D1 Mengusovce - Jánovce

Devil,

keby to tak bolo tak sa plynule stavajú.

Ano, dajú sa stavať 2. a 3. úsek bez ohľadu na to, čo bude s 1. úsekom, ale ešte sú tam rôzne “hrozby” a nedoriešené záležitosti. Stavebné spoločnosti určite výstavbu zámerne nespomaľujú. :sunglasses:

opytam sa inak, je mozne uplne zrusit vyberove konanie na 2. a 3. usek a teda “vziat” firmam uz dohodnutu zakazku :question: asi by to statu nepreslo tak lahko…

Hm, všetko je možné. Ale osobne ja by som takýto krok zo strany štátu nespravil. To by sa mohlo skončiť veľmi zle. Dohra až v EÚ a začiatok výstavby aj po r. 2010. Ak to štát spraví po dohode so stavebnými spoločnosťami, tak ano, ale len tak, sám, to nie.

Na troch úsekoch sú 3 spoločnosti s viacerými partnermi. Tá prvá, J&P Avax, grécka už má problémy so štátom, presnejšie štát má problémy. Doprastav ako druhá spoločnosť stavia po celom Slovensku a nielen diaľnice a predpokladajme, že by mohol dať viacero podnetov na súd aj kvôli iným stavbám, pretože takmer nikde sa údajne neplatí presne, podľa zmlúv, ale zatiaľ súdne spory nevyhľadáva. Je však ťažké odhadnúť, čo by Doprastav skutočne spravil. Je ťažké odhadnúť, čo by spravil jeho partner Strabag, ktorý síce na Slovensku je “malý”, ale v Európe je to silný hráč. A tretia spoločnosť SSŽ, to je v podstate česká firma a tá by s najväčšou pravdepodobnosťou riešila situáciu okamžite cez súd, aj keď tiež má slovenského partnera Slov-via, a.s. PP. ( :question: )

Devil, ak chce štát stavať, nech stavia. A ak na to nemá, tak nech sa “netvári”, že je všetko Ok a vyhlási sa tender atď.

Teraz sa vyhovárať na “boj úradov” je smiešne, pretože tá legislatíva sa od r. 1998 mohla aj 10x zmeniť.

Ja osobne dúfam, že sa to “utrasie” na tých dvoch ďalších úsekoch a stavať sa začne v r. 2005. :sunglasses:

Dovolovali podmienky tendra vyhrat uchadzacovi aj na viac ako jednom z troch usekov?

Kaviarista,

na tvoju otázku ja ti samozrejme priamu odpoveď nedám. Ako múdry človek by si si to mohol zistiť aj inak, legálne samozrejme.

Ja sa ťa spýtam, čo by to zmenilo na dnešnej situácii? Ako by si ty zadával tender? :sunglasses:

Mne nejde o to, ci boli podmienky tendra zle alebo dobre.
Mna to zaujima len z toho dovodu, aby sa dalo pesnejsie vytusit, kto robi umelo s tym jednym usekom problemy.
Lebo vo vseobecnosti plati, ze tam, kde nie je dobra vola, tam sa daju napadnut aj nepodstatne malickosti.
Treba prijat take zakony do buducnosti, ze ak niekto napadne vysledky tendra a preukaze sa, ze bezdovodne, tak by mal znasat aj pravne dosledky. Lebo tu sa jedna o velke peniaze za kazdy den natahovania a nie o fazulky.

Taký zákon sa môže kľudne prijať, platí napríklad aj v Nemecku. Ale takýto zákon je aj tak len na odstrašenie, pretože veľké stavebné spoločnosti alebo úrady (čiže štát) si vždy nájdu dôvod. A naviac, naše súdnictvo by o tom rozhodovalo 5 rokov a ešte by sa to “hnalo” pred EÚ.

Doteraz sme sa nikdy nesúdili o to, kto začne stavať. Súdili sme sa (všeobecne myslené ako SR) len o to, kto stavbu dostavia, keď už bola rozostavaná, napr. na úseku Ladce-Sverepec, kde z Hydrostavu sa “prešlo” na dostavbu Doprastavom+Hydrostavom Šaľa a realita je aj tak dnes trochu iná.

V podstate ja si myslím, že je úplne jedno, či sa súdime o to, kto začne stavať alebo kto stavbu dokončí, pretože ak je v tom raz súd, či krach nejakej stavebnej spoločnosti, tak nastávajú problémy s otvorením daného úseku, kde je vážne ohrozený termín otvárania. :sunglasses:

Dokonca existujú ďalšie možnosti:

Spoločnosti, ktoré dnes nemôžu stavať prichádzajú o túto možnosť a mohli by štát zažalovať už teraz. Takže by si mal štát rozmyslieť, či chce zrušiť celý tender, malo by to veľmi zlé následky, pretože v hre je 10 mld. SKK a to je dosť.

Na tomto úseku je dosť veľa nejasných záležitostí.

Napríklad, prečo sa hneď nezačalo stavať? Prečo sa nestavia na ďalších dvoch úsekoch, keď sú problémy iba na prvom? Prečo štát nechce zverejniť zadanie tendra? Prečo … ?

Stavba za 10 mld. SKK z cien z r. 2002 financovaná na 75% z EÚ a ďalšie % z EIB a takto to skončí … hlavne, že premiér povie, že celá EÚ pomoc ide na diaľnicu ku Spišu. :laughing:

Toto isté som sa pred časom pýtal aj ja.Už sa radšej nepýtam minule som sa vyjadril, ze “Nikto nič nevie, nikto nič nepočul a nikto nič nepovie” Všetci kompetentní mlčia, a úž som nato prišiel vrecka majú namastené sú spokojní a to sa ani nečudujem v tomto skorumpovanom štáte.Bodaj by ta únia zobrala všetky peniaze aspon by sa menej kradlo.
Možeme tu mlátiť suchú slamu od večera do rána nič sa aj tak nedozvieme!
Digitman

Ja nemôžem viac napísať. To snáď chápete. Možno neskôr. :sunglasses:

Caesar,

veď od teba to ani nikto nechce vedieť, presnejšie ja ti to nemám za zlé.

NDS, MDPT, … tí by mali vysvetľovať. :laughing:

Nič ma tak nezaujíma, len kedy sa dozvieme, že sa vôbec niečo rieši stavba bola započata poklepaním na základný kameň verme, že to nebude trvať rok pokiaľ uvidíme pracovný ruch na stavbe.A to si myslím, ze je najvyšší čas potom načo tá fraška s poklepaním.

digitman,

ak som to správne pochopil, tak si z PP.

No, táto kauza je dosť náročná, všetci síce mlčia, ale tu je reálne riziko, že sa zruší celý tender a potom by sa možno aj 2 roky nestavalo.

Ale podľa mojich info by sa malo najneskôr v lete rozhodnúť ako ďalej, tak snáď sa začne stavať. :laughing:

Som Popradčan, ale nejde mi konkrétne len o úsek okolo Popradu, veľa jazdím po Slovensku aj smer Košice aj Bratislava najviac B.Bystrica.Diaľnice sú na Slovenku nevyhnutnosťou.Smutné je to, že úsek Važec Mengusovce spomalil výstavbu a teraz aj úsek Mengusovce Jánovce je v nedohľadne.V lete idem autom do Chorvátska v roku 1998 tam nebola temer žiadna diaľnica a boli po vojne.Je záhadné koľko stihli vystavať a dnes ide diaľnica plynule až po Split.Na vínimku mosta nad riekou Krka, kde by to mali spustiľ v najbližších dňoch, ale už spustili.Kde sme mi Slováci?A to najpodstatnejšie je, že aj peniaze sú.Bohužiaľ
Digitman

Na toto ešte zareagujem, stačí si tu prečítať tému o HR a zistíš prečo sa v HR stavia rýchlejšie a naopak v HR diaľnica bola od hraníc s Juhosláviou až po Zagreb a nielen táto. :laughing:

Nechcem ťa ešte viac znechutiť, ale táto stavba má svoje “trvanie” už 2 roky a stále sa nestavia. :sunglasses:

dialnice.info/viewtopic.php?t=920

Ďalších takmer 120 mil. Sk už je pridelených a stavba sa ani nezačala. :unamused:

Dy,

veď tie peniaze sa nestratia. Toto je bežný jav. A to slovo “pridelené” nie je práve presné. :sunglasses:

Dy,

stáva sa tu z teba “bulvárny” pisateľ. Veď predsa stavebný dozor musí byť na každej takejto stavbe, vôbec na každej stavbe a že to stojí 100-120 mil. SKK. Stojí ano, ale to je všetko v cene diaľnic.

V Holandsku ide do ceny diaľnic výbava verejným osvetlením, kamerové systémy, … ale dokážu prezentovať aj tzv. čistú výstavbu, podobne ako Nemecko atď., tu nejde o to, koľko tá diaľnica stojí a ako sa to prezentuje, ale ako sa tá diaľničná “sieť” aj stavia - tempo, čas, doba výstavby, použité technológie, prevádzka. :laughing: