D1 Turany - Hubová | tunel Havran, Korbeľka

Pre projektantov ," s prstom na mape", by som doplnil, že v meandri, okrem jestvujúceho žel. tunela, je aj starý jednokoľajný tunel, Mapy Google čiže s tým plánovaním cestného tunela, cez meander treba veľmi opatrne. čo sa týka obmedzených rýchlosti na Tu-hu, by bolo jednoduchšie napísať, kde je 90. Chodím tadiaľ pravidelne, ale presne som si nie istý, ako to tam je, ale skúsim od turian 70, pred motorestom rieka, potom v meandri 60, kraľovaniy 2x 70, potom križovatka 60, Rojkov 50, hneď za obcou 70, pred Ľubochńou 70, potom ľubochna -hubová 50, budúca križovatka Hubová 50, krajinka 70, hrboltová 70. rbk 50, výjazd 70, lisková križovatka 70, sliač križovatka 70, križovatka ivachnová 80. Čiže ísť 90, je tak akorát z ríše rozprávok. Ono v podstate, aj na tých niekoľko 100 metrových úsekoch nemá zmysel zrýchľovať na 90.

8 lajky

Nerozumiem tej tvojej vete 70 tam nie su. Takze som cervenou dokreslil obmedzenia na 70 km/h ktore realne tam su. Ci je to obmedzenie z pohladu terenu alebo koli niecomu inemu neriesim.

este raz pre vsetkych projektantov prstom po mape: kraloviansky meander je absolutne nepriechodny kvoli narodnemu parku mala fatra a prirodnej pamiatke. dalej je tam prirodna pamiatka sutovska epigeneza a rojkovske raselinisko. uz raz europska unia stopla peniaze kvoli raselinisku tak uz skoncite s tymi vlhkymi snami o trojposchodovej dialnici korytom vahu.

1 lajk

este raz: dialnica na moste nad sucasnou cestou/zeleznicou nemoze nijak ublizit ani narodnemu parku ani prirodnej pamiatke ani raselinisku. Je to uplne normalne riesenie pre stiesnene podmienky.

No ale, aby bolo jasno, zopakujem co som pisal pred 20 rokmi, ked sa slo robit maximalne predrazene PPP na VYIYsnove: prosim, nech Raz vyhlasi normalne PPP pre koncesionara, ktory to postavi a potom bude za prejdenie useku vyberat peniaze aby sa ta 9-kilometrova tunelova megalomania zaplatila.

3 lajkov

a prečo nežiadaš, vystavať sorošku cez PPP, a potom vyberať mýto?? odpoveˇd je veľmi jednoduchá, lebo by sa do toho nikto pri zdravom rozume nepustil, lebo aj lajkovy, je jasné, že v tomto prípade sú veľké rizika pri stavbe a návratnosť v nedohľadne.

3 lajkov

Lebo Soroska by bola za zlomok ceny tohto tuna a jediny tunel na juznej trase. Ale ano, ak by boli vsetky tunely na D1 takto spoplatnene, pozadoval by som to aj pre Sorosku.

2 lajkov

v celku si zrejme nepochopil môj príspevok, aôle nevadí. Ide o to, aj keby sa dala sorožka na ppp+ poplatok, asi by ho nikto nestaval, ešte raz opakujem, nepredvídatelňa golígia, a nenávratnosť financii. Pre úplnosť uvádzam, že to platí o všetkých tuneloch na sk.

1 lajk

[quote=“Jonathan, post:4517, topic:313, full:true”]
Ja som zástancom Korbeľky. Vy tu kreslíte lacné trojposchodové cesty. Tak chcem vidieť aspoň jeden návrh.[/quote] bol navrh porchoveho variantu mali ho modifikovat a pretlacit cez ochranarov. chapem ze nejakemu aktivistovi je par sto mil.eur navyse jedno ale stat by hospodarit rozumne. 6 km korbelka pre 10.000 aut nemala byt. bud povrchom v novej trase alebo rozsirit cestu po kralovany. kludne odseknut par metrov sirky zo skaly,aj keby mali byt obmedzenia. kapacitne by stacil akykolvek 4pruh.

dalej po hubovu sa zmestila vedla dedin cesta I. tr. cesta III. triedy aj zeleznica ale “treba” dalsi tunel havran takmer 3 km. pritom tam je udolie ako ZH-ZV. nestacil by kratsi, ak vobec ?

[quote=“asdfr, post:4526, topic:313”]
Nerozumiem tej tvojej vete 70 tam nie su. [/quote]

nie su tam zakreslene, lebo nepredstavuju velke obmedzenie. 90 je MPR a nemas ziadny zakonny narok ju mat vsade. aj keby vsade bola 90, priemer by bol nizsi lebo vsetci aj tak nejdu MPR a budu ta brzdit. inax zaujimave ze 70ka vadi pritom sa tu lamentuje ze kvoli “intenzite” sa neda ist rychlo.

inac ked som si klikal nie vsetky 70 podla nakresu som nasiel… a ked si porovnam turhub a I/16 rimavska sobota - figa s 50-60kami aj mimo obci tak turhub je tazky luxus.

Ak myslis streetview tak napr pri krpelanoch/sutove tie 70ky su prilis cerstve aby boli nafotene

4 lajkov

[quote]

inac ked som si klikal nie vsetky 70 podla nakresu som nasiel… a ked si porovnam turhub a I/16 rimavska sobota - figa s 50-60kami aj mimo obci tak turhub je tazky luxus.

[/quote]

Takze podla scitania 2022 - Turany Krizovatka Orava 17 tis. aut, Krizovatka Orava - Hubova 15 tis.

Figa - tam bolo okolo 6 tis. aut/24 a ma vlastny obchvat nazvany R2. No len v pacholande by to bol tazky luxus. Nevadi, ze cez dedinu ide 2.5 krat viacej aut.

A k tym 60. Staci par preloziek tej cesty a ups a mate tu 90 km/h ako vysitu
Nejake prelozky tej jednicky su cervenou.

. Ale nie, treba stavat R2 pre intenzite na urovni 6 -8 tis. aut/ 24 hodin.

Avizované úpravy Tu-hu MD, boli už dakde zverejnené? nemá náhodou niekto k ním Prístup??. Podľa mŇa žiadne výrazné zmeny (3pruh??) netreba. Mala sa spraviť poriadna oprava jestvujúceho úseku, hlavne úsek rojkov- lubochna, ktorý je v katastrofálnom stave. Max upraviť niektoré odbočenia . Obmedziť na celom úseku rýchlosť na neaký rozumný limit a dať na celom úseku zakaz predbiehania ( v podstate ani nie je kde predbiehať. ) Tých pár km by každí určite vydržal tie obmedzenia. Vytvoril by sa pomalší, ale plynulý prechod celým úsekom, a zvýšila by sa bezpečnosť. Možno by pomohlo premenlivé značenie, ktoré by mohlo zvýšiť rýchlosť napr. pri menšej intenzite…

17 km turhub je bezne 15-16 minut. 17 km od konci RS pri pumpe po zaciatok R2 je tiez bezne presne tolko. ako je to mozne pri ovela nizsich intenzitach ? zeby horsia cesta ?

tu mapku si nakreslil strasne nepresne, RS aj batku s 50kou si vynechal. jedine rovne miesto je 1-2 km kusok pred nou. a dalej uz bola reko pred 3 rokmi ale podla mna to boli vyhodene peniaze. porovnavas neporovnatelne, toto je cesta III. triedy nazvana I/16.

https://www.mfsr.sk/files/map_radary_point_v2.html

absolutna nehodovost. 34 tazkych nehod od RS po R2, 17 nehod od D1 po kralovany + 37 nehod ale az po RK. ak po hubovu je alikvotne polovica z toho tak je to prakticky to iste.

relativna nehodovost, tj. nehody prepocitane na intenzitu, potom je jasne ze I/16 je na tom horsie ked pri vyrazne nizsej intenzite je porovnatelny pocet nehod. mapka to dokazuje rs-figa nadpriemer, turhub podpriemer.

zaujimave je ze strecno na tom bolo podobne, a este zaujimavejsie ze stara cesta dsk-tur je stale nehodova aj ked uz dialnica davno existuje. na ilustraciu ako to dopadne ked prilis velka cast aut neprejde na D.

