a ešte to doplním. Veď aj stavebné povolenie, príprava výstavby, pozemky sa pripravujú 2-3 roky pred samotnou výstavbou, tiež to stojí veľa peňazí a tiež sa výstavba nezačala.
Ministerstvo dopravy by zaplatilo pokutu za MottMcDonald, NDS/SSC za usek Mengusovce-Janovce a hned by si kazdy rozmyslel, ako bude na buduce prebiehat verejna sutaz.
Neviem, či je rozumné, aby štát dával pokutu štátu. Toto si treba uvedomiť. To je to isté, ako keď verejnoprávna STV dostáva pokuty …
Verejnú súťaž/tender treba riešiť zákonom a kvalitnou legislatívou, pokuty, to je represia a sankcie a tie už sú “o ničom”, naviac, dnes treba na Slovensku aj na nákup pier vyhlásiť verejnú súťaž, … a tá je potom drahšia ako všetky tie perá.
Tu by som sa ale zastal Caesara, pretože toto nič nerieši, to je skutočne pokuta štát štátu.
ŘSD je v rukách štátu, takže rozhoduje tak, ako chce vláda. Nejaká pokuta za 0,5-1 mil. CZK je smiešna, pretože len “úplatok” dosahoval určite väčšiu sumu.
Okrem toho, toto rieši len kvalitný zákon. A úrady by mali kontrolovať skôr veľké stavebné firmy.
Ono je to asi jeden veľký slovenský problém: Ako efektívne, cieľene a s výsledkom kontrolovať verejné obstarávanie? Pokuty nič nevyriešia.
Osobne som sa totiž u viacerých ľudí, ktorí vlastnia menšie firmy v oblasti stavebníctva stretol s názorom, že do štátnych zákazok sa radšej nepúšťajú, pretože aj tak ich nevyberú. Presný postup takéhoto štátneho obstarávania si myslím netreba opisovať. Každý totiž vieme, kde sú medzery. Nechcem sa radšej zamýšľať nad tým ako prebiehajú výberové konania v prípadoch väčších stavieb, keď niečo také sa deje pri malých opravách.
Tak hlavne, menšie stavebné firmy ani nespĺňajú požiadavky zo strany štátu, napr. 3 mld. Sk ako obrat za posledné 3 roky. To ešte neviem, či sa to myslí spolu alebo každý rok. Ale je jasné, že to malé firmy nemajú a je to normálne, že malé firmy nestavajú diaľnice, ale často sú ako subdodávatelia potrební a aj využití.
Pri malých opravách väčšinou sú malé firmy, výnimočne aj väčšia, ale to je málokedy, keď Doprastav staval parkovisko za 15 mil. Sk a podobne. Určite to nie je ich cieľom, keď ich obrat je 10 mld. Sk za rok. Tiež som počul, že 0,6 Sk z 1,0 Sk určených na výstavbu diaľnic dostane v konečnom dôsledku práve známa slovenská stavebná firma (?).
No a pri veľkých “kšeftoch” sú len veľké firmy, ale tam je to skutočne “boj”. A potom som tiež počul, že dnes majú 2-3 stavebné firmy (nehovorím, že len slovenské ako majitelia) “prepojenie” na dané úrady atď., takže “sledujú” vývoj priamo (?).
A preto tvrdím, že treba, aby sa viac “dohliadalo” práve na veľké stavebné firmy.
Horúca informácia!!!
Započali sa prípravné práce na zriadenie staveniska dokonca tam sú aj stavebné stoje jeden buldozér, bager, a jedna tatra bágrujú aj teraz pred chvíľou som tam bol osobne a rozprával som z majstrom od Doprastavu.
Konkrétne na ceste na Starý Smokovec časť Poprad Veľká tam kde bol základný kamen.Bude tam betonárka a stavebný dvor a tam začína aj druhý úsek diaľnice Mengusovce Jánovce
Digitman
To miesto je, myslím, na rozhraní prvého a druhého úseku. Snáď v auguate konečne doriešia aj prvý úsek, aby sa výstavba mohla rozbehnúť naplno. Ak sa NDS podarí zmeniť rozhodnutie ÚVO o prvom úseku, aj keď to zrejme nebude iba ich zásluha, bude to aspoň nejaký dobrý bod pre nich.
Na tomto úseku je zdržanie 2 roky, ak to “okresáme” o rôzne doby, tak reálne zdržanie je takmer 1 rok.
Okolo tejto stavby je veľa nejasností, ale nie je snaha ani EÚ, ani NDS, ani MDPT nič vysvetľovať. Okrem toho hrozia súdy, je šanca, že v auguste by sa malo začať stavať, reálne, pretože potom hrozí odsun začiatku stavby na “neskôr”.
Aj medzi Jánovcomi a Spišským Štvrtkom panuje odrazu čulý stavebný ruch. Ani sa mi nechce veriť, že na Slovensku je možné vykonať toľko práce v priebehu možno dvoch týždňov (hlavne ak to porovnám s tým, ako sa “šturmuje” pri Mengusovciach). Znamená to, že sa už defnitívne začalo? alebo ten prvý úsek stále nie je doriešený?
Krateros, Roman, cením si to, ale kvôli mne si sa tu nemusel registrovať.
rbarat,
treba čítať trošku aj dozadu, lebo napríklad ja už nemám dosť síl to opakovať, … hrozia súdy, ak by sa stavba nezačala aspoň pripravovať do konca augusta (už sa pripravuje).
Ja len dufam ze ked ju otvoria v roku 2008 tak celu, lebo potom Svit by bol otrasny lievik a tragedia pre tamojsich obyvatelov. Dobre, vy poviete ze to uz je tak teraz, ale ked sa postavi dialnica tak urcite bude vacsia premavka, ako to stale byva.
Dakujem za odpoved, toto fórum mám prečítané celé, ale nechápem, prečo by hrozili súdy.
Čo ja viem, hrozili a hrozia súdy od uchádačov čo nevyhrali proti spôsobu, ako prebehlo výberové konanie. A týka sa to iba prvého úseku, kde sa odvolali aj Gréci aj naeš monopoly. Tam mi to je jasné, že dosšlo k malým procesným pochybeniachm. Nemám ale info, že by bol ohrozený z tohoto titulu aj druhý a tretí úsek.