D1 Pozdišovce - štátna hranica SR/UA

Pre Šíravu a aj Michalovce je lepšie, čím ďalej od Michaloviec pôjde diaľnica. Samozrejme, bude potrebné dopracovať privádzače, ale vďaka vzdialenosti sa doprava rozloží a nebudú vznikať úzke hrdlá. Apropo, diaľnica je na prepájanie vzdialených cieľov, a nie na riešenie obchvatu mesta.

Preco by to pre Siravu bolo lepsie? Ak by sa dnes dalo na Siravu dostat z KE za 1/2 hod, co by pri takejto dialnici slo, garantujem ti, ze by tam mali nasobne viac navstevnikov. A to iste potrebuju pre pritiahnutie viac ludi z celeho SK.
A rovnako MI, cim viac dopravy sa vytiahne na obchvat, tym menej bude v meste. A na obchvat sa vytiahne len ak je ten obchvat blizko okolo celeho mesta.

Presne naopak: ked dorobis privadzace, tak kilometricky postavis viac ciest nez ked postavis jeden dobre umiestneny obchvat. Cize to bude stat viac.
A uzke hrdla praveze vznikat budu, uz len tym, ked cele MI a HE a Sirava budu na dialnciu vychadzat cez jeden vstup, tak sa to bude zahlcovat.
Dialnica je na obsluhu dopravnych potrieb a jednou z hlavnych je odklonit tranzit z miest. A prave prepojit dobre vzdialene ciele HE/Sirava/MI na ostatne Slovensko je vyznam tejto dialnice.

O to ide: rozložiť dopravu na viac ciest. Predpokladám, že Michalovce by mali svoj privádzač na západe mesta, a druhý by bol východne od Šíravy. Ak by bol iba jeden privádzač, tak to je ten “budúci problém” Michaloviec", že by ho využívali všetci, aj dovolenkári zo Šíravy. Nech si dovolenkári postavia svoj privádzač, a neblokuju cestu mieromylovným Michalovčanom :slight_smile:

Budem predpokladat, ze sa len robis, ze si blby, aby si udrziaval diskusiu…

Tak stavat sa ma z vychodu a chcu na to vyusit eurofondy pre obnovu ukrajiny. Vyborny napad. A najlepsi je, ze vraj obmedzili byrokraciu tak, ze “Zmenšili sme kontrolu Útvaru hodnoty za peniaze.” :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:

Ten článok je zavádzajúci…
Hneď prvá veta je hovadina na kvadrát…
“Národná diaľničná spoločnosť (NDS) spolu s ministerstvom dopravy a ďalšími subjektmi dnes predstavila štúdiu realizovateľnosti Bidovce.”
Sotva mohli niečo predstaviť, keďže na Štúdií realizovateľnosti sa pracuje…
Ďalej to ani nejdem rozoberať, len jedna podstatná poznámka.
Jeden z tých pánov sa vyjadril nasledovne: “Našim zámerom je vybrať diaľničný privádzač od ukrajinskej hranice a riešiť to samostatne, čo by urýchlilo celkový proces, o čom budeme informovať aj pána premiéra aj kompetentné orgány.”
Takže aby som to zhrnul a objasnil, plánom je stavať ďalší hraničný priechod v katastri obce Záhor (závisí ešte od dohody s Ukrajinou). Keďže NDS nebude v tejto oblasti D1 stavať v blízkej dobe, tak chcú z D1 vybrať Privádzač Vyšné Nemecké. Je to privádzač, ktorý pôjde pozdĺž ukrajinsko-slovenskej hranice v dĺžke cca 4 kilometre, aby napojil nový hraničný priechod na existujúcu cestu 1. triedy. To má aku-takú šancu, že im EU dá na to peniaze.

Celé by som to dal do tendra ako to robia Poliaci alebo Maďari. Nebude to stáť viac ako Turany-Hubová. Bidovce / štátna hranica.

Už by sme mali skončiť s týmito 15 km úsečkami a začať pripravovať minimálne 30 km komplexné riešenia. Tak či tak sú zahltení úradníci.
Veľa obstarávaní veľa problémov.

cela D1 je CORE tak akoze “aku-taku sancu” ?

Tak predsalen prehodnocuju, ze MI obijde D1 severom. A riesia aj, ako to spravit bez tunela Dargov.

Trasovat to severom a zase sa vratit na juh pomedzi MI a Siravou? To by bolo naokolo blizsie ako R4 pri PO ktore kritizujes. A vsetok tranzit UA- SK by siel okolo 15 km naviac. Vidim to lacnejsie skor juhom a postavit chudobnejsie prepojenie zo severu.

