D1 Turany - Hubová | tunel Havran, Korbeľka

Zhruba si to trafil, len cez dediny nechajú 2 pruhy. Teda, ak niekto medzičasom neupgradol aj túto myšlienku. Šútovo asi zostane napoly odstrihnuté od sveta a to ešte tá cesta nie je poriadne postavená, reálna šírka kolíše, občas aj pod 10 m. 4 resp. 3 pruhy musia byť, aj keď to nevychádza.

A na konci dňa bude na celom úseku 70-ka, čím Ráž naserie úplne všetkých. :slightly_smiling_face:

Hlavne však niekto nepochopil, že kolóny nebudú na tej I/18, ale na koncoch diaľnice. Plus pri tomto “riešení” budú kolóny na vjazde do každej dediny.

Pri zachovaní 2-pruhu by žiadne kolóny neboli.

10 lajky

Kolony budu aj na ceste. Dnes su tiez suvisle hadiky pred Kralovanmi, obojsmerne, okolo Rieky smerom do MT a pred Lubochnou smerom na MT. Prakticky vsade, kde je krizovatka sa to spomaluje, lebo sa pusta. 1+1 bude upchata, 2+1 bude upchata, 2+2 sa nevojde :smiley:

Ak sa to dobre spravi (co sa nespravi, ale keby nahodou) tak s 2+1 mozes regulovat, kde tie kolony budu, lebo budu na konci rozsireneho pruhu.

A o rozsirenie by som sa nebal. Ta cesta je tankodrom, bude potrebne ju spravit v najblizsom case, tak tych par cm asfaltu na krajnicu sa snad vyleje

1 lajk

Takze problematicke miesta sa nevyriesia, pribudu akurat nove ( znizenie poctu pruhov z 2+1 na 1+1 ) kde potencionalne budu vznikat kolony a kolizie + vyssia zataz na krajnicu …

V tomto by som az taky problem nevidel, naopak pri ocakavane vyssiej zatazi vdaka 70ke bude nizsie sanca na vznik fantomovych kolon a nehod. Od urcitej rychlosti sa s zrychlovanim paradoxne kapacita komunikacie znizuje.

Ten usek Turany-Hubova ma 16km a ani zdaleka nie je vsade 90. Rozdiel v 90 vs 70 mimo obci na tomto useku bude teda max 1-2 minuty.

1 lajk

Ak sa to dobre spraví, tak sa vlastne nič nesmie spraviť.
A že sa vyleje pár cm asfaltu na “krajnicu” nič nerieši. Potrebujeme riešenie čo vydrží nie 5 ale 10 rokov, no tipol by som si skôr 15. Tie dnešné krajnice nie sú postavené na trvalú premávku NA. Tá cesta (1+1) nie je postavená na dnešnú záťaž. Skôr sa mali posledné 2-3 letá venovať jej GO.

3 lajkov

Už som to tu písal, najlepšie dočasné riešenie pre úsek Turany - Hubová by bolo rozšírenie na 2+2 pred každou križovatkou. 50m pred a 50m za. To fakticky zdvojnásobí priepustnosť hlavnej cesty. Orientačne z 900/h na 1800/h.
Podľa Google som na tom úseku našiel asi 12 takých miest.
Zastaveniu hlavného prúdu na križovatkách nezabránime, ale rozbiehať sa bude 2x rýchlejšie.
Tam kľudne môžu byť aj tie oranžové čiary.

1 lajk

nepasujem za odborníka, ale ja by som to videl skôr na 1+1, dať tam 50-70, spraviť odbočovacie, a napájacie pruhy, aby nebrzdili premávku. Pri 2+1, je problém únosnosť cesty, a veľký problém vidím pri nehodách. ak je nehoda na 2+1, je cesta zablokovaná, v prípade 1+1, je väčšia šanca, pri širších krajniciach, že sa prípadna DN bude dať obísť, resp je únikové miesto v prípade čelného stretu. Keby sa išlo plynule, tých 50-70, tak by to bolo v podstate OK, tých pár km , si myslím musí vydržať, aj ten najväčší nervák. :goblin:

1 lajk

aj v ruzomberku je spajanie pruhov 50 za krizovatkou a na tom spajani sa to zbrzduje

1 lajk

lebo sa nevedia zipsovat mozno?

Pri Senci od D1 pri skladoch to funguje. Prvýkrát som to videl v US v 2012 roku, odvtedy to tu píšem, že je to univerzálne riešenie na zvýšenie priepustnosťi križovatiek.

V jednoduchosti autá keď stoja v rade tak sa dokážu rozbiehať len jedno za asi 4s. Dnes na dočasnom semafore na moste pri Veľkých Úľanoch som to počítal a bolo to 5s, 5s, 4s, 8s, 5s… Je to fyzika veľa sa s tym nedá robiť.

Každé 4s je 900/h alebo zhruba 9000/24h

Ak sa rozbiehajú z dvoch pruhov naraz, tak idú 2 autá za 4s. Čo je 1 auto za 2s, 1800/h, alebo 18000/24h.

Pri spájaní do jedného pruhu sa autá komfortne zaradia za seba s 2s rozostupmi.

Žiadne odbocovacie pruhy ti tu nepomôžu ak sa hlavný prúd bude rozbiehať jedno auto za 4s.

Pokiaľ viem na úseku Turany - Hubová je okolo 12000/24h je to presne na hrane únosnosti cesty, ak sa tam presunie premávka z D1 priamo tak to bude jedna stojaca zápcha.

