konkretne to ze mala byt ZV-KE namiesto ZA-PO je uz davno dokazane. aj cez intenzity vid tie z roku 1995. aj cez nehorazne ceny co vsetci platime a nic z toho nemame. aj za usle roky ked dialnica blizsie naokolo pri 85 percentnom stave nedokaze ponuknut cas pod 4 hod. lol lol
ale konkretne tento usek by mal byt niekde vzadu v poradi aj v dnesnej dobe. lebo stavat treba to co je viac potrebne. a takych je x. vacsinou obchvaty miest ale npr. aj ine dialnicne useky.
asdfr s tebou je zbytocne sa bavit. pamatame si tvoje zvasty pri cenach za modernizaciu zeleznic.
az po tebe. klamat sposobom ze zapriem aj nos medzi ocami nie je bezne ani na tomto fore. ale ty si to urobil bez hanby. presne preto to na slovensku vyzera tak ako vyzera.
Poprosím Vás všetkých zúčastnených tu aj v iných témach. Dookola roky čítam v každej téme tieto žabomyšie vojny sever versus juh. Založte si na to tému a tam sa hádajte a nadávajte si koľko chcete. Zbytočne spamujete témy o jednotlivých úsekoch/tuneloch atď.
tyka sa to tejto temy. a miliarda eur je taka suma ktora sa tyka vsetkych, nie su to fondy ta miliarda sem nie je viazana. uvahy ze sa da vyuzit lepsie su uplne k veci.
Ale aj keby to tak bolo, ze sa malo stavať juznou trasou, tak co uz teraz s tym? To sa ma takmer kompletna severna trasa nechat teraz tak bez jedneho nedokončeného úseku a začať stavať nepripravenu juznu trasu? Ci o co sa ti jedna devil.
Myslim, ze obyvatelia obci v Kraľovanskom údolí by sa mohli rovno kvpli doprave vystahovať
Mame takmer dokončené spojenie BA-KE…a aj ked osobne súhlasím, ze mozno v minulosti sa malo trasovanie viest juhom, bohužiaľ je to uz jedno
su stovky takych dedin po celej republike tak aj oni sa maju vystahovat ? za par mesiacov bude sever dokonceny na 95 percent, chapem ze sa treba vyhovarat na posledny usek bez ohladu ze ide o par minut…
je tucet miest kde chodi 2000+ kamionov cez centra co je ovela horsie. a stavaju sa 2-3 poriadne obchvaty. uplne pomylene priority, o to tu ide. za nase dane.
Devil prosím o jednoduchú odpoveď typu áno/nie.
Naozaj by podľa Teba v súčasnosti, keď chýba tento posledný úsek, bolo lepšie, keby sa peniaze určené na tento úsek využili radšej na iné úseky?
Inak sranda je že obaja „diskutujúci“ (nenapíšem, že tý čo sa vadia) majú pravdu:
Devil – máš pravdu! Tunel zasiahne do vodohospodárstva a bude ho treba udržiavať, aby sa to potlačilo. Geofyziku neoserieš, straty vody budú! Voda tam bude tiecť a aj dážď pršať ak to pôjde po povrchu … veď píšeš, sme na Slovensku! Tu máme najlepšie zdroje vody aké si môžeš predstaviť z hora z dola a tam aj späť, takže straty sa určite dorovnajú … . A aj R7/R2 teda Južná trasa ktorú ako som pochopil rád pleduješ je dobrá a podstatná. Ani si nevieš predstaviť koľkokrát som už nadával pred DS keď som musel z R7 zliezť dole a zopakovať si ten južný tankodrom na KE … Ozaj, aj tam chcú tunel, či néé?!
Asdfr – máš pravdu! 500km dialnice bez desiatich je stále len 245 km + 10 km prúser + 245 km. No širšiu diskusiu s verejnosťou a odborníkmi súčasne keď riešili Vyšňové, mohli spraviť. Škoda že plánery videli len na špičku ľadovca a neriešili problém výstavby tunelov komplexne pred ca.5r. … takže rovnako ako ty, neplačem nad rozliatým mliekom … chleba tým nebude lacnejší – ľúbi sa mi k tomu aj súhlas od traverza42!
Fazit:
Máme tu EIA hodnotenie a to vraví – pod zem – tak sa ide POD ZEM a dokončíme tú D1tku a basta … povedal minister dopravy a buchol po stole … tak sa tešme, lebo ak dokončíme D1, EU koridor na ktorý sú bobuľe, tak „pojedeme předse dál“!
Ehm … Ja osobne dúfam že na D3 … byTheWay
Takže Reality-Show „Farma SK-Doprava“ Postavíš zle a aj nadávaš a aj ta pochvália a opravíš to a možno aj zarobíš! Hlavne že veľa likov a dobré predaje … či čo to je
PS: hlavne si udržme úsmev na tvári a naserme tým všetkých našich neprajníkov!
inac peniaze nie su. okrem tych stoviek mega eurofondov co sa prehajdakaju na D3. zatial nie su ani povolenia. su len siroke ramena a silne reci mindop.
