V kontexte zlej financnej situacie DPS (chyry o bankrote) a cene podla vseobecneho nazoru na hrane rentability sa obavam, aby sme sa s tymto usekom nebabralieste riadne dlho.
Doprastav ma predsa cenu o 45 mil resp. 13% vyssiu ako je trhova. Si myslis, ze Skanska sa o to bije a podava odvolania, aby prerobila?
Ja nie, ale niektori ludia tu tvrdia, ze sa o to biju iba pre referencie a obaja su cca. break even. A ze DPS potrebuje vyssiu cenu, lebo ma menej efektivne procesy.
Ide aj o typ vetrania(aj keď osobne sa v tom nevyznám tak, aby som to vedel rozumne zhodnotiť, či to môže spôsobiť taký cenový rozdiel)
Ale pomôžem si citátom z HN-iek: Skanska štátu ponúkala výstavbu najlacnejšie – za 338 miliónov. Náskok Švédom mali zabezpečiť aj navrhované technické riešenia. „Ak by bolo zohľadnené iné vetranie tunela, tak mala byť cena reálne vyššia,“ potvrdil analytik Výskumného ústavu dopravného v Žiline Pavol Kajánek.
Inak vetranie malo byť ťažiskovým bodom odvolania Doprastavu voči rozhodnutiu dať to Skanske. A odkiaľ sa dostali k spôsobu vetrania navrhovaného Skanskou? Oficiálne z časopisu, pre ktorý aj o tejto otázke hovoril niekto zo Skansky…
Je to velmi pravdepodobne tak ako pises, vid. aj ostatne ich stavby s nizkymi cenami - Skanska na R4 nemala najmensi problem byt ziskova, DPS je na D1 zatial v znacnej strate. A ked zoberieme do uvahy aj projekt, moze to byt v konecnom dosledku pre DPS s cenou o 45 mil. € vyssou nevyhodnejsie ako pre Skansku.
VUS zase perlil, JO ZA usetri 25 min., hlavne ked cez ZA je to bezne 25-30 min.
25 minut v priemere je imho prehnane, ale v r. 2020, po otvoreni DS-Turany ci Hubova-Ivachnova budu opat vyssie intenzity. Inak moje posledne 2 prejazdy DS-HP boli oproti dialnici dlhsie o presne 25 minut, cez Strecno sa slo miestami 30-40.
V soucasnych clancich o kartelu se neustale opakuje ze problemy ma Skanska+Strabag i Doprastav… je to novinarska nevedomost ze jde o jinou Skansku, nebo se neco chysta? Podle diskuzi zde by mel mit problem jen Doprastav…
a Strabag nie?
Nie som pravnik, ale my take:
- Skanska a Strabag by nemali mat kvoli kartelu problem pri Visnovom, kde ide o inu Skansku a iny Strabag oproti tym, co dostali pokuty (ale maju problem, ze momentalne plati ich vylucenie z tendra kvoli dlzke unikovych ciest)
- ale Skanska moze mat problem pri ZV-Pstrusa a Brodno-Strazov, kde je podla vsetkeho nastupkyna povodnej “kartelovej” Skansky v konzorciu so slovenskou Skanskou
- do buducnosti zakaz pre slovensku Skanska SK zrejme platit nebude, otazne je, ci maju potrebne referencie (i ked R4 robila slovenska Skanska)
Skanska a.s., Praha, je podla vsetkeho nastupca Skanska DS, Brno (obchodnirejstrik.cz/skanska-a-s-26271303/)
kartel: Strabag, a. s. Praha, Skanska DS, a. s. Brno
Visnove: Skanska SK a.s., Strabag s.r.o. (t.j. ine spolocnosti) webnoviny.sk/ekonomika/firmy … lanok.html
Brodno-Strazov: Skanska SK a.s., Skanska a.s. (tj druha je podla vsetkeho nastupca Skanska DS) ndsas.sk/ext_dok-informacia- … nia/47697c
ZV-Pstrusa: Skanska SK a.s., Skanska a.s. (tj druha je podla vsetkeho nastupca Skanska DS) viewtopic.php?f=35&t=18774
(Košice-Milhosť: Skanska SK, a.s.) abc-byvanie.sk/stavebnictvo/inzi … kanska_sk/
T.j moze sa stat, ze Skanska nedostane ani jeden tender, aj ked je pravda, ze v takom pripade by z Visnoveho museli vylucit aj Doprastav.
Lenze ak sa nemylim, Skanska a.s. v tendroch na D3 a R2 je slovenska org. zlozka, so samostatnym ICOm. A teda postih by sa na nu vztahovat nemal. Ale 9 pravnikov = 10 pravnych nazorov. Uvidime co vykuzli UVO. Osobne by som ocakaval, ze UVO potvrdi svoje povodne vyjadrenie, ze kartelnikov potrestame, ale postih sa nevztahuje na ich matky ci dcery. V tom pripade by mal problem Doprastav, kedze podla ICO je Doprastav z kartelu ta ista spolocnost ako Doprastav v aktualnych tendroch.
Mam obavu, aby sa toto netahalo este pekelne dlho…
Hm, ak je to ta prva, moze byt aj to
orsr.sk/hladaj_subjekt.asp?O … SID=0&R=on
sergej, nenasiel som ZV-Pstrusa a Brodno-Strazov, ale napriklad pri obchvate ZH bola v tendri prazska Skanska so slovenskou Skanska SK
appril.com/Spravy/2012/DOPRA … bchva.aspx
podobne to bolo aj v pripade zeleznicnnych tendrov
webnoviny.sk/ekonomika/clano … a-skanska/
No podla predsednicky uvo uz doprastav tri roky stavat nebude. Takze postavi duha hant alebo vahostav.podla mna vahostav a nebude sa musiet riesit jeho bankrot.
Vahostav nie
viewtopic.php?f=35&t=19041
Tak bud budu bojovat duha s hantom alebo ma skanska ine ico a vyhra.
Neviem, či iné IČO Skansky pomôže, pretože je tu v konzorciu so Strabag-om a ten bol vylúčený tiež. Jedine, že i Strabag má iné IČO …
Strabag je tiez iny, ale najprv by musel UVO akceptovat ich odvolanie, kedze momentalne su vyluceni z tendra pre dlzku unikovych ciest.
Rozhodnutie o odvolani malo termin v tychto dnoch.
…to by bola fakt prča keby to stavali Hant&Duha
Únikové cesty vadili hlavne Doprastavu a nie NDS ![]()