I ja chcem, aby sa tento úsek čo najskôr dostaval a nielen tento, ale i zvyšné úseky. Ale slovami “nech to už hlavne je” akurát podporujeme ten bordel a korupciu, ktorá v každej našej dialničnej stavbe je. Osobne by som radšej pár rokov počkal a mal nepredraženú a neskorumpovanú dialnicu (viem, to sa ale potom pohybujem na hrane utópie) ![]()
Keď kvôli špinavostiam prepadnú eurofondy, tak prídeme asi o 300 miliónov € a na úseku Strážov Brodno najviac ušetríme tak, že sa nebude stavať
Tam by dvojročné zablokovanie padlo celkom vhod.
Fico zrejme ten kamen ani poklepkavat nebude ale pociatek, pricom ten by bol rad keby sa to uz poklepkalo nakolko je to v programovom vyhlaseni vlady, naplneni slubov ci eurofondov. To ci sa to poklepe alebo nie s kampanou asi len tazko moze nieco mat… mimo toho media uz davno vyhlasili ze v roku 2014 sa bude stavat 140km dialnic a rychlociest a mnohi ktori len zvolna sleduju spravy tak ziju v tom akoby tak uz aj bolo. A keby to zaviselo od politickej kampany tak potom ostatne strany by nemali sancu nakolko niesu vo vlade…cize hlupost prveho stupna…
i15 presne tak plne s tebou súhlasím, lenže naše skorumpované a záujmami prelezené UVO ťažko po 2 ročnej maškaráde rozhodne spravodlivo. I keď vlastne podľa tohto Skanske nedaju ani jeden usek ![]()
Obavam sa, ze sud s naslednymi odvolavaniami moze trvat podstatne dlhsie ako 2 roky. Ved kolko trval sud o karteli Skanskej, Doprastavu a ostatnych?
Okrem toho ak by aj Skanska sud vyhrala, NDS moze tender zrusit (napr. ako tender na privatizaciu bratislavskeho letiska alebo modernizaciu zeleznicneho koridoru Zlatovce-Trencianska Tepla). A pocitaj dalsie roky na novy tender + nasledne odvolavanie + prip. sud.
Uz to, ze od prac na prieskumnej stolni Visnoveho uplynulo 16 rokov hovori o tom, kolko este moze uplynut do dokoncenia, lebo vsetky strany su stale bojovnejsie naladene za tych 16 rokov.
Skanska cez SUD ohladom visnoveho urcite podla mna nepojde. Aj ked pojde skor neuspeje ako uspeje a navyse ten sud moze trvat nieze 2roky ale 5 a viac pricom dovtedy to dokaze postavit napr…doprastav…to uz potom by sa riesilo podla mna inou formou nejakym odskodnenim ale tazko…chore pomyslenie ze je potrebne sa sudit aby sa mohlo nieco stavat… Ale NDS nemoze cakat za sudom ohladom skansky…tender bude pokracovat az pokial SUDU nebudu dorucene vhodne dokazy ktore dokazuju protizakonne metody a az vtedy moze dat sud na pozastavenie tendru ohladom visnoveho. Neviem preco ale nieco mi hovori ze coskoro za tym padne bodka aj ked som si myslel ze to bude trvat UVO dlhsie no este je tu nedoriesena situacia ohladom kartelu.
Nemusi to nic znamenat, ale pozeram, ze v rade UVO, ktora bude rozhodovat o odvolani Skanska a Strabag, je aj veduci organizacnej zlozky OHL ZS, ktory je zaroven byvaly zamestnanec Doprastavu. (Pre úplnosť, je tam este dalsich 8 clenov).
Vieme kolko ma rada UVO na finalne vyjadrenie?
Železnice z súťaže na trať. úseku Zlatovce - Trenčianska Teplá dvakrát vylúčili ponuku skupiny Skanska. Zákazku získalo na jeseň roku 2012 Združenie pod Brezinou vedené spoločnosťou TSS Grade. Skanska označila svoje vylúčenie za diskrimináciu, mala podozrenie z manipulácie pri tendri a podala sťažnosť do Bruselu, viac Brusel vyšetruje tender na obnovu železnice pri Trenčíne. O tomto z NDS a MD už vôbec na verejnosť niečo preniklo?
Možno je to náhoda, ale jediný krát, keď dostala SKANSKA zákazku (veľkú dialničnú) v posledných cca 8 rokoch bolo v roku 2010, keď chcelo MD zrušiť tender takmer vo finále a potom neočakávane prišiel na ministerstvo Figeľ a tým pádom Skanska dostala výstavbu R4.
Možno je to naozaj náhoda ale nevyzerá to tak ![]()
A to už sú voči Skanske námietky aj pri úseku ZA Strážov - Brodno, ak sa nemýlim, pre neobvykle nízku cenu. A nakoniec sa nebude možno vôbec môcť zúčastňovať na tendroch kvôli kartelu… a ak to rozhodnutie bude vydané, Doprastav, ktorého sa to tiež týka, sa bude len v tichosti posmievať za názvom Doprastav Export.
Nesúhlasím. Predvolebné obdobie je čas divov. A že sa nezneužíva klepkanie na kamene a strihanie pások na reklamu niektorého kandidáta… tu som našiel hneď jedno: na to si ešte teraz pamätám: spravy.pravda.sk/ekonomika/clano … -na-videu/
Ďalšie napr. Košice-Milhosť…tiež akosi pred voľbami, aké to šťastie, aká náhoda…
A tiež si myslím, že poklepkanie kameňa pred Višňovým môže mať nejaký efekt(netvrdím že víťazný), a väčší ako na iných úsekoch, keďže o Višňovom sa básní už pekne dlho. 140 km DaRC je nič, také reči do vetra, presne ako: “diaľnica do Košíc bude v 20xy”. Zato PPP projekty boli dosť dobrá reklama, poklepkanie kameňa, stroje v teréne… Ešte o dva roky som počul o zastavení výstavby a pod. A nebolo to len z úst politikov, by si sa divil na akých rečiach ľudí, čo som začul, som sa zabával.
Však tam ide o to, že ostatní nemajú šancu, však kandidát len z jednej strany tam pôjde klopkať/strihať… proste sa to zneužíva, mysliac si, že to pridá nejaké tie percentá vo voľbách.
Myslím si, že ak Skanska neuspeje na ÚVO, tak to dá na súd. V prípade ak DPS nastúpi na stavbu, tak pôjde o odškodnenie, úsek už DPS brať budú len ťažko. Vieš, je už len zaujímavé, že NDS-ka akceptovala ponuku Skansky, no po voľbách hľadala chyby hocikde. Možno Skanska dôkazy má(DPS tie akosi vedel o ich vetraní, údajne z časopisu…), uvidíme, už predtým ich hovorkyňa Skansky písala o úmysle ich vyhodiť, len spomínala, že to tak vyzerá. A presne ako spomína Plš, ešte sa na to môže kuknúť Brusel… to je horšie ako nejaký slovenský súd.
A tá nedoriešená situácia ohľadom kartelu bude čerešnička na torte. Ak ÚVO rozhodne, že firmy sa zúčastniť nemôžu, tak DPS bude mať najväčší problém. Preto asi to skoré uzavretie tendrov, kde bol VHS, Strabag… DPS od začiatku odmietal problém riešiť pomocou dcérskych firiem, na ktorý poukázal predošlý šéf ÚVO. Strabag a Skanska s tým problém nemali… skrátka Skanska nemusí mať taký problém ako sa to javí na prvý pohľad. To by bolo zábavné ak by vyhodili Skansku a na základe tohto rozhodnutia by to muselo prischnúť konzorciu Dúha - Impregilo. Ale o tom dosť pochybujem.
