D1 Turany - Hubová | tunel Havran, Korbeľka

kaviarista,

Je to možné? :open_mouth: … to snáď 1. môj príspevok si mi schválil. :sunglasses:

Ano a ja som to aj potvrdil, že často sa nemusí dohliadať na geologické práce, ale určite nie pri výstavbe tunelov atď., lebo tam keď je chyba, tak škody sú veľmi veľké a SR má problémy s peniazmi tak potom sa predlžuje výstavba alebo sa viac predražuje výstavba.

No ja nie, nie som geológ. :sunglasses:

random,

je to možné, že to tak je, ale nech geológovia “nehádžu” vinu za tento stav na stavbárov. Lebo dôvody som uviedol … ten stavbár má potom problémy tiež. :sunglasses:

myslim ze vina je uplne niekde inda ako u stavbara a geologa .. oni iba robia to za co im bolo zaplatene - toto je fakt - toto je trhova ekonomika
… vyna je na tom kto rozdava ulohy (v tomto pripade peniazky na ulohy)

Aodas, ospravedlnujem sa, ale si ma neskutočne nahneval. Ale za svojím názorom čo som povedal si stojím. Ak už hľadáme viníka tak je ním jednoznačne investor :exclamation: .

Nerobím z teba sprostého človeka, len 100% never tomu čo sa píše v kadejakých štúdiach, treba zobrať niekedy papier a pero a zrátať si to a pozrieť sa na to z komplexného hľadiska. NDS má rada jednoduché riešenia aj za cenu blamáže na konci.

Ku geologii - to čo som napísal bola pravda, bolo to osobne vyjadrenie slovenského stavbára dialnic - dnes už neexistujúcej firmy. Geolog sa nemôže sám seba zastať nemá na to páky. Geologa sa môže zastať jedine stavbár. Pamatám si verejné vyjadrenie slovenských geologov k Višňovému a čo sa stalo ? nič - pekne ich ignorovali a potom sa čudovali.

Kauza “ušetrenia” 500 mil na Sitinách je na dlho, nejdem to tu rozpisovať. Vieme o čom to bolo.

Ad o urazení: je mi to luto ospravedlnujem sa - ale prosím ťe nikdy ma už neobviňuj zo zavádzania - to je pre mňa ako červené súkno pre býka.

A ešte jedna vec s geologiou a stavbarinou dialnic nemám nič spoločné - zarábam si v inom obore.

random, presne tak

caesar, ja si skorej myslím že geologom prekáža že sa ich stavbári nezastanú, ale zase stavbári su tlačený do kúta investorom - a zase sme pri jednej nemenovanej inštitúcii :slight_smile:

Pozrel som si to ešte raz:

Povrchový variant:

Dlžka - 13,5 km
tunely - 5 km
estakady mosty - 6 km

Tunelový variant:

Dlžka - 10,2 km
tunely - 8 km
estakady mosty - 1 km

Cena tunela : 1,5 mld SKK/km
Cena estakad mostov : 1,2 mld/km ( 80% ceny tunela )
Cena bežnej dialnice : 0,75 mld/km ( 50% ceny tunela )

Cena povrchového variantu : 16,6 mld

Cena tuneloveho variantu : 14,1 mld

Priemerná cena na 1 km povrchového variantu je 1,22 mld/km

Priemerná cena na 1 km tunelového variantu je 1,41 mld/km

Tu je pes zakopaný - tu je tých 200 mil/km ktoré sa “šetria”. Ale v konečnom dôsledku to je drahšie o 2,5 mld. Pritom tam ešte nie sú započítané náklady na sanáciu a stabilizaciu súbehu dialnice a železnice v hodnote cca 1,5 mld.

wow, ten rozdiel je markatny. keby to bolo just aj 2 miliardy, co budu zrjeme 4 mialiary tak je to nehorazny rozdiel!

cize situacia je jasna, je tu strach z dlheho tunelu. dufam, ze ten strach opadne po vysnovom.

btw. ked sme pri tom. keby bolo visnove aj korbelka stavana TBM (ak to je vobec mozne), uz by sa mozno oplatilo aj zakupenie TBM stroja, ci nie ?

ad geologovia, ja davam za pravdu johhanovi, magnusovi & co. a aj caesar ma kus pravdy :wink: faktom je ze ked si zadavatel neda dostatocnu studiu je problem …

inak v tomto by mozno pomohlo na prevetranie aj zopar sudov .. sice by to bolo drsne, ale mozno by sa vymedzila aj zodpovednost …

johhan,

OK. Podobne sa ospravedlnujem, ak som (nie len) teba nahneval. :blush:

Dolezite je ze je tu diskusia, ktore nie je lahka, ale prebieha aj nadalej a s argumentami. :wink:

Adoas:

pokusim sa aspon ciastocne odpovedat. teraz ked viem, ze si pravnik sa mi snad bude lepsie pisat a uz chapem, preco pouzivas terminy ake pouzivas a preco vies to co vies.

