Toto je inak dobrý point, keď Vin Diesel básni o tuneli Karpaty týmto spôsobom, ktorý je za podobné, možno menšie peniaze, prečo nie tu. Inak všeobecne by bolo načase takmer po 40 rokoch voľného trhu začať normalizovať aby si ľudia sami platili za to čo spotrebujú a nie niekto iný. Od diaľnic, cez energie, hypotéky až po obedy.
Popozeral som si Google mapy a jak kukam, tak kukam, neviem si predstavit, ako by sa dalo prepojit dialnicne useky Turany Hubova bez nejakeho tunela.
Z Hubovej by to slo premostenim ponad Vah a lemovat Svosov z juhu asi na pilieroch nad Vahom. Ale potom sa treba vtesnat asi opat na pilieroch ponad Vah severne od Hubovej. No pri Lubochni si to absolutne neviem predstavit… A dodrzat polomery…. Potom asi juom okolo Rojkova, co by znamenalo terenne upravy, abo opat estakadou nad Vahom zobrat severne Rojkov… Potom severne zobrat Kralovany a premostenie Vahu po jeho Juznom brehu tahat az k dalsiemu premosteniu ahu ale tam uz musi byt tunel… a nejako vyst juzne od moterustu Rieka a smerovat to juzne od Sutova. Ten tunel bude musiet byt asi nad cestou a zpilierov sa pojde priamo do portalu.
Fakt neviem asi ako by sa to dalo postavit ak by sa mal vynechat tunel Havran a Korbelka… A to neviem ci som netrafil nejake chranene uzemie alebo zosuv…
Netreba kradnut a najdu sa peniaze aj na Korbelku s havranom. Samozrejme trebaseriozne VO a ne sa dohodnut vopred s vyvolenymi…
Inak ako by sa dala za plnej prevadzky I/18 stavat dialnica ak by mala ist ponad cestu I/18 ci pri premosteni I/18 a pripadnom razeni tunela kt. preklenie Kraloviansky meander (asi bez tunela to nepojde…)???
Usek R2 Zvolen, východ – Pstruša sa vysutazil v roku 2013 za cenu 11.3 mil. eur/km.
Len cena stavebnych prac od roku 2021 do roku 2025 stupla o 41%. Plus tu mame narast v obdobi 2013 -2020, ale bude sa stavat na urovni cien z pred 15 rokov. Takze by som povedal, ze sucasna cena by bola vpohode vyse 20 mil. eur/km tej lacnej R-ky.
10 -15 mil. za kilometer pri zvolene. takze tie ceny su najskor len zbozne priania ministra.
Este poznamk k tvojej fantazmagorii o povrchovom variente turany - hubova.
Napr. taka R2 Zvolen, východ – Pstruša bola stavana v kategorii 24.5. Fakt by som chcel vidiet, ako namiesto tej cesty III triedy tam umiestnujes cestu 5 krat sirsiu, najme ked uz pri sucasnej III mas z jednej strany zeleznicu a z druhej Vah.
Kludne mozeme stava piliere do koryta Vaha.
kazdemu kto ma aspon trochu rozumu a nebol tam iba prstom na mape musi byt jasne ze sa tam povrchovy variant spravit neda. prirodne pamiatky a narodny park nikdy neprejdu cez eia. kraloviansky meander je taky uzky a ostry ze by tam vsade musela byt 70tka na dialnici plus zosuvne uzemia v sutove a zeleznica - mezdi sutovskou epigenezou a vahom by museli byt snad 3 poschodia aby sa tam vsetko voslo atd. to len miestni trollovia to vidia inak lebo je to fuj fuj zly sever a tam sa priroda nicit moze.
Už je taká štandardnejšia nieprázdninová nedeľa. Pred Kraľovanmi smer západ cca 10 km zápcha. V podstate až po budúci zjazd z diaľnice.
Len nechapem, preco sa vsetci Kosicania trepu do Bratislavy severom. Kedze podla googlu je spodna trasa momentalne rychlejsia o 5 minut.
