D1 Praha - Brno - Lipník

Tak som si dal po čase Českú D1 a už sa to začína podobať na diaľnicu. Okrem nejakých 80km (70km prestavba a 9km oprava pri Prahe) vo výstavbe (80km/hod rýchlosť a 4 jazdné zúžené pruhy) je zvyšok dostavaný. Jediný problém bol nejaký karaván na zúženom pruhu a nutnosť obchádzky :wink:

a kadial si išiel?. Zo par x som išiel cez puchov, na zlíln a celkom sa mi to pozdávalo, za zlinon ideš fakticky po dialnici. RTobil som to cez vikent, takže dosť nizka doprava.

cesta Puchov - Zlin je nocna mora. Je tam hrozne vela prejazdov cez obce. Realne je MPR50 okolo blizko 1/2 trasy. V tomto je lepsia (aj rychlejsia) I/50, ak na nej nie su zrovna nejake obchadzky.

ja ju mam velmi rad. cez drietomu to je sice profi jednicka na ceskej strane, no laka to ist stale 110 a zvyknu merat. tym ale ze idem z PO do PHA mi pride prave na useku medzi puchovom a zlinom prijemne zamenit dialnicu za cestu cez prirodu. ano prudke zakruty, v noci zver, no minimum aut a takmer nula TIR. je to vynimka ich stretnut. problem je skor na SK strane, kde dlhe 50ky za obyvanou hranice dedin, hoc stale v dedine, velmi otravuju, a samozrejme meraju. ceska strana je navyse zrekonstruovana komplet, suvisly povrch, znacenie, odrazky, gombiky… najhorsia cast pred vizovicami, take male branisko, uz ma prelozku hotovu. najhorsie je to na poslednych 10km ored Zlinom, tam je to uz huste. prejazd zlinom ma ak dobre pamatam 23(!) CSSiek, no koordinovanych. takze tempomat na 50 (usekove meranie) a cca 12 minut pomaly mestom, no plynule. za zlinom uz D

tomáš asi tak. Na drietomu od D1 ta betonka je zabijak, ináč pohoda ale nuda. Na zlin som isiel viac x vacsinou cez víkend. Z považskej si to strihnem do puchova cez nosice, a doslova relax. Samozrejme nesmieš sa ponáhľať. A od zlína na naše pomery luxusná dialnica až po brno, doslova si ju užívam.

Napojil som sa z D2 pri Brne

ja som absolvoval trasu zilina praha cez drietomu v júni a to bolo prvý a posledný krát čo som na mojom aute spravil na jednu nádrž viac ako 1000 km :smiley: mal som pocit že medzi brnom a prahou som išiel 200 km rýchlosťou 80kmh. ale tie nové úseky vyzerali dobre no :slight_smile:

Ale je cítiť kvalitatívny rozdiel medzi prvými úsekmi v rekonštrukcii (horšie) ako tie posledne otvorené. Firmy sa učia za pochodu. Inak pripravuje sa aj rozšírenie D1 okolo Brna so zahájením myslím cca 2023-5

D1 je tusim hotova uz, cital som niekde a od 2022 zacnu opravovat zase nieco pri Brne

Sice sme tuna OT, ale odpoviem ti. D1 hotova neni. Vlada iba chcela oznamit ukoncenie modernizacie D1 Praha-Brno pred volbami, ale v skutocnosti este niektore useky maju obmedzenia, aj ked len na par dni (tyzdnov).
Aby bola D1 skutocne hotova musel by byt hotovy usek Rikovice-Prerov https://mapapp.rsd.cz/Upload/Stavby/8/infoletak_d1-0136-rikovice-prerov.pdf?t=2021-10-08%2008:23:56.898

a pri Brne sa bude D1 rozsirovat na 3+3, postupne 7 usekov od 2022 do 2031… :frowning:

Aha chapem, vdaka.. jazdim len Brno-Praha co sa tyka D1, cize o zabavu postarane, ale v minulosti som si ju radsej vybral na ceste do DE nez Rakusko kde sa kazdych 5 minut meni mpr :smiley:

Dnes otvorili rozsireny usek dialnice na trojpruh v Brne.

Na jesen maju zacat aj s rekonstrukciou krizovatky D1 x D2.

Ma to potom vyzerat nejak takto:

2 lajkov

Súčasne s touto akciou by mala prebiehať aj prvá fáza rozšírenia v úseku Kyvalka-Brno, centrum. Je tam naplánované rozšírenie 7 mostov a jeden nadjazd nad D1, z toho niektoré uz majú aj SP. Takže Brno dostane najbližšie roky poriadne zabrať.