No to si rad pozriem trasovanie, ktore naberie 15km proti sucasnym planom. Ist od Pozdisoviec na sever okolo MI a pod Siravu naberie tak 1-2km, ale obsluzi smery, ktore su vytazenejsie nez UA bez nutnosti prejazdu. Takze celkovo je to vyhodnejsie.
A uz uplne odveci si pri tom porovnavani s PO: v MI je D1 planovana cca od juhozapadu na severovychod, cize ci pojde severom alebo juhom je cca jedno. V PO spaja juh so severovychodom 15-kilometrovym naokoloblizsie cez 3 tunely naproti uplnej rovine.
Tieto dve veci porovnavat, na to clovek fakt musi mat velmi pokrivene myslenie. CCa tak isto ako ti, co vyhlasuju, ze rocne opozdenie a 2 mil eur predrazenie pri tomasovciach je to iste ako na VYSNOVOM A RUZOMBERKU!?!?!?!

Pockajme si, uvidime. Netreba sa hned zavzdusnovat,odhad je odhad. A tradicne: chyba ti ucta ku kolegom prispievatelom. Nemusis hned uhryst ked z niecim nesuhlasis.

Niežeby som bol presvedčený, že vedenie D1 severne od Michaloviec je lepšie, ale oceňujem, že sa o nejakej inej variante vôbec uvažuje!
PS: Budú dva privádzače ? (z Michaloviec a zo Šíravy? :wink: )

Bolo by fajn, povedať kadiaľ by ako severná trasa mala viesť. Severne alebo východne okolo Pozdišoviec? Severne sú staré podzemné zásobníky pohonných látok, hoc roky nefunkčné. Ďalej ako, až okolo časti Topoľany alebo Topoľany budú odrezané od Michaloviec? Potom je tam Biela hora, nový cintorín, elektrické vedenia. Ísť pri meste alebo popri Šírave? Okolo MI to nemá šancu na úspech.

Ja vidim dve moznosti:

1. viest to severnejsie uz od Dargova, niekde na Backov, Parchovany, Rakovec, okolo Petroviec nad Laborcom a potom medzi Siravou a Michalovcami na juh. Takto vedene by to obsluzilo najlepsie aj dolny aj horny zemplin.
  2. Pozdisovce (zo severu al. juhu) - Merkury Market - okolo / cez Bielu horu, a dalej.

Drx, myslel si takto po červenej.
Mne sa skôr pozdáva po zelenej s privádzačmi na Humenné a Sobrance. Ale iní sú od toho a podľa seba rozhodnú.

gallery/image_page.php?album_id=130&image_id=48560

Ano, moja alternativa 1 je po cervenej. Alternativa 2 je cca ako tvoja zelena po I/18 nad MI a potom dalej ako moja cervena.
Tvoj nakres ma tiez svoju logiku, ale takto sa neuvazuje v ziadnej alternative. Plan je totiz, ze aj ak D1 obide MI z juhu, ze potom vystupa na sever tak, ze pojde priamo vychodne od MI a az pred Sobrancami sa stoci na juh (pozri tu uzemneplany.sk/upn/vuc-kosi … icky-navrh ). A co je horsie, pripoj z MI na D1 by siel priamo na juh (resp dokonca mierne juhovychodne), cize este aj pre Michalovcanov by bola dialnica zachadzkou, a z HE/Siravy by to tak asi nikto nepouzival (resp neusetrilo by to vela casu oproti prejazdu Mi, minimalne pokial by sa nespravil dalsi privadzac pre Siravu).

…a zrazu, bližšie naokol je dobré :smiley:

Môj osobný názor je, že súčasná aktivita ohľadne diaľnice na Zemplíne je v prvom rade robená s cieľom získať čo najviac voličov na 5% v roku 2024.

Ak by skutočne chceli niečo pripravovať, tak by sa riešil úsek od Pozdišoviec k štátnej hranici a nespochybňovalo sa už určené trasovanie od Bidoviec.

Údajné použitie eurofondov na obnovu Ukrajiny na túto diaľnicu je úplne smiešna predstava, vzhľadom na škody, ktoré sú a budú na samotnej Ukrajine.

Všetci vieme, že v Bruseli sú pomätenci, ale až takto? To fakt niekto verí, že bude priorita diaľnica do hôr pri Mukačeve, kde nie sú žiadne vojnové škody. Bude sa to uprednostňovať pred spojením Kyjeva s poľskými hranicami a Kyjeva s ďalšími oblasťami?

Hrozba vyoutovania z parlamentu im musí ozaj hodne stískať pozadie, ak sú schopní takéto drísty vypustiť.