D1 Turany - Hubová | tunel Havran, Korbeľka

Ak ma niekto odomknute

nemá niekto odomknutý článok?. dakujem.

Aby niekto nespôsobil problémy tomuto fóru, tak ako to bolo i v prípade monitoringu tlače, ako svojho času spomínal yoggy, tak odporúčam spraviť radšej iba súhrn toho článku či už osobne alebo pomocou AI a dať ho sem.

dokopy nič nové…

výcuc cez AI:

Po otvorení tunela Višňové sa síce výrazne zrýchlilo spojenie medzi západným a východným Slovenskom, no dopravné problémy sa presunuli na posledný nedokončený úsek medzi Turanmi a Hubovou. Najväčšie kolóny vznikajú pri zjazde z diaľnice pri Martine, kde sa dva pruhy zužujú do jedného, a podobná situácia sa očakáva aj pri Hubovej po otvorení obchvatu Ružomberka.

Preto Slovenská správa ciest pripravuje dočasnú reorganizáciu dopravy. Do konca augusta majú byť dokončené práce a od septembra začne na väčšine 16,2-kilometrového úseku fungovať systém 2+1. Trojpruh bude na približne 11,7 kilometra (72 % trasy), pričom dva jazdné pruhy budú vždy v smere, ktorým vozidlá schádzajú z diaľnice, a jeden pruh v opačnom smere. V strede úseku pri križovatke na Oravu sa usporiadanie pruhov zmení. Na zvyšných častiach, kde to šírka cesty neumožňuje, zostane klasický dvojpruh.

Súčasťou projektu sú aj nové semafory na priechodoch pre chodcov a križovatkách v obciach Ratkovo, Šútovo, Rojkov, Stankovany, Hubová, Kraľovany a Ľubochňa. Cieľom je zvýšiť bezpečnosť a zlepšiť plynulosť dopravy. Samotná reorganizácia dopravy bude stáť približne 8 miliónov eur, pričom obnova asfaltového povrchu na úseku si vyžiadala ďalších 2,9 milióna eur.

Podľa starostu Hubovej ide o najlepšie možné riešenie v súčasných podmienkach. Hoci výrazne neskráti čas jazdy, pomôže zlepšiť bezpečnosť a uľahčí pripájanie vozidiel z obcí na hlavnú cestu. Na druhej strane prinesie komplikácie pre cyklistov, ktorí budú musieť využívať chodníky, a náročnejšia bude aj zimná údržba.

Po úseku medzi Turanmi a Hubovou podľa posledného celoštátneho sčítania jazdilo približne 17-tisíc vozidiel denne. Po otvorení tunela Višňové sa intenzita dopravy zvýšila asi o 5-tisíc áut denne, keďže navigácie začali odporúčať severnú trasu cez Žilinu. Po otvorení obchvatu Ružomberka sa očakáva ďalší nárast dopravy, pretože cesta bude ešte rýchlejšia.

Trvalým riešením zostáva výstavba diaľničného úseku D1 Turany – Hubová, ktorý je posledným chýbajúcim článkom diaľnice medzi Bratislavou a Košicami. Verejné obstarávanie zatiaľ prebieha a podľa aktuálnych odhadov bude úsek dokončený najskôr okolo roku 2034. Dovtedy majú dočasné opatrenia pomôcť zvládnuť zvýšenú dopravnú záťaž na existujúcej ceste I/18.

10 lajky

Takže podstatná informácia, že na tomto úseku pribudne 7 semaforov. Nikde tam nevidím informáciu, že tam na tých semaforoch bude všade 2+2. Takže reálne tam klesne priepustnosť cesty z asi 2000 áut/h na 500-900 áut/h.
Na toto som veľmi zvedavý.

2 lajkov

Pre mna je zaujimave ze to co najviac vidno, asfald je za 2.9 mil. Co tam stoji cez 5 mil? Vie to niekto zhruba nacenit?

1 lajk

dúfam, že budú blikať na oranžovo a zapnú sa len po stlačení tlačitka chodcom

2 lajkov

Čiže miesto kolón vo štvrtky, piatky, soboty a nedele tam bude kolóna každý deň.
Tiež som na ten výsledok zvedavý.

