D1 Turany - Hubová | tunel Havran, Korbeľka

Bola tam nehoda

… take vianocne stahovanie .. aj sme z BB cez donovaly bol preplneny ale plynuly …

Potom klasicka kolona na vyjazde z rk smer LM

1 lajk

Nič nové a nepredikovateľné. To isté sa udeje v opačnom smere po otvorení úseku pri Ružomberku.

Ak si niekto myslí, že kolóny z RK zmiznú, tak je na omyle. Efekt niekoľkých dedín s odbočeniami a neriadenymi priechodmi hneď za (dočasným) ukončením diaľnice je neodškriepiteľný. Každý chodec to tam zastaví a v časoch spiciek ta kolóna bude siahať až po tunel, ktorý sa z toho dôvodu bude operatívne uzavierať a všetka doprava sa bude odkláňať do Ružomberka. Už som to tu kdesi písal.

Dokonca tento stav bude ešte horší ako dnes, a to v dôsledku neriesenia linioveho riadenia pred križovatkou Bešeňová/Ivachnová. Vozidlá v podstate nebudú vedieť o uzávierke tunela, pretože linioveho riadenie je realizované len v novom úseku diaľnice, teda v smere od LM až za križovatkou RK-východ. Teda celá doprava bude schádzať v Likavke, kde sa na I/18 bude napájať v križovatke pri nemocnici, kde to je na pravé odbočenie v 90° uhle (teda žiadny plynulý priamy prejazd mestom), a teda priemerná rýchlosť a čas prejazdu bude silné obmedzená touto bodovou závadou.

Liniove riadenie pred Ivachnovou v smere od LM nebude realizované, vraj kvôli stazenym podmienkam, blízkosti vodného diela, železnice (diaľnica je priamo v úzkom mieste medzi týmito dvomi stavbami a nemajú vraj kde umiestniť základy portálov, lebo ochranné pásmo) a letiska.

Takže záverom, ani ružomberský úsek neprinesie efekt uvoľnenia dopravy v meste, na to si budeme ešte musieť počkať, kým bude hotové riešenie popod veľkú fatru.

1 lajk

keby uzatvorily tunel tak sa veľká časť vyberia na Dk a terchovú, ako doteraz, s tým, že sa jednoduchšie obíde rk.

2 lajkov

A prečo by kto mal ísť na DK a Terchovú, keď má 30km za Ružomberkom diaľnicu?

A nákladná doprava sa ma tiež pobrať na DK a Terchovú?

1 lajk

Na toto som zvedavy, pojdem podla Waze. Aktualne z LM na Cadcu ked bolo zle v RK, automaticky som siel na Terchovu a Novu Bystricu, lebo aj Strecno bolo v prdeli. Po novom uvidime. 2-3 prejazdy a najdem si optimalnu trasu

1 lajk

je to úplne očakávaný stav, kolóny sa nie že iba posunú, ale ešte aj spoja s tými čo už sú, výsledok je v špičkách horšia doprava ako predtým, na druhú stranu špičky sa tým možno trocha skrátia. Teraz je už jasné, že iný stav nebude najbližších 10+ rokov, nechápem prečo sa nerobia opatrenia na 1/18, aj dočasné svetlá čo tam prinesú a nejak rozumne prepoja vedia pomôcť. Plánované prekreslenie na 3-pruh situáciu skôr zhorší.

V takýchto prípadoch stačí zastaviť premávku na diaľnici rozsvietením červenej pred tunelom, nemusí sa premávka odkláňať preč (takto to funguje v Sitine).

Áno, ale sme pri tom, že sa doprava nedokáže odklonit skôr, ešte pred RK-východ.

Aj Sitina má jeden z takých módov. Niektoré dopravné stavy, keď je žiaduce odklonit dopravu, znamenajú aj zmenu v navestiach na liniovom riadení. Keď je žiaduce len zastaviť pred tunelom a neodklanat, tak sa len zastaví vjazd do tunela bezo zmeny na navestiach.

Treba okamzite zacat stavat korbeľku lebo po otvoreni Ruzomberka cesta 1/18 skolabuje. To bude jednoducho masaker. To co bolo dnes v turanoch bude o pol roka v hubovej a ta cesta to neunesie. A to este nevravim o tom moste v kraľovanoch ponad vah ktory je v havarijnom stave.

To ale nie je pozitivna sprava. Znamena to, ze aj v pripade uzkeho hrdla pred RK stale budu vznikat kolony v RK.
Obyvatelia RK si teraz do otvorenia Cebrate “uziju”. Po otvoreni Visnoveho aj v pripade zapchy v RK sa bude viac oplatit vystat tu zapchu a cast dopravy co by to obisla cez Certovicu alebo DK teraz bude stat, kedze strateny cas sa dozenie vo Visnovom.

To zalezi aj od toho ako daleko za tunelom bude znizenie poctu pruhov z 2 na 1 . Teoreticky to mozu spravit tak ako fungoval niekolko rokov tunel Zilina na D1 v smere do Ziliny, kde bolo znizenie poctu pruhov pred tunelom a v tunely bol prejazdny len 1 pruh aj ked bola rura 2 pruhova. Vdaka comu vznike uzke hrdlo, a pripadna kolona ako samoregulacia, pred tunelom.

