Sutaz uz bezi dost dlho, neviem ci toto ma nejaky zasadny vplyv na jej ukoncenie.
R3 pôjde na Likavku. Riešili sme to tu X razy. Kombinácia R3(Likavka) a D1(Korbeľka) je najlepší variant pre celú Oravu aj intenzity na R3 Dk-Rk. Totiž vypojením Kraľovian bude mať Orava hlavný privádzač v Likavke, čo je optimálne pre všetky smery a to Rk-Za, Rk-LM, Rk-BB. Korbeľka skracuje trasu medzi RK-MT a preto bude časovo výhodnejšie ísť z DK do MT cez Likavku ako cez I/70.
tiez som za MUK Likavku, jednoznacne ak bude Korbelka co stopro aj bude toto bude a je najrozumnejsie riesenie napojenia R3
je aj nejaký odhad, kedy by mohli byť oficiálne výsledky? Čo to teraz môže zdržiavať?
Kamenický a konsolidácia
Dnes na tlačovke k výstavbe D3 sa ministra na súťaž o tento úsek pýtali - odpoveď: Nemôžeme to komentovať.
Takže čakáme ďalej:)
Oznámenie o začatí územného konania:
Situácia:
Mohol by som tých, ktorí sa v tejto téme vyznajú poprosiť o pár odpovedí? Snažil som sa aj prelistovať si túto tému, ale nejaké dobré odpovede na svoje otázky som nenašiel.
-
Ak by sa čisto teoreticky v roku 2010 postavil údolný variant, a následne sa zistilo že na cestu nedopadá dostatok slnečného žiarenia čo by sa v tom prípade vtedy robilo?
-
Ak sa teda v 2012 zistilo že na tú cestu nedopadá dostatok žiarenia, prečo sa posudzovanie tunelového variantu ukončilo prakticky až v roku 2025 kedy dostali kladnú EIA? Čo sa robilo 13 rokov?
-
Prečo starostovia obcí tuším že Krpeľany a Šútovo protestujú proti tunelovému variantu? Ak si pamätám video od Popradskej okružnej, tak pokles vody by mal byť 10%? To samozrejme nie je málo, ale asi sa ani nečaká že každému v dedine vyschne vodovod, či?
-
Ak sa výstavba ešte ani nezačala a má trvať 7 rokov, urobili sa na trase Turany - Hubová nejaké opatrenia na lepší a plynulejší tranzit pre autá, ktoré na túto cestu zídu z diaľnice a budú pokračovať ďalej na D1 smerom na západ/východ? Alebo treba rátať s extrémnymi kolónami?
-
Na údolnom variante je vykúpených veľa pozemkov, je nejaký plán čo s nimi štát chce robiť? Resp. čo s tými pár kilometrami, ktoré sme tam postavili prakticky zbytočne?
-
Robil sa už na tomto úseku poriadny a dôkladný geodetický prieskum?
A na záver len taká bonus otázka, kto je vaša ideálna firma, ktorá by tento úsek mala postaviť?
Ďakujem vám za odpovede ![]()
Len ťa trochu poopravim, nie geodeticky prieskum ale geologický prieskum, alebo presnejšie inziniersko - geologicko - hydro geologický prieskum (IGHP).
len pár poznámok vytiahnutých z mojej hlavy, čiže len moje úvahy:
1.na to sú možné rôžne technické opatrenia, od preventívneho solenia, cez vyhrievanie cesty v pripade potreby.
2 dobrá otázka, Pôvodne bol riešený tunelový variant, ktorý sa mal začať stavať. Potom sa neaká múdra hlava zobudila, a vymyslela údolny variant, ktorý dopadol tak ako dopadol, a zbytočne sa premrhali prostriedky na hlúposti.
3.Konkrétne krpeľany, mali výhrady, že výstavbou dialnice by sa obec “uzavrela” čiže z jednej strany žst, a z druhej dialnica, čím by sa obmedzil ďalší prípadný rozvoj obce
- tak toto bude veľký problém, už som viac x o tom písal. problematické body je križovatka na oravu, ktorá nebude nárastu intenzit postačovať. Ďalej nezávidim obyvyteľo Rojkova, to bude doslova peklo. Taktiež úsek medzi rojkovom a ľubochňou je doslova v dezolátnom stave, vyjazdené koľaje, ….
- podľa skúsenosti sa štát na vykúpene pozemky vykašle, a nechá to tak, napriek značným investíciam. No ten posledný úsek od novej križovatky do tunela, po súčasný koniec dialnice bude asi najluxusnejši privádzač v strednej europ. Túto myšlienku citujem, buď drx, alebo devila??
- tuším neaký prieskum sa robil, pred vodnou EIA, ale či dôkladny to netuším.
- Most na I/18 cez Vah v Kralovanoch je v stave “Velmi zly”, resp. posledny stupen pred stavom “Havarijny”.
Opatrenia sa neurobili ziadne, po naraste premavky bude napr. krizovatka v Lubochni uplne peklo. Vobec by som sa nedivil ak by obyvatelia Rojkova, Lubochne alebo Hubovej zacali protestovat a blokovat premavku na prechodoch pre chodcov.
ešte si treba uvedomiť, že oproti višnovému, sa rbk. spustí s polročným oneskorení, takže eše problém ružomberok.
Ako vravi Pacho a Lamiska - bude to cele este zaujimave. Usek Lub - Rojk je roky najhorsia cast 18-ky v celom ZA kraji, hanba. Za dazda je aj 60-ka masaker. Kraloviansky most detto - chvilu pred spadnutim. Neviem, kedy to chcu vsetko vobec robit. Ohladne protiopatreni co sa prosieb starostov tyka ich NDS na kazdom jednani rovnako odbije, ze s tym nemaju nic spolocne, aby si kompenzacie vybavovali so spravcom ciest. Kazdopadne s presunom zapch z Ivachnovej na dlhe roky maju vsetci ratat. Svosov sa usilovne snazi, aby sa aspon sprejazdnila sucasna prasna cesta po druhej strane Vahu, ktoru by mohli do Hrboltovej vyuzivat ostatne dotknute obce. Zatial tiez 0-bodov. A protestovat nebude nik, davno uz vsetci rezignovali.
Tak niektoré fakty sú masaker, a to sa ešte ani nič nezačalo. Bude to dlhých SNÁĎ LEN sedem rokov
Aka je tam alternativa k tomu mostu? Len cez DK?
Len cez DK. Bolo by to celkom “vtipne” ak by sa dostavala Cebrat ale nakoniec bude jazdit tranzit obchadzkou cez DK. Ale aj na I/70 je niekolko mostov v stave “velmi zly”. Kazdopadne su to take mini mosty oproti tomu cez Vah v Kralovanoch.
Na druhu stranu most vie byt v kategorii velmi zly aj niekolko rokov a nic sa nestane, popripadne ho nudzovo podopru. Kazopadne tento most ma cez 100m, pod nim je velka rieka tak neviem ako by to chceli riesit. Alebo tam daju kyvadlovo semafor ( co by bol pri tej intenzite masaker ). Ale nie je to nic nove, ten most uz v roku 2012 vyzeral takto:
toto je stara fotka
minimalne tam take obrubniky uz niesu a neviem ci aj koberec je novy cca 3 roky
Autor príspevku písal že “takto most vyzeral v roku 2012”
A most smerom na oravu ponad zeleznicu je ok? Na slovenske pomery myslim.