Netuším, treba sa opýtať spracovateľov alebo na MInDop, ktorý tento bullshit umožnili schváliť.
PK1, ked odbacas ides takou rychlostou ako ked neodbacas?
Devil, tak od Bača možeš akurát tak po papuli dostať… Ale ak odbočujem tak je to vždy podľa lokálnych podmienok, polomeru zákruty. Pri preraďovaní do druhého pruhu, alebo vznikajúceho pruhu nespomaľujem.
Ideálne je brzdiť až v odbočovacom pruhu
Toto je podľa mňa skvelý nápad. Úsek uvedenej cesty preklasifikovať a upraviť na cestu prvej triedy.
Až na to, že na to nikto teraz a asi ani nikdy nedá peniaze, pretože je to príliš drahé v pomere cena/výkon.
Tam ma skôr napadlo, že ak nastane na zjazde nejaký problém, tak sa kolóna môže natiahnuť až na diaľnicu, teda do tunela. To sa však dá celkom slušne ošetriť svetelným značením ešte v tuneli, že zákaz odbočenia. Tak ako sa rozsvecujú svetlá zákaz vjazdu do tunela pri probléme, tak sa môže rozsvietiť zákaz odbočenia.
Horelica ma 500m presne,
Okruhliak je dost daleko od krizovatky, tam problem urcite nebude.
Cebrat je menej, tak uvidime, mozno aj ten proste skrtnu
Ale mnohi spomaluju tak preto. Inac je priznacne, ze momentalne najvacsi problém dialnice “do kosic” je odbocka na vrutky. Sorry, nedalo mi.
Dokázal by niekto z prítomných odhadnúť koľko vozidiel z tunela má cieľ vo Vrútkach? Pretože pre nikoho iného nejaký brutálny význam nevidím. Tí čo pokračujú do Turca môžu ísť o zjazd ďalej, prípadne šetrilkovia použiť Strečno.
Jazdim Strečno cca. každý druhý víkend. Čo si tak všímam, na Dubnej Skale ide snáď viacej aut rovno smer Vrútky, ako odbočí na diaľnicu. Podobne opačný smer - zjazd z dialnice pred tunelom smer Strečno: počet aut po I/18 prichádzajúci od Vrutok je veľmi porovnateľný s počtom aut, ktoré zídu z diaľnice. Nemyslim si ale, že počet aut s cieľom vo Vrútkach, Lipovci, Klačanoch bude nejak významný.
Ako to vidia ostatní tu diskutujúci šoféri, jazdiaci cez Strečno ? Rovnaký postreh, alebo iba ja sa tak vždy náhodou trafím?
V noci idu take 2/3 az 3/4 na D1. Cez den to je 50/50.
Otazka je, kam idu. Ak idu dalej na Turiec, tak by im pomohla R3ka. Ale je mozne, ze su to ludia zo Ziliny, co idu smerom na Oravu/RK a proste nechcu platit za znamky
Jedna vec je koľko dopravy končí vo Vrútkach a blízkom okolí. Druhý a možno citlivejší problém sú kamióny zo Slieszka a ostatného Poľska, ktoré smerujú na MT, Kremnicu, ZV a Šahy. Pre nich je najekonomickejšia trasa asi po starej ceste popod hrad. A ak ich bude snaha vytlačiť po D3 až do Hričova(čo asi bude) a potom do tunelov na MT tak len ten okruh okolo ZA majú skoro +20km, ďalších +5km vo Vrútkach. To už bude poriadna motivácia špekulovať a jazdiť po starom.
Z oficiálneho ig pána ministra ![]()
zabúdaš na to že štát má veľmi efektívny nástroj ako riadiť trasy kamiónov a to elektronické mýto ![]()
Ja som tam jazdil každý deň, medzi 13:00-17:00 to bývalo ± 50 na 50 čo išlo smer D1 a smer Vrútky.
Môj názor je že ten uzatvorený zjazd sa dotkne akurát Vrútok ktoré majú 7000 obyvateľov a možno ešte Lipovec + Turč. Kľačany. Kto ide z MT s kľudom zíde po R3, rovnako ako aj tí čo pokračujú smer TR. A osobne si myslím že veľká väčšina ľudí čo absolvujú cestu medzi ZA a Vrútkami a nejazdia aj niekde ďalej by si aj tak nekúpili diaľničnú známku a ďalej sa budú voziť popod Strečno kde by mali kolóny zmiznúť.
Ešte doplním že samozrejme je to problém s týmto zjazdom, ale to čo predvádzajú ľudia po facebooku a vypisujú tam komentáre ku tomuto je už totálne nafúknutie problému lebo samozrejme treba si kopnúť keď sa dá, ako keby Vrútky mali 100 000 obyvateľov. A keď človek otvorí ich profil na FB tak zistí že ani náhodou nie sú ani len z okolia Vrútok, ani Martina, ani Žiliny, ale tvária sa ako keby každý deň cestovali do Vrútok….
A možno by nebolo treba vôbec nič: Iba rozhodnutie ministerstva.
Výjazdov a vjazdov s nenormovými dĺžkami či šírkami máme na diaľniciach niekoľko desiatok (napr. vjazd z R1 na D1 smer NR-ZA, výjazd Trenčín v smere od ZA a.t.ď.). Aj iných nenormových parametrov máme stovky. Veci sa posudzujú podľa noriem v čase povoľovania a nie v čase prevádzky. Z dodržania noriem môže dat výnimku ministerstvo. Napr. v prípade križovatky D1/D4 nie sú dodržané vzdialenosti križovatiek na diaľnici v zmysle definícií STN - to ju ako teraz neotvoria?
A k tomu (ne)dodržiavaniu technických noriem dávam do pozornosti zákon o technickej normalizácií 60/2018 - najmä §3, odst.11.
No neviem či to je 50:50. Čo tadiaľ idem zväčša neskoro večer, tak niekedy áno, niekedy nie.
Nie raz sa mi stalo, že z vláčiku áut som šiel na diaľnicu sám alebo len zopár vozidiel. Ja mám pocit, že na diaľnicu ide menšina.
Toto vôbec nie je len o Lipovci, Kľačanoch a Vrútkach.
Ďalej vo Vrútkach sa to už premiešava s lokálnou dopravou, ale pokles počtu áut na 1/18 je veľmi citeľný za križovatkou 1/65. Veľká väčšina áut totiž ide smer na “obchvat”. Či je to zdroj/cieľ v Martine alebo pokračujú ďalej ťažko povedať.
Nútiť ich jazdiť na privádzač je naokolo. B/C dostáva na frak. Viac najazdené, viac kilometrov, vyššie emisie. To by som si pozrel ex-post výpočet B/C…
Podla statistik z myta tak na obchvat Martina, cesta 65D ide kazdy pracovny den od Strecna necelych 1100 nakladnych vozidiel, kamionov a autobusov. V doobednajsich hodinach to vychadza co minuta kamion.
Co sa tyka Vrutok zjazdu je to nestastne ze sa zmenila norma, aspon pre osobne auta by to ale mohli otvorit
No skúsil som to presnejšie zmerať a mne to vychádza na takých max 165m od portálu k začiatku odbočky, čiže ani nie 200.
Nájazd, ktorý ako problémový nespomínajú (opačný smer do tunela) mi po meraní vychádza na 275m čiže tiež LTT. Pričom pri nájazde do tunela je väčšia pravdepodobnosť, že niekto ide viac ako 100, kým pri výjazde je to omnoho menej pravdepodobné, keďže v tuneli väčšinou ide vláčik aút jednou rýchlosťou.
Pri Ttuneli Bôrik je vzdialenosť cca 290m plus odbočovací pruh je prakticky hneď od portálu a cesta je mierne do kopca, čiže prirodzené spomalenie.
Pri Višňovom, z fotiek zatiaľ nevidno, ako by mal byť riešený odbočovací pruh, kde bude začínať.