D1 tunel Branisko

Odkiaľ máš, že nebol stavaný ako jedno rúrový? písali v hlavných správach :wink:
A k životnosti. Tá sa plánuje na 100+ rokov…

Hlavne spravy necitam z principu. a ani podobne “mienkotvorne media”.
pokial viem, prieskumna stolna bola razena v trase severnej rury a nasledne z nej mala byt prave severna rura. vzhladom na meskanie a mrte penazi, ktore slo “mimo stavby” sa z nej nakoniec spravila len unikova rura dost velka na to, aby tade presla napr. sanitka. a pokial viem, oprav ma, ak mas lepsie info, severna rura by nakoniec ani nemala ist tou unikovou, ale dalej od tej povodnej.
a zivotnostou nemyslim, ze sa tunel “zasype” ale ze bude potrebovat generalku. a to, vzhladom na obojsmernu dopravu v tuneli urcite bude skor ako o 100 rokov.
aj mostne konstrukcie by sa mali stavat na 50-100rokov. a realny stav? (basicka otazka)

Toto je “urban legend”. jednoducho to nevychadza. Ked si pozries nejaky archivny dokument s terminmi a faktami tak ti to nevyjde:

4.1996 zacala sa razit prieskumna stolna s profilom 10m2 (priemer asi 3m)
10.1996 bol urceny dodavatel tunela. profil tunela mal byt cca 45m2
12.1997 bola prerazena prieskumna stolna
12.1998 nova vlada, problemy s preplacanim faktur, rizoko zastavenia stavby, ale na rozdiel od inych usekov stavba Braniska pokracuje
5.1999 tunel prerazeny, zacinaju problemy s technologiou (ZPA Krizik)
6.2003 tunel sprevadzkovany

Co tam nesedi je, ze pokial by bola planovana druha rura v osi prieskumnej hned v tom case, tak by sa s rozsirovanim prieskumnej zacalo hned po prerazeni, cize januar 1998. Este bolo 10 mesiacov meciarovej vlady, a urcite aby sa s tym zacalo aj koli volbam. Cize by museli existovat fotky z daneho obdobia, kde by boli dva vstupy do tunela s rovnakym prierezom. Toto nenajdes.

Od zaciatku, a bolo to tak aj na Visnovom aj Ovciarksu v roku 1998, bolo planovane, ze sa postavi prieskumna stolna ako podrobny geologicky prieskum, potom 1 rura na premavku, pricom prieskumna sa upravi na unikovu a az po vycerpani kapacity rury sa postavi druha. Potom ale prisli nehody v alpskych tuneloch a plany sa zmenili, ale rovnako doslo aj k splnenienu podmienky vycerpanosti a preto sa zacali razit tunely hned ako dvojrurove. V Ovciarsku sa rura rozsirila, vo Visnovom sa postavila nova z dovodu vody.

teraz.sk/ekonomika/tunel-br … lanok.html
trend.sk/spravy/nedelu-spre … l-branisko

Nove znacenie nudzovych exitov v branisku. Len na jednej strane, dost husto. Mne osobne to velmi vadilo pri soferovani, dost to taha zrak.

P.s. fotka v jpg nie je povolena, tak nebude

hnonline.sk/finweb/ekonomika/96 … sa-vyrubat

Toto neviete kedy akoze maju zacat?

Aha, cize mozno raz. Dovtedy budeme cakat, kym sa dalsi kamion rozbije o prepadnutu vozovku ako minuly rok

Minister dopravy Andrej Doležal najprv avizoval, že sa s výstavbou novej rúry Braniska počíta najskôr v roku 2025. V harmonograme výstavby ciest a diaľnic, ktorý dotknutý rezort zverejnil pred rokom, sa pri Branisku počíta v najbližších rokoch len s projekčnými prácami a do roku 2033 tu o výstavbe nie je zmienka.

Aha som myslel ze skoro to zavru.. tak uvidime co novy minister. Vdaka za info

Termín po 2030 je ale za predpokladu, že bude doterajšia rúra prevádzkyschopná. Problémy sú s ňou vážnejšie po roku 2021, kedy bolo zverejnenie predchádzajúceho prieskumu. Ak nebude prevádzkyschopná, tak to mení situáciu.
To, že je jej stav takýto sa nevedelo. A v prípade, že jej popraská vozovka vážnejší problém, nie je to len o povrchu, ale aj o tom čo všetko ďalšie trpí. Tento tunel bol postavený a vybavený inak, než nasledujúce moderné tunely.
Dúfajme, že Skanska nerobila vozovku a ak ju robila, tak dnes robí vozovky lepšie. Aby sme nemuseli v 2050 riešiť Višňové. Kde sú tie reči, že CB vozovka vydrží 30 rokov bez zásahu? A ako ospravedlnenie stavu máme argumenty, že to bola novostavba? Nebola to novostavba, lebo CB vozovky na Slovensku boli. Že sa vymenila technológia? A čo akože, to že sa niečo stavia s inou technológiou je snáď normálna vec, ale Slovensko malo betónové cesty, Česi betónové diaľnice. Tieto pseudoargumenty, ktorými nás kŕmia od revolúcie sú na smiech.

BUDE MAŤ TUNEL BRANISKO 2. RÚRU ? - záznam LIVE streamu ministra dopravy Andreja Doležala - 26/1/23

youtube.com/watch?v=nGZ8Epf … odopravySR

Mne sa páči, ako pán minister s moderátorom vravia “ak nás sledujú ľudia zo železníc, odpovedzte pani…”
To už ozaj nevedia otázku presmerovať konkrétnej zodpovednej osobe? Takže ak nesleduje to nik čo vie odpovedať = odpovede sa nedočkáme. :smiley:

Citujem môj príspevok z roku 2016 :slight_smile: Keď tam bol Auxt, ktorý na to tlačil. Rýchle zmeny v NDS aj za “stabilného” panovania SMERu podobné zmenám nálad súčasnej vlády, urobili niekoľko vízií ako ďalej s dialnicami. Nakoniec to dopadlo ako vidíme. Je dnes zaujímavé čítať ako predpokladali a ako sa vyvíjali intenzity.

..ano, komu jasné a komu hodnotenie CBA…
Hlavne že v blave ideme vytrepať miliardy na megalománsky zakomplexovany 10 km tunel popod karpaty :astonished:
ktorý vobec netreba (neviem kam navozia výrub??? :laughing: typický blavastan) a cbačko iste vyjde hodne
nad 1,0 cez bulharsku konštantu, šak blava-né musí mať “najdlší”? kým od Košíc sa D1 prestala stavať celkom…
A medzi levočou a prešovom nech sa chodí po Hitlerovej jedničke ked zavru kvoli rekonštrukcii
súčasnú ruru :unamused: a nebude postavená nová - krásny príklad centralistického sovietského modelu myslenia :imp:

jarino jak si ma rychlo opravoval že predsa druha rura JE medzi prioritami (13. Máj 2021 16:36)
a že 25-6 ide do stavby… ale ako ked sa ešte nesúťaží a u nas to trvá tak 2-3 roky :smiley: Zda sa ti že bola
v harmonograme penazí v prvej 10tke? Nejak tvoje odborne predikcie pokrivkávajú :wink:

Dendik, si presne skĺzol na úroveň drx. (tunel určite nebude do 2040 to píš a možno ani generálna rekonštrukcia D2 čo je viac potrebnejšia ako ten tunel)

Čo jarino môže za to pre inseminátora, pardon sme rodina, to nebola priorita (všeobecne cesty, diaľnice a železnice)?

samozrejme ze za to nemoze. ale tu ide o nieco ine. neoverene informacie az hoaxy ktore su prezentovane ako doveryhodne. celkovo najvacsi problem internetu.

to je vina najma ministra financii a predsedu vlady cize olajno. minister dopravy si nenafukne rozpocet. akurat mohol doraznejsie protestovat ale to by mu nepomohlo. jeho vina je ze nezohnal aspon par desiatok mil. na udrzbu trati a na mosty na cestach.

