Všetci, ktorí nesúhlasíte, si to prosím vryte do pamäti a pochopte, že sa nemá zmysel hádať (nič v zlom devil).
Ja s tým samozrejme nesúhlasím, no rešpektujem to a mal by i devil druhú stranu. Pretože toto neustále zahlcovanie nemá žiadnu pridanú hodnotu pre toto vlákno.
A ak naozaj máte potrebu znovu a znovu to rozoberať, tak si fakt vytvorte vlákno.
Btw. určite súhlasím, že i ostatné úseky sú dôležité, ako vetva do Košíc R1+R2 (ide ma roztrhnúť, keď vidím, že nie a nie sa dohodnúť na úseku pri Zvolene), D3, D1 na východe a R4.
tak za 1,5mld postavis skoro celu D1 vychod bez tunela Dargov cca 50km, resp podobne R4 alebo R2… ako 13km tohto useku…
takze ano inde je to zmysluplnejsie viac muziky za rovnaku sumu
Tu sa ale bavíme na tému jediné ucelené diaľničné spojenie Košíc s Bratislavou vs. ostatné dôležité úseky. A tu ma to jednoducho nepustí. Ako priorita číslo 1 mi stále vychádza dokončiť toto spojenie. Aj keď je ku.va drahé.
Ešte jedna vec… Ja som extrémne zvedavý, ako stúpnu intenzity na celej D1 po dokončení dvoch chýbajúcich úsekov - obchvatov Ružomberka a Žiliny. A ako to potom bude vyzerať na tomto úseku. Bojím sa, že to nebude vôbec v pohode. Dnes mi to nevadí až tak, ako ísť cez Ružomberok alebo Žilinu až do Vrútok. Ide o celkom pokojný úsek, ale bojím sa presunov z juhu na sever a rýchlostného lieviku.
Jediny problem bude krizovatka na Oravu. Tam uz nejaky genius navrhol semafor. Popravde, kruhac by sa tam hodil.
Dediny sice budu pindat, ale snad to pomoze k tomu, aby neblokovali dialnicu.
V zásade to nemajú ako blokovať. A MD SR si to aj tak pretlačí.
Tak isto tunel Diel. Hneď vedľa blízko sú kúpele, takže tiež sa robili opatrenia. Nakoľko úspešne neviem. Tuším bol k tomu článkok v časopise Tunel (alebo Inžinierske stavby), ale už si nepamätám, čo sa tam písalo.
Lebo žiadna ponuka sa nedávala.
Najskôr sa mali uchádzači kvalifikovať. Čiže mali preukázať schopnosti dielo zrealizovať (teraz si vymýšľam, ale napr. tie kritériá môžu byť odborníci ktorými disponujú, dĺžka zrealizovaných tunelov za posledných x rokov, obrat za posledných x rokov a pod.).
Predstava kompetntných bola, že si následne v tomto kole vyberú troch uchádzačov, kttorých vyzvú, aby predložili cenové ponuky.
Lenže záujemcovia sú dvaja. Z toho jeden z Turecka (predpokladám že Gulermak, ktorý sa dosť činí na tunelových stavbách v Poľsku).
Ja len neviem koho to prekvapuje… Je to obrovská zákazka. Ak očakávali viac záujemcov, mali ju rozdeliť.
Ak sa boja, že to vyhrajú Turci, nuž smola. Mali spraviť skutočnú súťaž, firiem čo robia tunely tu a v okolitých krajinách je dosť. Len samozrejme rozdelenie zákazky by bolo veľmi problematické z hľadiska koordinácie prác a pod.
Tak asi teraz nevedia čo robiť. A medzitým domáce firmy začali tlačiť, že Turci by to realizovať nemali.
Úsek mali rozdeliť. Prvý by sa staval úsek od Havranu po Hubovú a druhý od Korbeľky po Turany. Medzi tunelmi by okrem mostu bolo aj “dočasné” napojenie tunela Havran, ktoré by sa dalo v budúcnosti využívať pri odklone dopravy z Korbeľky a jej priľahlého úseku a záchrannými zložkami a keby sa veľmi chcelo tak pri údržbe Korbeľky. Kľudne by sa mohla výstavba realizovať za sebou, čo by rozložilo náklady na dlhšie obdobie, hoci aj za cenu že prepojenie BA-KE by bolo o pár rokov neskôr.
mozno aj ty zahlcujes, to ze ake budu intenzity ked sa to postavi sa dozvieme ked to bude hotove. uz sa to tom x-krat spekulovalo. to nie je zahlcovanie ?
tebe vychadza dokoncit toto. mne a dalsim nie. jeden uceleny usek D /co ani nie je dokoncena D1/ je len vykladna skrina ktora nic nemeni na to ze problemov je viac ako dost. lenze na miliardu sa velka cast tych problemov da riesit. nie je to len o R2 ako sa to snazi par ludi podsuvat. tych potrebnych usekov je ovela viac po celej krajine.
To zahlcovanie vobec nebolo myslené len a len na Teba. To by si sám nedal.
To bolo myslené na všetkých, ktorí to tu spolu rozoberáte znovu a znovu. To je všetko.
A presne pre to, že Tebe to vychádza inak, sa s Tebou nebudem predsa do nemoty prieť.
S tým že sú záujemcovia dvaja to je potvrdená informácia? Alebo JPP?
Zoznam firiem, ktoré by chceli stavať, štát zatiaľ nezverejnil, podľa informácií HN však bol zo strany trhu veľký záujem.
Strabag, Eurovia, ako aj poľský Budimex odmietli komentovať živý tender. Podľa informácií od jedného zo záujemcov, ktorý si neprial byť menovaný, je však o zákazku veľký záujem – a to aj napriek rizikám, ktoré stavba prináša. Najväčším má byť to, že nemá projektovú dokumentáciu, a teda ani výkaz výmer, ktorý bheju pomohol presnejšie naceniť.
Teraz, keď som si pozrel, kde má ústiť R3, tak už vôbec nechápem, prečo sa kvôli Korbeľke rieši strata napojenia na Kraľovany. Však tadiaľ vôbec nemá nič viesť. Alebo boli viaceré varianty v hre?
Ja si pamätám už len varianty cez Komjatnú (s napojením niekde pri Hubovej) a variant na Likavku. Myslím že sa “hovorilo” aj o možnosti napojiť to v Kraľovanoch, ale reálne asi neexistovalo nič (tam by to asi bez krátkeho tunela ani nešlo).
Možno boli len realisti, a chápali že sa mnohí toho napojenia R3 na D1 už ani nedožijeme - čo zvyšuje význam spojky I/70 Kraľovany - Dolný Kubín
Osobne som v prípade Korbeľky tú stratu napojenia v Kraľovanoch nikdy nevnímal tragicky. Tých niekoľko kilometrov po kvalitnej a širokej I/18, ktorá navyše v úseku Kraľovany - privádzač pri Krpeľanoch neprechádza cez žiadnu obec, bude bez tranzitu úplne bez problémov.
riesite nateraz prkotiny (netvrdim ze do buducna to bude aktualna otazka ale najblizsie dlhsie obdobie urcite nie, orava neni priorita, poriesili tie obchvaty tazsi usek co sa tahal teraz musia riesit kysuce a dokoncenie R4+D1 na ukrajinu a este tu je nedokoncene branisko takze R3 tak skoro riesit ajtak nebudu) ale toto je viac nez dobra sprava.. odvolavacie obce blokujuce usek dostali od sudu po po papuli.. snad sa to uz pohne dalej konecne.. Správny súd zamietol žalobu proti vyhodnoteniu vplyvov na životné prostredie diaľničného úseku Turany – Hubová