jaro čo chces vykupovať na branisku?
ano okej namiesto tendra som napisal realizaciu, ale čo to mení na veci?
sa mozme staviť že blavastanský tunel skor bude jak druha rura tunak
Ak ani statistiky OECD nestacia (sk uniqat v region-disparity) tak rád naschvál preženiem niektoré výrazy aby na 160% priem.eu bohaty
kraj pochopil stupiditu svojho napadu na ukor kraja s 54% bohatstvom priemeru eu
Ak si myslíš že všetko je vysporiadané, tak sa mýliš…
Mení to na veci toľko, že NDS trvá od vyhlásenia VO po realizáciu zhruba 2 až 3 roky…
Pre neschopnosť kompetentných je v súčasnosti Branisko z hľadiska projekčnej prípravy na tom horšie ako tunel Karpaty.
Branisko však musí byť, keďže časom hrozí jeho zavretie a iná alternatíva neexistuje.
Zato v prípade tunela Karpaty budú dosť otázne jeho spoločenské prínosy.
jaryno, ktoré pozemky? jediné, čo mi napadá je priamo v Korytnom pod mostom, ale pokiaľ viem, tak to bolo skupované naraz a dopredu. veď aj táto časť pod budúcou diaľnicou bola dopredu predpripravená.
jedine, že by sa posúvala rúra a tým pádom sa musela časť úseku pretrasovať. či?
druhá rúra nepôjde v trase únikovej cesty. minimálne nad obcou Široké bude treba vykupovať.
chcú logicky zväčšiť priemer únikovej a využiť ju takto, na čo by tam boli 3 rúry pri sebe, bežne predsa jedna slúži ako úniková, ja som to tak pochopil, že to chcú priemerovo zväčšiť, ak by to išlo, prečo nie.. nehádam sa, ak nie tak nie.. ale z toho videa som to tak vyrozumel, hádam mali nachystané že raz “toto príde” tak vedia ako na to
to len švajčiari tak stavajú aj 3., aby tie dve rekonštruovali postupne s udržaním premávky, čo sú projekty aj na 15 rokov
všeobecne by som bol pri pozemkoch tolerantný, je iné ak im chýba 100% a ak im chýbajú jednotky % hlavne ak to nezačne okamžite
nikto sa nepodpíše pod rozšírenie únikovej za prevádzky tunela, tak preto bude 3.
aké pozemky nad Širokým treba vykupovať? veď diaľnica ide v plnom profile až k tunelu aj k tej únikovej šachte. “Ak treba vykupovať” tak podľa mňa skôr na druhej strane od Levoče.
ľavý pás bude vstupovať do VP severnejšie ako je existujúci vstup/výstup z únikovej trasy, dokonca dôjde aj posunu 2 postavených pruhov diaľnice. nepôjde o žiadne tisíce m2. aj od Levoče sa bude musieť niečo vykupovať.
jasne zase dve slová…
No to som zvedavý tunel Blava vs. druha rura Branisko, bude zabava sledovať tie “argumenty” spoločenskej navratnosti karpat
Mohol by niekto fundovane odpovedať na otázku “Kam dajú výrub ak už nulty obchvat stojí ??”
Dovolim si korekciu, nulty obchvat este cely nestoji, funguje z neho len cast.
A co sa tyka jadra otazky, tak material sa planuje pouzit na nasypy od tunela po krizovatku s D2, ale je pravda, ze objem, ktory bude treba ulozit, bude ovela vacsi …
V kazdom pripade nas tento problem este dost dlhu dobu nemusi trapit, lebo akekolvek slubovane terminy su len sluby …

No to som zvedavý tunel Blava vs. druha rura Branisko, bude zabava sledovať tie “argumenty” spoločenskej navratnosti karpat
Mohol by niekto fundovane odpovedať na otázku “Kam dajú výrub ak už nulty obchvat stojí ??”
uplne nepodstadne dohadovanie… Branisko musi mat druhu ruru a akutne,preto je tato tema na stole ,za nejaky cas bude nutna kompletna uzavera tunela na dlhy cas pre rekonstrukciu/vymenu casti tunela a technologie
Trochu sa mýliš. Nemusí, ale zišlo by sa. Ak pre to viac ako nič nespraví NDS, mindop a mifi tak si v 2023 všetci budeme ťukať po čele ako sa stalo v prípade križovatky D1 x D4… či si myslíš že kompetentní nevedeli, že projekt (čiastočného) obchvatu BA nerieši celý zámer? Robilo sa len na to, na čom sa dalo rýchlo zarobiť. Rovnako sa robilo aj v prípade Braniska. Je to smutné, ale je to tak.
Máš pravdu, nemusí mať… veď keď náhodou dožije technológia lebo má už 20 rokov a blíži sa koniec jej životnosti (…ona raz dožije, ale je pravda, že to môže byť aj o 20 rokov, alebo o dva??? …dožije), tak sa bude chodiť cez horský priechod… veď prečo nie… chodilo sa tade stovky rokov…
Aj keby sa budúci rok začala stavba, tak prerazenie jednej + technológia následne rekonštrukcia druhej = 6 rokov… všetci budú tŕpnuť, či dovtedy nebudú chodiť cez serpentíny…
ako sa stalo v prípade križovatky D1 x D4
zase fantasticke prirovnanie vjazdu do BA kde za hodinu prejde tolko aut za hodinu ako cez branisko za den. kvoli 12k aut nie je dovod na druhu ruru. a vlastne kym nie je prva rura pod soroskou nema co byt druha rura pod braniskom.
Je nejako definovane kedy sa skonci prejazd Braniskom? Musi sa nieco pokazit alebo skoncit zivotnost niecoho?
Ziadny termin ukoncenia prevadzky Braniska nieje.
Cize kym sa nieco zasadne nestane (bud tragicka udalost alebo definitivny vypadok technologie), tak sa budu snazit udrzat tunel pri zivote co najdlhsie.
Ako pesimista ocakavam napr. aj znizenie MPR na 50 km/h alebo dokonca striedavu premavku riadenu semaformi …
Aj znizenie na 50kmh alebo riadenie semaformi bude stale lepsi variant ako jazda cez kopec. Uz pred otvorenim tunelu v 2003 bola jazda cez priechod dost o hubu, v serpentinach na zapadnej strane kopca sa nedokazali minat kamiony v zakrutach a museli sa pustat navzajom. Pri dnesnych intenzitach si nedokazem predstavit dlhodobu prevadzku mimo tunela.