Rajecký variant, rovnako ako považský (aj s jeho ďaľšími variantami) zasahoval kataster mesta. Je úplne jedno,ktorý by bol zvolený. Vplyv na zmenu trasovania t.j. zmenu rajeckého na považský mala PB mizivý. Že si je PB sama na vine sú drísty,inak to už neviem nazvať. Tam sa hrala iná hra a iní hráči rozhodovali o tom kadiaľ diaľnica pôjde.
pozorovatel, v tom mas recht. tam ma namocenych viacero “sfer vplyvu” namocene prsty .. problem mesta PB bolo mozno to, ze si dlho mysleli, ze mesto hraju tu najdolezitejsiu ulohu, kym pravda bola niekde inde ale to tu nechcem rozoberat lebo je to kusok OT v tejto teme ..
Po včerajšom rozhovore s jedným ochranárom - ekológom na tému Rajecký variant som získal dosť divný pocit.
Bol to jeden z odporcov Rajeckého variantu, to by nebolo nič zvláštne len Rajecký variant bol navrhnutý tak aby čo najviac pretínal CHKO - teda aby bol nepriechodný bol trasovaný PB - Poluvsie. A navrhli alternatívnu trasu Visolaje Podskalie Pružina ( najužší bod CHKO cca 1800m ) a tam bol dokonca prechod tunelom takže žiadný problém s ochranármi. Je zaujímavé že to neprešlo a bol vybratý variant drahší dlhší a náročnejší.
podarilo sa mi vyhrabat jednu mapu este z roku 1975 z rajeckeho variantu. jedna sa o useku PB - Poluvsie a cast Male Lednice - Rajec. mal tam byt tunel male lednice (lava rura - 1190m / prava rura - 1250m ). je tam inak aj pekne vidno obchvat Rajca
Tak variant PB-MT definitívne padol, je neprijateľným v EÚ pre poškodenie ŽP a SR inak než cez EÚ fondy alebo EIB diaľnice prakticky nestavia, takže takýto náročný úsek sa už stavať nebude. A bola chorá tá hlava, čo toto vymyslela.
Myslíš, že by Rajecká varianta byla dražší než Ovčiarisko a Višňové? To snad ne. Ale z hlediska zásahů do velmi cenných krajinných prvků by to opravdu byla katastrofa.
jarda: Rajecka varianta by predsa tiez musela prekonat STrecniansku uzinu alebo masiv Malej Fatry aby sa dostala do MT, takze Visnove z toho vynechaj. Potom uz je porovnatelna trasa cez Ovciarsko a cez Velku Ciernu.
Budem trochu OT, ale v súvislosti s týmto ma napadla jedna vec: čo povie EÚ na náš súčasný (povrchový) variant úseku Turany - Hubová, ktorý prechádza priamo územiami NP Malá Fatra a NP Malá Fatra..? resp. ako SR obháji a zabezpečí financovanie tohto variantu z fondov EÚ? Ide o časť povrchovej varianty dialnice nachádzajúcu medzi obcami Šútovo - Kraľovany - Stankovany