Waze to iste. Vyzera, ze Ruzomberok nie je problem ale nestiha cesta cez dediny.
Len ten kamión cuval v tom Rojkove cez týždeň a nie dnes
Ups to som si veru nevšimol ![]()
- ja som písal, že Figa nie je až taký fail
je to potrebný obchvat (Tornaľa) - nepolemizujem a ani nerozoberám žiadnu už postavenu D/R
KE II. 2025 a myt-tom 2022 11 mil/km. statisticky narast cien je jedna vec a konkretny tender a stavba druha, lepsie je pozriet objektovu skladbu, teren. aj podlozie, poloprofil R3 pri tvrdosine stal az okolo 13 mil/km a boli tam problemy. na juhu si nejaky vacsi technicky problem nepamatam…
najlahsie je pri akomkolvek kopci nakreslit tunel, nieco ako strcit hlavu do piesku. ani smeraci este nevedia odkial na to vziat, v rozpocte mindop na tento rok je tak 100 mega na cesty mimo eurofondov a splatok. alebo zase zvysia dane, najtransparentnejsie by bolo zaviest specialnu dan ktora by sa platila kym sa toto nepostavi. ![]()
blbe je ze do 10 rokov to nebude. podla mna by sa teraz malo rozmyslat co s tym…alebo treba dufat ze aj na dnesok mala vplyv zimna sezona… prekreslit 2+1, postavit 2+2 kde sa da.
Sendvo, este poznamka k tej blbosti co si napisal, 200 litrov vody za sekundu je ze mega nicenie …takze tam neexistuje riesenie bez nicenia prirody.
Prekreslit na 2+1. Mam nejake deja vu.
Zeby zo strecna.
Najskor tam bolo 1+1, ktore nestihalo. Malo to zachranit 2+1, na ktore sa to prekreslilo. Ziaden zazrak sa nestal tak sa to zase prekreslilo naspat na 1 + 1
Uz vyse 20 rokov zijem v Turci.
Zazil som pod strecnom 1+1, 2+1 a zase 1+1.
Popod Strecno v pracovne dni bola rozumna jazda jedine neskoro v noci. Naposledy som pred mesiacom okolo obeda vyrazal do Bratislavy. Zdrzanie na ceste do Ziliny - pol hodiny.
V pacholande mam rodicov. Takze cestu Turiec - Horny Liptov som za tych vyse 20 rokov absolvoval nepocetne krat.
Takze aka je tu doprava tu na severe som sa uz x krat mal moznost presvedcit na vlastnej kozi a viem co doprave pomohlo a co nie.
A ja nechápem prečo by som sa mal trepať juhom , aj keby som mal hodinu stať v rk nikdy nepôjdem juhom aby ma zabil kamión v moldave , asi preto , lebo stratiť polhodku života je nič v porovnaní debilnej nedokončenej južnej trasy ,asi tak
Povedzme takto. 100 ludi 100 chuti.
Mam kolegu z Kosic. Ked isiel autom do Bratislavy, tak zasadne len juznou trasou.
Na juznej trase si pochvaloval podstatne mensiu premavku ako na severe.
V decembri otestoval tu novu letecku linku Kosice - Bratislava a bol celkom spokojny.
Takže z toho čo tu odznelo, to troch zosumarizujem:
Cestu treba nejako postavit. Keď to pojde povrchom musí to byť lacné.
No nemusí. Upravený povrchový variant s dvoma tunelmi bol drahší ako tunelový variant s dvoma tunelmi. To bolo z oficiálnych štátnych projektov.
Terén je v pohode ako všade inde.
Na veľkej časti úseku môže byť terén v pohode, ale potom príde pasáž kde to nie je v pohode a to znemožňuje celý úsek. Darmo tu postuješ aké široké údolie pri Stankovanoch, keď limitujúca časť medzi Ľubochňou a Hubovou. Rovnako je to na všetkých ostatných úsekoch na ktoré som sa pýtal.