Doprastav Export možno okrem časti názvu nemá s Doprastavom nič spoločné. danicon.sk/sk/sekcia/o-nas/
rada úradu musí rozhodnúť do 45 dni od doručenie kompletného odvolania ďalšia vec rozsudok o karteli ešte firmy nedostali čim nie je právoplatný-teda doručením vid. Šestica stavbárov ešte nedostala rozhodnutie súdu vydím v tom zámer to naťahovať aby stihli uzavrieť zmluvu s Doprastavom
Rada úradu musí rozhodnúť do 45 dni? Snad to je iba max. doba ktora bude dufam v realite podstatne rychlejsia. Ved NDS pozastavila tendrovanie pre kartel…tak teda nemoze uzavriet zmluvu dokial firmam nebude dorucene rozhodnutie o rozsudku nie? To by bola potom hra o cas…a natahovat to dalsie tyzdne sa mi nezda byt realne nakolko ide uz len iba o “dorucenie”…
jarino… uz si sa trocha rozpisal a odvolal na predoslu vladu R.Fica kde by som mohol suhlasit s vladnou kampanou PPP aj ked este vtedy sa mi to pozdavalo no dnes by som s tym nesuhlasil iba ak to ide cez fondy EU. Mozno tiez este by zalezalo ako by sa to dalo refinancovat a teda porovnat. V kazdom pripade mame fondy EU a tie maju byt prvorade. Ale v sucasnosti kedze su volby na prezidenta skor si myslim ze to aj sam Fico vie ze…dialnice su propagantou vlady nie prezidenta pretoze vlada skonci a ked sa stavalo tak nieco ostane a ked sa nestavalo tak …vlada nerobila nic. Ak by aj chcel stavit na to tak by sa ukazoval mediam s kladivkom v ruke…pricom tam mozes vidiet len Pociatka, Gajdosika a dalsich…
Zo stranky UVO - akurat tu poslednu vetu nechápem, co znamena ta lehota na podanie na sud. Aky je rozdiel, ak sa stihne vs. nestihne. (Osobne tipujem, ze ak Skanska neuspeje, tak to na sud pojde. Ci sud vyda predbezne opatrenie a ako napokon dopadne, je u nas vzdy tak trosku loteria. Ale vzhladom na mozne vyznamne skody - vyse 300 mil, eur - by som to uplne nevylucoval.)
–
Podanie odvolania pri zadávaní nadlimitných zákaziek má odkladný účinok, a to až do dňa, kedy rozhodnutie rady úradu o odvolaní nadobudne právoplatnosť alebo do uplynutia lehoty na vydanie rozhodnutia o odvolaní.
…
Rada úradu preskúma napadnuté rozhodnutie v celom rozsahu a rozhodne o podanom odvolaní do 45 dní odo dňa doručenia úplného odvolania.Proti rozhodnutiu rady úradu o odvolaní nie je možné podať opravný prostriedok, je však preskúmateľné súdom, ak je žaloba podaná do 30 dní odo dňa doručenia rozhodnutia rady úradu o odvolaní.
A to už sú voči Skanske námietky aj pri úseku ZA Strážov - Brodno, ak sa nemýlim, pre neobvykle nízku cenu. A nakoniec sa nebude možno vôbec môcť zúčastňovať na tendroch kvôli kartelu… a ak to rozhodnutie bude vydané, Doprastav, ktorého sa to tiež týka, sa bude len v tichosti posmievať za názvom Doprastav Export.
Praveze naopak, najvacsi problem by mal Doprastav, ostatni velki kartelisti su kryti. Skanska ci Strabag sutaziaci v aktualnych tendroch nie su tie iste firmy ako v karteli. Doprastav je. Usmernenie UVO z doby tesne po odhaleni kartelu hovori, ze firmy sa mozu zucastnovat tendrov cez svoje dcery, matky apod. Skanska a Strabag tak spravili, Doprastav nie.
neviem inak skade máte že Doprastav export = Doprastav podľa ORSR sa skôr preklikáte že sú to ľudia z Váhostavu .. možno len nejaký odídenci ale to s tým nemá nič jediné čo si nechali tak je meno DOPRASTAV a neviem či na to má Doprastav ochrannú známku alebo mal počas vzniku …
Fico nemôže chodiť na každý cirkus, ľudia by tým boli prejedení, novinári by o tom veľmi písali v negatívnom zmysle a nakoniec by sa to zrejme minulo účinkom. Ukazovať sa pôjde dva týždne až týždeň pred voľbami. Spomeňte si na voľby 2010 - Sverepec - Vrtižer, Jablonov - Studenec, Studenec - Behárovce, Svinia - Prešov - 4 úseky tesne pred voľbami.
A ešte si spomeňte, čo sa kvôli voľbám s tými stavbami dialo: Jablonov - Studenec - Behárovce postavili za rok, len aby sa to stihlo pred voľbami a nakoniec bol po dvoch mesiacoch prevádzky havarijný stav. Svinia - Prešov bol pol roka postavený, mohol sa používať, ale naťahovali otvorenie na nezmysloch až tesne pred voľby.
Ono, otvarat Visnove je tak trochu poloticky risk, lebo sa mozu vsetky komentare v mediach namiesto pozitivnej spravy sustredit na to, ako dlho to trva.
Ale celkovo by som to neprecenoval.