myslené je to pekne, ale reálne nerealizovateľné… predstav si v tej rúre jedným smerom nejakú mimoriadnu situáciu (nehoda, požiar…) a ty pošleš ľudí do “bezpečného” priestoru druhej rúry rovno pod kolesá finišéra, cúvajúceho auta, alebo akejkoľvek techniky…
na tlačovkách a do youtubu sa to trepe sa ľahko, zvlášť keď je to len forma vyhlásenia bez oponentúry, ale vykonať sa to jednoducho aktuálne nedá
To som nemyslel tak. Skôr že budú obe rúry hotové, ale v prevádzke by bola jedna v jednom smere. Totiž tam je problém s komplikovaným zjazdom medzi tunelmi Havran a Korbeľka. Už sa to tu rozoberalo. A toto riešenie chceli dať aj na Višňovom, takže vychádzam z tejto informácie.
Z informácii z článku V súťaži o stavbu Turany – Hubová prišli štyri námietky to smrdí tendrom pre vopred vybratého uchádzača. Ako vždy, nič nové v podaní SMER-u a jeho príveskov (hlas+sns).
Sú prosto politické strany, ktoré nastavujú tendre, aby vyhrala najvýhodnejšia ponuka pre krajinu a potom su také (kde by som zaradil strany súčasnej koalície), ktorých záujmom je aby z najrôznejších dôvodov (pričom dominantný asi bude ten, že peniaze sú až na prvom mieste) vyhral niekto, kto mi zo zákazky nejako niečo vráti.
Zatiaľ to vyzerá, že ide o tento prípad, ale rád by som sa mýlil.
Samozrejme financovať to budú daňoví poplatníci. A veľmi dobre vieme ktorí to sú a ktorí to nie sú.
Rád by si sa mýlil, ale máš smolu, nemýliš sa. Keďže je to smerácky tender, dopadne to úplne rovnako, ako všetky ostatné, ktoré potrebovali nahrať svojim (Višňové, Čebrať,…). Vzorce správania majú totiž dané a nemenné už od r. 2006.
Chcelo by to hlbšiu analýzu jednotlivých úsekov. Faktom je, že výrazne lacnejšie tendre mali veľa problémov pri realizácii. Buď nebol dodržaný termín, alebo náklady. Problém je nulová analytika a vyhodnocovanie projektov NDS. Zrejme to nevyhovuje spomenutým vyvoleným, že NDS sa nepozerá späť.
Za Matoviča sa pripravoval projekt Korbeľky a to isté aj železnica PP-Vydrník. Ak bol čas na revíziu fungovania infraštruktúrnych projektov bolo to medzi 2020-2024. Miesto analýz sa však 2 roky robil čudný excelový dokument s harmonogramom výstavby, ktorý mal na stránke zavesený INEKO uz 4 roky pred tým.
toto je čerešnička na torte príprav diaľnic na Slovensku a Rážovho manažovania výstavby diaľnic s orientáciou len na čo najväčšie čísla v rozostavanosti (km aj EUR)
Dnes sa predkladali ponuky?
Na Youtube som objavil nové video argumentujúce proti tunelovému variantu. Osobne si nemyslím, že by táto iniciatíva zvrátila rozbehnuté procesy (aktuálne bežiace prvé kolo VO), ale určite treba urobiť všetko pre minimalizáciu škod na prírode, najmä vode. Vracať sa k údolnému variatnu by bol opäť beh na dlhé trate a nakoniec by sa kompetentní aj tak rozhodli pre tunel. Boli na výber len samé zlé alternatívy…
youtube.com/watch?v=s5Fka1gE8wU
PS: Máme nejaké nové informácie o súťaži?
Tu je dalsie video. Nie je tam ziadny pozitivny prinos tunela len same negativa a pozitiva na udolny variant. Ak by sa sa navrtala voda a zacalo by vytekat cca 200l/s ako na Dobnej skale. Viete niekto ak by sa take stalo dalo by sa nejak poriesit aby neprisli o vodu?
Náhodou nemáte niekto nejaké zákulisné info ako je to so súťažou na tento úsek ? Do decembra sa mali hlásiť záujemcovia, ale odvtedy je úplné ticho … Čo som zachytil, že údajne sa prihlásili iba dve združenia, ale kto to je s akou ponukou som sa už nedozvedel.
Súťaž bola ušitá na mieru asi pre niekoho. Viacero veľkých hráčov malo námietky kvôli čudným podmienkam, ale ÚVO to zmietol zo stola.