Ak by si predseda strany čo nominovala ministra dopravy dupol a zároveň v nejakej inej oblasti upustil, tak by min. dopravy nejaké € dalo. Kolár mal na doprave inú prioritu a tá sa mu podarila. (m-y-t-o)

To čo platilo v roku 2021 nemusí platiť v súčasnosti.
V harmonograme predloženom na vládu v roku 2021 boli na Branisko vyčlenené peniaze na roky 2023 až 2025 v celkovej hodnote cez 9 miliónov eur.
V harmonograme predloženom na vládu v roku 2022 už bolo na Branisko vyčlenených iba cca 5 miliónov na rok 2024.
Pôvodne Branisko bolo v zozname projektov, kde sa malo v projekčnej príprave pokračovať až do finančne náročnej fázy, v prípade tunela Branisko je to realizácia. V praxi to znamenalo, že až pred vyhlásením VO na realizáciu mala NDS zverejniť štúdiu realizovateľnosti.

V žiadnej príprave sa však nepokračovalo a navyše prepadla EIA. Záverečné stanovisko EIA sa stalo právoplatným v 1/2014.
enviroportal.sk/sk/eia/deta … o-2-profil
V zmysle platnej legislatívy je EIA platná 7 rokov, t.j. v roku 2021 prepadla.
Až teraz sa vypracovala novela zákona, podľa ktorej by EIA platila 10 rokov. To sa však už pochopiteľne netýka Braniska.
Vzhľadom na stav tunelovej rúry Branisko musí ísť do realizácie, avšak za Érseka sa na pokračovanie prípravy vysrali a za Doležala taktiež. Za 7 rokov sa na tomto projekte neurobilo nič.

Výsledkom toho je, že výstavba bude niekedy okolo roku 2030, lebo sa musí začať odznova - najskôr sa musí pripraviť Štúdia realizovateľnosti, čo bude trvať 1 rok a potom EIA, ktorá bude trvať cca 2 roky. Potom bude nutné vypracovať DSP, zrealizovať výkup pozemkov a sme pred rokom 2030.
Akcelerujeme :laughing:

Ano suhlasim. Presne tak sa to robi. Ale kollar aj kazdy aspon trochu pricetny vie ze dialnice nemoze vyjednat na ukor socialnej oblati hlavne nie v casoch ako korona a inflacia. To by mala byt priorita vlady dokonca by som povedal ze vsetkych stran. Nemyslim si ze u susedov kde stavaju o106 je to zasluha nejakeho ministra alebo 7percentnej strany.

Jarino ok ze sa veci menia len potom aky zmysel ma pustat taketo veci von. Akurat si robis medvediu sluzbu. Btw. su tie harmonogramy verejne dostupne alebo sa bavime zase o neoverenych informaciach?

Nemusíme písať nič a fórum zrušiť… Ja tu chodím hlavne aby som videl fotky zo stavieb a dozvedel sa niečo zo stavieb čo neviem.

Dendik si samozrejme môj príspevok trochu modifikoval, keďže ja som napísal toto:

Porovnaj si to s týmto:

Opäť je zrejme nutné zdôrazniť v mojej vete slovné spojenie má byť. Avšak za tie dva roky sa neurobilo nič, EIA prepadla, takže nebude to 2025/2026, ale neskôr. A už tobôž som nenapísal, že to ide v tých rokoch do stavby, ale to je už detail.

Čo sa týka harmonogramu výstavby, tak sa jedná o oficiálne dokumenty dostupné na stránke MD SR a taktiež aj Úradu vlády. Vo februári bude minister dopravy predkladať aktualizovaný Harmonogram.