random,
nie to nie je o nejakom uzatváraní. To je o tom, že ste tu (aj ty) začali diskusiu o tom, že by sa mal kúpiť TBM stroj. Všetci ste s tým aj pokračovali, ale nedokážete sa vyjadriť že kto konkrétne.
ŽSR - Doprastav - SSC - NDS - Váhostav - … alebo ty/aquila/… ja mám návrh, nech fórum spraví zbierku na takýto stroj. Ak zozbierate aspoň 1% z potrebnej ceny, tak to bude úspech. A zagratulujem ti a ak nie, tak zainvestujte niekam inam. magnus by rád nejaký vrt, aquila neviem čo, ty snáď to DZ na R4 v KE.
Nič v zlom, ale písať tu dosť dlho o “niečom” a nič konkrétne, tak to je písanie o “ničom”. A ja sa tu s tým budem zaťažovať, ak budem chcieť.
Ja len že zbytočne píšete o tom, že “mal by sa kúpiť”. … random dávam návrh: Každý z vás nech si kúpi auto za 16 mil. SKK. To je presne to isté. …
Lebo ja môžem pokračovať. Dobre, štát kúpi TBM stroj. Povedzme, že SSC, NDS a železnice sa na neho zložia. A vieš čo bude dobré? … Nikto s ním nebude vedieť robiť. A tieto inštitúcie nemajú ani ďalšiu techniku potrebnú k výstavbe tunelov. …
A to som len začal. Môžem pokračovať v technických termínoch ako magnus ale tak že tu nebudete rozumieť nikto tomu, čo píšem a Glosár sa rozrastie o neznáme pojmy. … Menšia rada a poučenie, ku ktorému smerujem: Nechajte nákup novej technológie na tých, ktorí tomu rozumejú a ktorí si to sami zvážia, či na to majú … snáď keby ste tým 1% prispeli, ale inak … 
Vždy sa dá stroj prenajať. A na Slovensku sa nebude stavať veľa tunelov. Nebude to BOOM v tuneloch. Dostavia sa Sitina a budú niektorú úseky na D1. … Potom možno k tomu pribudne D3. A až potom bude R3, … a tie železnice, tam problém nevidím.