preco? ved je vcelku v pohode, len asfalt je tam rozbity
No ze to v podstate neni MUK, iba jeden podjazd, s neuveritelne prudkymi polomermi zakrut, robitym povrchom, kratkymi odbocovacimi pruhmi, prudkym stupanim a obmedzeniu na 60km/hod.
este som nevidel, ze by to premenlive DZ zobrazovalo nieco uzitocne… ![]()
Raz, jediny raz - a to chodim touto dialnicou kazdy den minimalne raz poslednych 5 rokov - som videl nieco ine ako 130-ku v pripade prekrocenia rychlosti.
Na tabuli svietilo “na ceste sa pracuje”. Neuveritelne ![]()
TomasPO : Urcite ? Kdesi som cital, ze ta tabula nic ine ako cisla zobrazit nevie, ze by bola prilis draha, ak by mala zobrazit genericky text.
ad nehoda : Keby ludia v hmle nejzadili ako prasiatka, tak by k tomu nedoslo.
Na to netreba funkcne PDZ, aby som si vsimol, ze je hmla a mraz - staci zdravy rozum…
Premenlive dopravne znacenie moze varovat pred nehodou, alebo upozornit na poladovicu, ktoru nikto neocakava. Niekolko dni predtym sa oteplilo a sneh sa roztopil
Mylis sa. Keby si videl, co na tej ceste bolo… Suvisly lad. Nedalo sa po ceste chodit, nieto este jazdit. Ani v 40-ke by si neubrzdil. Nieto este v 70-80ke, ako sa zvycajne chodi na D pri hustej hmle.
A tabule predsa vedia zobrazit zopar rezimov: nehoda, hmla, na ceste sa pracuje, obmedzenie rychlosti…
ja sa osobne prikláňam k názoru joe 1024, keby ľudia nejazdili ako telce, a trocha rozmyšlali a predvidali, k tejto nehopde nemuselo doisť. Viem o čom píšem, lebo som zažil reťazovku na českej D1, a tam to bolo podstatne horšie, ale jednoznačne súhrn chyb viacerych vodičov. Keď niekto vie v reťazovke ešte 1,5km spatne naraziť do pred ním idúceho auta, tak neviem o čom to je. No to sme už daleko OT.
Minule pocas snezenia na tabuli svietila znacka: pozor sneh. Prvykrat za celu existenciu PDZ. Skoda, ze predtym muselo dojst k nehode.
Len pozor sneh? nebola tam aj obmedzena rychlost? Ja si pamatam ze na usek TN-NM ked bolo zle pocasie tak bolo pozor sneh a obmedzena rychlost na 80km/h. Ale to tiez bolo velmi davno.
Nie. Dovod bol myslim prozaicky. Tabule pozostavaju z dvoch casti. A kedze uz maju svoj vek, horna ukazuje 130 (v pripade, ze auto prekroci danu rychlost). Jedine spodna je multifunkcna, schopna zobrazit niekolko piktogramov. Je to len moja domnienka opierajuca sa o to, ze este nikdy som nevidel inu rychlost ako 130. Ale pri tabuli som nikdy blizko nestal, neviem, ako su LEdky rozlozene.
Ja si prave pamatam ze takato podobna tabula bola medzi TN a NM a tam bolo 80km/h a potom pozor sneh.A tieot tabule bole namontovane skor nez na useku medzi PO a KE.
Neviem, nehadam sa.
Informativne znacky mozno ovlada NDS, prikazove PZ. ![]()
Ja sa nechcem hadat, ale mam taky dojem ze tieto tabule maju aj schopnost naozaj pomahat soferom. ![]()
Z Ba si pamatam problem, ze starsie tabule nedokazu zobrazit akykolvek piktogram, pretoze LED nie su vsade.
Cca rok-dva dozadu tu ktosi spominal, ze tie tabule, ktore su na useku PO-KE, skutocne nevedia zobrazit inu rychlost, nez tych 130.
Pokial viem, vymena za posledne dva roky nenastala, alebo azda ano ?
TomasPO : Je to sice smutne, ze muselo dojst k nehode, aby sa zacali tieto info na tabuli zobrazovat, na druhej strane budme radi, ze ta retazovka nemala tragicke dosledky- takze spolocenska cena nie je prilis vysoka a nabuduce to moze zivoty zachranit, ked to cloveku blikne do ksichtu “Pozor sneh”.
Po precitani vsetkych dostupnych clankov z tej havarie, nedozvedel som sa nic. Len by som mal kopec otazok pre M. Janosika a jeho druzinu. Dialnicu udrziavaju medzi PO. a KE, alebo medzi PO a exit Lemesany, kde vlastne ten sypac mohol odbocit. A preco bol len jeden na dva pruhy. V ktorej casti posypal tych 2.6 km. Oni mozu za akehokolvek pocasia a hocikde na tych prepojeniach cez stredny pas otacat? Hovorca povedal ze vyslali zase techniku ked teplota zrazu klesla na -2.4 C. To prvykrat ked bol posypat bolo +10C ci co? Atd, atd.
Rozvodnená Torysa včera zaplavila časť úseku D1 Prešov - Budimír. Spomína sa to v závere tejto videoreportáže o povodňovej situácie na východnom Slovensku
http://www.ta3.com/sk/reportaze/154405_povodne-vychod-slovenska-pod-vodou
Národná diaľničná spoločnosť upozorňuje ![]()
D1 Košice - Prešov
Z dôvodu zaplavenia pomalého jazdného pruhu doprava presmerovaná do rýchleho jazdného pruhu s obmedzením max. povolenej rýchlosti na 30km/h !!!
Termín: 04.06.2010 18:15 - 04.06.2010 23:59 (s možným predĺžením)
taketo veci by sa nemali stavat…