je podľa Figeľa v lete začať verejné obstarávanie pri tejto stavbe v súlade s národnou i európskou legislatívou" ( poznámka mcmillan: ak sa má v lete začať verejné obstarávanie tak Korbelka je asi kravina)
“Dodatočné posúdenia vplyvov na životné prostredie musia byť vykonané podľa zákona takým spôsobom, ktorý by obstál pred akýmkoľvek expertom alebo iným posúdením,” vysvetlil minister dopravy (zaujímavé, viď akcia “deal” dole).
Podľa ministra životného prostredia Józsefa Nagya, po opätovnom posúdení a po prijatí zmierňujúcich kompenzačných opatrení sa dá v projekte pokračovať. Medzi takéto opatrenia radí napríklad vyriešenie problému s pohybom veľkých šeliem po tomto území, ochranou vtákov a netopierov, pre ktoré bude potrebné postaviť farebné steny, aby zvieratá do nich nenarážali. (poznámka mcmillan: takže podľa ministra ŽP stačí mostík pre medveďa a natierač za pár kačiek).
Slovenskí ochranári tvrdia, že výstavba povrchového variantu diaľnice D1 v úseku Turany Hubová nemôže vyhovieť podmienkam európskej smernice o ochrane biotopov. (poznámka mcmillan: stačí spustiť v masmédiach masívnu kampaň a prehlásiť týchto tzv. ochranárov za psychopatov alebo nepriateľov štátu; alebo im ponúknuť nejaký “deal”)
Ak je tu nejaký génius nech mi to vysvetlí; ja som retardovaný kretén a aj keď mám dva diplomy, jeden tzv. komunistický a jeden tzv. kapitalistický, tak tomu nerozumiem. Pripúšťam, že to aj Gorila pochopí, ale asi tak vysoko nedočiahnem.
celé tieto medialne kotrmelce sú len o tom ako s toho Slovenská republika bude môcť vycúvať zo zachovaním tváre - nie je totiž “možné” povedať - Vážení iba sme klamali a podvádzali, pardon
.
takže mám taký “tichý” pocit že sa spraví nová EIA a zrazu sa zistí že hopla tunel je lepší - tak podme stavať tunel - vyhovoríme sa že tam vznikli medzitým nové územia a tak ich budeme chrániť - predsa nemožno povedať že sa prapôvodná EIA ( kde bola doporučená Korbeľka ) ignorovala a aj celé ministerstvo ŽP
johhan vynimocne sa stotoznujem Snad po volbach sa nieco pohne, lebo iny variant ako sucasny je velmi zle pripraveny, dokonca uz aj tunel Soroska je na tom lepsie (robi sa DUR)
Je pekne byt optimista… ale … nic nenasvedcuje tomu, zeby bol tunel. Ved nielen Vazny ignoroval tunel… ale ani Figel sa zan nebije. Tvrdohlavo a nahlas hovori za povrchovy variant. V lete chce mat VO , co najskor chce zacat tento usek stavat. Ved keby mal zaujem o tunel tak sa takto nevyjadruje… ani sa nanatahuje s eurokomisarom o nejake kompenzacne opatrenia. Naopak… ved pre Figela by to bola dobra prilezitost ukazat a dokazat Vaznemu ze jeho trasovanie bolo zle, ze bolo nepriechodne a ze kvoli tomu jeho PPP nikdy by sa ani nerozbehlo… vyuzil by to politicky pre seba.
Takze budme realisti… Naozaj to skonci tak, ze sa “natru ploty a spravi sa mostik pre medveda” a bude to stacit.
Ako rad by som sa mylil…
Praveze zvolenie tuneloveho variantu v sucasnej dobe by znamenalo odsun dostavby D1 po KE na horizont 2019-20 a to je politicky nepriechodne. Stale je jednoduchsie uz 8 rokov pretlacat povrchovy variant, ktory mozno nebude ani v r. 2030.
To je pravda, odklad D1 do Košíc by to asi znamenalo. Ale podľa mňa to vôbec nevadí.
Ak by bola hotová celá zvyšná D1 medzi Bratislavou a Braniskom, tak hoci by tento úsek nestál ešte ďalších 10 rokov, nič vážne by sa nestalo. Tých zopár kilometrov medzi Fatrami je podľa mňa málo problémových a vodiči si to radi prejdú aj po súčasnej ceste. Bude to pre nich aspoň trošku rozptýlenia od monotónnej jazdy po diaľnici.
A potom, ak pán Boh dá … keď už toto bude jediný nedokončený úsek, … vyvinú sa na jeho dokončenie také silné tlaky, že sa postaví až expresne rýchlo … aspoň si myslím. Ale zatiaľ …
Prečo sa ponáhľať a zároveň sa tváriť, že šetríme? Prečo tvrdohlavo presadzovať o niečo lacnejší, ale do prírody oveľa viac zasahujúci, povrchový variant … prečo? Je to hlúposť podľa mňa. Oba varianty sú dosť drahé na to, aby sa o nich rozhodovalo unáhlene a z politických dôvodov. Radšej to treba spraviť na pokoji a poriadne, bez veľkých zásahov do prírody, s tunelom. Toľko môj názor.
Odkedy Fico ešte v roku 2006 cez bilboardy natáral ľuďom, že diaľnica do Košíc bude v roku 2010, tak sa toto povedomie kdesi hlboko v nás usídlilo… Jasné, každý by chcel mať diaľnicu … a najlepšie hneď zajtra. Ale trošku by sme sa mali sprízemniť, nemyslíte? Je škoda, že aj na ministerstve sa veľa zodpovedných ľudí stále snaží udržiavať tento “Ficov smer”. Ponáhľajú sa s diaľnicou do Košíc, s klapkami na očiach… za každú cenu … a že popri tom zničia okolie dvoch naších národných parkov ich vôbec nezaujíma.
Už by konečne mohol vládnuť aj zdravý rozum a nie politika alebo gorily.
Kladieš tzv. sugestívne otázky, “Prečo, prečo ?”; Češi majú peknú povídačku “Proč, proč? Pro slepičí kvoč”. Ten mikro “slepičí kvoč” asi ukrýva makro záujmy (ak sa vylúči argument zdroja pitnej vody v Korbelke). Tvoja veta “Toľko môj názor” je rovnako bezprízorná ako veta “To je aj môj názor” alebo “To je názor viacerých ľudí”. Kladieš tu nekonkrétne subjektívne návrhy, citujem “podľa mňa hlúposť, prečo tvrdohlavo presadzovať, spraviť poriadne”; našťastie proti Tvojmu jednoduchému sedliackemu uvažovaniu je tu sofistikovaný vládny pohľad; to nie je ten, čo je prezentovaný v médiach (tie pokiaľ nie sú kúpené tak realizujú samocenzúru alebo produkujú .račky), to je ten, ktorý sa bude realizovať. Povedal som A a tak poviem aj B; ja neviem, ktorý variant je lepší - teda v tom zmysle, či je jeden variant významne drastickejší ako ten druhý. Veď to žiadny slobodný zdravý rozum verejne neprezentoval; ak áno prosím o odkaz; i keď som na strane ochrany prírody, nie som si istý ich pohľadom na vec (príklad: v Čechách niekde sledovali rok kamerou prechod zvierat cez ekologický most cez diaľnicu; nemusíte hádať, prešlo 0 zvierta (slovom nula); ochranári začali expandovať teóriu pechodu, že musí byť širší, že tam nesmie byť porast tak a tak, ale inak aby sa zviera nebálo, tj. teória); podľa mňa sa neda vypočítať narušenie biorovnováhy a jej miera zpatnej samoopravy; počul som, že po narušení bio rovnováhy sa proces vyrovnania do povodneho stavu riadi diferenciálnou rovnicou; asi sme zašli príliš ďaleko od vládnych a mediálnych bijcov.
No, to sme teda zašli…
Ešte raz, aby sme si rozumeli. To čo som chcel povedať je, že by sa kompetentní mali riadiť zdravým rozumom a nie tým, že tunelový variant je politicky nevýhodný. Ak sa nemýlim, práve ten aj odporúča ešte stále jediná platná EIA z roku 2002.
A teda - ak sa teraz (vlastne už dlhšiu dobu, asi od roku 2008) a bez nejakých analýz ministerstvo snaží presadzovať iný variant na úkor väčších zásahov do prírody … nezdá sa vám to minimálne divné? Lebo mne určite hej.
Ak by si nechali vypracovať nejakú serióznu analýzu (ako Andrej spomínal, hoci novú EIA), z ktorej by vyplývalo, že lepšie je zasahovať do chránených území, tak prosím … (osobná poznámka: Podľa mňa by sa to nikdy nestalo a opäť by sa potvrdil pôvodný tunelový variant.)
Ale ak … by neviem akým zázrakom … nová analýza odporučila povrchový variant … tak potom už nebude môcť nikto namietať, že robia hlúposti… Potom by to aspoň mali “na papieri” potvrdené a “bolo by im dovolené” devastovať prírodu. Bola by to síce škoda, ale museli by sme držať jazyk za zubami, lebo by mali v rukách aspoň tú novú analýzu. Ale takto … to čo robia je smiešne.
Podľa mňa sa hlúpo snažia hrať šou pre ľudí. A niektorí (možno mnohí) im na to ešte aj skočia.
Aj ked sme trochu OT ale neda mi, lebo tiez sa niekedy zaoberam tym, do akej miery je poskodzovanie prirody clovekom " akceptovatelne". Niekedy to vyzera ze ludia su dost prepiaty na to, ze robia vacsie " ofuky" ako je potrebne.
Dobry je nedavny pripad havarie vrtnej veze BP v Mexickom zalive, kde sme videli vsetci tie obrovske ropne skvrny na hladine, ktore dosli az k pobreziu. A tie katastrofalne scenare co sa pisali okolo stale unikajuceho vrtu… A stalo sa to, co nikto nepredpokladal, ze tu ropu " zozeru " nejake mikroby v mori za pomerne kratku dobu. Cize, este tomu v mnohych oblastiach " bars " nerozumieme.Priroda si niekedy vie poradit lepsie akoby sme ocakavali.
To je zaujímavá myšlienka. Súhlasím, asi na tom bude niečo pravdivé. Ale ak si ministerstvo z politických dôvodov vo veľkej veci ako je tento úsek D1 vedome a neodôvodnene (napriek odporúčaniam EIA, bez ďalších analýz) vyberie zásahy do prírody, pričom to ide aj inak, tak to podľa mňa je jasné zlyhanie zdravého rozumu. Také rozhodnutie mohla priniesť len špinavá (v tom čase ešte Vážneho a Ficova) politika idúca za preferenciami a gorily idúce za províziami … bezohľadne a za každú cenu.
Je nad slnko jasné čo si chcel povedať (teda každému sedliackemu rozumu), rozumieme si, jas som to pochopil; moja reakcia bola súhlasná, ale sarkastická, príliš zkratkovitá, treba čítať medzi riadkami.
