Vsetci okrem dvoch userov na tomto fore uznavaju sever na cestu KE-CR
Pred rokmi som písal, že sústava 22km tunelov medzi HP a Ružomberkom bude problém. Preto som obhajoval bypass R1 RK-BB. Aj si za tým stojím presne pre takéto prípady, a malo sa to riešiť paralelne. Ekologická úzkosť zablokovala výstavbu a projekty Korbeľky aj ťahu na Banskú Bystricu. Najhoršie na tom je, že časový horizont otvorenia Korbeľky je v nedohľadne. A subvariant neexistuje. Veľa userov tu písalo, že D1 stiahne dopravu a Donovaly a Čertovica budú ako prechody v prérii s kotúčmi slamy. Bez dopravy
Dokonca, že treba úplne zrušiť tranzit kamiónov cez Donovaly. Dôležitá je totiž relácia TT,NR,BA s Oravou, Liptovom a Spišom a tu je doprava dosť intenzívna, keď sa niečo stane v 22km tuneloch D1 bez problémov by to zobrala R1. No uvidíme ako ukáže ďalšia prax.
Žiadna krajina na svete nemá k tunelovému úseku paralelný tunelový úsek. Slovensko v situácii do akého ho dostali rozhadzovacie vlády nemôže dovoliť ani dokončenie jedného tunelového úseku a ty tu chceš mať 2 paralelné ![]()
To nejde uplne o to, že treba nutne paralelu. Faktom je, že ako Slováci sme si moc neuvedomili akú náročnú sústavu tunelov budujeme. Problém to bolo postaviť a problém to bude prevádzkovať. to je 22.5 km tunelov. spolu 45 km tunelovych rur. Pri akejkolvek poruche sa doprava vracia do pôvodných ciest. Ak sa niečo stane v Čebrati musí sa to zastaviť už v Ivachnovej, takže doprava sa vracia do Rk. Ak sa niečo stane v Korbeľke alebo Havrane, všetko sa vracia do Hubovej, Rojkova. Strečno je aspoň kapacitnejšia cesta mimo obcí. Dôležity fakt je, že je to najhustejšie v strede D1. A najvacsi pruser, že dnes nieje Korbeľka… A výhľad je 10 rokov.
a co ak nestabilna hornina bude dalej pracovat, zosuvy, praskliny…cela trasa padne…
Koľko hodín ročne budú obmedzenia v dôsledku, že sa niečo stane? 200, 300, 400 hodín? Preto toto treba riešiť paralelnú trasu? Paralelnú trasu za 1-2 mld. €? To myslíš vážne?
Argumentačná línia pre R1 je rozsiahlejšia. Len dnes už by to bol plač nad rozliatym mliekom, keďže čas je nezvratný a procesy sa nespustili skôr. Vyžereme si to do dna, ale prax už najbližšie mesiace ukáže.
Kľudne napíš, lebo nikdy nebol priestor na postavenie tých tunelov. Papier znesie všetko.
Alebo aj presne naopak, vsakano. Praveze cez Strecno je to na sever/CR/PL ovela lepsie nez z D1, z ktorej musis prechadzat cez celu ZA. Cize naopak - postavenim Visnoveho sa toto zhorsilo. Vsak aj teraz ti google da KE-Ova cez Visnove 3h52 a cez Strecno 3h55 :-). Cize usetrilo sa velke…. A praveze, ak by bol lacny udolny varian postaveny uz 20 rokov, teraz sa mohlo riesit severovychodne prepojenie D1-D3 aby sa obisiel aj ten kuskok ZA. No ale samozrejme, nad tym (vych obchvatom) zacnu chomovci urcite vyplakavat hned pri zaciatku dalsieho obdobia eurofondov, aby sa vsetky peniaze zas naliali tam.
Pockaj co? Od vrutok cez strecno musim ist po klukatej ceste, kde hrozi ze na mna padnu kamene, cestou mam 3 semafory (plus buduci na Lavobreznej) a je to o 2 minuty dlhsie (podla tvojich slov). Ako bonus smrad z Hyzy a casova variacia na semaforoch kolko? Mozno 5 minut?
Cez Visnove je stvorprudova cesta komplet cely cas s vynimkou extrapolovanych pruhov na niekorych krizovatkach, 0 semaforov. Dopravu este neviem porovnat, podarilo sa mi ist mimo spiciek.
Mimochodom, oboma trasami je to cez Zilinu (od znacky po znacku) rovnako 6km.
A ako bonus, keby bolo velmi zle, mozem cele mesto obijst cez Hricov. Je to o 6 minut dlhsie, ale casovo najstabilnejsie oboma smermi.
btw, prave teraz (8:00) mi pise casy Vrutky→Radola 29 min Strecno, 22 min Visnove - Zilina JUH, 28 min D1+D3 cez Hricov.
Moj standardny realny cas KE-Ova v nedelu poobede bol okolo 4.5-5h. Pod 4h som to cez den nedal nikdy
ešte by som doplnil, sice mimo tému, ale stavať bidovce UA, v celku nemá až taký efekt, pokiaľ sa nedostavia tu-hu.
a to preco ? na Zempline neziju ludia ? Spadova oblast + 350k ludi.. ?
Ci opat ideme ZA mentalitu, najprv u nas a nikde inde… a potom mozno ??
Minimalne usek Dargov- MI-UA je lahko a lacno stavitelny kedze ide po rovine, bez tunelov a komplikovanych mostov, co sakramentsky ulahci zivot ludom.. To je ako argument nestavajme D3 lebo nemame Tur-Hu, a ani ten RK..
nie nie, nie že by bola zbytočná, ale keˇd chceme vážne ju využívať aj na tranzit z UA a zarábať na ňom, tak viacmenej ten úsek tu-hu bude jednoducho chýbať, a sk radšej obídu. . Pre tranzit na juh bude sa využívať cez H, kde prechod od nášho je cca 30km?. a M3, je realne na hraniciach s UA. Zasa SZ smer elegantne obslúži PL. Toto je len môj názor.
Akoze SVK obide tranzit lebo nebude 11km Tu-HU, ale zato bude 72/60km na D1 vychod… nebude to skor naopak ze sa na nas vyseru ze nie je R4 60km PO-PL a 70km Bidovce-UA ??
Zvlastna logika :
slovami doc. Prochadzku: musi jebat chalani, musi jebat… ![]()
Máme preťaženú 1/18 v strede diaľnice, tak ešte pridáme tranzit z UA?
No, to sme uz ini pani, ked stavame 8-km tunel aby si “nemusel ist po klukatej ceste”.
Ale hlavne, ak by sa spravil udolny variant, tak vsetko to co tu pises, by sa vyriesilo aj tam - uz pred 20 rokmi.
No a to, ze pri prechode cez ZA v niektorom smere nie su semafory a v inom su, to zas je len o tom ako je zorganizovana vnutromestska doprava. Iste ale je, ze z D1 sa ide cez mesto viac. Cize sa spravil “obchvat” ZA, ktory nuti ist ludi cez cele mesto alebo naokolo blizsie cez Hricov
.
Kolko to vychadza realne neviem. Ja tam nejazdim - dal som udaje z googlu. Dlzku udava cez D1 355km, cez Strecno 356 :-), no a casova uspora aktualne 5m.
Vidno, ze nejazdis popod Strecne.
Tyzden pred vianocami som siel na obed do Bratislavy. Zdrazanie popod Strecnom tak 15 minut. Ziadna nehoda, len suvisly prud aut. Tie auta na hlavnej ceste zastali, aby pustili autobus z Mojsovej Lucky do Ziliny. Neurobit to, tak ten autobus tam moze cekat do haleluja, lebo nema sancu sa dostat z vedlajsej cesty.
Tam pustili auto z priemyselneho parku v Strecne - ktore sa pokusalo dostat na hlavnu cestu 10 minut. A uz sa to pekne zbiera.
Lebo tranzit ua je tak “obrovsky” a hlavne pojde len a len na ZA. Fakt to vyzera ze tu ste zopar poriadne uleteni. D na vychode netreba kvoli ua ale kvoli tym 350 az 400k ludom ako bolo spomenute.
Naco teda staviame obchvaty a tunely ked nie na to, aby sme obisli klukate, nebezpecne a upchate cesty?
DrX:
Iste ale je, ze z D1 sa ide cez mesto viac.
Este raz, z oboch smerov je to cez Zilinu rovnaka vzialenost, Cize aj cez mesto sa ide rovnako. Jedna z nich ma viac semaforov a kratsi usek 2+2. To je cele.
A kolko presne semaforov co naozaj brzdia premávka, pri tescu a este kde? Ak je dialnica naozaj správne natrasovana, preco potom je uspora casu v tomto smere tak mizerna?