Túto spomínanú analýzu viewtopic.php?f=58&t=15187&p=121230#p121230už MDRR už má ? Aký je výsledok ?
Tiež sa hovorí, že mostárska lobby je na Slovensku silnejšia ako tunelová. Čo je zrejmé z toho, koľko tunelov majú inde, a koľko máme my. A to sme pomerne hornatá krajina.
Andrej, ako by teda podla teba rozhodli odbornici? Ktory variant je podla odbornikov ten, ktory sa uz mohol budovat?
Ved to, ze o tom rozhoduju ministri..kolko maju moznosti, ked to chcu co najlacnejsie, teda nie ppp?
Nepoznam odbornika, ktory by presadzoval povrchovy variant. Ci uz ide o geologov, tunelarov, ekologov ci tych, ktori maju prehlad o prevadzke dialnic. Staci si prelistovat tuto temu dozadu, je prakticky jedno, na ktorej strane
Hlasoval som za Korbelku uz davno a dufam ze nanu pride, ale rad by som vedel z akymi upravami okolo raseliniska teraz chodia do Bruselu. Figel hovori [ jednoducho povedane] ze nieco tam vymyslaju/vymysleli.
asi so ziadnymi. Zrejme sa snazia presvedcit, ze netreba dodatocne zlastne upravy. Dame vyssiu PHS-ku a isto bude stacit.
Co mam informacie od projektantov, tak jedine, co zmenili oproti pôvodnemu projektu bolo mierne posunutie ekoduktu do polohy skutocneho biokoridoru a typ niektorych estakad ponad a popri Vahu. Co su vzhladom na tak rozsiahlu investiciu skutocne len kozmeticke upravy. Uzemiu Natura 2000, NP MF, ochrannemu pasmu NP VF ani niektorym NPR sa to aj tak nevyhne.
A ministri pri sebe nemaju ako poradcov odbornikov? Na jedneho “neznaleho” ministra by to bolo predsa len vela…
Neznaleho myslim to, ze nema sancu sa dostat kazdej veci na koren a urcite sa s vela vecami stretava vo svojej funkcii prvykrat…
Ja sa tiez priklanam ku korbelke a ako vidim, aj odbornici z tohto fora by to riesili takto
Vsetky varianty su “druhe Visnove”, z financneho hladiska aj z hladiska terenu. Podstatny rozdiel je vsak v intenzite dopravy a v moznostiach obchadzky. Takze ked cesta cez Strecno bude musiet vydrzat do roku 2017 tak cesta cez Kralovany bude musiet vydrzat aj do roku 2020, ale to sa pred volbami tazko hovori. Viaceri sme sa zhodli, ze uspechom pre tento rok bude uzavretie 3 rozpracovanych tendrov na D1 a vyhlasenie dalsich na R-ky z ERDF. Ja som preto uz davnejsie zapol filter na vsetky vyjadrenia ohladom spustenia vystavby useku Turany-Hubova.
Je smiesne a mozno skor smutne, ked slovaci idu vysvetlovat Bruselu ze tu krasnu dolinu velmi “nezruntuju” pri tej vystavbe cesty… To ako keby to bola belgicka dolina Vahu a nie nasa.
Brusel je len vyhovorka
Korbelkovsky variant je “druhe Visnove” aj z hladiska politickeho - doba vystavby presahuje volebne obdobie - co je asi najväcsia prekazka tohto variantu.
Dobre napísané Andrej. Kde by asi bolo také Rakúsko či Švajčiarsko týmto tempom a spôsobom stavania diaľnic a tunelov dnes so svojou diaľničnou sieťou, ak by sa báli ako my. Navyše, keď podstatnú časť peňazí na výstavbu týchto náročných úsekov nám platí EU, tento postoj voči stavaniu tunelov na Slovensku fakt nechápem, neboli pre nás vždy tieto krajiny vzorom ako stavať cesty, ako robiť cestovný ruch ap.? No keď príde na lámanie chleba, bojíme sa a vykrúcame z tých možno o čosi náročnejších riešení ako sa len dá.
a bude eu platit i naklady na provoz a udrzbu tunelu?