Niekto, myslím JaNY, poznamenal, že sme Off-Topic. Ja si nemyslím, že sme OT; pokiaľ niekto uspokojivo nevysvetlí zposob riešenia Turany-Hubová včetne “konšpiračných” teórií tak to nemože byť off-topic. Preto dodávám (poznámka: ak si tu ako diskutujúci nový; pokiaľ si mimo oboru a záujmových skupín ako ja tak možeš tlačiť na pilu. Ak, nie, zvažuj čo napíšeš aby si si neublížil; ak nejaká sviňa bude mať záujem ťa vystopovať cez IP adresu alebo inak, tak to urobí; na druhej strane, za guĺku do hlavy im za to nestojíme):
Ani jedno servilné médium sa mojho debilného sedliackeho rozumu nedotklo (teda nemohlo lebo sú servilné) podnetom ako napr.: vážený, zdroj pitnej vody v Korbeľke je tak zásadný faktor, že akékoľvek straty povrchového variantu nevyvážia prínos jeho zachovania (sem patria rozšírené rozvahy ako možné náhrady výpadku alebo obmedzenia tohto zdroja prípadne i v kontexte globálneho oteplovania); povrchový variant je síce opticky invazívny, ale významne nenaruší bio rovnováhu; problém namŕzania vozovky pár metrov nad riekou: bude riešené kombináciou obmedzenia rýchlosti (nemá vplyv na ekologicko-ekonomickú bilanciu v porovnaní s tunelom) a dosledného zberu odtekajúcich posypových materiálov v procese údržby (údržba nebude odfláknutá lebo poslednou inšanciou týchto chemických posypových .račiek je biotop rieky Váh). Atď ap. Toto je iba pár otázok mňa ako sedliaka, ktorý odložil svoju motiku a náhodou sa pozrel na diskuziu úseku Turany-Hubová. I preto som nazval média prívlastkom servilné. A v tomto zmysle dialnice nie su zpolitozované, ale Zgorilované.
Maličkosť: možno som vedľa, ale: nie je náhodou riešenie estakád povrchového variantu na rovnakom princípe ako estakáda v Považskej Bystrici? Nie je teda už riešenie vyriešené a teda lacné? Chápal by som, keby šlo iba o snahu presadiť originálne slovenské konštrukčné riešenie a prípadne ho exportovať; ovšem v džungli anonýmnych straníckych a osobných ekonomických záujmov nie je jasné o čo ide .
To áno, nový tu som, veď to je jasné aj z počtu mojích príspevkov. A zo žiadneho diaľničného alebo stavbárskeho oboru nie som. Ak vravíš, že si tu človek nemôže povedať čo chce, tak potom je toto fórum úplne nanič. Ja verím, že každý rozumný človek je tu vítaný. Veď komu sa nepáči, nech nečíta. Nikto tu nikoho do ničoho nenúti, aspoň som si to nevšimol. Vyjadrujú sa tu názory a tie môže mať každý iné, no nie?
A teraz späť k téme.
Niekedy je dobré si zauvažovať aj v štýle “čo keby dakedy…”, ale ja mám radšej presný postup a jasný výsledok ako konšpiračné teórie. A preto sa veľmi nechcem do takých diskusií miešať.
Podľa mňa jediné, čo je zatiaľ jasné je, že musíme počkať. Uvidíme, čo za analýzu to páni veľkomožní na ministerstve za tých 8 miliónov € pripravia a aký bude mať výsledok. A možno … budeme milo prekvapení.
Mozes si povedat co chces, akurat si za to aj zopovedny.
Optimista … len aby to zas nebolo o znovuobjaveni kolesa a Gorila si zozerie dalsich 8 melonov namiesto toho, aby sa slo do Korbelky, ako odporucaneho variantu. Alebo EIA bola robena tunelarskou lobby?
ach jaj, človek sa bojí, že ťa okradne o detstvo alebo zneužije, keď ti povie, že ježiško neexistuje. (Kontext: Áno , máš pravdu a totálne s tebou súhlasím, ale…). Tu a kdekoľvek kde sú v hre veľké verejné prostriedky doteraz nešlo o " zlyhanie zdravého rozumu"; naopak, šlo o “využitie tzv. rozumu elít” aby legalizovali a zargumentovali prípadné nejasnosti ohľadne ich postupu. Krivdíš Vážnemu a Ficovi tým, že iba ich mená spájaš so špinavou politikou… Zdravý rozum nebol nikdy spojený s politikou, ktorá rozhodovala o veľkých peniazoch. Aby to nebolo total off-topic: Kde je hranica medzi bágrováním prírody a bágrováním záujmov lobistických skupín? Nie že by na to niekto gule nemal, ale Slovensko je asi príliš malé na to aby to niekto verejne prezentoval a presadzoval.
