Takže stav je takýto:
Platí norma A, podľa ktorej sa stavba naprojektuje. Stavia sa, počas stavby začne platiť norma B.
Postaví sa to podľa normy A ale neotvorí sa to podľa normy B, hm …
Takže stav je takýto:
Platí norma A, podľa ktorej sa stavba naprojektuje. Stavia sa, počas stavby začne platiť norma B.
Postaví sa to podľa normy A ale neotvorí sa to podľa normy B, hm …
Presne tak, tam bude nieco ine.
Keby chcem špekulovať: na zjazde boli celé roky položene betónové prefabrikáty. Nemohlo dôjsť ku tomu, že sa pootláčali do asfaltu a teraz je to tam celé hlbolaté? Tak “počkajú do jari” a potom sa tam natiahne nový asfalt?
Toto napadlo aj mňa. Pri mentálnej výbave našich vodičov bude práve problém opačný smer, kedy sa budú zaraďovať hneď pred tunelom v 60-tke.
Na toto som presne aj ja myslel, kopec ľudí v pripájacom pruhu miesto toho aby pridali tak začnú brzdiť alebo zastavia, v nedele poobede keď pôjde veľa áut smer ZA to tam bude zaujímavé.
Tipnem si že do dvoch týždňov od otvorenia tam bude nehoda.
Pozrel som si to na Google mape a je fakt, ze od portalu tunela po fyzicke oddelenie odbocujuceho pruhu od telesa dialnice je to v Mengusovciach cca. 300m a na Dubnej skale len 200m.
nie je tam ani 200m, ja som na viacerych mapovych podkladoch nameral max 165m co je len nejakych 57% z useku pri Mengusovciach a to je uz vyrazny rozdiel + ako som pisal je tam miernucke stupanie mozno 1%, kym na Višňovom je to klesanie možno aj 3%.
Neviem podľa akej normy to stavali ale aj podľa starej normy mi to pride že divné (hlavne to klesanie to celé ešte násobí). Aj tá šikana pri zjazde je o hubu veď rozdiel medzi portálom a cestou i18 je cca 20 výškových metrov.
Niekto pôjde z tunela (samozrejme že Vrútočania budú ostražitý, ale nejaký náhodný cestujúci, ktorý tam pôjde 1x) v poslednej chvíli zbadá výjazd a stočí volant - takže ak sa nevybúra priamo ešte na dialnici pri vstupe na výjazd, tak má ešte šancu priamo na výjazde, hlavne pri nesuchej ceste.
No neviem videl si to ako je to naprojektované a postavené ? To čo tam je urobené je zjazd typu Považská Bystrica Centrum od Žiliny, žiadny odbočovaví ( vyraďovací ) pruh ale priamo zjazd z dialnice .. a tam to má “luxusných” 180m … vo Vrútkach 100m a nejakých 70m za portálom. A poviem ti tam toto je dosť kolízne miesto.
.
Bez ohľadu na normu to tam takéto niečo nemalo vôbec čo robiť - toto by si mal projektant vyžrať. A keď už, tak mali upraviť projekt tunela tak aby vyradenie prebiehalo kľudne už v tuneli ako je to napríklad na S1 vo Viedni kde za zaraduješ do odbočovacieho na konci tunela a tiež v 100 km/h. Úprimne keď som to videl nečudujem sa že to nikto príčetný podpísať nechce a nepodpíše to ani Ráž.
Tam je dĺžka plnohodnotného odbočovacieho pruhu 200m - tunel Hochwald má začiatok odbočovacieho pruhu už v tuneli
.. ale podstata je, je tam max 80 a bolo to postavené pred 25 rokmi a projektované pred 30 ![]()
chlapi, neviem, či ste prehliadli tento prispevok ked nan nikto nereaguje. ma to hlavu a patu a v konecnom dosledku by to riesilo problem.
vidim tu mnoho kecov onicom.. uz sa vlastne predstavilo navrh alebo riesenie ako tuto situaciu realne vyriesit? resp ako sa to bude riesit dalej? chcelo by to hned po zime zacat budovat novy zjazd co tak hned za mostom? alebo posunutim sucasneho vyjazdu o cca 100 m dalej resp tolko aby splnal tu novu normu prip ako tu niekto spomenul co je celkom fajn napad spravit novy zjazd o cca 2km dalej krasne a pohodlne, na tu cestu co ide z Lipovca bol by spraveny zjazd z dialnice len pre tento smer.. a vybavene (tym padom sucasne vybudovany no nevyhovujuci zjazd by zanikol, rozobral by sa )
V tomto Facebook príspevku zo 17.12.2025 autor (Radovan Červienka) uvádza, že tie výjazdy boli pôvodne projektované ako servisné, až neskôr sa začalo uvažovať o ich otvorení pre dopravu - to bola pre mňa nová informácia - ale bez posúdenia rizík.
Tiež uvádza, že diskutabilný je aj pripájací pruh smerom do Žiliny (do tunela Višňové) - hlavne kvôli sklonu vetvy - a že tam bude znížená rýchlosť na 80 km/h (neuvádza kde presne, či v celom páse - oboch pruhoch - v smere na Žilinu alebo ako)
zasa pripojenie po zjazde z tunela na I/18, v celku nevyzerá ako pripojenie "servisného " zjazdu. Takže to skôr je tak, že pravá ruka nevie čo robila ľavá ruka. Čiže celý problém vidím v neschopnosti MD a NDS, trocha rozmýšľať koncepčne. Ono by to malo zmysel, ak by bola dokončená R3, čiže obchvat martina. Tým pádom do vrútok by odbočovali, len “miestny” a v pohode by sa mohol dať zákaz pre NA.
Od zjazdu smer Strečno po portál tunela už teraz svieti 80tka v oboch pruhoch na moste. Obmedzenie na 100 je už pred mostom ponad Váh,
Na zjazde smer Strečno dnes svietila 40tka, nepochopil som ten dôvod… a neviem kto tú rýchlosť aj naozaj dodrží.
Nikdy neboli projektované ako servisné, vždy to bolo projektované ako regulárna prípojka k diaľnici. A rizikové analýzy sa robia v každom stupni dokumentácie a žiadna z nich nehovorila, že tento zjazd je nejaké riziko pre vozidlá ADR v tuneli a že by sa kvôli tomu musela znižovať jeho kategória z A na E.
Ja by som zavrel asi všetky tunely, lebo podľa rizikovej analýzy, ak sa na rovnom úseku hneď za tunelom stane nehoda, hrozí vysoké riziko sekundárnej nehody v tuneli. Nehovoriac o riziku primárnej nehody, ak v tuneli jazdia autá.
Najbezpecnejsie je ostat doma. Ist do tunela ste jednou nohou v hrobe.
Presne tak, tuto s Expway súhlasím, východ z tunela je sám o sebe riziko kvôli zmene svetelných podmienok, veterných podmienok, vody, snehu, ľadu, prachu na ceste, a mať možnosť únikovej cesty v prípade nehody je v každom prípade zlepšenie bezpečnosti.
Ak by sa na východe z tunela stala nehoda a vznikne kolóna až do tunela, kde by sa stala druhotná nehoda, pričom je tam exit z diaľnice, len na ňom budú betónové zátarasy tak čia to bude vina?
Vďaka expwy - aj v komentári na FB mu niekto odpísal, že prvá riziková analýza sa robila už v roku 2010.
Áno a robila sa podľa Nariadenie vlády Slovenskej republiky o minimálnych bezpečnostných požiadavkách na tunely v cestnej sieti
Nariadenie vlády č. 344/2006 Z. z.
ktoré je platné od roku 2006 a od vtedy nebolo nijako novelizované, čiže nič sa nezmenilo. Preto tomu nerozumiem, že všetky rizikové analýzy v tom problém nevideli a tá nová áno, aj keď sú splnené všetky požiadavky tohto Nariadenia vlády.
Čiže zase sme pápežskejší od pápeža? Alebo sme až taký alibisti, že sme zo všetkého pokakaní. Ak áno, potom na tom MD SR a v NDS takí ľudia nemajú čo hľadať.
Ten alibizmus ma este aj vyslovne napisany vo svojom prispevku - zjazd sa moze otvorit, ak za to prevezme niekto odbornu a pravnu zodpovednost ![]()
Lebo za x doteraz stavebne spackanych ciest, zakrut, krizovatiek a vyjazdov sa niekedy uz naozaj vyvodzovala odborna a pravna zodpovednost (nech to uz znamena cokolvek), ze?
Vytesať do kameňa!
Pokiaľ bude cestné nehody vyšetrovať iba polícia a nie aj nejaký iný orgán, ktorý by hľadal nielen to, kto spravil akú chybu, ale aj jej príčinu, sa v tomto smere asi neposunieme…