Nové úseky s tunelmi sa tendrujú tak, že zhotoviteľ je povinný po vybudovaní diela 5 rokov robiť údržbu, servis a opravy celej technológie (aj mimo tunela). Táto cena je súčasťou zmluvy o dielo. Tieto práce budú takisto počas 5 rokov hradené finančnými prostriedkami EÚ. Ročne ide asi o 250.000 € na 1 km jednej tunelovej rúry. Samozrejme cena sa nedá paušalizovať, je to len hrubý odhad, veľmi záleží na druhu a rozsahu technológie a dĺžke tunela.
Prevádzkové náklady diaľnice a tunela ako napr. spotreba el. energie, bežný spotrebný materiál, bežná letná a zimná údržba, odstraňovanie prekážok, čistenie znáša obstarávateľ čiže v tomto prípade správca diaľnice - NDS.
Celoročný rozpočet na materiál a výkony jedného strediska správy a údržby diaľnic (SSÚD), ktoré spravuje a udržuje cca 50 km plno-profilovej diaľnice predstavuje cca od 900.000 € do 1.000.000 €. Rovnaká suma ide na mzdy zamestnancov (počet cca 50 - 60). Ak je na úseku väčšie množstvo dlhších mostov a estakád cena materiálu a výkonov sa adekvátne zvyšuje náročnosťou najmä zimnej údržby. Spotreba el. energie závisí na dĺžke tunela/tunelov - cca 50.000 € na 1 km tunelovej rúry ročne.
je prinajmenšom komické ak práve Vážny hovorí o tom že tento úsek sa má stavať tunelom ak komisia má výhrady k životnému prostrediu pričom to bol práve on čo tak vytrvalo ingnoroval všetky upozornenia či už zo Slovenska alebo priamo z únie.
Z medialneho programu MDVRR:
[i]20. január 2012
MINISTER: 10.00 hod.
Stretnutie ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR s komisárom pre životné prostredie Janezom Potočnikom a ministrom životného prostredia Józsefom Nagym. Témou rokovania budú spoločné otázky vrátane projektu Turany – Hubová. Fototermín pre média bude o 10.00hod. Po skončení rokovania sa uskutoční o 12.00 hod. tlačový brífing na pôde ministerstva životného prostredia. Miesto stretnutia: Bratislava, MDVRR SR, Nám. Slobody 6. Miesto tlačového brífingu: Bratislava, MŽP, Nám. Ľ. Štúra 1[/i]
Ministra dopravy navštívil eurokomisár Janez Potočnik (video)
A opät sa nic nepohlo, sme tam, kde sme boli v roku 2010, takisto 2008 aj 2005, len nas to stoji cas a peniaze. Navyse, aj keby sa v lete zacal tender, postavit tento usek do konca prog.obdobia uz nestihneme. Takze o com bolo toto stretnutie ? O “vykazani cinnosti” ?

… Tiež sa hovorí, že mostárska lobby je na Slovensku silnejšia ako tunelová. Čo je zrejmé z toho, koľko tunelov majú inde, a koľko máme my. A to sme pomerne hornatá krajina.
No… obecne slovo “lobby” vyvoláva viac menej ako tak rozumné tlaky na nejaké výhody, ale v týchto zemepisných končinách by som sa nebál lobbystické tlaky prekvalifikovať na gorilie tlaky a až z toho je zrejmé, citujem " koľko tunelov majú inde, a koľko máme my".

… Podstatny rozdiel je vsak v intenzite dopravy a v moznostiach obchadzky. Takze ked cesta cez Strecno bude musiet vydrzat do roku 2017 tak cesta cez Kralovany bude musiet vydrzat aj do roku 2020, ale to sa pred volbami tazko hovori. Viaceri sme sa zhodli, ze uspechom pre tento rok bude uzavretie 3 rozpracovanych tendrov na D1 a vyhlasenie dalsich na R-ky z ERDF. Ja som preto uz davnejsie zapol filter na vsetky vyjadrenia ohladom spustenia vystavby useku Turany-Hubova.
Chodím tadiaľ dvakrát za rok preto moj názor je zdánlivo nerelevantný, ale hore uvedený názor sedí ako “šerbel na prdeli” s mojou skúsenosťou. Strečno pohoda pokiaľ sa niečo nepokazí - zdržujem sa hlasovania kedy Strečno. Turany- Hubová relatívne v pohode aj keď pomalý náklaďák alebo neschopný osobák ľahko znervózňuje. Hubová - Ivachnová špatné; Dubná Skala - Turany špatné.