poprosim tie udaje zeleznic za rok 2013 teda ked tvrdis, ze su v zisku aj tento rok
co som prekrutil a vzniklo z toho R1? my sme mali PPP aj na nieco ine? a ten pozitivny ekonomicky dopad niecim podlozis?
pokus sa nejako teda vyvratit co som napisal a ked ty po tej znoske sumracnickych kydov povies o niekom ze sa smeje na vlastnej hluposti tak pre mna si kandidatom na banan
pani, nenechajme sa zvhnut to urovne diskusii na sme-ne a aj inde po dlhsej dobe som zacal pravidelne citat forum a velmi ma potesilo, ze sa zlepsila kvalita diskusii, pretoze boli naozaj k veci a nie soptenie jeden na druheho - tato tema je o LL - Dubna Skala - tak spat k teme - mna by osobne zaujimalo naozaj, ci sa musi aj pri zltom fidicu dodrzat uplne vsetko ako je v ponuke s tym ako bude realita - lebo ak to tak nie je, tak potom naozaj nechapem tu namietku NDS a jedine, co mi z toho vychadzaja je “vyssi” zaujem (sorry nie som stavbar ale toto ma nesmierne zaujima).
Predovšetkým by mal verejný obstarávateľ riešiť nejasnosti v ponukách pred ich zverejnením s jednotlivými uchádzačmi
Takže, ak mala NDS pochybnosti o ponuke Skanska-Strabag, tak ich mala vyzvať na upresnenie ponuky.
Ale keďže toto združenie dostalo akceptačný list, tak ich ponuku akceptovali v stave akom ju podali
Chybu urobila jednoznačne NDS
A zvlášť preto, keď sa jedná o zanedbateľnú položku vzhľadom k celkovej cene
No pravdepodobne sa musí dodržať všetko ako je v ponuke
Avšak v tomto prípade to nie je kľúčové, pretože dostali akceptačný list od NDS a realizačná dokumentácia by sa vykonala až po získaní zákazky
Je to moj predpoklad, aj keď som stavbár (nie pre líniové stavby) netvrdím to na 100%, ale tak by to malo byť
Vrátim sa k prvotnému vyhodnocovaniu tendra… Skanska & Strabag sa stali víťazmi tendra. Obdržali akceptačný list, takže podľa NDS bola ich ponuka v poriadku. Doprastav sa odvolal na ÚVO s tým, že namietal cenu a systém vetrania tunela. Medzitým prebehli “spory” medzi súdnymi znalcami NDS a ÚVO o tom, či systém vetrania, ktorý navrhla Skanska bude dostatočný. ÚVO následne akceptovalo námietky Doprastavu a nariadilo NDSke vyhodnotiť tender nanovo.
A v NDS si povedali, že vetranie je (asi) v poriadku ale zrazu si “všimli”, že sú zle naprojektované vzdialenosti medzi dverami do únikovej chodby (ak som napísal hlúposť, tak sa ospravedlňujem ale nechcelo sa mi to hľadať) resp. pri tom vyhodnocovaní urobili chybu (ale to teraz nie je podstatné). Takže zákazku priklepli Doprastavu.
No a kolotoč odvolávaní sa ťahá až doteraz. (Napísal som to celé správne? )
A teraz moje otázky:
Ako je možné, že Doprastav namietal (okrem ceny) technické riešenie, ktoré navrhovala Skanska? Veď predsa pri takýchto tendroch by jednotlivé ponuky nemali byť prístupné tretím stranám (Doprastav). Alebo sa mýlim a tie ponuky sú verejne prístupné?
Prečo pri prvom vyhodnotení bola ponuka Skansky v poriadku a pri druhom sa zrazu “našla” chyba? Veď, keď to už raz bolo vyhodnotené za dobré, tak prečo to potom už dobré nebolo? A prečo sa NDS nepýtala Skansky keď mala nejaké pochybnosti o technickom riešení v ich ponuke?
SR je tak mala krajina, ze vsetci vsetkych poznaju, zvlast medzi odbornikmi. A je verejnym tajomstvom, ze mnohe firmy maju v NDS ci mindop svojich konov, cez ktorych sa dostavaju k informaciam, ovplyvnuju rozhodovanie a pod. Takze unik informacii z technickeho riesenia nie je vobec nerealny…
V ponuke je mnozstvo veci, na ktorych sa da vyhodit ktorehokolvek uchadzaca. Takze nech si urobi kazdy nazor sam.