Ak sa to týka témy to je jedna vec. Druhá je spam, keď píšete voloviny a sa len zbytočne urážate. To som tým myslel.
Na celú D3 sú alokované eurofondy, okrem iného to pôjde celé v žltom fidicu, tzn. zhotoviteľ si bude tie povolenia vybavovať sám. Nemyslite si, že ak sa dnes odklepne niektorý z uchádzačov, že zajtra nabehnú bagre. Tam je ešte čo robiť na príprave, čo je aj súčasťou súťaže. Čiže zhotoviteľ, ktorý to vyhrá ešte má čo robiť, kým dôjde k realizácii.
Všetci, ktorí nesúhlasíte, si to prosím vryte do pamäti a pochopte, že sa nemá zmysel hádať (nič v zlom devil).
Ja s tým samozrejme nesúhlasím, no rešpektujem to a mal by i devil druhú stranu. Pretože toto neustále zahlcovanie nemá žiadnu pridanú hodnotu pre toto vlákno.
A ak naozaj máte potrebu znovu a znovu to rozoberať, tak si fakt vytvorte vlákno.
Btw. určite súhlasím, že i ostatné úseky sú dôležité, ako vetva do Košíc R1+R2 (ide ma roztrhnúť, keď vidím, že nie a nie sa dohodnúť na úseku pri Zvolene), D3, D1 na východe a R4.
tak za 1,5mld postavis skoro celu D1 vychod bez tunela Dargov cca 50km, resp podobne R4 alebo R2… ako 13km tohto useku…
takze ano inde je to zmysluplnejsie viac muziky za rovnaku sumu
Tu sa ale bavíme na tému jediné ucelené diaľničné spojenie Košíc s Bratislavou vs. ostatné dôležité úseky. A tu ma to jednoducho nepustí. Ako priorita číslo 1 mi stále vychádza dokončiť toto spojenie. Aj keď je ku.va drahé.
Ešte jedna vec… Ja som extrémne zvedavý, ako stúpnu intenzity na celej D1 po dokončení dvoch chýbajúcich úsekov - obchvatov Ružomberka a Žiliny. A ako to potom bude vyzerať na tomto úseku. Bojím sa, že to nebude vôbec v pohode. Dnes mi to nevadí až tak, ako ísť cez Ružomberok alebo Žilinu až do Vrútok. Ide o celkom pokojný úsek, ale bojím sa presunov z juhu na sever a rýchlostného lieviku.
Jediny problem bude krizovatka na Oravu. Tam uz nejaky genius navrhol semafor. Popravde, kruhac by sa tam hodil.
Dediny sice budu pindat, ale snad to pomoze k tomu, aby neblokovali dialnicu.
V zásade to nemajú ako blokovať. A MD SR si to aj tak pretlačí.
Tak isto tunel Diel. Hneď vedľa blízko sú kúpele, takže tiež sa robili opatrenia. Nakoľko úspešne neviem. Tuším bol k tomu článkok v časopise Tunel (alebo Inžinierske stavby), ale už si nepamätám, čo sa tam písalo.
Lebo žiadna ponuka sa nedávala.
Najskôr sa mali uchádzači kvalifikovať. Čiže mali preukázať schopnosti dielo zrealizovať (teraz si vymýšľam, ale napr. tie kritériá môžu byť odborníci ktorými disponujú, dĺžka zrealizovaných tunelov za posledných x rokov, obrat za posledných x rokov a pod.).
Predstava kompetntných bola, že si následne v tomto kole vyberú troch uchádzačov, kttorých vyzvú, aby predložili cenové ponuky.
Lenže záujemcovia sú dvaja. Z toho jeden z Turecka (predpokladám že Gulermak, ktorý sa dosť činí na tunelových stavbách v Poľsku).
Ja len neviem koho to prekvapuje… Je to obrovská zákazka. Ak očakávali viac záujemcov, mali ju rozdeliť.
Ak sa boja, že to vyhrajú Turci, nuž smola. Mali spraviť skutočnú súťaž, firiem čo robia tunely tu a v okolitých krajinách je dosť. Len samozrejme rozdelenie zákazky by bolo veľmi problematické z hľadiska koordinácie prác a pod.
Tak asi teraz nevedia čo robiť. A medzitým domáce firmy začali tlačiť, že Turci by to realizovať nemali.
Úsek mali rozdeliť. Prvý by sa staval úsek od Havranu po Hubovú a druhý od Korbeľky po Turany. Medzi tunelmi by okrem mostu bolo aj “dočasné” napojenie tunela Havran, ktoré by sa dalo v budúcnosti využívať pri odklone dopravy z Korbeľky a jej priľahlého úseku a záchrannými zložkami a keby sa veľmi chcelo tak pri údržbe Korbeľky. Kľudne by sa mohla výstavba realizovať za sebou, čo by rozložilo náklady na dlhšie obdobie, hoci aj za cenu že prepojenie BA-KE by bolo o pár rokov neskôr.