Mojou úpravou by sa kapacita cesty zvýšila nad 18000/24h a žiadne zápchy by tam nevznikali.

Ak by aj hlavný prúd zastal pred priechodom, alebo pred križovatkou, tak nasledne by autá dokázali odchádzať z križovatky rýchlejšie ako by zozadu prichádzali, co neplatí pri jednom pruhu.

2 lajkov

Do istej miery to funguje. Aj v BA je krizovatka pri nivach a na most Apollo s vela pruhmi lepsie prejazdná ako niektore ine ktore su uzsie.

Inac mate zabavnu debatu. Nezabudajme ze uz aj zvolen je vo faktickom lieviku medzi 2 suvislymi R a ciastocne s podstatne vyssimi intenzitami hlavneho tahu.

Tu si nikto nevie ani len tipnut zasadnu vec a to ze o kolko viac aut bude jazdit tymto usekom. Ani to ze pri akej premávka ma 2+1 zmysel a od akej uz nie.

1 lajk

Je tam asi 15000. V jednom smere polovica to je hodinovo priemerne 300 aut ale cez den samozrejme viac. Ale nie taka spicka ako pri vjazdoch do miest. 300 ani 600 aut za hodinu nie je ziadny suvisly prud aut. Ta odbocka na oravu je 6000 cize 4 smery po 1500 aut. Z toho len lava odbocka mt-dk je limitujuca pre hlavny smer kde je luxusne dlhy odbocovaci pruh bez krizenia s inymi odboceniami.

Neuvedomil som si, že tych 12000 a tvojich 15000 sú oba smery. Ja som počítal pre jeden. Takže 7500/24h v jednom smere, to je okolo 750/h. To sú špičky 2x4h v piatok a nedelu ešte viac. Je to tesne pod limitom 900/h, ten po otvorení bude určite prekročený. Aj ja sa po otvorení po asi 15 rokoch jazdenia cez Donovaly, alebo Čertovicu tam chystám ísť.

Jednoznačne tam treba spraviť to rozšírenie križovatiek čo som navrhol a bude pokoj. 2+1 nevyrieši absolútne nič. Tych 12 miest co som videl, je do 2km prerabania asfaltu.

1 lajk

Mohlo by sa to riešiť aj signalizáciou, ktorá bude dynamicky riadená a vozidlá by spomalovala už na diaľnici. Možné by bolo obísť Rojkov, malým obchvatom, len by tam bolo treba vybudovať dva mosty cez Váh.

nepozname distribuciu celej premavky pocas dna ale vdaka mytu pozname distribuciu NA, asi 2/3 celodennej premavky sa realizuje cca. za 12 hodin. potom 2/3 z 15.000 deleno 2 smery. jeden smer hodinovo nieco cez 400 aut.

to su NA, isteze OA maju vacsia koncentraciu cez den. ale 750/hx10hx2smery hodin povazovat za celodennu premavku, tj. od poobedia do dalsieho rana ide nula aut nemozeme mysliet vazne.

LEN dva mosty? A kade by si to viedol? Bližšie k Stankovanom? Tí to odmietnu. Len dohoda na trasovaní a EIA bude trvať minimálne 5 rokov, skôr 10.

Nepopieram, že tieto dediny si zaslúžia obchvaty a to i po potom, čo sa dokončí diaľnica. Ale v tej doline moc miesta na to nemáš

1 lajk

No miesto tam nie je, aj udolny variant D1 mal mat pri Rojkove tunel.

Tieto prechody pre chodcov a ostrovčeky v Rojkove budú tiež zaujímavá vec

Devil, je to len model, nemusí byť úplne presný, tento prepočet vychádza z mojich pozorovaní v okolí BA, kde 80% premávky prejde za 8 hodín 4h rannej a 4h večernej špičky.
7500 z toho 80% je 6000 deleno 8 hodín je 750 za hodinu v špičke.
Môžem byť mimo 80%, dostaneme sa niekde ku 400, ale potom tam zamiešaj NA a si naspäť na tom čo som vyrátal.
Po spustení Višňového tam stúpne premávka v špičkách a najmä v piatky a nedele nad 900/h, alebo na 700/h s prímesou NA a budeš mať statickú zápchu na prvej križovatke z diaľnice tak 2km na diaľnicu.
A môj tip kolóna bude začínať tuto:

Nemoze byt presny pretoze pri BA je urcite viac spickovej osobnej dopravy dochadzajucej do BA.

Pre NA uz nastastie mame podrobnejsie udaje, tak napr. z NA vychadzajucich zo ZA sa iba 40 percent dostane po kralovany a iba 30 percent k hubovej. Potom pri osobnych autach je to podobne ale skor este mensie cislo. Inac povedane obrovsky podiel lokalky. A cím vacsi podiel lokalky tym vacsia koncentrácia v spicke. Ten usek je lepsie prejazdny nielen preto ze su nizsie intenzity ako strecno ale aj rovnomernejsia distribucia pocas dna.

Tych 400+ aut pocas bezneho dna je priemer, v spicke je to viac a nepochybujem ze stvrtok ci piatok poobede to moze byt omnoho viac. Napokon tak je to aj vo Zvolene. Ale pokial tam nabehne tych 2-3000 tranzitu co teraz voli certovicu tak sa podla mna nic zvlastne nestane.

Lebo tam je kolona dalej v smere na LM.. Keby nebola kolona, tak reálne krizovatkou v smerre ZA-LM prejde viacej aut