D1 Turany - Hubová

Ale tam je velmi blizko zeleznicny tunel. Popravde si to neviem celkom dobre predstavit. Vzdy som myslel, ze sa uvazovalo potiahnut to severne.

Ano, Havran by sa staval aj pri variante s Korbelkou, len zapadny portal by bol o par 100 m juznejsie.
Bavili sme sa vsak aj o zruseni tunela Rojkov, o com nedavno hovoril Johhan
dialnice.info/viewtopic.php?p=58103#58103
a pritom v ortofomape sa s nim rata, podobne s Havranom.

vychadzal som z tejto mapky
highways.sk/highways/img/Tur … va_map.gif
Zeleznicny tunel je odtial vzdialeny odhadom tak 100 m.

100 m urcite nie, portal tunela je tesne pri hlavnom tahu a jazero co by kamenom dohodil :slight_smile: Ale to je jedno, takto je podla mna lepsie.

Hm, mas asi pravdu
dialnice.info/viewtopic.php?p=19261#19261

chcelo by to este podrobnejsie mapy :slight_smile:

hm ten tunel mala fatra by nemusel apriori chybat ak to pojde cez ten lom.. ale okolo sutova by ten maly tunel kvoli obyvatelom mohli urobit …

Záleží na tom, ako vysoko to pôjde nad povrchom okolo jazera, lebo tam bude treba hlboký zárez. Aj keď je pravda, že tam to už dokatovali tým lomom, nejaký zárez navyše… Zo šútovianskej strany tomu veľa zárez neublíži, z kraľovianskej to bude kričať.

Aj tak mi tá mapa dnes zdvihla náladu, pritom ešte pred pár týždňami/mesiacmi som z tohto variantu veľmi nadšený nebol. Nech sa to naozaj začne takto stavať a budem vzhľadom na okolnosti spokojný.

OT

Toho lomu bude škoda, je tam výborné kúpanie :sunglasses:

to neni OT, ale k teme :wink: ja ze sa je tam zakazane kupat ako na temer vsetkych lomoch.. a ako na kopu z nich je vacsinou len neregulovana skladka :unamused:

Okrem toho, ze je tam kupanie zakazane a nebezpecne, voda je zdravotne zavadna. Zdroj: RUVZ Dolny Kubin

Takze tak.

A už je to tam aj precpané ľuďmi, bývalo tam aj viac kľidu.

Ako stavbár a v rámci ťažebného priemyslu stavebných materiálov vám dám len jednu radu bez toho, aby som viac konretizoval dôvody: nekúpte sa v lomoch, kde sa min. 6 rokov vôbec nič nerobilo. Ak prebiehala ťažba, nekúpte sa v takej vode. Keď už sa kúpete, nepotápajte sa a v žiadnom prípade ju nepite. … dostane sa do vás svinstvo.

Jazero vzniknute v sutovskom lome je na mieste tazobnej jamy kde vacsina vody tvori dazdova voda. Neviem ako to je s pesakmi ale kedze sa tam jazero udrzalo tolko rokov je asi pravdepodobne ze podlozie je nepriepustne co je dost zaujimave pretoze sutovsky lom je na dolomitove piesky ci daco take a susedi s dolomitmi a vapencami v ktorych je mnoho rozsiahlejsich jaskyn … o tuneloch sa ani nezmienujem lebo tie nemaju nic s priepustnostou … a tieto materiali su ako syto derave .. takze taka zaujimavost …
… na potapacskych strankach sa da dozvediet ze je tam perfektne potapanie a hlbka je az ?10m?

Naozaj je to dost zaujimavy fenomen, pretoze len kusok odtial na sever sa nachadza rozsiahle zlomove pasmo, kde su tie dolomity podrvene uplne na mucku. Mozno je dno tej jamy uz zakolmatovane.

Môžeš dať link? Na stránke www.RUVZDK.sk som info o kvalite vody v tom lome nenašiel a veľmi by ma to zaujímalo. Vďaka

Toto je dlhodobo známa vec, každoročne na to upozorňujú v regionálnej tlači aj v lokálnych televíziách. Ľudia sú však totálni ignoranti. Ich problém. Link nemám, ak mi neveríš, skús pogúgliť alebo si tam zavolaj.

Rovno na mieste je aj upozornenie, ale v rámci zákona o prístupe k informáciám môžeš o túto informáciu príslušný úrad požiadať.

si mi vyfúkol slová.

Pretože “Logika” je taká že by sa sprevádzkoval úsek od Dubnej Skaly po križovatku Kraľovany do 2010 tunely do 2012. Pri Korbeľke by to nebolo možné. Ale stále je v hre aj Korbeľka - má silných podporovateľov.
.
K Rojkovu - tam bol tiež dokonca jeden povrchový variant ktorý likvidoval časť obce

A inak bol navrhnutý aj variant že po kraľovany sa postaví v trase povrchového variantu cesta I triedy aby sa obišlo stúpanie pri priehrade s tým že súbežne sa vybuduje Korbeľka - a stále to bude lacnejšie a kratšie

Johhan… Tazke ak tomu spravne rozumiem tak este stale nie je rozhodnute aky variant sa bude stavat??? Ide o tom vobec rozhodovat stat alebo to nech na investora PPP? Mohol by si prosim ta napisat ake presne varianty su momentalne v hre…