D1 Jánovce - Jablonov + privádzač Spišská Nová Ves - Levoča

kruháč=ucinny omezovac rýchlosti. Skus si vspomenut kolkokrat ta predbehol na tej rovinke do LE blázon nad 120km/h vyssie?

kruhaky su europsky trend, ale v mestach a nie na hlavnych tahoch ..

snad to aj tu dopadne ako pri radoli pri KNM, kde ich napadlo odstranit kruhovy objazd ..

Skor od Levoce, tam dole tym kopcom to ide. A ocko ako lekar, ked mal sluzby na pohotovosti v LE, tak tam boli casto nehody, a velmi skarede. Celkovo ta cesta je dost uzka a rovna, okolo husto stromy, je nebezpecna kvoli blaznom.

Ale kruhac nic nezmeni, lebo nezbrzdi ten nebezpecny smer. A tam je skor riziko vyjazd z Noveho Dvora, plechovy plot - neprehladny, ocko spominal, ze tragicke nehody boli, ked vyliezol traktor rovno pred rutiace sa auto od LE. Skor ten plot by tam mali zrusit, alebo upravit vyjazd.

Tak ci tak, som presvedceny, ze kruhac na dolezitej ceste mimo obce je blbost.

Tomas narazal hlavne na to, ze celkovo velky dialnicny KO nie je nad cestou II/533. Z mojho laickeho pohladu to co by sa usetrilo na privadzaci a mimourovnovej krizovatke k I/18 + na privadzaci a KO k II/533 sa mohol krasne upravit a rozsirit vjazd do LE (ktory konci uz existujucim KO).
Mne by to prislo praktickejsie. Aj by to odlahcilo zapadnu cast Levoce v pripade meskania II. useku dialnice.

To, ze je tam ten velky-dialnicny kruhac zle, je jasne, ale kedze sa tam uz stavia podla toho projektu, tak je zbytocne nad tym kecat, lebo to sa uz nezmeni.

Na hlavných ťahoch majú dialnice. Ale stavali sa aj na dôležitých cestách mimo obcí. Dokonca aj v Maďarsku, každý kto jazdí po 86 to vie. A je to logické, lebo práve križovatky mimo miest sú najnebezpečnejšie kvôli vysokej rýchlosti. Aj na Slovensku je alebo bolo, niekoľko známych križovatiek smrti, najmä na rovinách. Obe cesty vedú rovno, jazdí sa 100 a zrazu sa z jednej stane vedľajšia a na križovatke treba dať prednosť. Tak sa stávali a stávajú tragické nehody.
Nebezpečné sú aj križovatky, kde vedľajšia cesta pokračuje rovno a hlavná sa opticky vlastne na ňu zboku pripája. Klasikou je dočasné napojenie výjazdu z dialnice na starú jednotku. Ako to bolo aj pri Beharovciach. Nepísal tu niekto, že tam doňho skoro vpálilo auto z vedľajšej? Kruhák tomu zabráni.
Problémom kruháka pri Radoli bolo, že kapacitne nestačil. To už pomôže len MK.

Novovestská ulica sa veľmi rozširovať nedá. Je tam aj dosť blbá zákruta z kopca. Na hlavný vjazd do mesta dosť nevhodné.

ja som tiez za riesenie kruhovym objazdom, ale dostatocne velkym, teda aby kapacitne postacoval danej oblasti…som za kruhove objazdy, aky je napriklad na obchvate TO…anglicky styl…prakticky nemusis zastavit, len spomalis a je plynuly…

Aky problem je toto rozsirit? maps.google.com/?ie=UTF8&ll=49.0 … a&t=k&z=18
Vidim tam len dva objekty, ktore potencionalne vadia. Inak foto je stare, este ani Lidl a KO nie je.