P.S.
zrovna mi v sluchátkach beží David Gilmoure: On an Island; tj. “Na ostrove”; čiže pekná symbolika pre izolované rozhodnutia. A akoby čert nechcel, ďalší song je Eric Clapton “I shot The Sheriff”; čo znamená rozhodni rozumne podľa “pppopostion” než tasiť kolty
Hore uvedené “zodpovedný” je len “virtuálne lokálne”; tiež nechcem brať ilúzie o múdrych rozhodnutiach vlády za 8 miliónov €; keď pán Boh dá aj motyka strelí; jediný racionálny nápad je vyhlásiť stávku, čo bude výsledkom štúdie: ANO alebo NIE; YES or NO; JA oder NEIN (pretože sme sa stratili, pripomínam, že nejde o požičku Grécku,ale o Turany-Hubová).
a čo už, keď náš pán minister ušetril toľké miliony, tak čo by nepustil neakých 8 do gágora neakej gorile, veď mu už končí mandát. Tiež si nepamätám, že by boli neaké výsledky zo štúdie úžinového variantu cez strečno. Tam sa tiež stratil neaký miliónik.
Irónie stačilo, teraz by som chcel nadhodiť tému, končiaceho funkčného obdobia MD. Fakticky bol v kresle skoro dva roky. Spravil toho dosť, alebo málo?. Podľa môjho názoru, na tie úvodné silácke vyhlásenia (RK_BB… ) nie je to bohviečo. Na druhej strane v celku dosť na slovenské pomery. V súčasnosti sa reálne stavia R4, Jánovce - Jablonov 1časť. 1/2 profil pod Sp. hradom. Podpísane zmluvy DS-Turany, a Fričovce - Svina. Skúste ma ešte doplniť, keď som na niečo zabudol. A ešte jeden “góĺ” do vlastnej bránky bolo otváranie R1, kde stále kydal na všetkých aké je to predražené a bla bla, ale strihať pásky a podávať si ruky s Ficom nemal problém.
V trende je dalsi clanok o tomto “zakliatom” useku etrend.sk/trend-archiv/rok-2 … cesta.html . Nevidim ho cely, ale na zaciatku sa spomina, ze usek by sa mal rozdelit na 2 casti. Ked sa vsetci tvaria, ze povrchovy variant je najlepsi, tak preco sa tak vlastne neurobilo uz davno? Nevsimol som si, ze by usek Kralovany-Hubova mal nejake enviro problemy, tak preco sa uz nestavia? Odpoviem si sam, lebo je pekna hlupost stavat 4,2km tunelov vedla cesty, kde prejde denne 13500 aut.
Obávam sa že problémov je viacej a ani rozdelenie nepomôže. Zatiaľ nevieme kde by tieto dva úseky na seba nadväzovali(tiež nemám PIANO). Podľa mapových podkladov usudzujem, že úseky by na seba nadväzovali pred obcou Kraľovany v smere od Martina. Tým pádom úsek Turany-Kraľovany by bol priechodnejší. Ale neviem ako to chcú riešiť s oblasťou Šútovská epigenéza alebo v okolí toho lomu(tu sa spomínal problém s migráciou zvery). Ale úsek Kraľovany-Hubová zasa prechádza cez Rojkovské rašelinisko. A nehovorím o tých úpravách na vrchu Kopa(oproti Kraľovanom hneď za Váhom). Podľa mňa aj keď to predelia tak to neprejde. Aj jeden úsek bude mať enviroproblémy aj druhý.