Na druhu stranu aj teraz zaciatok kolony pred RK v smere z Ivachnovej nevznikali v znizeni poctu pruhov na konci dialnice ale az v RK na krizovatkach a semaforoch.

Ja by som to nevidel az tak cierne, podla scitania dopravy bola ovela vyssia intenzita na I/18 pred Ivachnovou ako na I/18 pred Hubovou. Cast premavky po otvoreni Cebrate aj tak bude teda schadzat z D1 smer na Ruzomberok-Donovaly alebo Likavka-Dolny Kubin este pred tunelom. A cast premavky je lokalna a ma ciel v RK a Cebrat nevyuzije.

To by museli na I/18 Hubova narast intenzity 2x na to aby bola v Cebrati intenzita ako je teraz na I/18 pred Ivachnovou.

2 lajkov

Dnes v sobotu 27. 12. som to zažil na vlastnej koži. Cestoval som z BA na Horný Spiš, akurát keď som už bol na D1 pár km za križovatkou D1xR1 pri Trnave, v Zelenej vlne hlásili hodinovú kolónu na konci D1 pri Turanoch. Za tunelom Višňové som sa rozhodol zísť v križovatke D1xR3 pri Martine na cestu I/18 a pokračovať cez Sučany, ale som si pomohol len čiastočne, lebo na konci D1 to začali riadiť policajti a púšťali oveľa viac áut z diaľnice ako zo starej cesty, nakoniec strata bola asi 20 minút. Taká prvá “ochutnávka”, ako to bude vyzerať piatky poobede bežne v roku, keď tento úsek chýba, štupeľ sa iba presunul zo Žiliny o pár desiatok km ďalej. A samozrejme, klasická zápcha cez Ružomberok, ale snáď to už dlho nepotrvá, než otvoria obchvat.

7 lajky

Tiež sme včera cestovali od MT po 1/18 na Kraľovany. Prekvapilo ma, že tam nebola žiadna nehoda alebo iná príčina. Kolóna stála/posúvala sa aj po spojení až po vrchol stúpania, následne po odbočku do Šútova už bez zastavovania pomaličky 20-40 km/h, potom sa to postupne rozpustilo. Bolo to spôsobené len intenzitou premávky? Čakal som, že sa tie problémy po otvorení tunela posunú od Strečna na koniec úseku, ale úprimne, nečakal som až takéto zhoršenie. Policajti si tam zrejme môžu zriadiť permanentnú službu.

5 lajky

Vyzerá to teda, že o zábavu na najbližších 6-7 rokov máme postarané. Zaplatia a vyžerú si to to priechodzie obce a kritika sa znesie na hlavu UVO, lebo nik iný nie je naporúdzi, možno ešte Radičová, ale to už len pre úplných tupcov môže zabrať, takže to nakoniec to môže byť kontraproduktívne a SmeroHlas bude hrať chudáčika, namiesto toho, aby pripravili poriadnu súťaž a nie súťaž pre vopred vybraných priateľov a mali na to 15 rokov+.

Ešte je asi predčasné hádzať flintu do žita, ale asi to bude fakt problém každý bežný začiatok a koniec týždňa (veď prečo by to malo byť inak, boli sme asi všetci naivní keď sme dúfali v iný priebeh). Na konci dialnice by bolo asi rozumné nainštalovať semafor, alebo zriadiť policajnú stanicu, aby to Šutajovi podriadení nemali ďaleko.

5 lajky

Obce si to vyzrali z casti sami, blokaciami rozhodnuti..

9 lajky

Zaujimalo by ma, ktora zo studii skumajucich ekonomicku navratnost tohto projektu korektne pocitala s takymto presunom dopravy/kolon po dokonceni Visnoveho. Bojim sa, ze schopnosti nasich analytikov koncia pri stredoskolskej nasobilke a teda odpoved bude ze ziadna. Nahodne som si pozrel CBA studiu zo stranky NDS, a podla nej bude pri sucasnom stave celkovy jazdny cas aut vraj dokonca klesat :sweat_smile::man_facepalming:

2 lajkov

Podľa mňa treba počkať do 7.1. a potom sa uvidí ako to bude vyzerať a či tam bude až takéto zhoršenie. Osobne som išiel včera do Nitry a nazad a prekvapilo ma aká bola prázdna R1 a Donovaly, myslím si že kopec ľudí čo normálne jazdia po R1 išli využiť D1 a odviesť sa cez tunel.

7 lajky

ešte väčší nárast problémov, musíme čakať po otvorení Hu-Iv. To fakt z MD a NDS zatiaľ nikoho nenapadlo, niečo robiť úsekom tu-hu??. už včera bolo neskoro.

Pacho, pustíš na tento úsek 13. dôchodok?

7 lajky

áno pustím.

5 lajky

ja som dne rano - cca o 4:30 vyrazal zo Shellky v RK a isiel som do BA… Waze ikazoval nadherny cas 2h15min - aj som tak zasiel…predpisovo a do Turian aj mierne pomalsie kvoli srnkam a liskam….Cesty prazdne, tunel nadherne presvetleny….no akurat som v nom predbiehal dva sypače :smiley:

5 lajky