2 lajkov

Pri semaforch čisto na prechádzanie chodcov to nedáva logiku. Pokojne tam môže svietiť celý čas zelená pre autá a červená sa rozsvieti po dopyte od chodcov.

3 lajkov

Pri správne nastavenom dynamickom riadení by som sa toho nebál. Netreba zabúdať na to, že skončí nekoordinované púšťanie vozidiel z vedľajších ciest.

3 lajkov

Ktore krizovatky budu mat po novom semafory? Kralovany na Oravu? Lubochna? Stred Rojkova a Hubovej? Priechody pre chodcov tam uz semafory maju teraz.

Nie je tam ziaden semafor. Prvy je pri Shellke v RK.

7 semaforov znie ako Sutovo, Kralovany (na oravu), Rojkov prechod, zastavka za rojkovom, Lubochna, 2x Hubova.

Boh nam v piatok pomahaj. Idem si kupit listky na pendolino na Vianoce.

citácia z článku: “Priechody pre chodcov so semaformi pribudnú v Ratkove, Šútove, Rojkove, Stankovanoch a dva v Hubovej. Svetelná signalizácia pribudne aj na križovatke ciest v Kraľovanoch a v Ľubochni.”

V Ratkove to teda bude zrejme pri železničnej zastávke na pol ceste dole kopcom od konca D1, tam to vyzerá na 2+1, pri Šútove žiaden prechod nie je (zatiaľ) naznačené tam je tiež 2+1 alebo odbočovací do dediny, bohvie. V Rojkove sú 2 prechody ale píšu o 1 semafore, Stankovany pri autobusovej zastávke, tam to tiež vyzeralo na 2+1, v Hubovej sú 2 prechody a cesta bude buď 2+1 ale skôr to vyzeralo ako odbočovacie pruhy, to isté v Ľubochni.

Škoda toho semaforu v Kraľovanoch… ten spôsobí najväčší bordel. Dnes som tadiaľ šiel o pol desiatej a o pol druhej a v ani jednom prípade sa v úseku netvorili kolóny z I/70, zatiaľ čo I/18 išla plynule priemerne cca 50km/h.

2 lajkov

ja na Oravu v kráľovanoch odbočujem už polroka každý štvrtok a nikdy som nemal problém ani sa netvorili kolóny. Neviem aké intenzity očakavajú po otvorení úseku ale ten semafor tam je vhodný tak možno na Vianoce a dušičky

6 lajky

Dnes som si pri prejazde po novej asfaltke pri Ratkove všimol, že na priechode pre chodcov nechali pôvodný asfalt. Zdá sa mi to, alebo to fakt vynechali preto, aby nemuseli nanovo striekať čiary?

Kvoli blikajucim svetielkam, pred casom sa to tu riesilo.

3 lajkov

Pri správnom nastavení semafory situáciu zlepšia. A samozrejme najnižšia priepustnosť je v prípade nehody, čiže ak znížia nehodovosť, tak to pomôže priepustnosti.

Vďaka nevýstavbe tohto úseku diaľnice sa môžme tešiť na obdobie, keď moldavské pohraničie bude mať súvislé diaľničné prepojenie na západ Európy a Liptov ho nebude mať. Ďakujme za tento úspech všetkým zúčastneným. Najmä ficobande, ale nie len jej. :clap:

9 lajky

Všetkým vyššie, semafory so žiadnym nastavením priepustnosť nezvýšia. Max. Priepustnosť semafora je tak medzi 100 až 900 áut/h, podľa pomerov času smerov. To zodpovedá tak max. 9000 áut/24h. Posledné sčítania z daného úseku hovoria o 16.000 - 18.000 autách za 24h. Veľa šťastia v zápchach.

8 lajky

na tomto úseku by semafóry alebo ak chcete značenie nad jazdným pruhom ako v tuneli šipka/kríž mohli riešiť 2+1 vo štvrtky a piatky smerom na východ a v nedele alebo v pondelok smerom na západ. Ale nikdy sa to tak nerobilo…

1 lajk

Striedavý trojpruh je pre slovenskú mentalitu málo blbuvzdorné riešenie.

5 lajky