Suhlas,kto tadial nesiel, nepochopi. Pestavba by znamenala vypílenie topolovej aleje, co by urcite komentovali ochranari a krajinari, teoreticka MUK s II/533 by si vynutila nove posudenie vplyvov stavby na obyvatelov Noveho dvora a v neposlednej rade preprojektovanie levocskej estakady koli nájazdu a zjazdu z dialnice. Mne tiez toto krizenie sprvu pripadalo logickejsie ale postupom casu som zmenil nazor hlavne po dostavbe MUK Poprad-východ na ktoru sa MUK Levoca naramne podoba. Rozdiel je v rieseni zjazdov a najazdov z dialnice a v pripade Levoče je to riešene viac centristicky práve tým nestastnym kruhacom.

Suhlasim s Aquilom. Kruháče sú preferované v zastavanom území, mestách a obciach a na vedľajších cestách (viď.Francúzsko). Je to u nás hrozné (neakceptovateľné), že sa všade na cestách I.triedy postavia kruháče. Na cesty I.triedy patria mimoúrovňové križovatky (viď.Nemecko).
Ak už aj kruháče, potom je potrebné, aby mal pomerne veľký polomer, aby najmä nákladiaky sa cez kruhový objazd dostali bez problémov. Čo vidíme, že je na Slovensku problém (viď. kruháč pri Jablonove alebo medzi Sučanmi a Martinom). Proste hrôza.

Kruhace na zapade su postavene vacsinou na spravnych miestach a v rozmeroch ktore neobmedzuju ale prinasaju uzitok. Preco to musi byt na Slovensku tak, ze ked sa to preberie zo zapadu, tak to furt vychadza inac.[ a nielen v tom] Tie kruhace maju zle parametre, urobene na nespravnych miestach atd? Neviem, ci to slovaci nedokazu chapat zapadny svet ci co?

To už je jedno aké kruhače a kde hlavne nech sa začne stavať!!!

Na TA3 som videl reportaž o tom ako sa f. HANT spojila so zahraničným partnerom (podľa mňa preto lebo má problém získať nejakú zákazku na výstavbu diaľnice ) Myslite že ma to vplyv aj na tento úsek?

Je pravdepodobne, ze ak Hant ziska usek Hubova-Ivachnova, nebude sa zaroven sustredit aj na tento usek. Celkovy rocny obrat Hantu nedosahuje ani polovicu ceny tejto stavby, spolu so stavbou za Hub.-Iv by to bol uz viac ako 5 nasobok jeho obratu. A to este prestavia väcsinu cez subdodavatelov.

moc by som sa na tento scenar nespoliahal, ale ked sa dokazal “dohodnut” s doprastavom pri fricoviaciach, tak mozno aj s euroviou.. ale tu vyvija zatial viac zaujmu ..

Ako som inde spominal, nedavno Hant objednal sluzby spojene s poklepanim kamena na NK pri PO. Takze sa da predpokladat, ze NK nakoniec realizovat bude.

V denníku Korzár bol uverejnený takýto článok.

Citujem “BRATISLAVA. Národná diaľničná spoločnosť (NDS), a.s. očakáva, že v najbližších dňoch dostane rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) v prípade tendra na výstavbu druhého, východného úseku diaľnice D1 Jánovce - Jablonov. Diaľničiari majú záujem uzavrieť verejné obstarávanie, aby meškajúce stavebné práce na 9,5-kilometrovej časti diaľnice pri Levoči mohli začať.”

viewtopic.php?f=35&t=16952

Takže uvidíme čo podľa SITA kt. tento článok uverejnila čo znamená termín : v najbližších dňoch
Už aj tak dosť dlho to trvá.

pár foto z prejazdu úsek D1 od preložky I/18 pri Sp. Štvrtku po MUK Jánovce
gallery/image_page.php?album_id=158&image_id=11351

panuje tu dost vlazne tempo, cez prelozku sa stale nejazdi, zato 30ku uz zacali merat. podotykam, ze 30ka tam je ci sa pracuje, nepracuje, v sobotu, v nedelu v noci.
nemaju sa kde ponahlat, aj tak to zatial konci v poli.

Ak sa na tomo úseku stane dopravná nehoda,tak nastáva kolaps a všetko sa zastavý.gallery/image_page.php?album_id=158&image_id=11350

prelozka je stale uzavreta, pracuje sa dost pozvolne, asopon na castiach viditelnych z 1/18