[quote=“asdfr, post:4534, topic:313”]
Takze podla scitania 2022 - Turany Krizovatka Orava 17 tis. aut, Krizovatka Orava - Hubova 15 tis.[/quote]

kolko z toho pojde cez korbelku? z/na oravu ide 6.000, ostava 12-14 tisic, z toho nieco ostane na I/18. korbelka tak 10.000 aut. oproti 5.000 autam R2. treba stavat kusok R2 pre 5.000 aut za 100+ mega alebo kusok D1 pre 10.000 aut za 1000+ mega ?

1 lajk

Takze riesenie je ze nechame prechadzat cez obce 15 tis. aut a inde kde prechadza 6 tis. tak postavime obchvaty ?

Dalsia vec. Ta tvoja intenzita 10 tis.
D1 Martin - Turany bola intenzita takmer 15 tis.
D1 Liptovsky Mikulas - Ivachnova bola intenzita takmer 20 tis.

Ked konecne prepojis tieto dva konce do suvislej cesty, tak ti v tom prepojeni spadnu intenzity na 10 tis ?

1 lajk

takze riesenie je postavit tunely za miliardu aby chudence na hornom konci obce mali o par tisic aut menej? to si asi robis srandu.

to mas staticke intenzity a nehovoria nic o smerovani aut. z tych 20.000 kolko ide priamo do RK, kolko odbaca na oravu, kolko odbaca na BB ? preco je na kazdej odbocke nacestu III. tr. z I/18 zdrzanie ? zeby masa cielovej dopravy z tych dedin ? aka je cielova doprava do mondi ??

mame udaje aspon NA z myta. ivachnova 2800 NA, z toho hubova 1.600 a este 300 na oravu. podobne od hubovej na turany asi 2000 NA konstatne. okolo batky asi 1200 NA, tam je iste ze 90+ percent prejde na R2.

takisto ZV, detto co sa tyka nehod, aj tranzitu.

1 lajk

Ok, takze este raz.

Doprava I/18 je nejakych 23,6k/hod.

Z dialnice ide nejakych 19.6 k/24hod. To asi nebude lokalna doprava do Ruzomberka.

Preto je zdrzanie na krizovatkach, kedze na I/18 mas 3 nasobnu intenzitu dopravy tak sa asi trosku tazsie dostavas na hlavnu cestu.

Vsetky tie krizovatky maju znizenu rychlost az na 50 km/h

Liskova

Aj Sliace su uz stiahnute na 50. Dnes rano som tadial siel. Na streetview je len 70. Takze to tam dali poslednych par mesiacov.

Na BB islo nejakych 10k/24 hodin. Podla mna to poklesne na 5k/24 a zvysok pojde po D1.

Ale paci sa mi ten posun.

Najskor bol argument. Treba postavit R2, lebo tym sa odlahci aj doprava na severe a nebude treba dokoncit D1.

Teraz sa posunulo smerom. Treba postavit R2, lebo je lacna a D1 sa nedokonci, lebo je draha. Sice sa problem s dopravou na severe nevyriesi, ale to nevadi, hlavna vec ze budeme mat lacnu R2

4 lajkov

Apropo:

Figa - tam bolo okolo 6 tis. aut/24 a ma vlastny obchvat nazvany R2.

Skús ísť prstom po mape a prídeš k miestu zvané Tornaľa. :wink: Figa bol len bonus za drobné

A ? Podla scitania dopravy na obchvate R2 bola intenzita dopravy 5.4k aut/24 hodin.
Povedzme si uprimne, aku dopravu moze vygenerovat mesto, ktore ma 6700 obyvatelov.

