Len suchy nevyvratitelny statisticky fakt: cim viac tunelov staviame, tym viac je pravdepodobne, ze sa pri nich udeju nehody, ktore sa pri beztunelovych usekoch stat nemozu.
Ja sa len pytam, platime pomerne velke peniaze na stavebny dozor. Kde bol? Ako vykonava svoju cinnost? Naco tam vlastne je?..tak ak raz platim za bezpecnost tak sa musim na nu aj spolahnut. Teraz chudak bagrista bude mat vycitky ze sa zrejme v nepravu chvilu otocil prirychlo…este ho mozno aj obvinia…
DrX zneuziva ludske nestastie na sirenie svojich demagogickych myslienok, je to ubohe…
nehody sa mozu stat kdekolvek aj ked si prerabas garaz ci pilis drevo, vobec nemusis stavat tunel.
samozrejme mi je luto toho co sa stalo, kazda nehoda a najme smrtelna je velka skvrna na nasom stavebnictve. Avsak tento tunel je velmi potrebny pravdepodopne najpotrebnejsi zo vsetkych co sa na slovensku stavaju ci planuju a mozno dokonca aj z tych co su uz postavene, okrem sitiny.
Prave naopak. Presne to iste som napisal aj pri nehode pri Kurimanoch. Mozete si to vyhladat. Lebo, to co plati o komplikovanych tuneloch, plati aj o tych narocnych mostoch pri stavbe naokolo-blizsie stylom tunel-most-tunel: oproti rovinatym usekom su natolko komplikovane, ze pri slovenskom slendrianstve a zlodejstve je takmer zarucene, ze k takymto nehodam dochadza pravidelne.
Namiesto konšpiračných drístov DrX o bližšie naokolo kde najskôr tvrdí že iba pri tuneloch sú také nehody a potom otočí , jeden odborný článok o príčinách úrazov najmä pri výstavbe diaľníc.
Vplyvom vstupu zahraničných spoločností a ich know-how sa úroveň bezpečnosti práce na staveniskách postupne zvyšuje. Problémom sú však podľa jeho názoru napríklad stavby, kde sa sprostredkovane dostanú k realizácii menší dodávatelia a tí sú víťazmi súťaží dotlačení k veľmi nízkym cenám. Potom im (v snahe pokryť aspoň náklady) nezostáva dostatok prostriedkov na bezpečnostné opatrenia. „V slovenskom stavebníctve je čo naprávať. Dôkazom sú smrteľné úrazy pri výstavbe diaľnic. Aspekty BOZP zanedbávajú aj živnostníci, pričom dodávatelia, pre ktorých pracujú, nie sú zo zákona za nich zodpovední,“ vysvetľuje Ing. Foltýn.
A tak je bezpečných stavenísk na Slovensku ešte stále málo. „Bezpečnostná kultúra stavebných spoločností je stále vo veľkej miere potláčaná nezmyselnými stereotypmi. Je to napríklad nám všetkým známe prirovnanie, že bezpečnosť stojí peniaze, a to bez ohľadu na zložitosť. Už dávno vieme, že drvivá väčšina nebezpečných situácií je výsledkom podcenenej prípravy stavieb, chabého plánovania a nedostatku vedenia na stavbách,“ hodnotí situáciu Ing. Juraj Novodomec, riaditeľ odboru BOZP, skupina Skanska ČR a SR.
DrX ten drist o most tunel most. na rovinatych usekoch nemas mosty. Budimir bidovce je rovinaty usek pri KE a je tam 500 m dlhy most.
soroska je tiez tunel, a co mytna lovinobana tam budu cele km mostov. treba si davat pozor pri praci a dodrziavat bezpecnostne predpisy ako zo strany zamestnancov tak zo strany firiem.
Zas miesate nesuvisiace veci. fh, ako tradicne, zas si len potvrdil co som napisal. Teda, ze ked sa tu nespolahlivo robi, tak sa to zvlast prejavi na zlozitom tuneli alebo moste, lebo tam je tych rizikovych aktivit viac. A to, ze si stat nevie vynutit dodrziavanie bezpecnostnych pravidiel to len dosvedcuje. Aky je problem posielat na tie stavby kontrolorov a naparit take pokuty, aby sa riskovat nevyplatilo?
A Mxx787, 1 tunel Soroska proti 10 tunelom naokolo blizsie. A 1 most pri Bidovciach oproti napr. aktualnemu most-tunel-most-tunel na D3 pri ZA. To je presne ta matematika, ktora nepusti. Rozumies rozdielu medzi 1 a 10?
DrX ja sa nebavim o pocte tunelov a mostov, keby niekto zomrel pri razbe sorosky tak by si nenapisal ze je obet megalomanizmu, tu ano, deto pri mostoch.
ale tebe je skoda traviet nieco lebo ty si to aj tak prekrutis ako chces…
je presne ta hlupa spekulacia, ktoru nie je dovod riesit. Lebo Soroska je jedina potrebna na juznom spojeni, cize sanca, ze sa to stane, je 10x mensia nez, ze sa to stane na jednom z tych 10 tuneloch a stovkach mostov na D1.
Mimochodom v Slovenskom Krase okolo Plešivca je uvažovaný tiež jeden, možno i dva tunely (mimo Sorošku), ale to asi do vlákna Lietavská Lúčka - Dubná Skala nepatrí, ako i celá táto debata
zaujímalo by ma, ako k tomu vobec došlo. Lebo logicky keď vidím pred sebou bager, tak som od neho v dostatočnej bezpečnej vzdialenosti, v pripade že začne nepredvídateľné manévrovať (vpred-vzad). Už aj vzdialenosť 10m može byť nebezpečná v tak vtiesnených podmienkach, ako je rozostavaný tunel.