Vzhľadom k tomu že žiaden tender kde vyhrala Skanska nebol uzavretý, som si takmer istý že to Skanske nedajú “z princípu”. Dôvod sa vždy nájde. Ale veľmi rád by som sa mýlil.
No tak zostane len duha a hant… co je najpravdepodobnejsie.alebo ten tender vyhlasia nanovo a 2030 to isti…
Podla tohto clanku Duha (s talianskym Impregilo S.p.A.) viewtopic.php?f=35&t=19123
Cena o 70 mil vyssia ako Skanska. Mozno sucast dohody, ze Duha prepustila Vahostav pri obchvate Ruzomberka.
Aj vlk syty, aj koza cela, len Skanska zasa nic.
Duha s tymi Talianmi to hadam zvladne.
zrovna ty taliany nepovazuji za lepsi volbu, viz jejich fuckup z rumunska:
economica.net/contractul-cu- … 76307.html
Rastislav5, máš pravdu. Totiž Duha /určite Impreglio SuperA nepríde/, prečo by to nezvládla
? Zoberie predovšetkým šmetanku, to je v kapitalistickej spoločnosti dovolené, lebo to nie je zakázané . Firmy, čo to vedia robiť, sú “len vylúčené zo súťaže”. Prijať a urobiť tú prácu, ale môžu. A aby nezahynuli, tak ju urobia, hoci povedané škaredo “smotanu potupne nevylížu”.
Duha, čo má techniky a ľudských zdrojov dá do spoločného hrnca /aby Remetovi ľudia sa nesťažovali/, ale to nie je až tak dôležité a rozhodujúce subdodávky rozhodí medzi neúspešných účastníkov konania. Stačí, ak tí vysokoodbornešpecializovaní /myslím predovšetkým Skanska-Strabag/ urobia tú prácu za cenu ako ponúkli pri súťaži. Ak nebú robiť jedni, budú druhí, pred tunelom Višňové ich čaká dostatok. Ostane ešte taký veľký rozdiel, že z neho sa ujde na zisk aj vďačnému Remetovi aj tým, čo mu výhru v súťaži posolia.
Žiaľ, nie je to scénar, ktorý by nám naivnedemokratickyzmýšľajúcim vyhovoval.
Prepáč Václav, písal som zarovno s Tebou. Ten fuckup nie je dôležitý. Treba stavať, kto to vie, to urobí, len treba to Dúhe zhora nepotopiteľne voči EÚ posoliť.
Pokým nebude rozhodnutie ÚVO verejne dostupné, tak je to všetko hádanie.
Firmy to možno budú môcť nejako obísť, všetko závisí od rozhodnutia. To, že to dostane Dúha hádajú novinári, ako by to podľa nich mohlo byť, neuvažujú o žiadnych zadných dvierkach. Tak ako najskôr napíšu, podľa stránky NDS, že napr. Soroška pôjde do výstavby v roku 2015 a o polroka titulok: Soroška podľa diaľničiarov vo výstavbe už v roku 2017.
Inak ak tomu správne chápem, tak DPS tou reštrukturalizáciou sa vyhne zaplateniu pokuty, vyzerá to dobre premyslené.
Dnes na Rádiu Slovensko v relácii Z prvej ruky diskutovali o diaľniciach. Tak DPS s reštrukturalizáciou začal a je veľmi pravdepodobné, že nebude jediný z veľkých firiem. Takisto práce môžu veľmi spomaliť. Potom sa tam niektorí politicky vadili chvíľku o nízkych cenách.
Suhlasim s jarinom, ze zatial je to len hadanie.
Len som chcel pre kontext doplnit, ze ak “vdaka” tomuto rozhodnutiu budeme mat tri useky drahsie radovo o 150 mil. eur, zaroven to znamena o 1-1.5 rovinateho useku menej z OPD.
zaroven je zaujimave, ze v novej smernici EU sa uz pocita s tym, ze firmy sa zakazu sutazi mozu vyhnut, ak dodatocne preukazu, ze urobili opatrenia proti pochybeniam.
