embe ďakujem za video. ![]()
Ja viem ze prejdeni tunelom uz bolo celkom dost, ale pridam aj ja nieco.
Dnes som si to prešiel aj ja, tunel je super, rýchlosť blikala. Mne pri 109 nie, skúsil som na tempomate pridať na 110, stále neblikala.
Doteraz sa NDS nezmohla na aktualizáciu máp Diaľničná sieť Slovenskej republiky na mape | NDS Elektronická diaľničná známka – e-známka hoci tliachali ako dlho úsek/tunel stavali, toľko to bol práce, no taká SSC to stihla ešte pred Vianocami Mapy CDB
Išiel som tadiaľ presne v tom čase, kedy bola znížená rýchlosť na 60. Pravý pruh uzavretý už pred vjazdom do tunela. A čo robila hlúpa Slovač? Tlačenie, lepenie, blikanie diaľkovými, predbiehanie cez pravý pruh, lebo som išiel v ľavom pruhu 65-70km/h. V jednom núdzovom zálive bolo odstavené auto a za ním blikala Patrola.
Všetci títo “zrýchlení” polovodiči potom vytvorili krátku kolónu na konci tunela, kedy spomalili na tých 60. Asi čakali hliadku s radarom.
Každopádne zaviesť sankcie za takéto priestupky by bolo na mieste. Desiatky nervóznych vodičov, keď majú ísť 60kou na 7,5km úseku. Ale dôvody, prečo to u nás nefunguje, boli spomenuté vyššie.
Preco je kvoli autu v nudzovom zalive odstaveny cely pruh v 7,5-kilometrovom tuneli a v lavom znizena rychlost na 60? V momente odstranenia prekazky sa mal pruh znova spustit a rychlost znizena len v okoli odstavneho zalivu. Dalsie priklady podobnych absurdnosti: 60-tka na dialnici kvoli poskodenym zvodidlam ( D1 Jánovce - Jablonov + privádzač Spišská Nová Ves - Levoča | tunel Šibenik - #4122 podľa lamiska ), 60-tka na dialnici kvoli zbiehaniu pruhov (Mapy Google), atd…
Tam treba podla mna hladat pricinu nervozity na cestach. Ked je Rakusku niekde na dialnici obmedzenie na 60, je to preto ze pri 70-80 uz to zacina byt pocitovo nebezpecne, na Slovensku su schopni buchnut 60-tku na miesta, kde by vacsina vodicov isla bez znacky v pohode 120. Navyse, taketo hluposti vychovavaju vodicov k ignoracii znaciek a to sa zial moze vypomstit, ked niekde to obmedzenie realne bude opodstatnene.
Včera večer som išiel cestu ZA–MT, v Lietavskej Lúčke po napojení na D1 som zapol tempomat na 137km/h a celú trasu až po tunel som vo svojom pruhu neobehol ani jedno auto, koľko ich bolo v strednom pruhu čo išli pomalšie radšej pomlčím. Aj auto predo mnou ako sme zbehli z pripájača na D1 tak hneď do stredného pruhu.
Niekedy je to alibizmus, že aj niekto pôjde +20 tak ešte všetko bude OK a niekedy je to miesto na plnenie štátneho rozpočtu. Včera som išiel na otočku Košice, neignoroval sklopnú 40 Mapy Google a bolo len dobre. O pár desiatok metrov z teplúčka neoznačeného auta merali tú “výpalnícku” 40tku.
Keď sa zavádzala 50 v mestách, tak sľubovali, 40tky z miest zmiznú. Lebo pri nižšej rýchlosti nebudú potrebné. Ako to vyzerá dnes na cestách všetci vidíme. Tú 60 na D1 pri Janovciach som videl včera. Od prveho zníženia rýchlosťi po koniec obmedzenia je len pár sekúnd. Ak by to chcel niekto náhodou dodržať tal spôsobí reťazovú haváriu.
Ja to hovorim tak, ze na svk normalna rychlost je spoplatnena. Kto na to ma ide normalne 70/120/160 co je prilezitostne za 50e ked akurat na vasej trase vyberaju poplatok, kto nema ten sa suchce ako na autobuse.
Od buduceho roka bohuzial uz len 65/105/155.
Naozaj v obci chodíš 70?![]()
Ano, idem 70 takmer v kazdej obci a som pri tom brzdou premavky, ostatni ma predbiehaju odhadom 90-100 kmh.
Dovod je jednoduchy, u nas fakticka obec a znacka obec takmer nikde nie su v sulade.
Mam k tomu rozpisany blog s trochu provokativnym zaverom, ze obce by mali platit za kazdy meter jednotkovej cesty oznaceny ako “obec” rocny poplatok adekvatny intenzite premavky na danej ceste aby sa rozrastajuca rakovina tychto znaciek 300m za poslednym domom zvratila.
Vychadzam z myslienky ze ak sme ochotni dat 350mega za usek ktory setri 10 minut=600sekund (napr krivan-myt) tak usetrenych 10 sekund stoji 350/600x10=5.8 mega a to je teda cena takej typickej znacky obec v poli za dedinou. A takych mame po slovensku minimalne stovky. To bude ale na samostatnu debatu ![]()
Bezpečnosť pri danej rýchlosti závisí hlavne od perimetra viditeľnosti. Ak mám v obci pri 70tke rozhľad 10m vľavo od cesty aj vpravo od cesty tých 70 je úplne bezpečných. Ak idem v rade odparkovaných áut, tak bezpečných nie je ani 10kmh.
Ináč súhlasím s pessiom, kto napríklad postaví nový obchvat Senca, potom čo nadrbali značky obec a semafor, kruháče od D1 až po vyjazd na Sládkovičovo. 1km prejazd 95kmh za 35s zmenil na 5-20 minút. To je podľa pessionovych výpočtov škoda 145 až 700 milionov Eur.
A máme tu prvé porovnanie: https://youtube.com/shorts/WHf8FJV7P4M?si=keA4NNRywTf70tHk
Presne takéto porovnania zvádzajú vodičov, že daný čas ušetria aj na trasa Žilina-Ružomberok.
julko sa zrejme pomýlil, ? prv je ovčiarsko, a potom až žilna a višnové?: