Ešte nieje jasné kto sa bude komu ospravedlňovať a či vôbec osoba/inštitúcia sa ospravedlní. Dokonca môže byť uznesenie čiastkové, a vyhrajú (prehrajú) všetci rovnako.
Jedine čo sa rozhodlo je, že predsedovi UVO sa podarilo posunúť stavbu o dva roky dozadu …
Predseda UVO nič nezabrzdil len upozornil na to ako NDS poruša zákon a ohýba súťažne podmienky pre svoje firmy.NDS za dva roky nebola schopná poslať výzvu firmám na predloženie cenovej ponuky
No a pritom islo UVO len o taku “malickost” , aby NDS podla nastavenych pravidiel trvala na podmienkach ktore nastavila na zaciatku tendra a sice aby staval tak narocny a zrejme najnarocnejsi usek dialnice aky sme dotera mali , zhotovitel ktory naozaj ma relevantne skusenosti a nielen vyuzili papierovo referencie aby vyhrali tender, ale aj realne tam aj na stavbe boli
a nie suflikanti ktory boli a doje…bali vsetko co sa dalo na tuneli visnovom a museli ponich robit 100vky oprav.
Zle som napísal myslel som tým že podmienky (referencie na stavbu) sú nastavené tak že ich zo Slovenska spĺňa iba jedno druženie firiem okolo Doprastavu teda sponzori
A to sú práve tie slovíčka o ktorých tu diskutujeme … teda svoje vyjadrenie trocha upresním.
Predseda využil svoje právo “upozorniť na nesúlad” tak, že zastavil konanie, ktoré už jeho úrad schválil. (tak trocha Hlava 22) No a o tom či to bolo zákonne správne, alebo nie, sa ďalej rozhoduje na súde. Ešte nik na nikoho neukázal prstom a súd beží a dokazovanie bude bežať možno aj roky … !
Toto diskutované predbežné opatrenie, ktoré súd zamietol, totiž pojednávalo len o tom, či nato predseda UVO mal právo a konal v rámci svojej kompetencii a platnej legislatívy. Teda či mohol zamietnuť to, čo už raz jeho úrad schválil. Nie či podstata a zámer jeho dodatoćného jednania boli “správne”. No a evidentne právo nato … mal …
O tom kto tu pochybil ja ani nediskutujem. Počkám si na vyjadrenie súdu a musím sa rovnako ako aj iný zmieriť s faktom, že tento úsek bude o dva roky neskôr ako mohol byť. A môj názor nato … kto to poriadne “pomrvil” … je tu predsa úplne irelevantný, asi ako môj krčmový názor, kto vyhrá MS Hokej 2026 …
Kukni 26 min a vyjadrenie k tejto pripomienke … mne sa to zdá logické.
Čo bráni konzorciám mimo tento štát, zapojiť sa do tejto súťaže? Veď v podmienkach nieje klauzula že: “Hej Jano, ak niesi Slovák z Bystrice, tak ništ kopať ani projektovať nebudeš!!”
Ani že nadnárodný alebo zahraničný projektanti so skúsenosťami, čo to teda spĺňajú, na prácu nesmú použiť hocijakú firmu so SR …
Nie je tam nejaká pasca skrz autorizácie SKSI? V Česku je ekvivalent toho (ČKAIT) často veľkou témou, že je to žaba na prameni.
Ale ono to môže byť problém aj bez toho, ja si pamätám, ako na jednej konferencii popisoval niekto zo železničnej sekcie pražského SUDOPu, ako skúšali projektovať v Poľsku. Naprojektovať samotný kus železnice bol podľa nich ten najmenší problém. Ďaleko viac tiekli na veciach ako je envirolegislatíva (obzvlášť vraj odpady), organizácia staveniska, povoľovacie procesy a rôznych ďalších súvisiacich zákonných požiadavkach.
Obec Kraľovany oznamuje, že od pondelka 25. mája 2026 sa začne rekonštrukcia cesty I/18 v úseku od Ratkova až po Hubovú. Práce budú prebiehať prevažne v nočných hodinách. Rekonštrukcia bude realizovaná po približne 500-metrových úsekoch, pričom vždy bude uzatvorený jeden jazdný pruh. Premávka bude riadená regulovčíkmi.
Prosia vodičov aj občanov o trpezlivosť, zvýšenú opatrnosť a ohľaduplnosť počas realizácie prác. Je potrebné počítať s možnými zdržaniami a dopravnými obmedzeniami.
novinky UVO rozhodlo o námietke na túto druhú súťaž
Bola namietaná požiadavka na pozíciu riaditeľ stavby ktorí musí spĺňať že pracoval na zákazke v min. hodnote 300 mil. € pri stavbe diaľnic,rýchlostných ciest alebo cesty I triedy obdobného charakteru súčasťou bol tunel a bol stavbyvedúci min. 50% lehoty výstavby,namietajuci chcel aby stačilo aby to bol odborne zdatný človek trebárs aj od železnice plus aby to všetko nebolo kumulované v jednom človeku-zamietnute ide sa stavať diaľnica tak odborník odtiaľ.Druha námietka ekodukt požadovali vypustiť referenciu naň veď predsa tak veľká zákazka nepotrebuje referenciu na ekodukt min.dĺžky 80 metrov-zamietnuté.Tretia námietka sa opäť týkala podmienky NDS a to predloženie referencie na stavbu v min. hodnote 450 mil. € kde boli dva tuneli jeden z min. dĺžkou 2 km a realizáciu mosta v min. dĺžke 300 metrov a najviac 300 metrov od tunela a to všetko v jednej referencie.To spĺňa na Slovensku iba jedna stavba a jedno združenie firiem.Namietajuci opäť požadoval aby tieto podmienky bolo možné spĺňať viacerými referenciami.V predošlých konaniach túto podmienku vždy UVO zamietol tentokrát si vyžiadal odborné stanovisko ktoré potvrdilo že je to silno diskriminačné a obmedzujúce súťaž keďže to môže spĺňať iba niektoré firmy,veď predsa keď predložím viaceré referencie ktoré spĺňajú dané podmienky neznížim si svoje odborné kvality.Tentokrát UVO zmenilo názor a nariadilo NDS zmeniť dané súťažné podmienky do 60 dní.
Ako este pochopim ze NDS si nastavi podmienky VO podla seba aby im vypadli kdejaky suflikari a ostali 3-4 konzorcia … ale zeby tak chujovo dokazali urobit podmienky az na 1 firmu mi rozum nebere..
Po toľkých rokoch stavania diaľnic a tendrovania to ešte NDS stále nemá “šablónu” na tender??? Alebo to fakt každé 4 roky začína od piky? Alebo to proste skúšajú? Toto mi príde ako amaterizmus najhrubšieho zrna … alebo prezieravý cieľ ako oddialiť výstavbu ….
Nemôžeš mať šablónu, keď robíš súťaže na mieru, rovanko ako pri Višňovom, tak ho chceli dať Doprastavu, až to dostal šuflikant s talianmi. Pamätám si aj na nejakom úseku pri Prešove kde boli podmienky vlastníctvo určitých vozidiel, vtedy sa tu vtipkovalo, či už tam rovno nechceli dať aj EČV, rozhodnutie UVO opäť raz správne, snáď im zas niekto nevynadá, že si robia svoju robotu.