Ked pojdem tu v pacholande prstom po mape, tak sa dostanem z jednej strany k Ruzomberku a tam na vstupe od LM bolo 23.6k / 24 hodin. Idem prstom po mape na opacnu stranu a vo vrutkach pri vstupe od ziliny bolo 25k. Jasne, vsetko to je lokalne doprava, ktora sa nikdy na dialnicu nepresunie.

Len preto nerozumiem, preco na D1 Dubna - Turany pri Sucanoch je intenzita 14.7 aut/24 hodin, co je takmer 3 nasobok toho co pri Tornale.
Cena toho useku bola nejakych 8.4 mil.eur bez DPH/km.

V tom istom case stavany a odovzdany usek na lacnej R2 - Pstruša – Kriváň stal priblizne 17 mil eur/km a intenzity su tam 13.6 tis. aut/24 hodin.

Taka lacna vystavba useku R2 Bátka – Figa ma byt za nejakych 10 mil. eur bez dph/ km. Pricom sa bavime o intenzitach 5 -6 tis. aut/ 24 hodin.

2 lajkov

A teraz presuň 5,5 tis do mesta a jazdi tam. Ja som cez Tornaľu šiel, keď nebola R2. Môžme sa baviť o zbytočnostiach, ale tento úsek je úplne v pohode.

A teraz nechaj 15 tis. v obci a zi tam.
Presun 15 tis. do Vrutok, Martina, Sucian, lebo tolko na seba stiahla D1.

V piatok, nedelu pravidelne kolabovala doprava v Vrutkach, Martine, kedze 18 bola plna. Kolabovala MHD v Martine, kedze cast liniek je tak vedenych, ze ide alebo aspon krizuje I/18. MHD si sa nedokazal dostak na zeleznicnu stanicu do Vrutok.

Suciansky semafor dokazal v casespiciek vytvorit niekokokilometrove kolony a vpohode pol hodinove zdrzanie.

miesas tu fakty so svojimi dojmamy. ze kolko z tych 20k ide kam nevieme. vieme len z udajov myta ze na dialnicu prejde asi 2000 NA.

a odkial vies ? sam vidis ze pred RK nahle pribuda 4.000 aut. “urcite” vsetci idu do ZA/BA lol
na krizovatkach je zdrzanie lebo vela aut ide z/do tych dedin. tak som si pozrel pocty obyvatelov, l. sliace 3.800 obyvatelov a jedina moznost do RK je I/18, dalsie 3 dediny okolo 1000 obyvatelov bud I/18 alebo III/2226 ale tak ci tak musia absolvovat hlavnu krizovatku I59-I18. dokopy vyse 7000 obyvatelov ked RK ma 26k. to vysvetluje fakt ze od ivachnovej su vacsie intenzity ako od hubovej. ale aj od hubovej ide cast aut do mesta.

moj odhad je okolo 10.000+ aut na D1 turhub aj hubiva. to + kvoli tomu ze cast aut ide na oravu, to co ide na BB si myslim ze nema nic spolocne s tymto. tranzit co obchadza RK voli skor certovicu…tam bol narast 2015-2022 z 3.400 na 5.500. 2-3.000 z toho moze prejst na D1.

intenzita pri vrutkach na D1 je 12.500 aut. na subeznej I/18 11.901. to je pomer 51:49. z tych 14,7 tisic aut zase odpocitaj zopar tisic co odboci na oravu a mas tych cca 10.000 cez korbelku.

to porovnanie cien radsej nerob lebo nedopadne dobre…40 km R2 v plnom profile do 700 mega, za 17 mil/km. s 8,5-13,6 tisic autami.

zevraj len nedokoncena hub-iva stoji zatial 600+ . visnove 600 mega, hp-ovciarsko-ll 400 mega, dsk-tur 130 mega. modlite sa aby visnove malo aspon 20k intenzity. ale aj tak vychadza R2 lepsie.

minister hovoril o 110 mil. nakladoch na R2 pri RS. to je 7 mil/km. a vyriesi sa nebezpecny usek a kopa obmedzeni 50. zvolen by mohol mat naklady 10-15 mil/km. a tiez 10k+ intenzity,

1 lajk