Kedze Skanske s velkou pravdepodovnostou zrusia aj Strazov-Brodno, pochybujem, ze by sa neodvolali.
Andrej moja rec , mam bratranca co pracuje ako major vo vysluzbe pre vojsko a povedal mi presne to iste…Kazdy kazdeho pozna v tejto nasej malej krajinke a VO vyhravaju firmy kt nemaju najjnizsie cenove ponuky ale dopredu vybrany uchadzač…
Ako môže iná firma k námietkam použiť neverejnú informáciu ku ktorej má prístup iba výberová komisia ? Veď to ich na tom môže Skanska zotrieť kedy chce.
Ak Skanska tú zakázku chce, má právnikov, vie čo s tým. Otázka je či s tým niečo urobí. Sme v EU, nie v Rusku. Pamätám si, že Doprastav nechcel stavať estakádu v PB podľa pôvodnej dokumentácie, že to nestihnú. NDS pod vedením Chomu súhlasila, že v PB stačí aj “lávka”. EU povedala, že to nepreplatí. A zrazu to šlo a estakáda stojí podľa pôvodnej dokumentácie a NDS aj Doprastav sa ňou chvália.
Niekedy treba slovenskej stavebno-štátnej chobotnici prikúriť pod riťou, pohroziť zastavením financovania a zrazu je aj právo vymožiteľné. Buď sme tu ovce, ktoré hovoria že aj tak sa nič nedá, alebo aj s tým niečo urobíme. Tak som zvedavý čo urobí Skanska, možnosti na to má.
mohol by s toho byt velky sum, keby to Skanska dala na medzinarodny sud ( a ten by sa chcel z tym zaoberat). Pri optimistickom scenary by vyhrala povedzme nejake mil. Ale z akych peniazy by ta pokuta bola zaplatena? Samozrejme peniaze danovych poplatnikov
Ale v takom prípade by zrejme EU nepreplatila ani tú stavbu? Alebo áno? Predpokladám, že ak by to nakoniec skončilo na medzinárodnom súde, tak kým by daný súd rozhodol, tak bude doPRAStav v polovici stavby.
Cena Visnoveho je nizka, zisk Skansky by nebol vysoky. Doprastav ma navrch, vie si veci vybavit na najvyssich miestach, ved aj cely tento tender vybavil Doprastav cez jeho cloveka Kollara vtedy z SaS, zvysne strany byvalej koalicie chceli odklepnut 3.balik PPP so zlavou vyrokovanou Figelom. Je jasne ak bude stavat Doprastav tak cena pojde urcite hore. Teoreticky by Doprastav mohol Skanske pustit nejake subdodavky na jeho stavbach tak aby si na Skanska zarobila to co strati na Visnovom(nie je to vela kedze cena je nizka, bude to len zlomok oproti konecnej cene Doprastavu, treba pocitat s dodatkami a pripocitat este HP-LL kde Skanska do tendra ani nesla).
Toto je otazka, ako velmi je Skanska motivovana bojovat o taky nizky zisk ak je mozno naozaj vo vzduchu nejaky deal s Doprastavom…som zvedavy co podniknu.
Skanka po dostavani R4 nema ani jednu vacsiu stavbu a to kupili aj nedavno skybau… Takze minimalne na vykrytie kapacit.. Plus ako bolo spominane tento usek ma indeznu dolozku a od ponuky uz ubehli 2 roky, teda je tu priestor na pokrytie…
Keby si Skanska radsej objednala najomneho vraha, ktory by sa “postaral” o istych ludi co toto sposobuju prospelo by to nielen jej, ale aj celemu Slovensku. Na fasistov sa inac neda…
A ktože to oddiaľuje..?
Skanska to určite nie je.
Tá len chce zákazku, na ktorú dala najlepšiu ponuku
Konzorciu Skanska-Strabag už totižto dostalo akceptačný list.
Lenže prišlo k výmene vedenie ministerstva a NDS, Doprastav dal námietku, o ktorej nemohol oficiálne vedieť a zrazu sa našli chyby, ktoré by za iných okolností boli vyriešené v priebehu tendra.