Ešte stále nie je isté, kadiaľ R3 pojde. Čiže je celkom možné, že žiadna R3 v Kraľovanoch nebude. Múdrejší budeme vraj čoskoro.
R3 mozno bude ciastocnie zdielat zopar kilometrov s D1. skratka zaustia ju zo severu pri ruzomberku ale pokracovat bude od martina
Všetko je už v takej fáze že by projekty mali byť pripravené ku koncu roku 2007
a bude korbelka? asi ee
No money, no funny ![]()
Myslim, ze po geologickom prieskume bude doporucene vratit sa k jednotunelovemu variantu (Korbelke). Minimalne bude dana poziadavka na predlzenie tunela Rojkov a jeho zasunutie viac do masivu zaroven s presunutim portalov. Kto navrhoval variant ktory ide teraz do prieskumu, tomu sa uprimne cudujem. Ako geolog a geotechnik by som tak neriskoval.
Na druhej strane 11.7. bola vyhlásená verejná súťaž na Inžinierskogeologický prieskum na spracovanie dokumentácie pre územné rozhodnutie stavby diaľnice D1 Turany - Hubová.. :http://www.uvo.gov.sk/vestnik/hladaj06.php?rok=06&vcislo=all&tabulka=metoda06&retazec=turany&aalebo=a
Vo výsledku verejného obtarávania za rok 2006 však výsledok tejto súťaže nebol zverejnený. Žeby sa prihlásilo málo uchádzačov…
Branco: Zakulisna informacia: Uchadzacov bolo dost, ale NDS sa zlakla toho, kto to vyhral
)) Viac neprezradim
Na mapě: [Mapa tunelov) Korbelka není uvedena. Znamená to, že tento projekt definitivně padl?
Nie, nepadol úplne ešte stále sa zvažuje, či by predsa len nebol lepší ako povrchový variant (hlavne kvoli prevádzkovým nákladom na daný úsek), ale oficiálne sa udáva teraz povrchová trasa…neviem prečo sa to stále mení, ale dúfam, že sa trasovanie v tomto úseku už v najbližšej dobe zadefinuje presne.
MH, vďaka za spresňujúce informácie.
Nemôžem si však dovoliť nenapísať - Korbeľka a celý úsek Turany-Hubová spolu má už predsa územné rozhodnutie v prípade nového variantu s kratšími tunelmi by predsa znova celý odsúhlasovací proces musel bežať odznovu? Štúdia, EIA, projekty na ÚR… Nie som si istý, čiby sa naozaj ušetrilo, nehovoriac časovom predĺžení.
Poznámka: časové predĺženie neprekáža, pokiaľ úsek nie je rozostavaný. ![]()
Dy, už tu tých diskusií bolo niekoľko. To by bolo predĺženie o šesť-sedem rokov minimálne. nerátal som výkupy pozemkov, ktoré sú s tým spojené a ďalšie náležitosti… Pozrime sa napr. na Považskú Bystricu. EIA schváleneé v 10/01, ÚR v apríli 2003, stavebné povolenia sa začali vydávať pred rokom, stavať sa ešte stále nezačalo…
Ale Branco to predsa nemôžeš porovnávať. V PB sa nestavia, teda nie sú tam priame finančné dopady, nepriame sú - zdržanie áut/kamiónov, mŕtvi na cestách, hluk, prach atď. ale nie je to ako úsek D1 Ladce-Sverepec, ke bolo predraženie prakticky 100% alebo D1 Branisko predraženie tiež výrazné, podobne aj D2 v BA. V PD stavba v centre namiesto 250 mil. SKK až 500 mil. SKK, obchvat v Skalici namiesto 350 takmer 450 mil. SKK atď. a toto sú všetko stavby, ktoré sa predražili hlavne preto, že sa odkladalo ich financovanie a to sa dnes deje ešte napríklad na D1 Važec-Mengusovce a na úsekoch D3 (Skalité atď.). Rozostavané, ale nedostavané podľa plánu - o tom hovorím ja, pretože o tomto to je, keď sa povie “časové predĺženie”.
To potom časové predĺženie je na D1 celej, lebo v r. 2005 mala byť hotová (vláda Mečiara naplánovala) Alebo na R4 južní vetva už malo dávno stavať, aby bol úsek v r. 2006 odovzdaný (neskôr aktualizácia na rok 2008, dnes sa na tento rok dáva začiatok výstavby) atď.
Myslím, že si dobre zhrnul problémy,ktoré sa vyskytli a môžu sa vyskytnúť aj v bucúcnosti pri samotnej výstavbe. Ja som mal na mysli časovú náročnosť ocelého procesu odsúhlasovania v prípade, ak sa Korbeľka zavrhne. Počas výstavby sa ešte môžu vyskytnúť tie problémy, ktoré si popísal.
To je v poriadku, ale toto sú náročné finančné stavby a bez ohľadu na lobbing, je v poriadku, ak sa poriadne premyslí, čo si tento štát nakoniec bude chcieť zaplatiť. Teda my všetci. ![]()
Na stranke NDS je udaj zaciatok realizacie v roku 2007 a uvedenie stavby do prevadzky v roku 2010.
Nema niekto info o tom, ci uz prebieha prepdrivna faza projektu alebo sa caka na system ako sa cely usek postavi a zafinancuje? Celkovo je o tom tuneli malo info na to ze ma skoro 3 km ![]()
Oprava…predpripravna ![]()
Pochybujem, zeby sa zacalo stavat uz buduci rok. Stale nie je definitivne rozhodnute, ktory variant Turany-Hubova sa bude realizovat, v pripade tuneloveho cez Korbelku bude mat Havran zapadny portal o nieco juznejsie ako v pripade povrchoveho variantu.
Osobne si myslim, ze tento usek sa zacne na D1 stavat medzi poslednymi ![]()
Příští rok se určitě stavět nezačne, bo existují prioritnější stavby jako např. tunel Višňové