Ale je pravda, že tí piati ficovi voliči, čo čítajú podobne zamerané médiá, by sa od neho mohli pred voľbami odkloniť? Je to možné
Ale späť k téme - topic je LL-DS. Porovnával niekto IČá firiem z kartelu a IČá firiem, ktoré sa momentálne uchádzajú v tendroch? Myslím, že názvy podnikov sú úplne zbytočné, IČO je dôležité, to určuje kokrétnu firmu, ktorá pochybila a mala by byť vylúčená.
Podla dnesneho Pociatkovho vyjadrenia pri klopkani kamena HP - LL to asi este nejaky cas potrva: „Začali sme stavať ďalší rozhodujúci úsek, ktorý scelí diaľnicu D1 a zároveň vyslobodí Žilinu a okolie z dopravného zovretia. Jeho význam, samozrejme, ešte narastie po dobudovaní tunela Višňové, ktorý plánujeme začať stavať do polovice tohto roka“.
Majo-majo, všetko je to pekné. Podľa stránky NDS termín ukončenia úseku HP-LL je 01/2018, úseku Viš-DS 2019. Odsúvaním začatia Višňového v r. 2014 ku koncu roka sa odsunie termín ukončenia viac ku koncu r. 2019, ba možno aj na r. 2020. Čo s postaveným a vyše roka nevyužitým úsekom? Aby som nikoho neurazil, viac nepíšem.
Radsej nech sa stavia teraz aj ked sa bude cakat na visnove…ako keby potom sa malo zasa cakat… Zrejme som si tipol dobre ked som odhadoval ked vobec do polovice tohto roka sa podpise zmluva… a dnes mi to len potvrdil pociatek…
podla mna sa tender zrusi a vyhlasi nanovo .. navyse ako kazdy z nas vie, usek HP - LL je bez privadzaca a MUK nepouzitelny a v tendre LL - DS nie je nikde zafixovane ze ma MUK LL byt uvedena skor do prevazky
o tom sme sa tu uz bavili, ze ako taky je zbytocny, ale bez privadzaca a MUK je aj realne nevyuzitelny, proste na urovni D3 pri polskych hraniciach.. a MUK je pevnou sucastou useku LL - dubna skala .. teda pokial nezrusia tender, alebo nevykuzlia dodatok, ze MUK bude skor .. ale samotna MUK bez privadzaca tiez nic nevyriesi ..
a kedze sa privadzac menil, je tam nova EIA, bohvie ci povodne uzemko a stavebne povolenie este je platne .. lebo v novej EIA to neriesili ako zmenu stavby pred dokoncenim
Ked uz nic ine, tak je aspon vacsi tlak na zacatie Visnoveho. To je momentalne najblizsie k podpisu zmluvy.
Oba useky bude stavat DPS, pricom Visnove ma sice dobu vystavby 66 mesiacov, ale otvorenie useku bude zavisiet najma od rychlosti razenia. A mozno je to este daleko, ale na prelome rokov 2019/2020 by sa mohli konat aj parlametne volby
To som si vôbec nie istý či sa to dá lebo podľa zákona ( čo si pamatám ) sa dá verejné obstarávanie zrušiť iba v prípade že to verejný obstaraváteľ uvedie pri zadávaní a čo je hlavné iba do chvíle určeného času vyhlásenia výsledkov a tu už bola predsa ponuka prijatá. Ohľadom kartelu na Komisii bolo spomenuté že podľa ich osobného názoru by vyradenie teraz bolo asi problematické lebo ku dňu vyhodnotenia obálok predsa žiadne súdne rozhodnutie ani predbežné opatrenie ohľadom vyradenia kartelistov nebolo právoplatné teda uchádzači splnili vtedy všetky platné podmienky účasti. Ale vieš sa hovorí pri stretnutí 3 právnikov vznikne 5 právnych názorov - rozličných
.
JPP: Podľa nemenovaného človeka zo zákulisia problém Skansky okrem toho že “kazí” ceny kazí aj trh lebo relatívne poctivo platí … takže že aj preto ostatní veľkí hráči Skansku maximálne blokujú lebo by nastala situácia že “mamuty” by zrazu nemali subdodávateľov ( alebo by museli začať platiť ). Berte to ako sprostredkovaný názor - ale od človeka o ktorom viem že sa obyčajne “triafa” na 90%
To ze Visnove prerazia neskor ako dostavaju HP-LL este neznamena ze MUK nedokoncia prioritne alebo ju mozu dat do predcasneho uzivania, takisto aj privadzac bude mat kratsiu dobu vystavby ako tunel. Zas neverim ze by 11km dokoncenej dialnice nechali stat rok ladom
Prave na tom môžeme dobre vidieť národohospodárske škody vyslovenia nedôvery vláde I.Radičovej.