Ecce “s tym, ze firmy sa “zakazu sutazi mozu vyhnut”, ak dodatocne preukazu, ze urobili opatrenia proti pochybeniam” môžem len súhlasiť. Ale podmienkou je okamžité zabudovanie zmien v slovenskej legislatíve verejného obstarávania podľa EÚ viewtopic.php?f=35&t=19124 a druhou podmienkou je zaplatiť pokutu. Keď firma zaplatí pokutu, to znamená, že akceptovala a prijala trest, s tým, že to viac neurobí.
V prípade, že firma úhybným manévrom /napr. reštrukturalizácia/ sa vyhne zaplateniu pokuty, podľa mňa “nesmie mať nárok vyhnúť sa zákazu súťaží počas 3 rokov”!!!
Ináč plne súhlasím s Tvojou pripomienkou v druhom odstavci.
úsek ide stavať HANT - viac tu zilina.sme.sk/lietavska_lucka_vi … stavi_hant
oznámenie tu uvo.gov.sk/informacie_o_namietka … ka_visnove
- apríl

samozrejme, veď v skutočnosti sa pripravuje dodatok pre Granviu na R1 BB-RK ![]()
Ani jeden odkaz nefunguje…
![]()
Co ma kartel spolocne s tym, ze sa Visnove uz mohli stavat, tak to fakt netusim. Jedine, ze by Rada UVO uz zamietla odvplanie Skanska, len to este nie je zname. (I ked ani tak by sa este nestavalo, maximalne mohli podpisovat zmluvu s Doprastavom).
Ale mozno len trochu prehana.
… z tejto vety ministra mi vychádza ako keby povedal … Skanska tu proste nič stavať nebude !
Minister to povedal na základe toho, aby konštatoval prečo sa nestavia višňové a ďalšie plánované dôležité úseky nakoľko v parlamente majú taký prehľad, že vyzývajú ministra, aby vysvetlil prečo sa to ešte nestavia. Mne to príde reálne, nakoľko kartel zdržiava od 31.12.2013 tuším až dodnes vyhodnocovanie ponúk kvôli čakaniu na stanovisko UVO o rozhodnutí o činností stavebných firiem na základe vydáneho už právoplatného rozsudku súdu. No sú tu ako píše ecce ešte rada UVO, čiže minister ako keby mal menší prehľad o tom, kde to viazne…
Minister nemôže za rozhodnutia UVO. Už je to tu ako na bežiacom páse a mne to pripadá ako…všetko minister…ale zaujíma aj mňa to, ako to v skutočnosti s tou skanskou vôbec je…zrejme má smolu a zrejme aj neprajníkov…ale ???..
Narážal som na to že vysúťažené boli aj iné úseky, a tam kde nevyhrala Skanska sa zmluva podpísala ešte pred vydaním stanoviska UVO.
Kartel je len výhovorka. Aká náhoda, že sa začal riešiť až potom, ako sa podpísala zmluva na všetky úseky, kde Skanska nepredložila najlacnejšiu ponuku
Kartel nie je až tak celkom výhovorka, samozrejme že zmluvy sa podpisovali počas toho obdobia, kedy sa súdy ohľadom kartelu ťahali už tuším cca 6 rok. Súd vo veci však neprijal žiadne opatrenia na nejaké obmedzenie činnosti kartelových firiem pokiaľ sa vo veci definitívne nerozhodlo. Až ak vychádzalo najavo definitívne stanovisko, NDS stopla vyhodnocovanie a nechala to na rozhodnutie ÚVO.
Súhlasím, ohľadom skanskej… začarovaný kruh, tu na fóre sa to pekne sledovalo ako sa vyvíjalo tendrovanie a pri skanske nie a nie podpis.
Háčik je v tom, že višňové by sa nestavalo ani teraz tak či tak, nakoľko o ňom rozhoduje rada ÚVO.
Ďalší tender sa čaká na opätovné vyhodnotenie ponúk…
Nespomínam si ale jeden úsek by zrejme bolo možné podpísať - čiže tu je akurát ten kartel…
Dôvera v súdnictve nikdy nebude pokiaľ sa nepríjmu razantné opatrenia. Taktiež celý systém súdnictva v SR nie je razantný a je obrovské množstvo únikov spravodlivosti prostredníctvom korupcie, prieťahov atď… Čo si myslím že sa asi nepodarí vyriešiť žiadnej vláde.
Niekedy mám pocit, že to Višnové ani nikto stavať nechce …