Ja som tiež skôr za tunelový variant. Ide tu skutočne o cenu, povrchový variant by bol lacnejší, ale bude náročnejšie ho udržiavať a pri jeho výstavbe budú väčšie riziká, napr. zosuny svahov atď. Povrchový variant bude výraznejším zásahom do ŽP, ale na trase D1 sa na tento fakt už moc neprihliada okrem úseku okolo Tatier a Spiša.
A tento fakt, ze sa na ZP az moc nepriklada mi dost vadi. Viem ze SR ma obmedzene financne zdroje skoro na vsetko, ale na na ZP pri sa malo dbat coraz viac. Nie som ziadny ekoaktivista, ale vidim ako sa buduju dialnice v Rakusku, kde aj na nizine buduju hlbene tunely kvoli ZP a hlucnosti (vid S1, S7). Viem ze v A su vo vlade zastupeni aj zeleni, ale keby stavali bez tychto opatreni, tak padne rovno cela vlada a verejnost ich roznesie na kopytach
veru tak. ja som tu svojho casu spominal projekt zeleznicnej trate udolim rieky Inn, kde sa prakticky cela nova trat zakopava pod uroven terenu, hoci je tam krasna rovinka a sucasna zeleznica vedie po povrchu. Jedinym dovodom takehoto zloziteho riesenia bol trvalo udrzatelny rozvoj a vyuzivanie uzemia bez dalsej bariery a zdroja hluku. Samozrejme to ma dalsie technicke vyhody pre zeleznicnu dopravu (stabilna teplota, bezkolizne krizovanie vsetkychn sieti a dopravnych ciest, bezpecnost voci atakom…).
Slovaci radi rozpravaju, ake je Slovensko krasne, ale malokto skutocne dba na to, aby take aj zostalo. A myslim, ze pri planovani velkych infrastrukturnych projektov by sa mala brat do uvahy aj problematika trvalej vyuzivatelnosti uzemia. Lebo jedno lacne a rychle riesenie dnes moze vyvolat spustu problemov v buducnosti. A to teprv bude financna bomba )) Pokial sa budeme pozerat na vsetko len cez peniaze, tak naozaj za chvilku bude z nasej krajiny betonova dzungla Ale mozno ze to je zamer…
Ja dúfam, že Korbeľka bude nakoniec tunelom, aj keď nie je o tom žiadna vážna diskusia, necháva sa rozhodnutie na NDS. Teraz je taká divná doba, že všetci zhromažďujú sily na PPP a na preniknutie na zahraničné trhy (hovorím o stavebných firmách) a poradca MMD má voľné ruky, ale NDS a MDPT rozhodujú aj bez poradcu a proti poradcovi.
Keby bol trocha záujem a dobrá vôla tak by sa dala spraviť združená investícia NDS a ŽSR a by sa preložila aj trať súbežne z dialnicou tunelom Korbeľka a tým by sa odstránil problém trate s VD Krpeľany
Maďarsko … štát musel diaľnicu M5 nakoniec pre vysoké mýto odkúpiť, tu boli nedostatky v zmluve.
ČR … štát odstúpil od zjavne nevýhodnej zmluvy, ale až keď už sa bez pokuty a penále odstúpiť nedalo, takže štát zaplatil izraelskej firme za nič. Tu boli na vine hlavne úradníci, lebo si mysleli, že môžu všetko.
Ano som si istý, že cena prekáža NDS. To, čo píšem ohľadom takýchto záležitostí, ja myslím vážne, kaviarista, tu nie sme na kolotoči, aby sme sa tu hrali.