Nedeľu som nepozeral, a vytvorila sa presne fantomová kolóna od križovatky v Kraľovanoch. Tu som rozmýšľal, či by nebolo vhodné spraviť pred Hubovou semafor, ktorý by tú dopravu “dávkoval“, čím by sa zabránilo vytváraniu statickej kolóny v obciach. Rovnako ako bol semafór v Strážove.
to skôr trafíš skládku ![]()
Otázka je, prečo je kolóna na hlavnej ceste, ak nebola nehoda/prekážka na ceste? Môj tip je, že vodiči sa hrajú na “matku Terezu” a zastavujú na hlavnej, aby púštali vedľajšie smery. Z Oravy je cesta podľa mapy úplne voľná. Takže si za to môžu sami a dokedy to nepochopia, tak sa týchto hlúpych kololón (nielen tu) nezbavíme.
Prekazka nebola ziadna, ale na obed bola od Sutova smerom na Turiec taka husta inverzna hmla, ze nebolo vidno na 20 m. Od Kralovian sli vsetci krokom a postupne sa to podobiehalo az po Lubochnu. Rozpustilo sa to az vecer. Z Oravy stali auta az za horizont za strekou a zbozne cakali, kedy ich niekto pusti… Na mape to vobec nebolo vidno.
@Driver drzim palce aby si nemusel chodit cez donovaly, kremnicke bane a ine cesty kde kamiony co idu oproti su tak pol metra od tvojho spätaku ale len na poloprazdnych dialniciach.
@Jonathan
to boli projekty z cias ficovych PPP kde visnove malo stat 900 mega lebo ciel bol co najviac nafukovat cenu. sorry, ale toto mi nepride vierohodne.
dobre, ale co sa tyka toho kadial sa da/neda presne od toho je zadavatel ze sa opyta projektantov a geologov ze kadial by sa dalo. a pri vsetkych tych spravach ze ako sa podcenuje prieskum uz nie celkom verime ze sa vobec uvazovalo seriozne hladat priechodny lacnejsi variant. tunely by boli ale nie je jedno ci 1 -3 alebo 6 km.
vzhladom na siroke udolie mozno havran nemusel mat az 3 km je poprve, a podruhe korbelka nemala byt vobec. kedze I/18 ide max na okraji kralovian a najvacsie obmedzenie je 60 v menadri bud mal byt povrchovy variant D pokial sa naozaj (!) nedal potom D odlozit dobuducna a rozsirit I/18 2+2. aj s obmedzeniami mpr lebo na par km je minimalna strata casu.
a pri tej debate nikto nevedel dat argument preco bude korbelka dost vytazena. ked jedna rura sorosky pre 5000 aut nebola priechodna tak ako moze priechodne toto. nie je prieskumna stolne, hora je v nadmorskej vyske 700-900 a udolie vahu asi 400 metrov. ake je riziko ze podzemou nebude nejaky problem ked nevedia co tam je ?
a ochranu ZP som uz spomenul, strata velkeho mnozstva vody je drasticky zasah len nie je tak na ociach ako masivne vyruby, tak sa zada uloha okresnemu uradu kde nejaka teta na zaklade nejakeho “posudku” “rozhodne” ze je to v pohode. prepac ale vieme ako funguje rozhodovaci proces s demokracii karpatskeho typu.
narýchlo jeden link
OĽaNO: Diaľničný tunel pri Turanoch by vyšiel lacnejšie | ta3
Toto je kraj obce?
Najväčšie obmedzenie sú 50ky v obciach.
Soroška neprešla nie kvôli intenzitám, ale pre chýbajúcu EIA.
Olano.. to fakt?
Este raz, od kralovian po turany nie su prietahy.
A tu bola eia ked vypisali tender? a co uzemko, to este urcite nie je. pri Zvolene je tiez uz eia, pri batke a kosiciach je vydane stavebne. Ked sa chce tendruje sa a ked nie tak nie.