Suhlas … uz som to rozpisoval v inej teme … jednoducho zratat, ze dialnica cez PPP nas stoji 86,7 mld = 25 Rokov x 3,47 mld SKK (rocny pausal) a povedat, ze nas by to stalo 48 mld a teda je to 2x take drahe je populizmus … treba ratat NPV … inymi slovami 3,47 mld v roku 2005 nie je 3,47 mld v roku 2025… peniaze maju casovu hodnotu a preto za pozicku platis uroky … inak to nie je ani pri PPP.
v EÚ a aj inde vo svete sa už uzatvárajú dohody aj o tom, ako bude nastavené PPP kde-tu a buď na to štát pristúpi alebo nebude stavať. A na slovenskom trhu možno bude mediálna hra pre celý svet, že tu bude 10 konzorcií, ale reálne sa vždy 2-3 dohodnú a to, ktoré vyhrá, dá “niečo” tým druhým 1-2.
Ak sa vie, že na Slovensku treba postaviť diaľnice za 500 mld. Sk, tak je to trh s cca. 13 mld. Euro, je to dosť, ale zároveň o niečo menšia suma sa dáva len v Nemecku ročne na cesty a železnice … a na Slovensku táto suma bude platiť do r. 2030-2050.
jasne, pochopil som … ale tie cisla do 230, nad 230 su len fiktivne hranice, ktore sa nastavenim zmluvy a “povinnych vykonov” zo strany koncesionara mozu zmenit …
k dalsiemu prispevku nemam co dodat … je to jasne…
AV, ked netecie , nech aspon kvapka. V konecnom dosledku sa ani velkym hracom nemusi oplacat vypustit mensie zakazky, lebo ten mensi hrac si na nich moze vybudovat casom velke meno.
Dufam, ze ta prva slovenska zmluva o PPP bude verejnosti pristupna. Mala by to byt zo strany statu podmienka, aby vitaz tendra suhlasil so zverejnenim konecnej zmluvy. Lebo tak ako pise mel, v konecnom dosledku moze byt kludne aj tych 230 percent pre stat vyhodnych, ak sa prenesie na konzorcium maximalny diel zodpovednosti.
Malé firmy, pokiaľ si to veľkí hráči neželejú, tak ani nevstupujú na daný trh. Kaviarista, tu ide miliardy, ale len SKK, nie Eur. To je až pri PPP a tam sa uvidí, čo bude. AV chcel len naznačiť, že niekedy PPP stavia s väčším ziskom, než je rozumné aj keď splní všetky podmienky štátu, … je lepšie na AV nereagovať, už neodpíše, keďže odišiel.
Dakujem, tento odkaz som prehliadol. Som fakt zvedavy, ako to cele dopadne.
Alexander: Naozaj, NDS prekaza najma cena. Ale to sa malokde hovori, ze mnohe povrchove varianty su v konecnom dosledku drahsie ako tunelove. A zvlast v zlozitom terene. Ako geolog co pozna doverne oblast Kopy (Korbelky), by som naozaj neriskoval a neriesil to povrchovym trasovanim.
Ja si tiež myslím, že ak sa bude robiť povrchový variant, tak to nebude oveľa lacnejšie, ak vôbec a naviac na údržbe sa preinvestuje oveľa viac peňazí ako pri podpovrchovom variante, tuneli, takže by to bolo veľmi nerozumné rozhodnutie z dlhodobejšieho hľadiska stavať niečo iné ako tunel na tomto úseku.
Zase tu vznikajú rôzne dohady, … pretože sa spochybňuje, čo napíšem. Veď v poriadku, máte právo na svoje názory.
Ja som len napísal, že NDS, a.s. presadzuje povrchový variant kvôli cene, pretože je pevne presvedčená, že tunely sú drahé vo všeobecnosti.
Nič viac som nenapísal. Takže ja som nenapísal, že je to môj názor, že povrchový variant v tejto trase je vhodným a najlepším variantom.
Ja zvyknem vo viacerých témach zdôrazniť, ak sa jedná o môj názor.
A v tomto prípade som len uviedol odpoveď na otázku Kaviaristovi, prečo sa váha s tunelom Korbeľka, … a ten mi zase neverí, že je to práve pre cenu. Tak potom si tu hľadajte niekoho iného, kto vám tu bude odpovedať. Skutočne, ja sa Caesarovi nečudujem, že si myslí, že sa tu s ním hráte.
Dneska jsem jel vlakem kolem Krpelan a přemýšlel jsem jak tady chtějí nacpat dálnici do takového svahu. Vždyť je to nesmysl, daleko lepší je tunel Korbelka. Nějteří by měli trochu začít používat rozum a jít se podívat na to, o čem rozhodují.
po stránke stavebnej to problémom nebude. Všetko sa dá poriešiť, ak sa chce, len tá cena bude vysoká, pretože to bude manipulácia so zeminou vo väčšom rozmere a zrejme sa budú stavať trošku iné mosty/estakády.
Takže nakoniec zvýťazí variant tunelový. Dúfam. Aj keď je to jedno, niečo sa postaviť musí.
Ja som nebyť kaviaristu ani nevedel o tom, že sa chystá nejaká úprava v takom znení, že by tunel Korbeľka sa stavať nemal. Takže kaviaristovi ďakujem za upozornenie, aspoň som “v obraze” a adminovi za toto fórum, predsa len má význam.
Co??? To snad nevyhral povrchovy variant?
Este snad sa prehodnoti aj trasa, ktoru navrhol MMD - tunel do Lubochnianskej doliny a juzny obchvat Hubovej rieseny tiez tunelom.