Ak by totiž bolo iné vedenie štátu, je pravdepodobnejšie, že Skanska by dostala ďalšiu stavbu a malo by to pozitívny vplyv na to, že neschopné mamutie firmy (aspoň niektorá z nich) by neprežili a tým by sa trh prečistil. Tým pádom možno aj pre dodávateľov týchto mamutov by to bolo lepšie, zlepšila by sa platobná disciplína atď. Proste nie je normálne, ak sa neplatí niekomu s tým, že potom prejde firma do reštrukturalizácie (napr. TSS grade), dodávatelia dostanú zaplatené 10% a TSS grade je vysmiate a znova stavia železnici pri Trenčíne . . .
Toto si naozaj potrebujeme uvedomiť. Veď ak je ten Doprastav alebo Váhostav tak dobrí, tak musia vedieť ponúknuť kvalitu a dodržiavať etiku podnikania, ak to nevedia, mali by ísť z kola von.
Osobne si skor myslim, ze Rajeckej Doline by ako pomoc stacil iba privadzac, kedze velka cast ludi pracuje v ZA, takze v case dopravnej spicky cesta cez Lietavsku Lucku a Bytcicu nepostacuje na plynulu premavku. Co sa tyka samotnej dialnice HP-LL tak bez Visnoveho ma zanedbatelne vyuzitie, kedze ZA je na dialnicu pripojena pomocou D3 cez Strazov, obyvatelia Rajca chodia na D1 do BA vacsionou smer Domaniza a na dialnicu sa pripoja v PB. Takze na vyuzitie dialnice HP-LL zostavaju iba obyvatelia Rajeckych Teplic a okolitych obci, co je vzhladom k cene useku vyuzitie bliziace sa k 0.
Avsak treba to vidiet aj z optimistickejsej stranky, po dokonceni Visnoveho nebude treba cakat na HP-LL
Na juh Soliniek to bude kratsie cez D1, na sever Soliniek cez D3, ale z D3 treba ist 6,7 km cez mesto, resp.mimo dialnice maps.google.com/maps?saddr=E50% … 4&t=m&z=13
kym smerom z D1 po privadzaci mimo mesta teda 90 km/h a len stovky metrov cez mesto. Takze aj pre obyvatelov severnej casti Soliniek bude lepsie prejst o 300m dlhsiu trasu ako ist skoro 7 km cez mesto.
Ja som veru Solinky nepocital (neuvedomil som si, ze je iba taky maly rozdiel vo vzdialenosti oproti D3), ale aj samotny pocet obyvatelov ostatnych dedin ma prekvapil. Nemyslel som, ze to bude spolu nad 10 000 obyv.
V kazdom pripade vzhladom k tomu, ze usek HP-LL je mozne vyuzit iba na cestovanie smer BA, aj ked pre 32-tisic obyv., tak kym sa nepostavi Visnove, bude to viac-menej dialnica duchov.
v rozhovore s Katom zaznela dost podstatna informacia … cize ozaj je to len boj DPS vs Skanska, akurat rozdiel je v tom, ze Doprastav je firma usvedcena za kartel, ale Skanska SK nie je (usvedcena bola Skanska DS z ciech, ale nie byvale BS prievidza)
To s tou Skanskou je veru fajn, aby to dostal DPS, nemohol by prejst kartelovy zakaz a tu by mali veru prihliadat najma na to, co by povedala EU, kedze pokial by si to nasi zakonodarci vysvetlili po svojom, tak by nedostali preplatene peniaze z EU fondov. Aj ked u nas sa zdravy rozum v politike moc nenosi.
Problem je, ze Skanska je momentalne vyradena. A ak ju UVO nevrati do hry a s Doprastavom nebude mozne uzavriet zmluvu kvoli kartelu, tak tender sa zrejme bude musiet zrusit a vyhlasit nanovo…
Vylucenim firiem z kartelu by uskodili najma Doprastavu, takze ocakavam, ze to nie je v politickom zaujme. Vylucit sucasnu Skansku s inym ICO ako bola povodna kartelova Skanska by bolo velmi tazke a nasledovali by dalsie odvolania a sudy. Novy tender by sa tazko stihol ukoncit este za sucasnej vlady, takze lepsia moznost ako dat to teraz Doprastavu uz nebude. Vlada by sa bez Visnoveho nemohla chvalit budovanim dialnic a pravdepodobne by cast penazi z eurofondov prepadla, preto ocakavam, ze to dostane Doprastav v priebehu par tyzdnov a kartel nejako vysumi. Bud sa aplikuje pravne stanovisko, ze firmy za tento kartel nie je mozne vylucit (napr. stanovisko advokatskej kancelarie White &CaseMarek Staron), alebo sa bude vylucovat len v pripade novych, nie uz rozbehnutych sutazi (o com ale pochybujem)