Tabule boli davno osadene ale ich vyuzite fakt zacalo sa vyuzivat az po hromadnej nehode. Na tomto useku su casto hmly ktore znizuju viditelnost natolko ze nevidno na 20 metrov. Paradox situacie je ze hlavne kamiony znizenu rychlost nedodrzuju. Sam som siel usekom 80 a kamion za mnou vyblikaval a neskutocne sa na mna lepil . Bohuzial merat rychlost alebo odstupy vtedy bola samovrazda takze bezpecnost zalezi aj od ohladuplnosti vodicov. Inak som rad ze konecne je rychlost prisposobena podmienkam lebo casto tam ludia ryskuju kedze usek je mozne pohodlne ist vysoko nad 130. Este pridam jednu skusenost. Prave ked na dialnici bola 80 a napriek tomu ze usek ma oplotenie ma problem s dezorientaciou nielen vodic ale aj zver. Zazil som situaciu ked srnka stala uprostred jazdneho pruhu a nebolo to nic prijemne aj ked bola iba 80 sa jej uhnut. Mozno by stalo za uvazenie dodrzovat povinne bezpecnostnu vzdialenost pocas zleho pocasia.
Oplotenie je urobene dost neefektivne. Napriek tomu, ze je snad v celej dlzke dialnice, chyba pri mostoch ponad potoky a potociky a pri roznych krovinach, ktorych je na tomto useku pozehnane. A prave tadial sa zver na dialnicu dostava. Ludia maju problem danym porastom prejst, ale srnka skoci do bazurinki a je na dialnici.
Je dobré, že premenlivé dopravné značenie už funguje. Trvalo to dosť dlho, dokedy sa uviedlo do prevádzky. ![]()
Tiež som si všimol, že oplotenie nie je urobené ideálne. Asi sa šetrilo na ukončeniach (ktoré ak by sa robili precíznejšie, boli by určite drahšie.).
Bezpečnú vzdialenosť je potrebné dodržiavať vždy. Nie je to len otázka zlého počasia.
V autoškolách by na to mali dávať dôraz pri výučbe. Len či dávajú?
to premenlive znacenie je asi “vec nevidana”, lebo ked na nom nieco svieti, pise sa o tom v novinach ![]()
korzar.sme.sk/c/5781634/na-dialn … hlost.html
krimi.cas.sk/clanok/192306/na-di … -km-h.html
Hmm ano konecne sa pravidelne pouziva premenlive dopravne znacenie. V poslednej dobe ma vsak dost stve stredovy zeleny pas. V madarksu som videl v strede natiahnutu textiliu krora sluzila proti oslnovaniu vozidiel. Ten nas stredovy pas je prilis riedky niekde vobec nieje a dialkove svetla pri hustote premavky sa koro vobec nadaju vyuzivat. Nehovoriac kolko musi stat udrzba a cena specialneho vozidla ktore sa oto stara. Podla mna by fakt stalo za zvazenie to tam uplne odstranit a osadit niecim co sa bezne pouziva vo svete. Jedine nagativum vidim v strate pracovnych miest no spravca ciet by to tak urcite nevidel.
heh, presne tak, PDZako vec nevidana. ale dobre dobre, len nech to pouzivaju, snad sa to prenesie casom aj na ine useky.
ohladom zeleneho stredoveho pasu - su tu pre aj proti. proti si uz vymenoval, pre by som spomenul esteticku stranku, ale aj oslnenie.
ked je suvisly pas, krasne sa mozu dialkove pouzivat. ked je niekde New jersey, je to spinave, nudne, sive a dialkove pouzivat nemozes.
problemom je ale udrzba stredoveho pasu - defacto cely rok chodi jedno vozidlo, ktore najprv kriky ocese zboku, potom z druheho boku a napokon zhora.
korzar.sme.sk/c/5805539/opity-po … smere.html
Neuveritelne. Po piatkovom koncerte Kabatu vela ludi uviazlo v tejto zapche, zvysok mal stastie a policajti uz dopravu odklanali.
Tento clovek by teda vidicak najblizsich 10 rokov dostat nemal, rovnako by si mal aj posediet nejaky ten rok.
Zopar novych foto od Erossa: gallery/image_page.php?album_id=124&image_id=10662
Na cca dvoch kilometroch v smere PO-KE obnovili pravy jazdny pas, cca dve obrusne vrstvy (laicky povedane, ale rezali na dvakrat). V opacnom smere asi kilometer. Pekne sa tu realizuje suvislejsia obnova povrchu uz viacero rokov. Stale sa striha zelen, cistia sa zvodidla, dokonca maluju PHSky. Aj zopar diletaciek poopravovali.
Skoda len, ze za tie iste posledne roky sa male vytlky a nerovnosti opravuju zle, ale strasne zle, tak ze je v nich “zhup” uz o par tyzdnov a vobec neplnia ucel. Aj diletacky orpavuj uz po cca 4 mesiacoch. Snad v ramci reklamacie…
Mimochodom, práve sa na prvých cca štyroch kilometroch v smere z Prešova niečo deje ? Lebo doprava na google maps zobrazuje túto trasu červenou, teda označuje kolónu…
cca okolo 15:30 som isiel z KE do PO a vsetko bolo okej. len husta premavka piatkova, ale na D PO-KE nie je nikdy tak husto, aby bol problem
V tomto má ešte google maps na Slovensku rezervy, ešte je tu málo používateľov, od ktorých čerpá info. Ale kolónu na D1 v BA, pred Žilinou a na R1 zobrazovalo správne…
gallery/image_page.php?album_id=63&image_id=10927
tato planovana krizovatka len kvoli priemyselnemu parku bez napojenia na akukolvek relevantnu cestu mi prijde odtrhnute od reality ..
toto dufam, ze neschvalia, lebo takto by si mohol stavat MUK kto len chce ..
Kým to budú MUK a nie úrovňové križovania, čo si myslím že na dialniciach nehrozí, a budú spľňať kritéria, aké spľňať majú, tak v tom nevidím problém. Ak to nebude mať dopad na bezproblémový chod dialnice bez obmedzení.
Lifko, ale uz skoro narodny sport slovenskych dopravakov by mal za nasledok ze by tam hned pychli obmedzenie rychlosti medzi odpoc. Janovik a novym MUK-om zrejme.
len aky ma zmysel stavat MUK pri kazdej vrbe ? nech si ten priemyselny park postavia pri MUK licartovce ..
v nemecku je priemerna vzdialenost medzi MUK 17 km… u nas ma kazda dedina .. a potom, ze su dialnice drahe
a vlastne o nieco juznejsie, smer KE ma byt v mieste konca terajsej dialnice MUK, ktorim sa zacne usek Budimir- Bidovce. Tak dufam ze…
aquila: zdroj, blizsie info..?
je to z enviroportalu ..
Vdaka za info. Vzdialenost od MUK Budimir aj Licartovce je 4-5km, takze z dopravneho hladiska je to dost nevhodne a dufam, ze to neschvalia. Ale vidime, ze tie MUK nie su az take drahe, tato ma navrhovanu cenu 6mil €, co nie je ziadnych “pol miliardy-miliarda Sk”.
V civilizovanom zahraničí to funguje tak, že developer má zámer, potom hľadá vhodné územie, potom sa snaží lokalizovať zámer k existujúcej diaľnici a MÚK do 10 km, čo je úplne v pohode, a až potom vykupuje pozemky.
U nás celý problém je v tom, že developer si nájde územie, výhodne vykúpi pozemky potom urobí zámer a až potom rieši dopravu a samozrejme každý chce byť priamo napojený na diaľnicu. Potom lobuje a podpláca na najvyšších miestach, aby štát zaplatil celú infraštruktúru a extra MÚK pre napojenie svojho nejasného zámeru.
Potom štátni predstavitelia sa nechajú veľmi radi motivovať, veď zo štátneho krv netečie.
Takto napr. vznikajú také hovadiny ako MÚK Nová Polhora.
Najväčšia perla na SK je 6-pruh BA-TT s 32 km kolektormi, aby si šialení developeri mohli priamo na diaľnici realizovať svoje megalomanské neefektívne a nerentabilné projekty. K tomu s radosťou štátni predstavitelia (niekterí z nich práve tí developeri) prispôsobia legislatívu tak, aby sa na kolektorový pás diaľnice mohla pripojiť hocaká účelová komunikácia a je vymalované.
Iný prípad je degradácia ciest ako napr. stará R1 v Nitre, z ktorej chcú urobiť cestu I. triedy, aby sa tam mohli pripojiť priemyselné parky úrovňovými križovatkami a pritom 2 najbližšie MÚK sú od seba vzdialené LEN 2 km.
Toto isté bude s privádzačom Lietavská Lúčka.
Takže vôbec by som sa nečudoval keby MÚK Nová Polhora bola jediná možnosť ako pomôcť východu k rozvoju a rastu zamestnanosti.
Odporcovia takýchto riešení, ktorí sa snažia udržať na D a R ako také pravidlá aby si udržali svoj status cesty s obmedzeným prístupom a pripojením budú následne označovaní ako tí, ktorí sú proti hospodárskemu rastu Slovenska a bránia rozvoju priemyslu a podnikania.