D1 Turany - Hubová | tunel Havran, Korbeľka

Orava robi ale silnu tyzdennu spicku Piatok/Nedela

piatok je inde ako bezny den ??

najväčší problém, je ten, že MD tento úsek nerieši. Napr. miesto luxusnej obchádzky križovatke Hubová na 1/2 roka, mohli vyriešiť dočasný zjazd z dialnice od Ivachnovéj. Ten dočasný zjazd by slúžil minimálne 10rokov(a to som optimista) . Taktiež mohli opraviť aspoň úsek rojkov, ľubochna, čo je hádam najhorší úsek.

Na úseku Tur-Hub sa niečo rekonštruuje každý rok. Aspoň 2-3km, ale rozpadá sa to rýchlejšie, než to stíhajú opravovať. Každopádne to mohli celé opraviť pred spustením nových úsekov.

1 lajk

Piatky a nedele sú iné, než iné dni. Polovica národa migruje v piatok na východ a v nedeľu späť.

ešte by som dodal , že aj ND sa snaží prísť do cieľa, ešte pred zákazom jazdy NA . Tuším v zime zákaz neplatí?? už si nepämetám ako to je.

Snažíš sa podsunúť dojem, že takých križovatiek je veľa, ale nesedí to.

KNM je svetelne riadená, čiže iná liga. Jediná porovnateľná, čo sa týka intenzity je tá vo Zvolene. Ale aj tam sú rozdiely. Na vedľajšej ceste je iba 835 ND, kdežto pri Kraľovanoch je 1440. Alebo v percentách, pri Kraľovanoch je to 23% pri Zvolene iba 15%. Ďalej sú rozdielne smerové pomery. Pri Zvolene je hlavná cesta takmer priama s dobrými rozhľadovými pomermi. Hlavný odbočovací smer je vpravo. Osloboditeľov – Mapy Google

Pri Kraľovanoch je hlavná cesta v oblúku a v miernom stúpaní. To zhoršuje rozjazd z križovatky a hlavný odbočovací smer je vľavo.

18 – Mapy Google

Ak započítame drobný nárast intenzít po ukončení Višňového a Ružomberka, tak tam bude takmer 20 tisíc, a tam už začnú problémy. Za príklad si môžeme zobrať odbočenia do Liptovských Sliačov, alebo Liskovej, ktoré spôsobujú statické kolóny, pretože tam vodiči spomaľujú a púšťajú vodičov z vedľajšej cesty. To sa bude diať v Šútove, Kraľovanoch aj Ľubochni.

5 lajky

To nie je dojem.ale v poriadku, hlavny odbocovaci smer je argument ktory beriem. Ale aj silna spicka je argument cize saca a pridal by som zvolen - odbocku na motovu pred bucinou. Semafor je ina liga, ale preco asi?

A potom lucenec. Odbocka dolava. Silnejsi bocny prud a siilnejsi zdroj-ciel.

Šaca je znova svetelne riadená. To je iná kategória križovatiek a preto sa nedajú porovnávať.

Rovnako sa nedajú porovnávať križovatky tvaru X a tvaru T.

Tú križovatku pri Lučenci som neriešil, pretože je tam o 25% nižšia intenzita. Áno, ta križovatka má nevhodný tvar, ale zatiaľ sa asi to asi zvláda. Možno aj preto, že je nižší podiel ND ako pri Kraľovanoch.

Celkovo bola debata, či bude na tomto úseku problém, kým sa dostavia diaľnica. Optimisti tvrdia, že nie, ja som skeptický a myslím si, že problémy budú. Budú tam podobné pomaly sa hýbuce kolóny ako sú pred Žilinou, alebo pred Ružomberkom. A dôvodom sú neriadené križovatky tvaru T, kde “samaritáni“ púšťajú autá z vedľajšej cesty, čím sa doprava na hlavnej ceste zastaví. Tieto problémy sú od intenzity cca 20t. A to je intenzita, ktorá na tomto úseku po otvorení bude dosiahnutá. Aj z toho dôvodu, že Ružomberok a Žilina ušetria od 20 do 45 minút podľa intenzity, takže zdržanie 10-20 minút je vhodnejšie ako ísť obchádzkou po nevhodnej trase cez Donovaly, Terchovú alebo Čertovicu.

2 lajkov

A čo tak 3 pruhy a dynamické riadenie tak, aby vždy v špičke boli po celej ceste k dispozícíí 2 pruhy? Ale to je u nás utópia.
Kolóna ti vznikne vždy ak intenzita dosiahne 900-1200 áut/h, rátané na čisto osobné autá. Vtedy máš rozostupy medzi autami 3-4s a to je presne čas ktorý trvá autám znovu sa rozbehnút po zastavení, pri semafore, prechode a pod.
U semaforu je to ešte horsie, pretože tam ide pruh len okolo 50% času, čiže to skolabuje už pri 450-600 áut/h.
Najjednoduchšie riešenie by bolo pred každou bodovou závadou, prechod, semafor, križovatka spravit dočasné 2+2 50m pred závadou a 50m za závadou.
Stačia úplne najužšie pruhy o šírke 2,5m. To efektívne zdvojnásobí priepustnosť závadou na 900-1800 áut/h, ktoré sa následne plynule zozipsujú do jedného pruhu, ktorý dokáže preniesť až do 3600 áut/h

2 lajkov

To znie síce pekne, ale tu sa bavíme o dočasnom riešení, kým sa nedokončí Korbeľka. Takéto dynamické riešenie s tromi pruhmi by možno vyžadovalo mimoúrovňové križovatky.

Ale preco je svetelne riadena ked semafor znizuje kapacitu? Zeby kvoli velkemu bocnemu prudu za den alebo v nejakej casti dna?

Lucenec ma menej NA ale zato ma ovela silnejsi bocny prud a ked si pozries mapu ma vyrazne kratsi odbocovaci pruh. Na prvy pohlad by som povedal ze mnohonasobne. To by som nazval zlomovym argumentom lebo ked auto co nechce odboci musi stat tiez je este horsie.

Tranzit a vyrazne navysenie intenzity, tak to sotva. A kolko narastla certovica, 2-3 tisic. navysenie lokalky uvidime. Toto iste sa moze stat aj pri R2. Cez zvolen su aj teraz vyssie intenzity.

Dynamické riešenie som zavrhol aj ja hneď v mojom príspevku, ale to rozšírenie na 2+2 pred bodovými závadami, to je uskutočniteľné.

Orientačne som na mape narátal asi 10-12 takýchto bodových závad na trase Turany - Hubová

Lebo, keď máš dva silné bočné prúdy, tak sa už nezvládajú samoorganizovať.

Lučenec áno, ale zase sa odbočuje cez slabší protiprúd. Z juhu máš 12t, ale za križovatkou už len 8t. Takže sa dam stále dá vopchať. Ale opakujem, križovatke by sa hodil redizajn.

V každom smere, ktorý som písal máš 1-2 tisíc, ktoré sa môžu presunúť. Teraz je tam 17t. Čiže stačí 1t z každého smeru a sme na 20t. Odkiaľ prídu intenzity na R2 netuším.

ano pri lucenci ide oproti menej aut ale v kralovanoch zase odbaca menej. ked si vezmene pol na pol tak zo 6000 aut polovica odbaca doprava a polovica dolava tak to je denne 3000. navyse predpokladam ze denny rezim je vyrovnany. pri lucenci bude skor problem v spicke. v saci by mozno mohol byt ten semafor cez den aj vypnuty, ktovie.

a ked si pozriem oba krizovatky detailnejsie tak je vidiet ze pri LC sa krizuje nielen odbacanie do mesta od RS s hlavnym prudom ale este aj s odbacanim z mesta dolava cize na ZV. pri kralovanoch mas “rozdvojku” este pred samotnou krizovatkou a vdaka tomu ten co odbaca od MT na DK sa nekrizuje s tym co ide od DK na RK resp. krizuju sa az na I70 a nie na I18 co pomaha priepustnosti hlavneho prudu.
[70 – Mapy Google]
(Mapy Google)

Gemerská cesta – Mapy Google

„Hľadáme vhodné spôsoby, ako zorganizovať dopravu medzi Turanmi a Hubovou tak, aby bola čo najplynulejšia. Samozrejme, s dôrazom na maximálnu bezpečnosť účastníkov cestnej premávky,“ povedala hovorkyňa ministerstva Petra Poláčiková a dodala, že podrobnosti predstavia čoskoro.

No len hľadajte, veď len za 6 mesiacov tam ide nastať dopravný armagedon, netreba sa ponáhlať :laughing:

3 lajkov

vypnut v Saci semafor je velmi velmi odvazne, ked raz za cas je vypnuty tak je tam stale havaria

A aké riešenie je vlastne v hre? Čo chcú premaľovať na oranžovo? Chcú to dať na 2+1?

áno presne tak

Nechapem co tam chcu malovat.

Na Strecne to bolo 9km od zjazdu z D1 Dubna Skala po hrad Strecno, tam sa neprechadzalo ziadnou obcou ani tam nebola ziadna krizovatka alebo dlhy most.

Okrem toho ze na Turany-Hubova nie je ziaden takto dlhy usek bez krizovatiek, obci a prechodov pre chodcov tak rozsirenie na 2+1 neriesi prave taketo problematicke miesta ako krizovatku v Kralovanoch alebo Lubochni, rozsirenie by skor situaciu len zhorsilo.

Navyse su tam miesta kam sa 2+1 urcite nezmesti, napr. cez Rojkov, most cez Vah alebo stupanie od Sutova k Ratkovu.

Namiesto omalovaniek by sa mali snazit co najviac vyriesit prave tieto problematicke miesta a napr. na krizovatkach aspon dorobit odbacacie/pripajacie pruhy

4 lajkov