A kedze si pravnik , tak by si mal vediet, ze asi najviac zleho v pripade vystavby infrastruktury sa deje vinou nedostatocnej legislativy. Problem presadzovania sa geologov vo velkych projektoch tkvie nielen v tom, ze sa nedostatocne snazia. Myslim, ze snaha pomoct veciam tu je, len ja mam stale pocit akejsi ignoracie z strany napriklad tych, ktori pripravuju tendre a podobne. Snaha zmenit veci napriklad zo strany Asociacie inzinierskych geologov tu je, bohuzial, vsetko vzdy zavisi na legislativnom procese. Momentalne nemame na Slovensku taku stavovsku organizaciu geologov (vseobecne), ktora by vedela ustrazit kvalitu prace geologov a ktora by bola zaroven vhodnym pratnerom napriklad Komore stavebnych inzinierov. A ta rovnocennost tam je podla mna dost potrebna, pretoze hlavne stavbari su ti, ktori si u geologov objednavaju prace (posudky, studie atd.). bohuzial, zatial je to boj slona s mravcom, aj ked cest vynimkam, niekedy sa naozaj podari dobra vec a spolupraca funguje na skutocne dobrej urovni (v tejto suvislosti by som chcel ubezpecit aj Caesara, ze nemam nic proti profesionalite stavbarov en block, myslim, ze uroven stavieb je dobra - len v suvislosti s ulohou geologie pri priprave a realizacii stavieb si myslim, ze to este nefunguje celkom tak, ako by malo).

Co sa tyka zverejnovania “tych zlych a zle robiacich geologov” - vies si predstavit, ze by na Slovensku spravil niekto nejaky takyto hramatanec? Ja nie, pretoze Slovensko je male, kazdy kazdeho pozna a kazdy je naviazany alebo prepojeny na nejake velmi vplyvne spicky v politike. Asi by som si podpilil pod sebou konar, pretoze podobna “zrada” by sa mi vratila z inej strany. Keby na Slovensku fungovalo princip kvality, tak by som sa nebal - robil by som ako najlepsie viem a asi by som sa presadil. Ale momentalne to funguje ciste na baze obchodnych dohod a principu “lacnejsi vyhrava”. Z toho dovodu si myslim, ze o kvalitny prieskum by mali ziadat hlavne ti, ktori su odberatelmi - tj. stavbari a projektanti. To su velki hraci, ktori realne mozu ovplyvnit za aku cenu, v akom rozsahu a v akej kvalite sa bude prieskum robit. Pretoze oni su ti, co davaju peniaze. Ostatne, sam vidis, ako sa vyhravaju konkurzy na dialnice - jedinym kriteriom je cena.

Slovom, ja zatial neviem, akym sposobom “prinutit” odberatela prieskumu, aby si vybral dajmetomu lepsi prieskum (ale drahsi), ked on si moze vybrat lacnejsi. Cim zas nechcem tvrdit, ze len drahy prieskum musi byt nutne kvalitny. Aj za relativne malo penazi sa da spravit slusny a reprezentativny prieskum - len to naozaj musi ten geolog vediet a chciet.

Opat sa chcem ospravedlnit za utok voci dolezitej skupine (stavbarom), ktori su vlastne moji chlebodarcovia. Mas pravdu, ze prihodit sa moze vselico - aj skuseny clovek spravi chybu. To som uz minule pisal s Caesarom. Chcel som len naznacit, ze niekedy je naozaj problemom popoluskovske postavenie geologa na stavbe. casto je prizvany az vtedy, ked sa akutne nieco zosype alebo podobne. A vtedy uz je dost neskoro. S geologom treba komunikovat od zaciatku, a nie z pozicie “ty mi teraz podpis, ze nadvylom bol sposobeny zlou geologiou”. Ak som bol zas moc osobny, tak sa stavbarom ospravedlnujem, nechcem ich urazat. ale bol som nastvany, tak co uz :slight_smile:

Dalej by som chcel napisat, ze si nemyslim, ze ty si zodpovedny, ze dialnice su drahe :slight_smile: Dialnice su drahe vsade na svete, nikde to nie je lacny spas. To ze by mohli byt lacnejsie je realny fakt. Nemyslim si vsak, ze je vhodnym smerom skrtanie objektov. Skor si myslim, ze zlacneniu by pomohlo vycistenie obchodnych vztahov (od prvych studii az po finalnu realizoaciu) a seriozna diskusia o dajme tomu trasovani, o rizikach, ktore sa mozu na tom ktorom variante vyskytnut, o dopravnych, ekologickych ci ekonomickych aspektoch. Z toho sa moze nacrtnut koncepcia a tej by sa potom uz mali vsetci nejakym sposobom drzat. Mam pocit, ze u nas sa koncepcia meni s kazdou zmenou na poste ministra dopravy (a tym padom na dalsich stolickach). A toto je jeden z dolezitych faktorov, ktore predrazuju dialnice. Aj ked uznavam, ze vo financnych a pravnych veciach som laik.

Takze zatial tolko, ak mi este nieco napadne na margo tvojho prispevku, tak napisem. Alebo sa kludne dalej pytaj, ja sa pokusim reagovat menej agresivne. este raz sa ti ospravedlnujem za mozno trochu osobne ataky, aj ked neboli myslene az tak osobne:-)

Myslim, ze by sme sa mali vratit k tej Korbelke.

Caesar:

este raz chcem ubezpecit, ze ja nemam v umysle nikoho zhadzovat. Ja som sa snazil len upozornit, aka je bezna prax vo vztahu geolog - stavbar. Ta ma niekedy deprimuje a potom som asi moc osobny alebo co.

Skutocne obdivujem stavbarov, ktori dokazu pracovat aj v takych extremnych podmienkach, ako napriklad na ceste II/520 N.Bystrica - Or.Lesna. Tak skutocne klobuk dolu. Aj ked je tam kopec problemov a este ich vela bude. Ale snad sa stavba podari napriek tomu, ze je to podla mna nestastne navrhnuta cesta. podla mna je skutocne vela peknych stavieb hodnych pochvaly, aj stavbari sa ucia a vylepsuju. napriklas Senkvicka estakada, D1 ladce - Sverepec bude krasny usek. je toho vela, samozrejme.

Ale ako som ti uz Caesar pisal, myslim, ze dobre veci sa chvalia samy. A ak kritizujem nejaky stavbarsky nedostatok, tak snad v nadeji, ze si to niekto vsimne a nieco sa zlepsi. Tak ako ty a Adoas perujete mna - a ja sa snazim si brat tie veci tiez k srdcu a pisat korektnejsie a jasnejsie. aspon si myslim a dufam, ze sa mi to bude darit. ostatne, na to je vlastne toto forum urcene.

za chvilu si tu vsetci padneme od radosti do narucia a pekne sa tu breznevovsko-husakovsky vybozkavame :laughing:

:slight_smile: To by bola nirvana :slight_smile:

okey, tak je to fajn, ze sme sa vody ukludnili :slight_smile: ale spat k teme :wink:

magnus, ty si taky najviac povolany asi v tomto, je realisticke korbelku tunelovat TBM ? aj s visnovim ? a ci by napr johhan nenapisal, ci by sa neoplatilo uz kupit TBM stroj kedze uz by sa razili dva velke tunely ..

magnus,

budem reagovat. :arrow_right:

Mas velku nespochybnitelnu pravdu. Hlavnymi pricinami, ktore su na 1. mieste predrazenej a drahej vystavby dialnic na Slovensku su:

1. Nejasne podmienky zadavatelov tendrov a nejasne kompetencie a ziadna zodpovednost za zle rozhodnutie.

2. Samotny tender je casto zadavany tak, ze sa jeho podmienky nedaju splnit alebo ich splni len jeden uchadzac. Casto su podmienky vo vseobecnosti nejasne atd.

Dovody su jasne: nejasna legislativa a neochota politikov s tym nieco spravit. Dalej nasleduju uradnici. …

Ja ti velmi dobre rozumiem a chapem ta. Slovensko je vsak v EU. Ten trh uz nie je uzavrety a je ciastocne kontrolovany zvonku. Preto by mal byt strach mensi.

Ta cesta nie je lahka. A nebude lahka. Takto mi situaciu v stavebnictve raz opisal jeden clovek: “Na Slovensku vladli 3 firmy, Doprastav, Hydrostav a Vahostav. Tie posledne 2 skrachovali. … Potom prisla Skanska a vsetci sme cakali zasadne zlepsenie. … Neprislo. Pokracuju tie iste problemy. … Medzitym prisiel Strabag, ale ten spolupracuje so vsetkymi. Kedy sa to zlepsi?” … A ja som mu vtedy na to odpovedal, ze sa to zlepsi, az ked pride este viac firiem. … Uvidime.

