D1 Turany - Hubová | tunel Havran, Korbeľka

Ano, ale toto nie je odbocovaci ani pripajaci pruh, takze z coho tu vyplyva, ze nemozno predbiehat?

1 lajk

nechcem sa nikoho dotknúť, ale zdravý rozum dá, že sa tam nemá predbiehať, aj keď to nie je presne zadefinované. Jedine, čo zachráni, aspoň ako takú plynulú jazdu je disciplinovanosť vodičov. Je to zhruba 15km, a pri priemerke len 60km, je to cca 15´. Aj keby som riskoval, predbiehal, ohrozoval ostatných, tak tam môžem ušetriť 1-2´. Treba si zvážiť, či to stojí za to??.

4 lajkov

Dnes (ci uz vlastne vcera) som tadial isiel a tie kolony boli rozsiahle. Stravil som tam priblizne hodinu, aj ked na tam nebola ziadna havaria ani nic. Nerozumiem tomu.

Najviac ma pobavil ale tento exot, ktory blokoval pruh. Velmi dlho som premyslal nad tym, ze ci ho nepredbehnut cez dvojitu plnu ciaru, ale na druhej strane som mal auto plne zien cize… :melting_face:

(alebo to poslem elektronicky na PZ v Ruzomberku.) :winking_face_with_tongue:

5 lajky

tak tento exot z PN si musel nieco kompenzovat, alebo ho nik nenaucil, ako sa zipspuje na konci pruhov. Kazdopadne tu by som ho nadrzovku predbehol aj cez tie 2 plne a este by dostal poriadny klakson. Neznasam takychto akoze “vychovavacov”.

5 lajky

Nerozumiem preco ten VW s PN SPZkou nesiel omnoho dalej ked sa chcel “zazipsovat”… Na fotke nevidim ani zeby mal zapnuty blinker do prava… jedine zeby ho fotak odfotil akurat ked je vo faze zhasnutej ziarovky blinkera…

On sa nezipsuje. On len zabranuje ludom v lavom pruhu “sa obehnut” citaj, vyuzivat ho ako bolo myslene, ze sa ma pouzit

1 lajk

Som hlboko presvedčený, že ak by som ho chcel nedajbože predbehnúť na motorke, tak by mi tento vodič otvoril svoje dvere, aby mi dal najavo svoj postoj k môjmu činu.

V jednu nedávnu sobotu sme sa s manželkou vracali z motodovolenky. Pri Krakovanoch brutalna zápcha jak sviňa. Teplota 39 °C, tak sme to v tej horúčave pomaličky stredom obiehali a všetkým púšťajucim ďakovali. Manželka bola prijemne prekvapená ako nás všetci umožnujú isť pred ne.

To pred par rokmi tak nebolo. Pamätám dobu, keď vytrubovanie, otvaranie dverí a posunkova reč bol štandard v prípade, že v zapche išiel motorkár stredom.

Čestné prehlasujem, na motirke nikdy autá neobieham z práva. Ak je kolóna v pohybe, nemám zapotrebu pchať sa dopredu.

6 lajky

V DE mozu motorkari pocas horucav obiehat sprava. Skor ci neskor to bude aj na SK, kedze sa vsetky predpisy preberaju z DE.

3 lajkov

Mal by som otázku. Nepomohlo by teoreticky plynulosti dopravy, ak by boli úseky pred úsekom Turany - Hubová (v oboch smeroch) v prípade hustej premávky spomalené napr. na 110 km/hod? Aspoň 10 km:) Boli by tam zvislé ledkové značky, a takto by teoreticky “dávkovali” nové auta do lievika. Človek sa roky teší na nové úseky D1, aby nakoniec zistil, že v exponovaných časoch je severná trasa už teraz nepoužiteľná.

Fakt si myslis, ze by to niekto dodrziaval ?

1 lajk

Nepomohlo, pocet vozidiel na zjazde z dialnice by to neznizilo.
Co by realne pomohlo je semafory na I/18 pred koncom dialnice tak aby to prioritizovalo viac aut z dialnice pri zipsovani.
Aktualne sa bezne stava, ze na konci D1 Turany v zipsovani je na dialnici dlha kolona v dvoch pruhoch a na I/18 je oproti dialnici kolona minimalna.

To vyzera, ako hlupost tych vodicov, vsak zjazd z dialnice uz ma prednost pred I/18, nie?

Ide o to ze ked mas v tych pruhoch pomalu az stojacu kolonu tak sa tam jednoducho vsetci zipsuju. To sme tu viaceri tvrdili ze zmena prednosti na tom pripájacom pruhu nepomoze.

4 lajkov

K tomu zjazdu z D1 pri Turanoch.

Keď môže stáť policajt pri Kraľovanoch, tak jedného môžu postaviť aj do toho pripájacieho pruhu aby dávkoval autá D1 vs. I/18 v pomere 1 - 100. V tomto prípade by nebolo na škodu, keby jeden sedel na oddelení a monitoroval aktuálnu situáciu. Minule som totiž šiel v smere na východ a v protismere od Kraľovian zápcha až po Ružomberok. Križovatku riadil policajt a podľa mňa ani netušil čo pácha. Zapol som google.maps a na I/70 smer Orava kolóna šestinová. Predpokladám, že páni policajti posielali rovnaký počet áut z oboch smerov.

Prípadne vymaniť zo spoplatnenia úsek D1 Martin-Turany a cestu I/18 rovno zaslepiť medzi Turanmi a inkriminovanou križovatkou I/18-D1. Každý by šiel plynulo z D1.

4 lajkov

Oni tam obcas su. Na velku noc pustali auta 1:4. Teda bolo najrychlejsie ist cez Krpelany a Ratkovo a zazipsovat sa az tam :smiley:

S tymi z oravy uplne suhlasim. Ale to je tak nejako vseobecne vsade, kde policajti “pomahaju” doprave. Vobec neberu ohlad na dopravne smery a pustaju zhruba na rovnako. Takze rapidne zhorsuju dopravu z pretazeneho smeru aby okamzite pustali male smery

1 lajk

Chýbala by nejaká rozumná alternatíva pre domácich a vozidlá, ktoré nemôžu ísť na diaľnicu (cyklisti ešte vedia ísť popri Váhu, ale inak z Turian do Krpelian jedine cez Sučany a Podhradie)

Pacho problem nie su ti, ktori chcu ist rychlejsie, alebo plynule. Problem su ti ktori idu pomalsie.

1 lajk

V 2012 som sa v Kalifornii cudoval, preco maju v pravidlach, ze auta musia umoznit motorkarom prejst pomedzi v zapche.
K nam to dochadza teraz v 2026.
Tuto presne vidno zaostavanie Slovenska za svetom. Podobne je to vo vela inych veciach ked som videl, ze predtym neakceptovatelne, nezname veci sa u nas dostavaju do prevadzky po 15-20 rokoch.

1 lajk

V tej križovatke je problém troch vecí v krátkom slede. Zipsovanie na diaľnici, zipsovanie s I/18 a následne púšťanie v Križovatke z Ratkova. Podľa mňa je najväčší problém tá križovatka a púšťanie vozidiel z vedľajšej (samaritáni).

Ak by sa zakazalo odbocenie dolava do Ratkova alebo z Ratkova, tak alternativna trasa ma 20km cez Sučany a Podhradie. Stačilo by to v piatok ak sa vytvorí kolóna. Zvyšné dni sa to zvláda. Alternatívne sa dá isť otočiť k Rieke, alebo Autoales, vtedy je predĺženie iba cca 2km. Podobne to robili v Ivanke pri Dunaji, tiež zakázali odbočenia na hlavnú cestu.

7 lajky