Adoas:
pokusim sa aspon ciastocne odpovedat. teraz ked viem, ze si pravnik sa mi snad bude lepsie pisat a uz chapem, preco pouzivas terminy ake pouzivas a preco vies to co vies.
A kedze si pravnik , tak by si mal vediet, ze asi najviac zleho v pripade vystavby infrastruktury sa deje vinou nedostatocnej legislativy. Problem presadzovania sa geologov vo velkych projektoch tkvie nielen v tom, ze sa nedostatocne snazia. Myslim, ze snaha pomoct veciam tu je, len ja mam stale pocit akejsi ignoracie z strany napriklad tych, ktori pripravuju tendre a podobne. Snaha zmenit veci napriklad zo strany Asociacie inzinierskych geologov tu je, bohuzial, vsetko vzdy zavisi na legislativnom procese. Momentalne nemame na Slovensku taku stavovsku organizaciu geologov (vseobecne), ktora by vedela ustrazit kvalitu prace geologov a ktora by bola zaroven vhodnym pratnerom napriklad Komore stavebnych inzinierov. A ta rovnocennost tam je podla mna dost potrebna, pretoze hlavne stavbari su ti, ktori si u geologov objednavaju prace (posudky, studie atd.). bohuzial, zatial je to boj slona s mravcom, aj ked cest vynimkam, niekedy sa naozaj podari dobra vec a spolupraca funguje na skutocne dobrej urovni (v tejto suvislosti by som chcel ubezpecit aj Caesara, ze nemam nic proti profesionalite stavbarov en block, myslim, ze uroven stavieb je dobra - len v suvislosti s ulohou geologie pri priprave a realizacii stavieb si myslim, ze to este nefunguje celkom tak, ako by malo).
Co sa tyka zverejnovania “tych zlych a zle robiacich geologov” - vies si predstavit, ze by na Slovensku spravil niekto nejaky takyto hramatanec? Ja nie, pretoze Slovensko je male, kazdy kazdeho pozna a kazdy je naviazany alebo prepojeny na nejake velmi vplyvne spicky v politike. Asi by som si podpilil pod sebou konar, pretoze podobna “zrada” by sa mi vratila z inej strany. Keby na Slovensku fungovalo princip kvality, tak by som sa nebal - robil by som ako najlepsie viem a asi by som sa presadil. Ale momentalne to funguje ciste na baze obchodnych dohod a principu “lacnejsi vyhrava”. Z toho dovodu si myslim, ze o kvalitny prieskum by mali ziadat hlavne ti, ktori su odberatelmi - tj. stavbari a projektanti. To su velki hraci, ktori realne mozu ovplyvnit za aku cenu, v akom rozsahu a v akej kvalite sa bude prieskum robit. Pretoze oni su ti, co davaju peniaze. Ostatne, sam vidis, ako sa vyhravaju konkurzy na dialnice - jedinym kriteriom je cena.
Slovom, ja zatial neviem, akym sposobom “prinutit” odberatela prieskumu, aby si vybral dajmetomu lepsi prieskum (ale drahsi), ked on si moze vybrat lacnejsi. Cim zas nechcem tvrdit, ze len drahy prieskum musi byt nutne kvalitny. Aj za relativne malo penazi sa da spravit slusny a reprezentativny prieskum - len to naozaj musi ten geolog vediet a chciet.
Opat sa chcem ospravedlnit za utok voci dolezitej skupine (stavbarom), ktori su vlastne moji chlebodarcovia. Mas pravdu, ze prihodit sa moze vselico - aj skuseny clovek spravi chybu. To som uz minule pisal s Caesarom. Chcel som len naznacit, ze niekedy je naozaj problemom popoluskovske postavenie geologa na stavbe. casto je prizvany az vtedy, ked sa akutne nieco zosype alebo podobne. A vtedy uz je dost neskoro. S geologom treba komunikovat od zaciatku, a nie z pozicie “ty mi teraz podpis, ze nadvylom bol sposobeny zlou geologiou”. Ak som bol zas moc osobny, tak sa stavbarom ospravedlnujem, nechcem ich urazat. ale bol som nastvany, tak co uz 
Dalej by som chcel napisat, ze si nemyslim, ze ty si zodpovedny, ze dialnice su drahe
Dialnice su drahe vsade na svete, nikde to nie je lacny spas. To ze by mohli byt lacnejsie je realny fakt. Nemyslim si vsak, ze je vhodnym smerom skrtanie objektov. Skor si myslim, ze zlacneniu by pomohlo vycistenie obchodnych vztahov (od prvych studii az po finalnu realizoaciu) a seriozna diskusia o dajme tomu trasovani, o rizikach, ktore sa mozu na tom ktorom variante vyskytnut, o dopravnych, ekologickych ci ekonomickych aspektoch. Z toho sa moze nacrtnut koncepcia a tej by sa potom uz mali vsetci nejakym sposobom drzat. Mam pocit, ze u nas sa koncepcia meni s kazdou zmenou na poste ministra dopravy (a tym padom na dalsich stolickach). A toto je jeden z dolezitych faktorov, ktore predrazuju dialnice. Aj ked uznavam, ze vo financnych a pravnych veciach som laik.
Takze zatial tolko, ak mi este nieco napadne na margo tvojho prispevku, tak napisem. Alebo sa kludne dalej pytaj, ja sa pokusim reagovat menej agresivne. este raz sa ti ospravedlnujem za mozno trochu osobne ataky, aj ked neboli myslene az tak osobne:-)
Myslim, ze by sme sa mali vratit k tej Korbelke.