D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala | tunel Višňové

Tot vso co som tym chcel povedat. A ak si dobre pamatam, Figel sa nechvastal, ze rozostava 300 km… Pociatek (resp. Fico) to su len vyhovorky, dristy, sluby a skutek utek. Smutne ale je, ze vacsina obyvatelstva im to zerie…

Podľa dnes aktualizovanej tabuľky o priebehu konaní o námietkach bolo rozhodnutie vydané 29.1.2014. Ale nikde znenie toho rozhodnutia nemôžem nájsť.

A tú tabuľku si našiel kde? Ja neviem naráchlo nájsť ani tú :slight_smile:

asi máš na mysli toto http://www.uvo.gov.sk/documents/10157/706955/infotabulka-07022014.pdf

Máš pravdu. Malo by to byť tu uvo.gov.sk/informovanie-o-namietkach
Ale chýba tam nielen Višnové ale aj plno dalších rozhodnutí… asi si budeme musieť ešte týždeň počkať

Zrejme sa rozhodnutie zverejní až keď nadobudne právoplatnosť, čo je 15 dní od doručenia poslednému účastnikovi, Alebo ak je to verejná vyhláška (čo asi nieje) tak 15 dní od dátumu zväsenia.

Snad to novinari zistia skor.

Tým, ktorí tvrdili, že pri Višňovom intriguje DPS t.j. nestavia Skanska, drukujú články z prelomu dní v Hospodárskych novinách: hn.hnonline.sk/ekonomika-a-firmy … eta-604523. Ten druhý som pridal, o prvý by som poprosil pridať tých s predplateným pianom.
Asi nie je jasne napísané, ale silne cítiť, že Skansku odtláčali od tendra dovtedy, kým súd nevyriekol súd o karteli a potvrdil veľkú pravdepodobnosť vylúčenia z tendra /vraj sa čaká na výklad od UVO/. Cítiť tu, že nie je až tak dôležité, kto vyhraje, ale nebude to Skanska. V ostatných tendroch /mimo Skanska-tendrov/ to vyzerá,že sa firmám ústretovým prístupom pri uzavretí súťaží snažili pomôcť pred hroziacim výrokom súdu až okate.

Takze, zda sa, ze odvolanie nedopadlo pre Skansku uspesne. Momentalne sa este odvolala na Radu UVO.
viewtopic.php?f=35&t=18933

Len pre pripomenutie, NDS prvykrat vylucila Skansku z tendra za to, ze mala podla neho asi v 3 troch pripadoch dlhsie unikove cesty ako 250m. UVO to vratil, lebo NDS spravila “matematicku chybu” a v jednom pripade bola dlzka kratsia ako 250m. NDS zrejme pri druhom vyluceni pouzila iba zvysne dve cesty a UVO to teraz akceptoval.

Na druhej strane, ak toto dostane Doprastav, tak sa za kartel asi vylucovat nebude a pre Skansku to znamena, ze sa priblizila k vitazstvu na Brodno-Strazov a Zvolen-Pstrusa (ano, tam este mozu vylucovat za nizku cenu, ale to mi pride komplikovanejsie ako z unikove cesty)

len zo zvedavosti sa spytam ci je mozne, ze taketo chyby maju aj ine spolocnosti ako skanska, lebo ak ano tak preco skanska neatakuje taketo spolocnosti a ak nieje tomu tak preco skanska robi take mozno zasadne chyby za ktore moze byt vylocnena z tendra?

Neviem o tom, ze by boli projekty verejne. V tomto pripade sa hovorilo, ze dokumentaciu dostal k dispozicii Doprastav (neoprávnene) a ten to nasiel. Ale neviem sa k tomu vyjadrit, ci ano alebo nie.

Ja som tu argumentaciu UVO trosku zjednodusil a ono to je cele, samozrejme, trochu komplikovanejsie. Ja neviem posudit, na cej strane je pravda, ale ze to je motivovane urcotymi zaujmami, je dost zrejme.

Aj ked je otazne, ze ak chcel UVO rozhodnut tak, ako rozhodol, na co to musel vracatma opakovane rozhodnutie. Mohol rovno povedat, ze jedna cesta je matematicka chyba, ale pre druhe dve sa namietka zamieta. Usetrili hy sme cas.

Vseobecne cim vacsi tender, tym vacsia pravdepodobnost neumyselnej chyby, bez ohladu na uchadzaca.
A opat vseobecne ak je nejaka komisia zaujata a chce niekoho vylucit, tak bude hladat dovtedy, kym nieco nenajde.
A este vseobecnejsie, uchadzac s dobrymi kontaktami sa moze dostat (nelegalne ale nedokazatelne) ku konkurencnej ponuke a napadnut ju.

Nezelanemu uchadzacovi by mal po odvolani sa pomoct UVO (napr. oznacit dovod vylucenia nezelanej ponuky za nedostatocny), bohuzial aj Europska komisia nam v poslednej sprave o hodnoteni korupcie vycita, ze UVO nie je nezavisly.
storin.sk/storin.nsf/$All/7E … enDocument.

Pokial UVO potvrdil vyhodnotenie ponuk NDS, tak sme najblizsie k podpisu zmluvy a caka sa uz len na verdikt UVO ohladom vylucenia firiem z kartelu.

Andrej, podla toho clanku to zatial potvrdil 1. stupen UVO a caka sa este aj na 2. stupen (Rada UVO).

Skanska uz teda nema moznost sa odvolat?

Po verdikte UVO sa moze Skanska iba sudit. Pri nasom stave sudnictva to bude trvat niekolko rokov, dokonca medzitym moze byt tunel uz hotovy, kedze potvrdeni vylucenia z UVO nebude NDS nic branit v uzavreti zmluvy.

Vidim to na poklepavanie zakladneho kamena v tyzdni pred prvym kolom prezidentskych volieb.

nuz keby je to tak ako rastislav hovori tak dnes sa klepka na D1 do mesiaca sa moze na R2, D3 a D1.

No, so sudnictvom mi je to jasne… Len tak som myslel, ci este je moznost nejakych namietok v ramci UVO.

Bolo by fajn, keby Skanske nechali aspon tie zvysne 2 tendre…

Aj keď je to voči Skanske nefér nech to už dajú Doprastavu a stavia sa. Ale potom nech adekvátne Skanske odblokuju zvyšné dve ponuky.
Doprastav je drahší o 40M, ale Skanska lacnejšia na Stražov-Brodno o 65M a na Zvolen-Pstruša o 10M za druhým v poradí… Ak by tieto stavby dali Skanske stále by sme ušetrili 30M eur.
Ide to cez žltý FIDIC, takže nejaké mega doplatky nebudú a Ficko bude môcť rozprávať, že rozostaval najdlhší tunel na Slovensku.

ja si myslim, ze toto je jeden z dovodov tych obrovskych tlakov, fico chce ako spasitel skratka pred volbami poklepavat kamen na visnovom.

ked to UVO aj v druhom stupni potvrdi, tak bude pripad zlatovce, kde aj ked bol dany sud, ZSR podpisala zmluvu a stavia sa aj ked to bolo o 50 mio drahsie, a zrejme to bude vystrovat EU ..

proste uz druhe poklepavanie tunela visnove pre fica je prilis velke lakadlo … aj ked minule mu to volby nepodarilo vyhrat :slight_smile: