Vychodny portal vyrazenych okolo 113m.
Sorry zapadny portal.
Západný portál tunela sa dá pekne vidieť aj z hlavnej cesty na Poprad. Vidieť tam niekedy tunelovací bager a iné zaujímavé zariadenia.
Zacal sa razit velky tunel od vychodneho portalu.
Velky tunel - to znamena obe tunelove rury?
Kedy sa planuje prerazenie prieskumnej stolne, kedy prerazenie tunelovych rur a kedy otvorenie tunela aj s prilahlymi usekmi?
Hej, aj ja by som rad vediet .
andrej: na Boriku nie je prieskumna stolna ale pilierova stolna
prieskumna stola sa nerazi .. to co sa vyrazila ta stredova pilierova stola nebude v celom useku ale iba v priportalovych usekoch tunela .. sak sme to tu rozoberali predtym … prieskumna stola sa nerazi razi sa na plny profil .. neviem ake je clenenie celby ale to je v tomto pripade irelevantne … ak sa zacalo razit v hlavnych tunelovych rurach bude sa razit asi obdobnym systemom alo v pripade sitiny , teda jedna z rur bude ani nie razena rychlejsie ale bude razena s istym predstihom pred druhou .. ma to viac vyhod ..
Hluposti a znova hlupostti.Zacal sa razit hlavy tunel.Ak sa v tom nevyznate ta nemudrujte.

Hluposti a znova hlupostti.Zacal sa razit hlavy tunel.Ak sa v tom nevyznate ta nemudrujte.
Na druhú stranu, ak sa vyznáš, tak informuj viac … a bude menej omylov. (ja ťa inak celkom chápem, ale na tomto fóre to chce hlavne dávku trpezlivosti a vysvetľovania), nuž a priznám sa, že ja sa do výstavby takmer vôbec nevyznám (a sa ani nezapájam do diskusií k nim po odbornej stránke).
grossman: ok …
// tak mi povedz vcom som povedal hlupost … chces povedat ze sa pouzije ina technologia razenia ako pri sitine? ak ano tak aka … to ze sa tredova stola na pilier vyrazila neznamena ze je to prieskumna stola a ze nasledne sa nebude pokracovat v razeni podabne ako pri sitine
// … podla mna je prieskumna stola banske dielo ktore ma urcit stavbu horninoveho masivu v osi buducej tunelovej rury alebo jej blizkosti (ci ineho mohutnejsieho banskeho diela napr bane) … a vo svojej prvopodstate vobec nemusi mat spolocne z nejakym tunelom… prieskumnych stoli je na slovensku neurekom a ich spolocna dlzka sa rata az v stovkach km! no koli stavbe tunelov ich az tolko nebolo vyrazenych (neberem do uvahy smerove stole za cias kedy sa nerazilo plnoprofilovo) … ak to mozem napocitat tak: branisko (5km), ovciarsko (2.5km), visnove (7.4km) a teraz sa razi polana (2km?) … borik ziadnu prieskumnu stolu nema sitina tiez! a u horelici si nepamatam ci ma alebo nema ale je to iba nejakych 560m …
//vravis ze sa zacal razit hlavny tunel … hmm … co je ten hlavny tunel ? … prava rura? lava rura? pilierovy tunel .. hmm to asi nie … podla mna to nie je celkom tak ako hovoris… pravdepodobne si chel povedat ze sa zacali razit tunelove rury - obe tunelove ruryale isto nie obe naraz a ak sa vyznas do razenia tak isto vies aj preco … ja len dodam tolko ze medzi celbami sa z bespecnosneho hladiska nechava odstup niekolko desiatok metrov - tak ako to bolo pri sitine
// … ale jedno je iste niesom stavbar tunelov …
Ja budem pravdepodobne taky “sviatocny” diskutujúci k týmto dialnicnym temam, som sice laik, ziadny odbornik, ale vystavba dialnic v SR ma velmi zaujima a radsej citam (casto s uzasom) Vase prispevky ako sa v dialniciach vyznate, klobuk dolu pred Vami. A teraz konecne otazka…Preco sa nedaju razit obidve tunelove rury naraz? Skoda, lebo by sa asi vela casu usetrilo.
P.S. Mozem pisat do fora s diakritikou, alebo musim bez?
Ja budem pravdepodobne taky “sviatocny” diskutujúci k týmto dialnicnym temam, som sice laik, ziadny odbornik, ale vystavba dialnic v SR ma velmi zaujima a radsej citam (casto s uzasom) Vase prispevky ako sa v dialniciach vyznate, klobuk dolu pred Vami. A teraz konecne otazka…Preco sa nedaju razit obidve tunelove rury naraz? Skoda, lebo by sa asi vela casu usetrilo.
Vitaj! Píš ako chceš a koľko chceš, ale skús obmedziť tie menej slušné výrazy (viď kaviarista).
A k otázke asi toľko, že presnú odpoveď neviem, tiež nie som odborník, ale aspoň v SR na tunely nie sú financie a snaha od vlády.
Myslis tym ze preco sa nerazia obe rury zaroven a vedla seba alebo preco sa to robi ako pri branisku?
Pripad braniska je jasny … Jurislav to napisal celkom pekne

Pripad braniska je jasny … Jurislav to napisal celkom pekne
Diky
Inak niektore tunelove rury sa nerazia vedla seba, ale aj nad sebou (napr.na prazskom okruhu tusim)
Pis ako pocujes alias pis ako chces … Akurat bez diakritiky niekedy treba davat pozor, aby slovo nenadobudlo iny vyznam, ako ma mat (niekedy sa to stava)
Tunelove rury sa pokial viem razia skoro naraz (vid Sitina), v suvislosti s Borikom zapocul, ze to tiez tak bude - druhu ruru budu razit s nejakym oneskorenim. (tak isto sa tusim razila aj Sitina) Tuto technologiu by mohol vysvelit a zdovodnit niekto povolanejsi
V principe je mozne razit aj obe rury uplne naraz, ale musi to byt osetrene v procese modelovania a projekcie. Suvi si to do znacnej miery s technologiou vystavby - trhacie prace, montaz vystuze a betonovanie - tieto veci sa nesmu navzajom “bit”, najma ked su obe tunelove rury velmi blizko seba. Jednotlive tunelove rury sa ovplyvnuju, dochadza k prerozdelovaniu napati okolo vyrubu. Preto projektant naprojektoval vystavbu na urcitu priebeh deformacii masivu pocas razenia. A aby sa dodrzali tieto naprojektovane deformacie a aby sa zamedzilo poskodeniu vystrojenia tunela je potrebne dodrziavat i naplanovany sposob clenenia vyrubu.
Pisem len tak narychlo, je toho samozrejme viac a je to zlozitejsie - je to otazka logistiky, bezpecnosti, vyuzitia strojov a ludi na stavbe a podobne. Proste ten casovy odstup ma urcity vyznam.
Aktuálne fotky z úseku:
dialnice.info/album_page.php?pic_id=2420
dialnice.info/album_page.php?pic_id=2419
dialnice.info/album_page.php?pic_id=2418

Aktuálne fotky z úseku:
dialnice.info/album_page.php?pic_id=2420
dialnice.info/album_page.php?pic_id=2419
dialnice.info/album_page.php?pic_id=2418
Tu zrejme doslo k omylu. Toto nie su ani aktualne fotky ani fotky z tunela Borik. Tieto linky vedu na 3-5 mesiacov stare fotky z tunelu Lucivna.