Tym som chcel povedat, ze aj geologovia spadaju do toho procesu, lebo mne je uplne jasne, ze geolog a projektant maju 40% sily na trhu ale 60% ma stavbar. To mi jasne je. Len, ak je na stavbara vyvijany natlak tak robi “len pre seba” zlepsenie, lebo je rad, ze aspon to sa mu podarilo.

Toto je ale zakladne kriterium. Tender ma velmi vela podmienok, ktore musi uchadzac splnit a splnia ich vsetky firmy, ale kazda si da inu cenu a ano rozhodne cena. Vynimocne vlada rozhodne inak, ked niektora firma da este lepsie podmienky s mierne vacsou cenou. To je alebo to by mal byt standard vsade. … Tu je velmi potrebne, aby vlada dala nejaky odhad alebo nieco podobne, ak ma nejaky “strop” nad ktory ist nemoze z ekonomickych dovodov. … Atd.

Tak to je jasna chyba stavbara. Alebo nezodpovednost alebo umysel alebo … toto by sa stavat nemalo, lebo vo svete je spolupraca na velmi vysokej urovni - to uz som pisal.

Toto som nepochopil, co je to skrtanie objektov? To som ja nikde neuviedol a tak neviem, s cim to suvisi?

Zacina to tym tendrom. Lebo ked sa zrusi, tak skody su uz v tej chvili velmi vysoke. De facto nevycislitelne, lebo moze prist aj k sudom.

Trasovanie sa respektuje, ale nie pri D1 z casovych dovodov. Tu trasu urci stat na zaklade toho, ze kupuje pozemky. Teda priblizna trasa je znama. Jednoducho treba spojit zapad a vychod SR a nie je cas este 10 rokov vsetko posudzovat, toto je kruta realita, ktora je na Slovensku a v Polsku. A podobne su na tom R1 a D3.

Ak chces pis konkretne k danemu tunelu. Toto vsetko vsak s tym suvisi - tu bude tender, aj tu bude potreba prace od geologov atd. :wink:

aquila,

treba sa zamysliet nad ocakavanym vysledkom.

Stat bude vlastnit takyto stroj. A bude ho poziciavat? Bude ho aj udrziavat? Ako ho bude udrziavat? … SR nevlastni uz ani 1 sypac, ani 1 frezu, nic. Vsetko ma samosprava. … Jasne NDS ma svoje zariadenia pre dialnice, ale takyto stroj je absolutne neefektivne, aby to kupoval stat. … A ako by si stanovil podmienky do zmluvy pri vystavbe tunelov? … A naviac - firmy, ktore stavaju tunely taketo stroje vlastnia a maju kontakty na dalsie firmy, ktore maju este lepsie stroje atd.

Toto by bol neefektivny krok. Aby stat vlastnil nejaky stroj - aspon tak som to pochopil, ze to tak myslis. :wink:

adoas: ja som nehovoril o state, ale samozrejme o sukromnej firme. stat hospodarit nevie, to je stara znama pravda :wink:

A kto by si mal kupit ten stroj? :wink:

to uz necham rozhodnutie na inych :wink: ja v ziadnej z tychto firiem akcie nemam :laughing:

prvu cast vety by si mohli dat ako motto na stranku :wink:

ak sa dobre pamatam, v studii k PPP od MMD sa o tom pisalo

korbelka by mala byt z granitovych hornin no kludne sa mozem mylit a ako to byva na slovensku tak to bude nejaky vapenec. V prvom pripade ak niesu ziadne vazne poruchy tak to TBM by bolo mozne pouzit … najhorsie je pre TBM voda … stroje nemaju radi vodu … v druhom pripade sa automaticky mozeme predpokladat ze to dnuka v kopci bu de vyzerat ako v “hirosime”… a teda TBM nepripada v uvahu … ak by ale setko bolo take ako v rozpravkach a aj visnove aj korbelka by sa razili uz nasim TBM … ale co potom? … este su tu 2-3 tuneli kde by sa dal TBM pouzit ale tym sme naozaj skoncili … no a komu ho poziciame aby nestal ladom … madarom? poliakom? … ehm a naco ? rakusaci maju vlastny a cesi to tak ako madari a poliaci nemaju kde pouzit … ukrajina je na tom este horsie .. nema loove:) … nadruhj strane ak by sme na tom zarobili tak prco nie … ale ako som povedal niesme v rozpravke a nase kopce su casom uz znacne nacate